Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Nowe mundury dla policji. Wymóg czu moda?
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Online
Reputacja: 3
Portfel: 16,128
Nowe mundury dla policji. Wymóg czu moda?

Cytat:
Troje studentów ASP w Łodzi - Maria Kuźma (V rok), Piotr Suchocki (absolwent) i Michał Szulc (V rok) - jest w stanie pogodzić nawet najbardziej sprzeczne postulaty policjantów, np. czy spodnie bojówki powinny być wpuszczane do butów, czy zakładane na wierzch. Wymyślili, że można i tak, i tak. Na dole zaproponowali podwójną nogawkę. Z wierzchu zakończoną tunelem z szeroką gumką, dzięki której można ją założyć na buty i to w dowolnym miejscu (np. na spodzie lub na górze cholewki). Od środka będzie część ortalionowa, zakończona tasiemką, wkładana do buta.

Jest golf na zimę i chłodne dni (i tym samym nie ma szalików)! Wszystkie kurtki letnie i zimowe sięgają do pasa, na którym znajduje się całe wyposażenie policjanta. Są wzmocnienia na łokciach, kolanach, w kroku i na pośladkach. Guziki tylko w koszulach, w pozostałych elementach dobre zamki błyskawiczne pozwalające się rozpinać i zapinać jednym pociągnięciem ręki. Nie muszą być na środku, lecz z boku, tak aby obok było więcej miejsca na kieszeń.

Kieszenie dokładnie dostosowane do potrzeb, czyli noszonego w nich wyposażenia (pomyślano nawet o tych na kanapki) z możliwością ich wewnętrznej regulacji (można je powiększać lub zmniejszać za pomocą specjalnego paska w środku, aby dopasować do noszonych w nich przedmiotów). Wszystkie zapinane na rzepy lub napy, by w czasie jakichkolwiek czynności nic z nich nie wypadało.

Na spodniach nie ma żadnych lampasów! Elementy odblaskowe mogą być dopinane na rzepy lub napy (zatrzaski). W jednej z wersji dystynkcje są na pagonach, w innej przypinane napami, w kolejnej naszywane na stójce (zupełnie nie przypomina koloratki!). Będzie czapka bejsbolówka (ewentualnie furażerka), ale skrojona zupełnie inaczej niż obecna. Czapka do munduru wyjściowego i galowego ma być zaprojektowana na wzór amerykański. Nie będzie osobnych mundurów ćwiczebnego i służbowego - powstanie jeden.

Nie wiadomo jeszcze, który projekt zostanie wybrany. Komisja konkursowa złożona z przedstawicieli KGP i ASP zdecyduje, czy wyłonić jednego zwycięzcę i nagrodzić go (w grę wchodzi 5000 złotych), czy też przyznać nagrodę główną i dwie nagrody pocieszenia, a w zamian wszyscy trzej projektanci z ASP stworzą wspólny wzór munduru, składający się z wybranych przez komisję konkursową najlepszych propozycji poszczególnych elementów.

- To drugie rozwiązanie wydaje się najrozsądniejsze - twierdzi prof. Zygmunt Laskowski z Wydziału Tkaniny i Ubioru Katedry Ubioru łódzkiej ASP. - Z jednej strony z punktu dydaktyczno-pedagogicznego, a z drugiej dla dobra i policjantów, i produktu. Każdy ze studentów zaprojektował przecież jakieś rozwiązanie, które można uznać za najlepsze. Jeśli teraz połączy się je w całość, może powstać projekt prawie idealny.

Źródło - KGP oraz miesięczniek 997, Tadeusz Noszczyński. Fotografie również z podanego adresu.

Nono... ja na to trafiłem w sumei przypadkiem Smile Hmmmmmm... przywykłem do tego, że policjanci w radiowozach i kręcący sie blisko łańcuckiej komendy są ubrani na niebiesko, zaś oddziały aptroli i prewencji raczej na czarno. Ostatnio wogóle się przyzwyczaiłem, że cały czarny strój to jednak domena... OCHRONIARZY Smile A kolor jasno-niebieski to jednak domena policji. Teraz zaś ma wkroczyć... kolor granatowy.

Szczegóły można zobaczyć na obrazkach.

[center][/center]

[center][/center]

[center][/center]

Jak widać... zmian całkiem sporo... Rysunki są raczej schematyczne, i widać, że krojone póki co na ludzi o idealnych proporcjach ciała chyba Tongue ale... mnie się podob w tym głównie to, że brane są pod uwagę pomysły i sugestie samych policjantów, którzy w tych 'mundurach' będą pracować. Czyli nie tylko idzie o wygląd, ale o praktyczność i wytrzymałość.

Z drugiej strony - takie przedsięwzięcie to spora kasa. Bo i materiały pewnie będą musiały byc dobrej jakości i zarazem dobrze wykonane. jakoś w sumei przypadkiem i po fakcie dowiedzieliśmy się o zmianach 'umundurowania' listonoszy, tak teraz czas na policję.

Co myślicie o projektach? Smile

19.02.2007 09:29:09
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Megg
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Status: Offline
Reputacja: 2
Portfel: 1,397

Mi się podoba to u samej góru po prawej. Tak groźnie wyglądają....
Jakby były zielonkawe to za Niemców bym ich wzięła TonguePP

Przecież noc właśnie sprawia że wiesz co to dzień,
A ciszy zawdzięczasz że piękniej brzmi pieśń,
Więc czekaj cierpliwie a ziści sie sen...
Życie trwa...
19.02.2007 10:57:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Qmar
Moderator
*

Reputacja: 4
Portfel: 3,541

Fajne Smile. gosiahaha mi tez sie podoba tec cwiczebny po prawej Biggrin reszta ciekawa widac ze pod 'komplet' robiony ^^ ale ciekawe skad na to kase wezma na pewno policja sama sobie tego nie funduje policjanci takze sobie tego nie kupia z wlasnej kasy wiec co oczywiscie my zaplacimy podatki a oni dostana nowe 'futerka'

19.02.2007 11:08:28
Falkhor
Administrator
*

Qmar, Heh, no policja i tak co chwila wymienia mundury, bo to precież się zużywa... dlatego cóż... trzeba na to popatrzeć tak, że jak już mają robic im nowe mundury, to neich zrobią jak najlepsze, żeby po prostu jakoś to wyglądało i hmmm... znosiło dobrze trudy działań operacyjnych. No i mimo wszystko - DOBRZE wyglądało Smile

A strój pani policjantki, o którym piszecie Tongue Hmmmm... FAJNY Tongue Tongue Jakoś z matrixem mi sie kojarzy Tongue Tongue Tongue

19.02.2007 12:13:29
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
siss

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0
Portfel: 791

Falkhor napisał(a):
no policja i tak co chwila wymienia mundury, bo to precież się zużywa...

Z tego co wiem, to każdy policjant sam wymienia garderobę służbową wg potrzeb. Co roku dostaje jakąś niewielką kwotę z tego tytułu, no i jak się ubranko zużyje, to jedzie sobie do specjalnego magazynu i kupuje. A tanie to to nie jest...

Te projekty u góry przywiodły mi na myśł skojarzenie żandarma z gestapowcem ;D

15.03.2007 21:25:42
Falkhor
Administrator
*

siss, A mnie skojarzenia jakieś takie futurystyczne... coś jak z V jak Vendetta... albo... no innych filmów, gdzie była totalna inwigilacja i kontrola Smile Takei kurcze... poważne te mundury Smile

15.03.2007 21:51:31
siss

*

Portfel: 791

Falkhor napisał(a):
akei kurcze... poważne te mundury

Heh, takie pod tytułem: Idź nie prostując nóg w kolanach. Tongue

15.03.2007 22:41:19
michas
Moderator
*

Portfel: 785

ja sobie nie wyobrqzam policji w innych mundurach niz te obecne Smilemysle ze sa dobre Smilei raczej nie trzeba ich zmieniac Smile

16.03.2007 00:46:22
Joy_ride

*

Portfel: 703

już dawno widziałem te projekty :lmao:

jak będzi ewyglądał w takim mundurze policjant grubszy/otyły??

policja powinna dostać nowy sprzęt, kase na paliwo i podwyżki a nie jakieśnowe szmaty!

jestem przeciwny zmienianiu mundurów itp.

one są jak widać szyte na modę a nie na funkcjonalnośc :/

12 stycznia 2013 pierwsze posiedzenie Sejmowej Komisji Śledczej ds. Afery Euro 2012.
16.03.2007 11:00:49
Falkhor
Administrator
*

Joy_ride, Możliwe, że policja projektując takie mundury zakłada... redukcję masy tłuszczowej swoich funkcjonariuszy? Smile

ja do obecnych mundurów tez baaaardzo się przyzwyczaiłem. Może zachowac ich wygląd, ale zmienić... tkaninę, wykonanie, czy coś?

17.03.2007 13:37:30
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: