Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Niezwykłe siły naszego mózgu
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 3
Portfel: 16,128
Niezwykłe siły naszego mózgu

Artykuł w kiosk.onet.pl .LINK
Autor: Manfred Dworschak, Spiegel

Cytat:
Samochód Terry’ego przebił barierkę mostu i spadł z wysokości ośmiu metrów w koryto wyschniętego potoku. Siły, jakie zadziałały przy uderzeniu na czaszkę, były tak znaczne, że zerwały się nawet włókna między połówkami jego móżdżku. Gdy go odnaleziono, znajdował się już w stanie śpiączki.

Cytat:
Nieszczęśliwy wypadek zdarzył się w 1984 roku. Od tego czasu Terry Wallis, dziś 42-letni mężczyzna, wymaga stałej opieki. Pierwsze 19 lat po prostu przedrzemał, niemal pozbawiony świadomości. Czasami rodzice słyszeli chrząkanie syna, ale nic ponadto. Niekiedy zdarzało się, że skinął głową. Jedynie gdy ktoś powiedział „chevrolet”, Terry, z zawodu mechanik, zaczynał się denerwować. Przez całe życie nie lubił tych samochodów i trwał przy swoim poglądzie. Wystarczyło, że w telewizji pokazywano reklamę chevroleta, a Terry ze złości rzucał głową na prawo i lewo.

Cytat:
11 czerwca 2003 roku jego matka, Angilee Wallis pojechała, jak prawie co tydzień od 19 lat, odwiedzić Terry’ego w domu opieki. Opiekunka otwierając drzwi do jego pokoju zawołała: „Kto dziś znowu przyszedł w odwiedziny?”. „Mamusia” – powiedział Terry. Matka musiała się czegoś przytrzymać. „Terry sam był przerażony – opowiada. – Stało się to tak nagle.” Natychmiast zabrała syna do domu. Tam wypowiedział drugie słowo: „pepsi”. Nieco później nastąpił cały potok słów: dźwięki, zgłoski, wszystko wymieszane.

Cytat:
Jedno jest wszakże pewne: nie należy przedwcześnie spisywać pacjenta na straty. „Stale trzeba sprawdzać, czy coś się nie dzieje” – mówi nowojorski specjalista od fotografii mózgu.

Polecam artykuł do poczytania - ciekawa historia... A moze i... przyszłość? Pozdro

04.09.2006 11:50:38
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
grzenio

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0
Portfel: 1,393

Był nawet nie tak dawno przypadek przebudzenia się z długoletniej śpiączki kobiety i okazało się że w tym czasie mózg powoli się regenerował, odbudowywał połączenia między komórkami, w miejscach gdzie połączenia komórkowego nie dało się przywrócić wyszukiwał obejścia.

Zdarzają się przypadki wybudzenia się i powrotu do normalnego zycia osób będących latami w śpiączce.

04.09.2006 17:46:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

grzenio, Mnie to kurcze ciekawi, że pchamy się już całkowicie w genetykę, a nie do końca wiemy, jak działa nasz mózg, ta jednocześnie najdelikatniejsza i zarazem najbardziej śmiercionośna część naszego ciała. Co dziwne, dodamy do tego organu serce i juz mamy miejsce na dusze i emocje Smile Biggrin

Człowiek zawsze będzie zagadką i oby zawsze nią był, bo jakbysmy się wszystkiego dowiedzieli, to ja nie wiem, czego byśmy sie czepili. Byłby już chyba koniec świata.

05.09.2006 09:00:16
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 6
Portfel: 4,364

Falkhor napisał(a):
pchamy się już całkowicie w genetykę, a nie do końca wiemy, jak działa nasz mózg, ta jednocześnie najdelikatniejsza i zarazem najbardziej śmiercionośna część naszego ciała

mój drogi, genetyka to teraz jedna z najbardziej rozwijających sie dziedzin biologii, a to dlatego, że wyszukujemy coraz to nowych sposobów by ustrzec ludzi przed tymi nawet najgorźniejszymi chorobami i zarazem by leczyc skutki poważnych powikłań i doloegliwości, a jeśli chodzi o nasz mózg, jest to najbardziej skopmliowany i najtrudniejszy do wnikliwego zbadania organ naszego ciała, pomyśl sobie, te setki tysiące, miliony neuronów okalające mózg, to musi być coś Biggrin

Falkhor napisał(a):
Człowiek zawsze będzie zagadką i oby zawsze nią był, bo jakbysmy się wszystkiego dowiedzieli, to ja nie wiem, czego byśmy sie czepili. Byłby już chyba koniec świata.

Masz racje Falkhor, ale ja nie sądze, żebysmy kidyś na tyle rozwinęli sie w dziedzinie nauki i medycyny, by móc wiedzieć wszystko, zresztą wtedy świat byłby już nudny i nie tak fascynujący, jaki jest teraz Biggrin

I know it seems hard sometimes
but remember one thing.
Through every dark night,
theres a bright day after that.
So no matter how hard it get,
stick your chest out,
keep ya head up.... and handle it.

Tupac Shakur
06.09.2006 09:26:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

ziomalka,

Cytat:
genetyka to teraz jedna z najbardziej rozwijających sie dziedzin biologii, a to dlatego, że wyszukujemy coraz to nowych sposobów by ustrzec ludzi przed tymi nawet najgorźniejszymi chorobami i zarazem by leczyc skutki poważnych powikłań i doloegliwości

Natura też nie zostaje w tyle i w ślad za naszym rozwojem... ona też sie rozwija, a może raczej dopasowuje Biggrin

Szkoda tylko, że w pewnych momentach nie może wyskoczyć jakiś heros natury, by powstrzymać naszą głupotę... Bo nasz mózg, jak powiedziałem, to jednocześnie najdelikatniejsza i zarazem najbardziej śmiercionośna część naszego ciała.

Ahoy.

06.09.2006 10:01:16
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: