Odpowiedz  Napisz temat 
Najbezpieczniejsze auto świata?
Autor Wiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 4
nfm: 15,867
Najbezpieczniejsze auto świata?

Na autokracie znalazłem takie coś:

Cytat:
Rywalizacja o poziom bezpieczeństwa samochodów przynosi korzyści przede wszystkim kierowcom i pasażerom.

Liczba modeli z 5 gwiazdkami Euro NCAP (ochrona pasażerów dorosłych, stan na październik 2006):

Renault: 8 modeli
Mercedes: 4 modele
Toyota: 4 modele
Volkswagen: 4 modele
BMW: 3 modele
Ford: 3 modele
Opel: 3 modele
Volvo: 2 modele

Źródło - Autokrata PL

Hmmm... podobnie jak jeden z komentujących ten artykuł, byłem święcie przekonany, że najbezpieczniejszymi autami na świecie są... te z emblematem VOLVO!

I trochę mnie to dziwi... Mimo to jednak - VOLVO nie ma chyba takiej gamy 'produktów' jak... Renault?

Zaglądnąłem na samą stronę NCAP'a: kto chce, tez może sobie zaglądnąć, chociaz niekoniecznie znajdzie tam swój samochód Tongue

NCAP Lista samochodów objętych testami

Co to jest NCAP i jego gwiazdki?

Cytat:
EURO-NCAP (ang. European New Car Assessment Programme) – niezależna niedochodowa organizacja ds. oceny bezpieczeństwa pojazdów sponsorowana przez równie niezależne organizacje. Powstała w 1997. Jej głównym celem było testowanie samochodów (kupowanych za własne pieniądze) w zakresie bezpieczeństwa. Głównym elementem tegoż testu był test zderzeniowy (crash test). Organizacja przyczyniła się do rozwoju bezpieczeństwa.

Test zderzeniowy składa się z czterech elementów:

- zderzenie czołowe (front impact) – polega na uderzeniu z prędkością 64km/h samochodem w nieruchomą, deformowalną przeszkode o szerokości 40% przodu auta

- zderzenie boczne (side impact) – w bok nieruchomego samochodu na wysokości przedniego słupka od strony kierowcy uderza z prędkością 50km/h przeszkoda o szerokości 1500mm

- zderzenie z pieszym (pedestrian impact) – w różne punkty z przodu pojazdu (na masce, na wysokości przednich reflektorów, na przednim zderzaku) wystrzeliwane z prędkością 40km/h manekiny pełniące role pieszych

- zderzenie ze słupem (pole test) – polega na uderzeniu bokiem samochodu na wysokości środkowego słupka w słup o szerokości 254mm z prędkością 29km/h

Wyniki testów podaje się w 5-stopniowej skali (w gwiazdkach). Piątą gwiazdke wprowadzono w 1999 roku i początkowo specjaliści uważali, że jej zdobycie w teście zderzenia czołowego jest niemożliwe. Jednak już w 2002 roku pięc gwiazdek jako pierwsza zdobyła Renault Laguna. Dziś wynik 5-gwiazdkowy nikogo nie dziwi, zdobywa je coraz więcej samochodów także z niższych klas. Producenci stawiają na bezpieczeństwo, ponieważ zdobycie przez ich samochód maksymalnej noty znacznie może polepszyć wyniki sprzedaży.

Źródło - Wikipedia PL

Jak sądzicie - czy to możliwe, aby Renault faktycznie był tak bezpieczny?

Może macie jakieś swoje typy?

11.12.2006 10:09:49
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
grzenio

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0
nfm: 1,363

Myślę że możliwe. Przecież wogóle niegdyś francuskie samochody miały opinię kiepskich, łatwo psujących się i nietrwałych. W ciągu kilku lat obraz francuskich marek zmienił się diametralnie. Czemu więc nie miałoby się poprawić również i bezpieczeństwo.

Jak każdemu zdarzają się im też wpadki, ale i najlepsi mają z tym też czasem kłopoty.

11.12.2006 17:34:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Guliver

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0
nfm: 35

heh moja xantia ma jedną Biggrin

12.12.2006 09:57:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 4
nfm: 15,867

grzenio, Hmmm... tylko ze owe gwiazdki NCAPa to baaardzo ważny materiał reklamowy. 5 gwiazdek to dosłownie gwarancja bezpieczeństwa. Z tym że są chyba 3 kategorie owych gwiazdek, bo odrębną kategorię stanowi poziom bezpieczeństwa dla pojazdów z miejscem/fotelikiem dla dziecka... Aaaale zmierzam też do tego, że Renoł otrzymując aż 8 REKOMENDACJI i to 5-gwiazdkowych... Kurcze. Kiedys sami projektanci uznawali, że otrzymanie 5 gwiazdki jest prawie że niemożłiwe... Fakt, myśl techniczna się rozwinęła, itd. ale mam troszeczkę obawy, że cosik tu pachnie przekrętem.

A co do VOLVO - to ono ma 2 modele z 5 gwiazdkami, ale ogólnie VOLVO nie ma zbyt wielu modeli i nie wypuszcza co chwilę czegoś nowego Tongue

12.12.2006 10:16:29
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz  Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

*  Slowacja Online *   *  Forum Miasta Nisko *   *  Forum Gminy Dubiecko *   *  Bulgaria Online *   *  WebMachine.pl - kliknij i wymien sie linkiem *