Odpowiedz  Napisz temat 
Strony (2): « Pierwsza [1] 2 Następna > Ostatnia »
Nośniki danych (CD, DVD, RW, BlueRay?)
Autor Wiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 4
nfm: 16,041
Nośniki danych (CD, DVD, RW, BlueRay?)

Ostatnio musiałem sobie zarchiwizować dośc dużą porcję danych (jak dla mnie) - było to około 60gb. mam nagrywarkę dvd wiec psozedłem sobei do sklepu. WYBÓR DOŚC DUŻY Smile Ceny od 90groszy do 2złotych i więcej.

Wiele marek do wyboru, kolorów, cen. Ale jak wiadomo - jeen krążek drugiemu nierówny. A są one chyuba obecnie - najpopularniejszym nosnikiem danych.

CO POLECACIE?

Tak na początek powiem, co użytkuję najcześciej:

CD
- Frog 700mb - ale totalnei siadają mi przy nagrywaniu muzyki, szczególnei mp3 z wykładami nie idą...
- TDK - tej firmie ciężko mi zaufac. W historii mojego wypalania najwiesze problemy miałem z tą marką
- EMTEC - różne... też mi się czasem krzaczy
- HAWK - całkiem dobre płytki i tanie Biggrin jak Frog

CD RW
- EMTEC - wyjatkowo ta firma mi pasuje, dośc trwała.

DVD +/-
- Frog oraz MINT. Innych praktycznie nie używam.

Jakie Wasze typy? Co polecacie względem
TYLKO JAKOŚĆ,
TYLKO CENA,
CENA/JAKOŚĆ?

Pozdro.

06.04.2007 19:09:12
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Demonesssa

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0
nfm: 378

ja najczesciej z dvd uzywam froga - na prawde sa spoko i jeszcze nigdy nie udalo mi sie ich przepalic ale to tylko dvd bo do cd to juz nie mam dobrego zdania

Platinum - dvd mnei zawodza ostatnio

TDk - tez nei lubie

emtec - tak sobie

Dysan - dvd nie probowalam ale jak dla mnie najlepsze cd to byly czarne dysany - nic ich nie moglo zniszczyc - nazywalam je WINYLE Biggrin Biggrin Biggrin

MINT - widzialam to w sklepach ale nie kupowalam bo mam duzy zapas frogow z tesco Biggrin

Demon - Istota zawieszona pomiędzy dobrem a złem.
07.04.2007 15:38:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Falkhor
Administrator
*

Demonesssa, Tez mam frogi z tesco Tongue bardzo tanie i bardzo dobre wiec dlaczego mialbym wbrew wszystkiemu trwac przy marce, ktora kiedy byla bardzo dobra (EMTEC, dawniej BASF).

A co do MINTow - mysle, ze warto sprobowac. Całkiem estetycznie dobrze wygladają, sporo miejsca do opisania no i jednak dzielnie znosza nagrywanie i odtwarzanie - dotąd żadnej nic sie nie stało Biggrin

07.04.2007 16:16:26
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Qmar
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
nfm: 3,667

cd to tylko platinumy - jeszcze zaden mi sie nei zepsul po/przed/w trakcie nagrywania Biggrin
dvd to rozne raczej tez mi sie nie psuja Smile

07.04.2007 16:54:47
Falkhor
Administrator
*

Qmar, U mnie platinumy się nagrywają... ale potem występuję problemy z ich odczytem. Co tak czy inaczje - psuje efekt, jaki się chce uzyskać, czyli zapis danych. Bo zazwyczaj zapisujemy coś po to, by móc to odczytać Tongue

07.04.2007 17:54:49
Qmar
Moderator
*

Falkhor, to pewnie wina cdroma Biggrin u mnie jeszcze nigdy platinumka sie nie zepsula a mialem nagrywarke teac'a a teraz lg

07.04.2007 20:23:33
Falkhor
Administrator
*

Qmar, Ja mam dwie - zwykłą nagrywarę CD LG oraz... nagrywarę DVD też LG... I ta nowsza DVD średnio trawi Platinumki... Bo stara napaliła się trochę CD swego czasu, np. jak nagrywałem film z jednego ogniska dla znajomych... i jakos tak w ciagu dwoch dni zrobila 60 kopii Tongue to się namachałą na Platinumach i żaden nie siadł Tongue

09.04.2007 06:27:49
Qmar
Moderator
*

To chyba w wiekszosci przypadkow zalezy od nagrywarki i jak dlugo ją mamy. U mnie jak narazie wszystko nagrywa jest tylko problem z nagrywaniem plikow gier ktore maja ponad 2 gb na dvd - jak sie plyta nagra to u mnei chodzi a u innych nie ?!

09.04.2007 08:57:40
Falkhor
Administrator
*

Qmar, Yhy... Bo to jakiś UDF ma byc chyba czy coś w tym stylu? Tongue ja tam takich rzeczy nei nagrywam, to nie mam z tym probmlemu Tongue

Pamiętam, ze kiedys psioczyli bardoz na nagrywalki LiteOn i LG. A teraz obie są chyba w czołówkach Biggrin

Co do płyt - to ceny są takie, ze jak komuś coś nei spasuje, od razu zmienia markę. Nawet, jak to są jakieś noname'y Tongue

09.04.2007 19:31:00
Qmar
Moderator
*

Moj kumpel caly czas powtarza ze LG sa do du..niczego. Chyba ma wiadomosci z przed kilku lat Biggrin
Ja zawsze biere platinumy Smile przywiazalem sie do nich.

09.04.2007 19:55:35
Ahab

*

nfm: 814

Qmar napisał(a):
Moj kumpel caly czas powtarza ze LG sa do du..niczego. Chyba ma wiadomosci z przed kilku lat

Nawet kilka lat temu LG były dobre, np. nagrywarka 8x do dzisiaj działa Smile

Teraz mam zwykłą LG 52x (cd wypalam z pędkością 8x) i LG DVD (chyba 32... diabeł wie dokładnie jaka szybkość... i tak zawsze staram się nagrywać w 4x, max 8x) - każdy wie, że płyty wypalane powoli działają najlepiej, a i żywotność nagrywarki wzrasta (bioroąc pod uwagę ceny to żywotność już nie jest tak ważna).

Co do płyt.. teraz korzystam z Imation DVD+R, i Verbatim CD700... - co wpadnie w łapki...

Kiedyś korzystało się z Hawków, a 700MB Dysany to klasyki Smile
Nie obracam się teraz wśród produktów więc nie wiem co jest dobre...

Frog - pierwsze o nich słyszę Smile

Największym kiczem z jakim się spotkałem były Esperanza (jedynie cd-rw służyła mi kilka lat ! Najlepsza CD-RW jaką miałem). Ostatnio wszystkie RW są jakieś beznadziejne :/ (zwłaszcza DVD-RW).

CD/DVD można tylko do archiwizowania danych używać, do przenoszenia z kompa na kompa mniejszych danych to tylko Pendrive (przymierzam się zakupić kartę 4 GB SD, i walnąć do czytnika za 7 zł ) Biggrin

A co do BlueRay - to się prędko nie przyjmie... może za 2/3 lata (w najlepszym wypadku), jak popatrzeć to jeszcze obecne nagrywarki DVD tak jakby są troche niedopracowane*, a co dopiero BlueRay :/

* bardzo rzadko, ale zdarza się uwalić płytę, lub takowa nagra się coś nie tak jako powinna, i w starszych napędach wtedy DVD nie czyta.

Liberate tute me ex inferis
09.04.2007 22:31:55
Falkhor
Administrator
*

Ahab,
Esperanza - jeśli chodzi o same CD to fakt... jak dl amnei wydaje się lipa i tyle. I tez mmiałem dwa RW tej firmy - małego i dużego krążka. służyły BARDZO długo Smile

Verbatim - wstyd, ze pominąłem tą firmę Smile nei należy chyba do najtańszych, ale... najmocniej w pamięci zapadła mi jako producent... dyskietek 1,44mb Tongue Tongue Tongue

10.04.2007 16:07:14
Ahab

*

Falkhor, jak się nie mylę to chyba Verbatim zmienił nazwę na EMTEC Animatedwink

10.04.2007 16:36:55
Falkhor
Administrator
*

Ahab, A nie BASF na EMTEC? :nerd:

10.04.2007 16:41:11
Ahab

*

Falkhor, zwracam honor :lol-sweat:

Własnie by takich sytuacji uniknąć ZAWSZE (lub prawie zawsze) używam słów "jak się nie myle" "chyba" "tak jakby" "podobno" Biggrin

10.04.2007 16:58:57
Odpowiedz  Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

*  Slowacja Online *   *  Forum Miasta Nisko *   *  Forum Gminy Dubiecko *   *  Bulgaria Online *   *  WebMachine.pl - kliknij i wymien sie linkiem *