Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (4):« Pierwsza < Poprzednia 1 2 3 [4] Ostatnia »
Nowy kanon lektur szkolnych a'la R. Giertych
AutorWiadomość
terelka
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Status: Offline
Reputacja: 0
Portfel: 3,494

Bake,

Cytat:
kazdy minister po sobie taki syf zostawia?

Mają wielką wyobraźnie i każdy chce coś od siebie wnieśćTongue np. reforma edukcji. Niewiem czy to był trafiony pomysł czy nie... ale kosztowny Tongue

"Strach jest tym co niszczy, zapomnij o nim a zwyciężysz..."

24.08.2007 17:02:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Marcinnn

*

Grupa: Zarejestrowani
Portfel: 115

Ale Gombrowicz pozostał w kanonie Biggrin

25.08.2007 00:58:35
rudzia

*

Reputacja: 5
Portfel: 2,409

Marcinnn napisał(a):
Ale Gombrowicz pozostał w kanonie

No chociaż tyle. Ale teraz jak o tym myślę to Giertych wymyslił tą głupia listę tylko po to żeby narobić trochę zamieszania wokół swojej osoby

Bo cos w szaleństwach jest młodości
Wśród lotu wichru skrzyeł szumu
Co jest mądrzejsze od mądrości
I rozumniejsze od rozumu
[Leopold Staff]
25.08.2007 20:18:22
pezet

*

Portfel: 110

rudzia napisał(a):
Giertych wymyslił tą głupia listę tylko po to żeby narobić trochę zamieszania wokół swojej osoby

trochu prymitywne stwierdzenie

25.08.2007 20:28:33
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

pezet, Skoro tak, to ciekaw jestem, jakie masz bardziej cywilizowane Smile W sensie - żebyś trochę rozwinął swoją ocenę...

Ciekaw jestem, ile osób nie tylko nie zgodziłoby się z Giertychem, ale wogóle z obecnym ukłądem lektur obowiązkowych? Soooorrrry, że dobiję lciealistów, ale jak dla mnie w LO czyta się za mało. PO PROSTU ZA MAŁO. Mało jest literatury na prawdę problemowej, którą można analizować na różne sposoby, dojśc do różnych wniosków i mimo to - prawdziwych. Tak moze być z Gombrowiczem. Jeszcze z poezją jest trochę luzu, ale 'KLUCZE' egzaminacyjne mordują swobodę interpretacji. Dlatego podobnie jak w przypadku matur, tak i z kanonem - Minister Giertych narobił spooooro zamieszania. Obudził dyskusję, a jakie jej efekty? Może takie chociaz, jak ten topic?

26.08.2007 07:54:40
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Gothka =)
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Portfel: 1,588

Teraz to tylko tzw. "chętni" sięgną po tą lekturę, która znalazła się poza listą.

Cytat:
Jeszcze z poezją jest trochę luzu, ale 'KLUCZE' egzaminacyjne mordują swobodę interpretacji.

Nie cierpię kiedy ktoś narzuca mi jedną interpretację i twierdzi, że tylko ta jest właściwa. :lol-above: Przecież jest tyle interpretacji co ludzi, literaturę, lirykę każdy odbiera indywidualnie, każdy ją "czuje" inaczej. Mordowanie swobody interpretacji to podcinanie skrzydeł młodym ludziom.

Anioł nigdy nie upada.
Diabeł upada tak nisko, że nigdy się nie podniesie.
Człowiek upada i powstaje.
[Dostojewski]
26.08.2007 16:44:18
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
pezet

*

Portfel: 110

Falkhor napisał(a):
pezet, Skoro tak, to ciekaw jestem, jakie masz bardziej cywilizowane Smile W sensie - żebyś trochę rozwinął swoją ocenę...

tak na zwykły chłopski rozum. myślicie, że Giertych gdyby chciał zrobić szum wokół własnej osoby robiłby to przez swój kanon lektur szkolnych? na boga. on i tak jest znaną i jakże kontrowersyjną osobistością, więc jakiś sztuczny szum wokół własnej osoby rozpętany przez niego samego jest mu niepotrzebny. on o tym doskonale wie. dlatego padam ze śmiechu jak widze takie stwierdzenia. Giertych to prosty chłop którego posadzili na stołku i zaczął cwaniakować. stwierdził to jest głupie więc to wywalę, to jest proste to zostaje w kanonie. wziął ten kanon po prostu na swój rozum. i tyle.

Gothka =) napisał(a):
Przecież jest tyle interpretacji co ludzi, literaturę, lirykę każdy odbiera indywidualnie, każdy ją "czuje" inaczej.

zgadza się, jest tyle interpretacji co ludzi. i każda jak lokata. bez sensu. ale zgadza się, klucze nie powinny narzucać tej jednej właściwej interpretacji. nasza własna interpretacja ma być dowodem że jesteśmy lub nie jesteśmy w stanie racjonalnie myśleć.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
27.08.2007 00:22:20
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

pezet, No to już było jakies rozwinięcie, przynajmniej wiem, o co Ci dokłądniej chodzi i skąd taka ocena.

Gothka =), Dlatego ja uważam, że klucze powinny zostać po prostu zniesione. jeśli już - to ograniczone do minimum, czyli tak, jak było dawniej - autor dzieła, czas wydarzeń, bohaterowie, wydarzenia, ukłąd chronologiczny wydarzeń.... TO JEST klucz. Ale interpretacja, wnioski, a nawet dociekanie, co było ZNIm coś się stało - to już nie da się wpakować w schemat oceniania ucznia.

I dlatego to czytać powinno się więcej i dzieł różnych, nei tylko słusznych i patriotycznych. knon - wg mnie - jest po prostu ubogi.

27.08.2007 09:42:29
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: