Odpowiedz  Napisz temat 
Strony (5): « Pierwsza < Poprzednia 1 2 3 [4] 5 Następna > Ostatnia »
nieżyciowe ograniczenia
Autor Wiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 4
nfm: 15,970

Jak powiedział Grzenio - to fakt, gdyby miało być rondo, to musiałoby być bardzo duże (nie wiem, moze nawet takie, jak przy wjeździe od Łańcuta do Rzeszowa, no może ciut mniejsze...?). I fakt, trzeba by 'przenosić' cmentarz.... Dlatego odpadło.

pablo,

Cytat:
Chyba tylko i wyłącznie poprzez wyburzenie kilku domów

No dokłądnie dlatego wydaje mi się to nierealne. Przecież tam przy krzyżówce omawianej - wylot na Albigową - jest taka sypiąca się chałupa. Ale jej właściciel powiedział, że dopiero jak zemrze, to ustąpi, chyba że komuś te prawa da i chce dac takiemu, co to też nie ustąpi...

13.03.2007 07:24:48
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Jaruszczow

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0
nfm: 549

Totti, szok, mówisz 10 min dłużej?? to jest ok 50-70% obecnego czasu przejazdu. Chciałbym zaznaczyć że nie każdy zawsze ma czas żeby wyjechać te pół godziny wcześniej. Czasami każda minuta jest ważna. A wysepki stawarzają więcej zagrożenia, nie zawsze są dobrze widoczne, i często zdarza sie tak że ktoś jedzie pierwszy raz i musi hamować i wciskać sie na prawy pas, bo niewiedział ze jest wysepka.

PS. tylko nie piszcie zaraz że lepiej jechać powoli i ocalić życie. Zginać można w każdym momencie. Nawet w drewnianym kościele może spaść cegłówka na głowe

Whispering voices in my head, Sounds like they're calling my name
13.03.2007 11:58:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Falkhor
Administrator
*

Jaruszczow, nie, zebym się czepiał, ale

Cytat:
A wysepki stawarzają więcej zagrożenia, nie zawsze są dobrze widoczne

przy 100km/h mogą być kiepsko widoczne...

Fakt. nie po to ma być sprawna komunikacja, żeby jechać 20km/h. Tylko szybko i sprawnie. Ale i bezpiecznie. Dl;atego jak się zsumuje
- warunki drogowe
- średnią umiejętność kierowania pojazdem wszystkich userów dróg
- głupotę pieszych

to trzeba się sporo natrudzic, aby wszystkim dogodzić. Niestety, przez to często owe nieżyciowe ograniczenia musza być, by irracjonalnie ograniczać prędkość, bo to wydaje się być czasami najskuteczniejsze, co mozn azrobić.

13.03.2007 18:47:41
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Totti

*

nfm: 260

Falkhor.....przy 100km/h mogą być kiepsko widoczne... rewelacja gratuluje -niezle sie usmiałem !!!

Jaruszczow ..... ale maja byc porzadnie oznakowane i widoczne ...a do pracy trzeba wczesniej wstac to bedziesz na czas .

13.03.2007 21:32:18
pablo

*

nfm: 546

Totti napisał(a):
Jaruszczow ..... ale maja byc porzadnie oznakowane i widoczne ...a do pracy trzeba wczesniej wstac to bedziesz na czas .

Ale sa czasem sytuacje nagłe i takie dostosowanie sie do przepisów może być trudne.

Totti, przyznaj się jak często jedziesz e4 prawidłowo według znaków, bo jak znam życie i ludzi, a zwłaszcza widząc co niektórzy wyczyniają na drogach to śmiem twierdzić że chyba baaarrrdzooo rzadko Animatedwink

Coś się skończyło zanim się naprawde zaczęło. A w głowie wciąż to samo pytanie: Dlaczego?
13.03.2007 21:47:10
Jaruszczow

*

Totti napisał(a):

Totti życie to nie bajka. nie składa sie tylko z zajęć na uczelni (w moim wypadku), mam czasami do zrobienia kilka innych rzeczy i niekoniecznie starcza mi czasu

13.03.2007 22:31:05
Falkhor
Administrator
*

Totti,

Cytat:
Falkhor.....przy 100km/h mogą być kiepsko widoczne... rewelacja gratuluje -niezle sie usmiałem !!!

No można się posmiać. Bo ja mam nie najlepszy wzrok przy takiej prędkości, ale jak mi mówi życie - to i tak jeżdże bardzo wolno, bo TYLKo setką Smile

Jaruszczow,

Cytat:
mam czasami do zrobienia kilka innych rzeczy i niekoniecznie starcza mi czasu

Echhh... wielu ludzi tak ma. Dlatego w sumie to ciągle gadamy, JAK połączyć chęc szybkiej komunikacji z bezpieczną? To jest bardzo trudne. Nawet nie wiem, czy wogóle wykonalne. Jakby tak puścić auta 100 metrów pod ziemią... ech, to byłby RAJ...

