Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Nowy Jork i walka z niezdrowym żarciem!
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Online
Reputacja: 3
Portfel: 16,128
Nowy Jork i walka z niezdrowym żarciem!

Źródło - kiosk.Onet.pl LINK
Autor: Tomas J. Lueck, The New York Times.

Cytat:
Nowy Jork wypowiedział wojnę potrawom zawierającym substancje szkodliwe dla zdrowia. Na celowniku znalazł się pewien niedobry tłuszcz.
Rada Zdrowia Miasta Nowy Jork jednogłośnie postanowiła przystąpić do realizacji planu wprowadzenia w 20 tysiącach nowojorskich restauracjach zakazu podawania potraw zawierających więcej niż odrobinę tzw. tłuszczów trans (izomery trans kwasów tłuszczowych, powstają podczas utwardzania olejów roślinnych – przyp. Onet). Lekarze i dietetycy uważają, że te chemicznie przetwarzane substancje zwiększają ryzyko chorób serca.

Cytat:
Nowojorski zakaz ma dotyczyć całego przemysłu restauracyjnego, największego w kraju – od McDonalda poprzez modne bistra po uliczne budki z daniami na wynos. Miasto chce ograniczyć dozwoloną ilość tłuszczów trans do pół grama na porcję dowolnego dania, co radykalnie obniżyłoby ich obecną zawartość. Teraz są one powszechnie stosowane w wyrobach piekarskich, takich jak pączki czy ciastka, jak również w pieczywie i sosach do sałatek.

Oczywiście takie posunięcie budzi sprzeciw:

Cytat:
Możliwość zakazu spotkała się z natychmiastowym sprzeciwem właścicieli restauracji. Uważają oni, że planowane ograniczenie zwiększyłoby ceny, a ponadto zmieniłby się smak niektórych dań. „Zastanawiamy się, czy nie wystąpić na drogę prawną” – mówi E. Charles Hunt, wiceprezes Stowarzyszenia Nowojorskich Restauracji, reprezentującego około 3500 lokali.

A dlaczego? Ż niby chodzi przede wszystkim o SMAKU? NIE.

Cytat:
Tłuszcze trans, otrzymywane z częściowo uwodornionych olejów, zyskały popularność w latach 50. jako alternatywa dla tłuszczów nasyconych w maśle. Pozwalają właścicielom lokali z fast foodem dłużej używać tego samego oleju do smażenia. Dzięki nim ciastka są bardziej chrupiące i mają dłuższy okres przydatności do spożycia niż upieczone na maśle, oliwie, oleju kukurydzianym czy innych tłuszczach.

Urzędnicy miejscy twierdzą, że opracowano już mnóstwo zdrowszych substancji i są one niewiele droższe od tłuszczów trans, a przy tym w niewielkim lub żadnym stopniu nie wpływają na zmianę smaku.

Cytat:
„Tak jak farba ołowiowa, tłuszcz trans jest niewidoczny, niebezpieczny i można go zastąpić czym innym – powiedział Thomas R. Frieden, komisarz zdrowia w Nowym Jorku. – Nikt nie będzie po nim płakać”.

Ciekaw jestem, czy takie coś miałoby szansę u nas... Ja byłbym gotowy na to pójść i płacić za danie wiecej, niż wsuwać mięsko smażone na 4dniowym oleju...

Pozdro.

04.10.2006 10:06:07
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
grzenio

*

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 0
Portfel: 1,393

Falkhor napisał(a):
Ja byłbym gotowy na to pójść i płacić za danie wiecej, niż wsuwać mięsko smażone na 4dniowym oleju...

Ale dlaczego :?: Przecież taki olej na dłużej cię zakonserwuje. Będziesz bardziej chrupiący i będziesz miał dłuższy okres przydatności Biggrin

04.10.2006 16:52:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
SunShine

*

Portfel: 1,514

grzenio napisał(a):
Będziesz bardziej chrupiący i będziesz miał dłuższy okres przydatności Biggrin

mmggrrr mniam Biggrin ale ja jednak wole świerze Biggrin u nas takie cos raczej nie jest możliwe do realizacji :509: zreszta najlepiej gotowac samemu Tongue bedzie tanio i zdrowo Smile

"nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem"
04.10.2006 17:33:35
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
SunShine

*

grzenio napisał(a):
Będziesz bardziej chrupiący i będziesz miał dłuższy okres przydatności Biggrin

mmggrrr mniam Biggrin ale ja jednak wole świerze Biggrin u nas takie cos raczej nie jest możliwe do realizacji :509: zreszta najlepiej gotowac samemu Tongue bedzie tanio i zdrowo Smile

"nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem"
04.10.2006 17:33:35
Falkhor
Administrator
*

SunShine, Się zgodzę - tylko pomysl, jak wielu ludziom się chce gotowac... Żeby coś było smaczne, zdrowe i atrakcyjne wizualnie - to trzeba chwilę przy tym postać, trochę się postarać i raczej udana potrawa nigdy nie wychodzi za pierwszym razem tylko trzeba się trochę pouczyć. A tak? Dryń, dryń, za 20 minut pizza u drzwi. Co prawda pizza jest akurat całkiem zdrowa, ale... lokale fast food zbijają kasę na chrupiących skrzydełkach, i całej reszcie. I są FAST.

A ja bym wolał SLOW. Życie w wolniejszym tempie bywa równie piękne, a może nawet bardziej, niż w trybie Fast Forward Smile Czyli... Long play? Smile

04.10.2006 18:35:55
Falkhor
Administrator
*

SunShine, Się zgodzę - tylko pomysl, jak wielu ludziom się chce gotowac... Żeby coś było smaczne, zdrowe i atrakcyjne wizualnie - to trzeba chwilę przy tym postać, trochę się postarać i raczej udana potrawa nigdy nie wychodzi za pierwszym razem tylko trzeba się trochę pouczyć. A tak? Dryń, dryń, za 20 minut pizza u drzwi. Co prawda pizza jest akurat całkiem zdrowa, ale... lokale fast food zbijają kasę na chrupiących skrzydełkach, i całej reszcie. I są FAST.

A ja bym wolał SLOW. Życie w wolniejszym tempie bywa równie piękne, a może nawet bardziej, niż w trybie Fast Forward Smile Czyli... Long play? Smile

04.10.2006 18:35:55
SunShine

*

ja gotowac nie umie... i leniwa jestem więc u mnie tez wszytsko idzie powoli Tongue i pieknie jest hehe Tongue ja nie lubie jedzenia w fast foodach bo nie wiem jak oni to przyżadzają a słyszało sie straszne historie... Jedyne co lubie to zapiekanka lub pizza a to raczej niezrowe nie jest tak bardzo Tongue wiec niezdrowy tłuszcz mi nie straszny

05.10.2006 18:24:40
Falkhor
Administrator
*

SunShine, Hmmmm... ja osobiście to prawie nie pamiętam, kiedy jadłem... frytki. Nie mówiąc już o hamburgerze z McDonalda... Kiedys, kiedys... dawno temu, gdy byłem jeszcze na politechnice Smile poszedłem sobie do tego całego Klauna... Dostałem dziwną bułkę, która miała mnie nasycić i napoić me podniebienie szczęściem. A to była taka dmuchana bułeczka z jakimś mięsnym plackiem w środku... ok, za 2,50 może nie można dostać lepszego w tym lokalu, ale za 2,5zł mam maślankę i bułkę razową. CZym najem się bardziej i zdrowszy będę.

06.10.2006 12:12:22
magdaaa

*

Portfel: 524

W McDonald's najlepsze są lody - McFlurry ( czy jakoś tak ). A co do hamburgerów to najlepiej sobie je zrobić samemu, takie są najlepsze i wiadomo co w nich jest.

Nikt nie zasługuje na Twoje łzy, a kto na nie zasługuje na pewno nie doprowadzi Cię do płaczu...
12.10.2006 18:25:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

magdaaa, Heh... ja tam nic nie jadam, nawet lodów Smile W Krakowie w MC donaldzie byłem tylko po to, by skorzystać pilnie z toalety Smile Wolę już porwać Okimaxim plecak i zeżreć jej bułke, niż pakować w siebie te dziwne pseudomięsne kotleciki...

Jeżeli jednak te lody są w smaku takie, jak kiedyś jeden jedyny 'szejk', który miałem okazję w MC D zakupić, to.. hmmm... i tak kiepsko Tongue Ale jakby była okazja, spróbuję i zoabczę, co takiego dobrego polecacsz Tongue

12.10.2006 18:38:07
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: