Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Temat zamknięty Napisz temat 
Strony (2):« Pierwsza [1] 2 Następna > Ostatnia »
Nasze przedwyborcze spekulacje o...
AutorWiadomość
levi'
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Status: Offline
Reputacja: 4
Portfel: 3,304
Nasze przedwyborcze spekulacje o...

Czego się spodziewacie po tych wyborach parlamentarnych :?:
Kto waszym zdaniem odniesie sukces i dlaczego :?:
Czy powstanie rząd większościowy :?: a może znowu trzeba będzie szukać koalicji :?:
Jaka koalicja (waszym zdaniem) powstanie po wyborach :?:

Ja myślę, że wybory nieznacznie wygra PiS...dlaczego :?: bo ma bardziej "wszechstronny" elektorat, niebotycznie większe poparcie na wsi (np od PO), wsi, której się raczej w sondażach nie pyta o zdanie...
...co do koalicji, to życzyłbym sobie (i tak od 2 lat) aby powstał POPiS...

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
13.10.2007 12:25:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika UnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

POPiS byłby fajny Smile Dla mnie marzneiem jest to, aby SKURCZYŁA się ilośc partii a wzrosła ich JAKOŚĆ. Gydby było maks. 3 partie... no 4 - to by było na prawdę dynamicznie, ale i zarazem konkretnie. To już są na prawdę DUŻE obozy - Po, PiS... zoabczymy, jak LiD i PSL...

Kto wygra? Trudno rozstrzygnąc. Walka jest wyrównana. Wydaje mi się jednak, że tym razem o włos moze wygrac PO. Jeszcze jest kilka dni, walka będzie sie toczyć...

Cytat:
Jaka koalicja (waszym zdaniem) powstanie po wyborach

Wydaje mi sie, że jesli albo PO albo PiS wygra znacznie (np. 10% przewagi), to apetyty na koalicję znikną Smile Jeżeli wejdzie do sejmu tylko 4 partie - noooo... to się bedzie działo Tongue

14.10.2007 10:02:54
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika UnknownUnknown
levi'
Moderator
*

ja myślę, że do sejmu wejdą 4 partie: PiS, PO, LiD i PSL (ta ostatnia z minimalnym możliwym wynikiem)...
...wszystko będzie zależało od tego KTO zdobędzie to pierwsze miejsce...jeśli PiS, to możliwe są 2 koalicje: POPiS i PiS-PSL...
...a jeśli PO, to możliwa jest jeszcze koalicja z LiDem :eek: - i tego się obawiam najbardziej :/

14.10.2007 10:34:44
Falkhor
Administrator
*

levi', Widzę, że też zakłądasz... maksymalnie 4partyjność Tongue Jak dla mnie - z PO i PiS będize problem. PSL - wyrasta na ważnego gracza, tzn. gracza uzupełniającego, ale jednak istotnego. BO moe wejśc we włądanie tak z PO jak i z PiS. LiD... Hmmm... Dla mnie to wogóle zagadka. Ale z pewnością bliżej im do PO, niż do PiS Tongue

Swoją drogą - dlaczego zawsze PSL jest taki szary, taki na dodatek? Przecież to partia z neizłym rodowodem... Szkoda, że zawsze jest tym "dodatkowym pasażerem"

14.10.2007 11:00:20
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 6
Portfel: 4,364

Sądzę, że te wybory nie poszczycą się kto wie jak wysoką frekwencją chociaż po dziesjeszym liście do społeczności wyczytanym w kościele możliwe, że nie tylko mohery - choć te w przeważającej ilości - ogarnął punkty wyborcze. ^^"

I know it seems hard sometimes
but remember one thing.
Through every dark night,
theres a bright day after that.
So no matter how hard it get,
stick your chest out,
keep ya head up.... and handle it.

Tupac Shakur
14.10.2007 11:55:28
levi'
Moderator
*

Falkhor,

Cytat:
Jak dla mnie - z PO i PiS będize problem.

hmmm no patrząc na to realnie, to może i tak, ale ja mimo wszystko mam nadzieję, że te partie dojdą do porozumienia... ta nieszczęsna liberalizacja PO i program społeczny PiSu w połączeniu mogą być naprawdę korzystne dla polski i polaków :!: :nerd:

Cytat:
PSL - wyrasta na ważnego gracza, tzn. gracza uzupełniającego, ale jednak istotnego.

zgodzę się - zarówno PO jak i PiS deklarują chęć koalicyji z tą partią, bo jest taka eeee neutralna - ale w pozytywnym tego słowa znaczeniu =D

Cytat:
LiD... Hmmm... Dla mnie to wogóle zagadka. Ale z pewnością bliżej im do PO, niż do PiS

heh nie da się porównać...ale w moim przekonaniu wejście w koalicję z LiDem byłoby największym błędem PO (zakładając, że wygra wybory)

Cytat:
Swoją drogą - dlaczego zawsze PSL jest taki szary, taki na dodatek? Przecież to partia z neizłym rodowodem... Szkoda, że zawsze jest tym "dodatkowym pasażerem"

to partia z jasnym przekazem dla pewnego grona wlektoratu - rolników - tak było, jest i pewnie będzie...poprostu jest mało wszechstronna...zawsze skupiała ludzi, którzy są ZA propgowaniem rolnictwa i pewnie tak zostanie... hmmm ale z czasem to może być za mało :O bo o rolników ubiegają się inne, większe partie... =D

