Odpowiedz  Napisz temat 
Niektóre komórki oszukują na SMS-ach
Autor Wiadomość
maciej
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 5
nfm: 2,841
Niektóre komórki oszukują na SMS-ach

Cytat:
"Gazeta Wyborcza": Niektóre telefony komórkowe oszukują swoich właścicieli, nabijając większe opłaty za wysyłane sms-y, niż to wynika z cennika.
Dzieje się tak dlatego, że polskie litery w SMS powodują wykorzystanie przez komórkę znacznie większej liczby znaków niż deklaruje w regulaminie świadczenia usług każdy operator.

Gazeta wyjaśnia, że na przykład w nowym modelu Nokii wpisane polskie słowo "miś" "zjada" nie 3 a 90 znaków. Z kolei w niektórych aparatach Siemensa ten sam tekst "pożera" aż 400 znaków. Eksperci tłumaczą, że jest to wina oprogramowania, jakie zostało wgrane w telefon. Podkreślają też, że można by zniwelować to zjawisko, ale wówczas producenci telefonów komórkowych nie byliby w stanie zaoferować polskiej pisowni.

Dlatego też - póki co - kilkunastu milionów użytkowników "komórek" musi liczyć się z tym, że używanie przez nich polskich znaków w SMS-ach będzie się wiązać z podwójnymi lub potrójnymi opłatami za jedną wiadomość - pisze "Gazeta Wyborcza".

źródlo : onet

Pozdrawiam Maciej
22.08.2006 13:00:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Sweet_Girl

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0
nfm: 49

hehehe czyli trzeba się oduczyć polskiego Biggrin

23.08.2006 14:16:37
lukascompl

*

nfm: 1,417

ChoXXXXX komórki nie dość , iż zajmują tyle czasu, mogą powodować raka mózgu to jeszcze zjadają nasze kochane typowo polskie literki! :572:

edit : maciej
lukascompl prosze nie przeklinaj...

24.08.2006 15:20:01
Falkhor
Administrator
*

Reputacja: 4
nfm: 15,957

Cytat:
"Gazeta wyjaśnia, że na przykład w nowym modelu Nokii wpisane polskie słowo "miś" "zjada" nie 3 a 90 znaków. Z kolei w niektórych aparatach Siemensa ten sam tekst "pożera" aż 400 znaków."

No to ja nie wiem, co za patafian wymyslał takie oprogramowanie... S a Ś to taka różnica?? Nie jestem informatykiem Tongue ale coś mi tu syfi... Przecież dałoby się chyba ustalić sposób kodowania SMSa tak, jak stron netowych (Europa Środkowa ISO)? A tu take buraki...

Wg mnie powinni to podrzucić pod ustawę o ochronie języka i solić spore kary operatorom. Niech się wysilą, a co! kochajmy polskie ogonki Tongue

28.08.2006 16:58:33
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
grzenio

*

nfm: 1,363

Okazuje się że czychają na użytkowników telefonów komórkowych (a właściwie tych którzy zrezygnowali z niego) również inne niebezpieczeństwa. :552:

Cytat:
Komórka zdradzi sekrety

Nie wystarczy proste kasowanie danych w starym telefonie komórkowym przeznaczonym na sprzedaż. Niemal wszystkie informacje można bowiem odczytać.

Sprzedanie używanej komórki to jak oddanie swojego pamiętnika - twierdzą eksperci z amerykańskiej firmy Trust Digital. W prostym teście z używanymi komórkami udało im się odzyskać 27 tys. stron prywatnych i służbowych informacji m.in. o finansach firm, operacjach bankowych użytkowników telefonów, a nawet dowód zdrady małżeńskiej. - Dotarliśmy do całej góry osobistych i korporacyjnych danych - powiedział szef Trust Digital Nick Magliato. Problem z nowoczesnymi komórkami polega na tym, że funkcji czyszczenia pamięci albo nie ma, albo jest ona ukryta głęboko w menu. Większość użytkowników przed sprzedażą telefonu z niej nie korzysta. Do tego część informacji - takich jak załączniki do e-maili i zdjęcia - jest zapisywana na kartach pamięci, których zawartość można łatwo odtworzyć.

Jak się bronić? Można telefonów nie sprzedawać, tylko oddać rodzinie. Jeżeli dane w komórce są szczególnie istotne (np. finansowe), można zwrócić się do wyspecjalizowanych firm kasujących pamięć w urządzeniach. W ostateczności można telefon dokładnie zniszczyć.

rzeczpospolita.pl

Trzeba być czujnym na każdym kroku. A sprawa funkcji czyszczenia pamięci - przeoczenie czy może celowe działanie :?: (To już chyba spiskowa teoria dziejów Biggrin )

05.09.2006 17:20:21
Falkhor
Administrator
*

grzenio, Myślę, ze raczej celowa działalność... Gdyby byłą prosta opcja "Formatuj pamiec" i podwójne zatwierdzenie, to by ludzie z tego na pewno korzystali. A ja to nawet nie wiem, gdzie wmoim SonyE t230 ejst coś takiego...

Aprzecież mam takei supertajne smsy Biggrin

06.09.2006 08:02:52
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
zegfryd

*

nfm: 489

S a Ś to wielka różnica a (Europa Srodkowa ISO) nie ma tu nic do tego. Tu chodzi o szyfrowanie, standardowe litery maja 7bitow i zakres mozliwosci jest prawie wyczerpany dla powiekszenia ilosci przyjmowanych slow uzywa sie wiekszej ilosci bitow (dlatego krotsze sa wiadomosci), a o ile jest to zwiekszane jest zalezne od oprogramowania.

Jak widac wyzej, mozna nie uzywac polskich liter Tongue

17.09.2006 16:28:05
Falkhor
Administrator
*

zegfryd, Owszem, można rezygnować z kropek i ogonków, kresek... ale lubię te nasze polskie dodatki Smile Poza tym... Hmmm... to chyba broszka programistów całej tej telefonii... Niech i nawet owo Ś zajmuje 300 znaków, których nie widać - ale niech będzie miejsce na następne w taki sposób, żeby userowi nie naliczało smsów za to, że... system szyfrowania potrzebuje znacznie wiecej miejsca.

17.09.2006 17:46:45
zegfryd

*

nfm: 489

wszyscy sie na to wkurzali i dlatego wymyślili mmsy Biggrin

18.09.2006 13:33:58
Falkhor
Administrator
*

zegfryd, Hehehe... no ale nie wiem, czy ilośc MMSów jest znacznie większa... lub chociażby zbliżona do ilości wysyłanych we wszystkich sieciach SMSów. Owszem, MMS jeszcze nie jest we wszystkich komórkach, bo w końcu sporo ludzi używa starszych modeli, a SMS pozostaje uniwersalny Smile Przyznaję, na Forum często wkrzaczają mi się literówki, ale zawsze stram się pisac po polsku - to moja oznaka szacunku dla osób, które mnie czytają Smile Biggrin

pozdro.

19.09.2006 07:53:15
Odpowiedz  Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

*  Slowacja Online *   *  Forum Miasta Nisko *   *  Forum Gminy Dubiecko *   *  Bulgaria Online *   *  WebMachine.pl - kliknij i wymien sie linkiem *