14.03.2007 06:56:18
Jaruszczow

*

Flakhor, chyba raczej nad ziemią i to każdy na innej wysokości żeby stłuczek nie było Animatedwink

14.03.2007 08:47:53
Totti

*

nfm: 260

Jest na to rozwiazanie panowie ..kolej ...wszystkie tiry zapakowałbym na wagony ...Jaki spokoj jest kiedy jest zakaz poruszania sie pojazdow ciezarowych .....Co do jazdy zgodnie z przepisami ....hm.... roznie to z tym bywa ......czasami tak a czasami inaczej .W kazdym razie wydaje mi sie ,ze bezpiecznie z zachowanie zdrowego rozsadku .

14.03.2007 09:46:19
Falkhor
Administrator
*

Totti, Oj, pomysł z koleją już chyba był poruszany w którymś z topiców tutaj, tez jako pewien argument w innej dyskusji. Jak dla mnie kolej a raczej doprowadzenie jej do skraju nieużywalności to jeden z największych błędów, jakie zrobiliśmy... Przecież JEDEN pociąg może być załadowany jak chyba z 80 tirów (pi razy drzwi). Poza tym za transportem kolejowym przemawia
- szybkość
- bezpieczeństwo
- oszczędność
- funkcjonalność (w sensie można przewozić praktycznie wszystko!).

Noooo ale żebym nie robił offtopa całkowitego Smile

Totti, Tak powaznie mówiąc - to gdyby kierowcy jeździli ze zdrowym rozsądkiem, to po co byłyby oznakowania i ograniczenia prędkości? Można by sobie jechać i 40 i 150km/h. I co? I nic. Ale niestety tak nie jest Sad

14.03.2007 11:30:07
pablo

*

Falkhor napisał(a):
Totti, Oj, pomysł z koleją już chyba był poruszany

Jest to też alternatywą dla sławnej Doliny Rozpudy

Falkhor napisał(a):
Można by sobie jechać i 40 i 150km/h. I co? I nic. Ale niestety tak nie jest

Zawsze trafi się jakiś kozak który chce pokazać jaki to nie jest szybki i w ogóle :letssin:

Coś się skończyło zanim się naprawde zaczęło. A w głowie wciąż to samo pytanie: Dlaczego?
15.03.2007 08:59:44
Prot

*

Reputacja: 1
nfm: 459

pablo napisał(a):
Zawsze trafi się jakiś kozak który chce pokazać jaki to nie jest szybki i w ogóle

to niech sobie jedzie ile chce jemu nic i tak nie przegada dopóki nie będzie miał wypadku... ja miałem, straciłem dużo i już wiem że pośpiech i brawura nie popłaca...

"Życie jest piękne gdy żyć się umie..."
28.03.2007 00:12:45
Falkhor
Administrator
*

Prot,

Cytat:
to niech sobie jedzie ile chce jemu nic i tak nie przegada dopóki nie będzie miał wypadku... ja miałem, straciłem dużo i już wiem że pośpiech i brawura nie popłaca...

Każdy taki kozak na początku jest hohoho nie wiadomo kto, a jak coś nawali, to tylko ale ja nie wiedziałem, to się stało tak szybko, nei chciałem, itp...

28.03.2007 13:03:23
pablo

*

Falkhor napisał(a):
Każdy taki kozak na początku jest hohoho nie wiadomo kto, a jak coś nawali, to tylko ale ja nie wiedziałem, to się stało tak szybko, nei chciałem, itp...

To prawda też mi się kiedyś tak wydawało, ale po małej kraksie bez ofiar zmieniłem nastawienie do swoich umiejętności. Trzeba przewidywać co się może stać za kilka sekund, gdy decydujemy się na szybszą jazdę. Tongue

30.03.2007 10:58:20
Falkhor
Administrator
*

pablo,

Cytat:
Trzeba przewidywać co się może stać za kilka sekund, gdy decydujemy się na szybszą jazdę.

Za kółkiem trzeba też myślec za innych w myśl ograniczonego zaufania. Nie można się spodziewać, ze gość przed Tobą wrzucając migacz w prawo skręci w prawo. A on skręci w lewo... To samo do umiejętności. Jeden w zakręcie się zmieści, drugi go skosi, a trzeci... ani to ani to...

31.03.2007 11:31:03
Odpowiedz  Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

*  Slowacja Online *   *  Forum Miasta Nisko *   *  Forum Gminy Dubiecko *   *  Bulgaria Online *   *  WebMachine.pl - kliknij i wymien sie linkiem *