[ Dodano: 2007-10-14, 12:05 ]
ziomalka,

Cytat:
Sądzę, że te wybory nie poszczycą się kto wie jak wysoką frekwencją

a ja myślę dokładnie przeciwnie :!: wydaje mi się, że frekwencja może być naprawdę niezła - ok 60%...bo ta gorączka polityczna udziela się KAŻDEMU =D {i tak 3mać}

14.10.2007 12:03:00
Avalanche

*

Reputacja: 0
Portfel: 212

Wg mnie wygra o włos PiS, którego przewaga po ostatniej debacie zaczyna znacząco maleć - jeszcze jakby Tusk "wygrał" w poniedziałek z tonącym Kwachem to PO, któremu chociaż na początku kampani dosyć wyraźnie nie szło, może jednak wygrać te wybory.
Co do LiD to dla mnie zagadka - mimo iż zalicza wpadkę za wpadką i brak mu wyraźnego lidera, który pociągnął by tę partię w gorę - tak samo sondaże które w ciągu ostatnich trzech tygodni skakały między 8% a 20%.
LPR wg mnie będzie czwarty, jeśli już "GW" daje mu 5,8 %, dając poprzednio 1,1; 2,2; czy 3,5, to przy mocno zaniżonych wynikach mniejszych partii, może liczyć na ponad 10% (w tegorocznych prawyborach w Bochni LPR miał prawie 12%)

Moja prognoza wyników:
PiS 29%, PO 26%, LiD 16%, LPR 13% PSL 9% Samoobrona - 6%

PiSowu prawdopodobnie nie uda się stworzyć większościowej kolacji, może próbować oprócz z PSL, powyciągać troche ludzi z PO jednak to może nie wystarczyć. LPR raczej nie będzie wchodziło w koalicję, jednak możliwę, że będzie popierał rząd, w zamian za popieranie ich ustaw.
Chyba że PiS będzie próbował kolejny raz wciągać Samoobronę do rządu Tongue

14.10.2007 13:34:57
Totti

*

Portfel: 276

Hm.......no prawie sami fani PiS. A ja myslę ,że wygra PO i utworzy rzad z LiD .Do sejmu wejdzie jeszcze PiS oraz PSL .W parlamencie nie znajdą się ani oszołomy z Samoobrony ani z LPR .A tak przypatrzyłem sie dokonaniom naszych parlamentarzystów z Podkarpacie w ostatnich dwoch latach i wyglada to mizernie.....

14.10.2007 17:09:24
siss

*

Portfel: 791

Gdybym umiała się modlić, modliłabym się, żeby NIE WYGRAł PiS!! Jak im się podobają słowa kończące się na "acja", to niech się sami w swoim gronie lustrują, inwigilują... modernizują! Wcale mi się nie podobały te eksperymenty przeprowadzane ogólnonarodowo. Rozumiem, że premierowi zabawa z kotkiem i włóczką może zostawiać niedosyt, ale wolałabym żeby sobie znalazł inny kątek do zabawy w maminym domu, niż sejm.

Spekuluję.... że jednak przewagę będzie mieć PO nad PiSem. Liczę, że LPR i Samoobrona nie wejdą.

14.10.2007 20:13:51
Falkhor
Administrator
*

Wcozraj w gazecie 'Polska' opublikowano ciekawy sondaż - nie był przeprowadzony przez Internet, a grupa to nie 700-1000 ludzi, tylko... przepytano 2,500 osób. jakie wyniki?

Cytat:
PO 30,3 %
PiS 26,0 %
LiD 8,8%
PSL 6,8%

Samoobrona 2,2%
LPR 0,6% (!!!)

Źródło Polska, edycja Rzeszów, 18.10.2007, str. 2.

Dziś ostatni dzień. Ostatnia pora na haki i bomby Smile

[ Dodano: 2007-10-19, 10:08 ]
Przypomina o CISZY wyborczej, która zapada w nocy z piątku na sobotę Smile

19.10.2007 10:07:55
terelka
Moderator
*

Portfel: 3,494

Ja nie wierzę już w sondaże... ale mam nadzieje, że taki scenariusz jak powyżej się sprawdzi Animatedwink Wygrywa PO, PiS drugi i powstaje PO-PiS, lub tez PO-PSL. Zobaczymy jak to bedzie. Nie chce tylko, żeby PiS rządził samodzielnie...

"Strach jest tym co niszczy, zapomnij o nim a zwyciężysz..."

19.10.2007 10:16:29
Bake

*

Reputacja: 5
Portfel: 1,335

PiSmoze wygrac bo wielu ludzi sie wstydzi przyznac ze glosuja na Pis

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" Fryderyk Nietzsche
19.10.2007 12:33:15
terelka
Moderator
*

Cytat:
PiSmoze wygrac bo wielu ludzi sie wstydzi przyznac ze glosuja na Pis

No ale dlaczego się wstydzą? Jesli uważają, że PiS jest najlepszą alternatywą to nie powinni się jej wstydzić Animatedwink

19.10.2007 12:57:27
Falkhor
Administrator
*

Heh :O :eek: Dziwne... wstydzić się włąsnego przedstawiciela i to jeszcze przed jego wybraniem. I wybrać go. I wstydzic się jeszcze bardziej? Toż to prawie masohizm..

19.10.2007 13:05:46
terelka
Moderator
*

Chociaż coś w tym jest, bo w towarzystwie, w którym większość osób głosuje na PO, nikt się nie przyzna, że głosuje na PiS, bo spotkało by się to z falą krytyki Animatedwink tak sądzę.

19.10.2007 13:07:56
Temat zamknięty Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: