Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Nie jemy wszystkiego - ludzie zaczynają wybrzydzać
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 3
Portfel: 16,128
Toungue  Nie jemy wszystkiego - ludzie zaczynają wybrzydzać

Cytat:
Wciskanie konsumentom niepełnowartościowych wyrobów jest prawdziwą plagą właśnie w przypadku pieczywa, ale także i nabiału. Dotyczy to zwłaszcza anonimowych produktów sprzedawanych w hipermarketach pod tzw. markami własnymi. Ale i dla nich można znaleźć alternatywy. – "Nasze wyroby nie zawierają »obcych« substancji, powstają wyłącznie z mleka" – podkreśla Edward Grzędziński, prezes Spółdzielni Mleczarskiej "Rospuda" w podlaskim Filipowie, wyspecjalizowanej w produkcji serów twardych dojrzewających i tradycyjnego masła. – "Wielcy producenci wolą odwirować śmietanę i zastąpić część mleka np. tanim olejem palmowym. My tego nie robimy" – zapewnia. (...)
Inna sprawa, że wielu klientów, nawet jeśli są świadomi, iż próbuje się ich nabrać, wybierają "masówkę", gdyż jest ona zazwyczaj tańsza. Często okazuje się jednak, że oszczędności bywają pozorne, i nie chodzi tu jedynie o koszty zdrowotne związane ze spożywaniem w dużych ilościach dodatków do żywności. – "Chleb »na prochach« po prostu w dużej części się marnuje, bo na drugi dzień nie nadaje się do jedzenia. Coraz więcej ludzie zdaje sobie sprawę z takich rzeczy, dlatego gotowi są zapłacić za tradycyjny chleb nieco więcej, bo i tak pod względem finansowym wyjdzie na to samo" – mówi pani Krębuszewska.(...)

A może... piwo? Tongue

Cytat:
Wielkie koncerny piwowarskie używają wielu dodatków, jak przyspieszacze fermentacji czy... guma arabska. Piwo, w zależności od gatunku, powinno leżakować nawet 12 miesięcy (w przypadku większości gatunków optymalny okres wynosi około 2-3 miesięcy) – natomiast zachłannym korporacjom zwykle starcza cierpliwości na dwa tygodnie.

Źródło - Kiosk.Onet.PL

No i masz - czyżby ludzie faktycznie zaczęli wybrzydzac i nie iśc TYLKo za ceną? Wg mnie ma to związek z tym, że wrasta świadomość - że skoro szynka nazywa się Mamucior i ma średnicę pół metra, to albo ta świnia była jakaś nadzwyczajna, albo napchali ją czymś nadzwyczajnym w nadzwyczajnych ilościach...

Z resztą - keiłbasa za 6,99 a kiełbasa za 23,00... Toż to widać od razu na gołe chłopskie oko. Że to nie może być to samo. jak szybko sprawdzić, co kupujecie za te 6,99? Wrzućcie kiełbachę do wody (najlepiej obie). I pogotujcie Animatedwink Ciekawe, ile zostanie po 20 minutach z jednej i z drugiej Smile

...tyle, że z tej drugiej będzie można zrobic 5 pierwszych Tongue Tongue

Wy też zaczynacie inaczej kalkulować to, co kupujecie do jedzenia?
W końcu powstajesz z tego, co zjadasz Cool

23.02.2008 20:38:52
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Maxthon / MyIE2
okimaxim

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 1
Portfel: 2,337
RE: Nie jemy wszystkiego - ludzie zaczynają wybrzydzać

ano, jako student kalkuluje ile i na co moge wydać i... szczerze mówiąc to ja 99,9% swoich obiadków przywoże z domu. Mnie nie zaspokoi zupka z proszku czy nawet chińska. Mnie nie zaspokoi obiadeczek w barze czy stołóce. Pierogi co prawie smaku nie mają, albo nie mają pawie farszu. Jakieś coś co nie wiem jak zostało (i z czego) zrobione. Do jedzenia kupuje sama od siebie tylko chlebek, masełko, coś do chlebka (głównie serki, mięs nie :/) i coś do picia. I wole już sobie kupić droższy a smaczniejszy i sprawdzony serek czy herbate czy nawet jakiś napój niż tanie nie-wiem-co-to.

23.02.2008 21:44:55
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Maxthon / MyIE2
Falkhor
Administrator
*

najfajniej to widac na sklepowej ladzie - szczególnei w dziale mięcha. 20zł różnicy międz cenami a szynki nawet podobne, ale w smaku - całkiem inne.
Dorodny pomidor w środku zimy tez powinien dac do myslenia. Albo rzodkiewka Animatedwink na oknie -20 przez dwa tygodnie a tu taaaaka rzodkiewka Animatedwink Coś nie pasuje, co nie? Tongue

23.02.2008 23:37:34
okimaxim

*

taką rzodkiewke można sobie wychodować w ogrzewanej szklarni nawet jak jest -30 na oknie Animatedwink jak jade do Przemyśla sie kilka razy przygladałam takim szklarniom i sądze że bez chemi jest to możliwe ale i na pewno taka jarzynka sobie sporo kosztuje...

23.02.2008 23:54:41
Falkhor
Administrator
*

okimaxim - Ogrzewanie szklarni to spory koszt Animatedwink BO w sumie wysatrczy tylko ogrzewać i dostarczyć słońce - w szklarni to nie trudne nawet w zimie Animatedwink Ale... to koszta, które przekładają się na to, że rzodkiewka w styczniu kosztuje 4 razy tyle, co w lipcu Animatedwink Niby ok, ale szklarnia musi zarobic na siebie i na jej właściciela - czyli nie żałuje się azotanów Tongue ładowanych pod uprawę, by tylko jak najszybciej zbierać plon i pakowac go na sklepowe półki Animatedwink

24.02.2008 09:02:22
okimaxim

*

daltego ja nie jadam zimą pomidorów ani rzodkiewek Tongue wole zimą kasze, serki, mięsko itp Tongue raz na miesiąc, dwa kupujemy cukinie na paste włoską ale to tylko jedna raz na jakiś czas Animatedwink

24.02.2008 11:50:06
Falkhor
Administrator
*

Można jeszcze stosować przetwory Smile Np. taka papryka czerwona, korniszony Tongue marynowac można również sałatki z ogórków surowych - bardzo fajne są, aromatyczne (przynajmniej u mnei mama potrafi takie cuda zakonserwować Tongue ). więc zimą nie jestesmy skazani na śnieg i mięso Tongue

26.02.2008 10:21:29
Kiwi

*

Reputacja: 0
Portfel: 1,427

Ja gdybym sama kupowała jedzenieto byłoby to pewnie to droższe (pod warunkiem że zarabiałabym dużo pieniążków Tongue ) Niestety moi rodzice nastawieni są raczej na ilość niż na jakość. :/ Więc u mnie w lodówce znajdują się głównie tańsze odpowiedniki produktów żywnościowych. Piszę "odpowiedniki", bo np. prawdziwego sera żółtego już nie pamiętam kiedy jadłam, ale za to wyroby seropodobne (Salamix, Goudamix itp.) w lodówce są zawsze.
Nie mogę się doczekac wiosny, bo wtedy będziemy mieć własne ogórki, pomidorki, papryczkę, szpinak, sałatkę i inne warzywa. Smile
Za to chleb z pobliskiej piekarni mamy dobry, bo na drugi a nawet trzeci dzień nadaje się do jedzienia. mniam

*
KAŻDY NOWY DZIEŃ RODZI NOWE PARANOJE
26.02.2008 19:14:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Opera
Qmar
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 4
Portfel: 3,541

ja sobie tam nie zaluje jesli chce zjesc cos normlanego - wole zaplacic i miec porzadne jedzonko niz mniej zaplacic a miec wiecej sztucznego zarcia

26.02.2008 20:26:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziWindows XP/2003Opera
Falkhor
Administrator
*

Chleb z Tesco czy z Kleryka nadaje się do jedzenia wtedy chyba, gdy jest jeszcze zamrożony. Chleb musi kosztować więcej, niż 2 złote. Tak samo jak masło albo MIĘSO - te ogromne szynki mamucie, na reklamie - że tradycyjne wyroby, naturalne heh Animatedwink dooobre Animatedwink

ostatnio kupiłem takie coś - galaretkę drobiową. Czyli kawałek kurczaka, jajco, warzywa w żelatynie Cool sam dodałem troszkę octu i było smaczne i kurcze, sycące, a to tyle co zagłębienie mojej chochelki do zupy Tongue

27.02.2008 19:23:27
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: