Odpowiedz  Napisz temat 
Strony (6): « Pierwsza [1] 2 3 4 5 Następna > Ostatnia »
Na światła ch przez cały dzień
Autor Wiadomość
Jaruszczow

*

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 0
nfm: 549
Na światła ch przez cały dzień

Sej znowelizował Kodeks Drogowy. Wprowadzono nakaz jazdy na światłach przez cały rok. Co o tym myślicie?? Czy poprawi to bezpieczeństwo i ograniczy liczbę wypadków??

Na światłach

Whispering voices in my head, Sounds like they're calling my name
17.02.2007 19:31:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
grzenio

*

nfm: 1,363

Cytat:
Według szacunków ekspertów zmiana przepisów może spowodować 20-procentową poprawę tych statystyk.

Optymiści! A może to byli ci sami eksperci którzy wróżyli że zaostrzenie kar za jazdę po pijanemu zmniejszy ich ilość na drogach, co niestety nie potwierdziło się.

Niestety to kolejny przepis który tylko poprawi dobre samopoczucie posłów że tyle zdziałali dla poprawy bezpieczeństwa na drogach. A co z owymi czarnymi zjawami które bardzo często po zmroku idą poboczami dróg - jakoś nikt nie wprowadził obowiązku noszenia elementów odblaskowych.

Jeszcze jedno zwróciło moją uwagę czytając komentarze do artykułów w różnych portalach na ten temat, że średnio co czwarty lub co piąty internauta twierdził że niezależnie od pogody jeździ z włączonymi światłami przez cały rok. Dziwne :? Jeżdżę przez okrągły rok i jakoś nie mogę sobie skojarzyć żeby aż tylu kierowców jeździło z włączonymi światłami w letnie dni :!: Może powinienem wybrać się do okulisty, bo jakoś tego nie widzę :559:

17.02.2007 20:14:00
Megg
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 2
nfm: 1,251

napewno choć trochę - łatwiej będzie zapamiętać - ze po prostu cały rok trzeba jeździć na światłach i już Animatedwink nie będzie zapominania dat itd... Smile

Przecież noc właśnie sprawia że wiesz co to dzień,
A ciszy zawdzięczasz że piękniej brzmi pieśń,
Więc czekaj cierpliwie a ziści sie sen...
Życie trwa...
17.02.2007 20:15:33
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 4
nfm: 15,957

Hmmmm... Nawet ja ostatnio mam tylnie światełko w swoim rowerku...

grzenio, Co do tych 'zjaw' - czyli nieoświetlolonych pieszych... heh... ja powiem tak - raz jadąc rowerem po Krzemienicy ledwo ominałem człowieka, ubranego na czarno... po prostu NIE BYŁO go widać...

Ciekaw jestem, czy ta nowa ustawa obowiązuje także rowerzystów?

18.02.2007 10:02:36
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
pablo

*

nfm: 546

ja myślę że to dobrze że wprowadzono ten przepis, ja cały rok jeżdżę na włączonych światłach, i widzę że coraz więcej kierowców tak robi, napewno takie auto w słoneczny letni dzień jest bardziej widoczne Biggrin

Coś się skończyło zanim się naprawde zaczęło. A w głowie wciąż to samo pytanie: Dlaczego?
18.02.2007 10:07:10
levi'
Moderator
*

nfm: 3,344

jak dla mnie to wiekla głupota :554:
no bo co takie światła będą w dzień miały do roboty?? niccc...w niczym nie będą pomocne... :554:
a jak wszyscy wiecie, to że jeździmy na światłach zwiększa zużycie paliwa :554: a qrde kogo na to stać :554:
noo sorki, ale mnie nie za bardzo :554:

było dobrze to już zaczynają kombinować :554:

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
18.02.2007 20:14:08
michas
Moderator
*

nfm: 776

zgadzam sie tu z levi', jakos tez mnie to za bardzo nie przekonmuje ze to aż w takim stopniu wpłynie na liczbe wypadków

levi napisał(a):
że jeździmy na światłach zwiększa zużycie paliwa a qrde kogo na to stać

wieksze żyużycie paliwa to trzeba wiecej zatankowac a za tym idzie wiecej trzeba zapłacic i wiecej państwo żedrze z obywatela podatku,o to w tym chodzi

18.02.2007 22:52:03
Falkhor
Administrator
*

Hehhh...
1. Więc trzeba zaplacić, bo więcej się spala paliwa...
2. Większa szansa na zapłacenie mandatu.
3. jesteśmy bardziej widoczni

Więc
ad.1. - dopłącamy do autostrad, których prawie nie ma Tongue
ad.2. - staramy się wspomóc zwięszenie płac dla policji Tongue
ad.3. - mimo wszystko... nawet w lecie auta są lepiej widoczne, jak mają światełka.

19.02.2007 07:17:38
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Ahab

*

nfm: 814

Cytat:
Każdego roku na polskich drogach ginie ponad 5 tysięcy osób – to ogromny problem społeczny. Statystyki za 2005 r. mówią, że prawie 58% wypadków drogowych ma miejsce w okresie od marca do września, czyli w czasie dobrej widoczności, kiedy nie ma obowiązku jazdy na światłach w ciągu dnia. W ubiegłym roku od marca do września w dzień wydarzyło się ponad 18 700 wypadków z udziałem co najmniej dwóch pojazdów, w których zginęło ponad 1 500 osób.

Według szacunków ekspertów z ITS, rozszerzenie w Polsce obowiązku używania świateł w dzień także na miesiące od marca do września powinno zmniejszyć liczbę zabitych w wypadkach z udziałem co najmniej dwóch pojazdów o 20%. To pozwoliłoby uratować 303 osoby!.

Komisja Europejska zaleca stosowanie świateł w dzień przez cały rok
Stosowanie świateł do jazdy dziennej, jako jeden ze środków poprawy bezpieczeństwa ruchu drogowego, rekomenduje System Regulacji Motoryzacyjnych dla XXI wieku Komisji Europejskiej („CARS 21”). Natomiast według raportu opublikowanego przez Europejską Komisję ds. Energii i Transportu (DG TREN) w 2003 r. („Daytime Running Lights, Final Report” TNO Human Factor), stosowanie świateł w dzień:

· zmniejsza liczbę wypadków w dzień z udziałem co najmniej dwóch uczestników (wypadki podwójne) o 5-15%;

· zmniejsza liczbę wypadków z udziałem motocykli o 32%;

· zwiększa zużycie paliwa i emisję CO2 o 0,5 – 1,5% (dla porównania klimatyzacja pobiera moc nawet kilku kW, co oznacza ponad 10% większe zużycie paliwa; nieekonomiczny sposób jazdy zwiększa zużycie paliwa nawet ponad 15%);

· zwiększa dwukrotnie konieczność wymiany żarówek, co powoduje wzrost wydatków o 6 € na rok na samochód.

Obowiązek jazdy na światłach w dzień przez cały rok – więcej korzyści niż kosztów
Według szacunków Komisji Europejskiej, korzyści z wprowadzenia obowiązku używania świateł w dzień rozumiane jako zmniejszenie liczby wypadków pomniejszone o zwiększenie zanieczyszczeń powietrza to oszczędności rzędu 34 milionów Euro. Koszty czyli większe zużycie paliwa i żarówek, wyniosą około 17 milionów Euro. Efektywność ekonomiczna tego rozwiązania wynosi więc 2:1.

Holenderski Instytut Badań Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego SWOV w raporcie dla Komisji Europejskiej DG TREN oszacował, że używanie świateł w dzień przez cały rok na terenie Wspólnoty powinno doprowadzić do spadku liczby zabitych w wypadkach „podwójnych” w dzień o 20%, a ogółu zabitych o 7% (dla Unii Europejskiej oznacza to 3 500 mniej zabitych rocznie).

[...]

Dzięki włączonym reflektorom nawet w słoneczny dzień samochód jest widoczny z większej odległości. Łatwiej oszacować prędkość auta. To ważne także dla pieszych, motocyklistów i rowerzystów. Włączone światła to większe bezpieczeństwo dla wszystkich użytkowników dróg.

Wg. mnie jedyny dobry pomysł obecnego rządu...

...

Ps. A jeżeli z was tacy wielcy ekolodzy to nie pijcie mleka - pojedyncza krowa potrafi w ciągu roku wydalić tyle gazów zanieczyszczających co 8 samochodów Tongue (potwierdzono naukowo).

Liberate tute me ex inferis
19.02.2007 09:21:48
Falkhor
Administrator
*

Cytat:
zmniejsza liczbę wypadków z udziałem motocykli o 32%;

dla Unii Europejskiej oznacza to 3 500 mniej zabitych rocznie

zwiększa zużycie paliwa i emisję CO2 o 0,5 – 1,5% (dla porównania klimatyzacja pobiera moc nawet kilku kW, co oznacza ponad 10% większe zużycie paliwa; nieekonomiczny sposób jazdy zwiększa zużycie paliwa nawet ponad 15%);

Zatem... zrezygnowac z KLIMY i jeździć na światłach!!!

19.02.2007 11:22:10
Dubi

*

nfm: 235

racja - bedziemy częsciej tankować ... ale skoro ma to poprawić bezpieczenstwo ( a są na to dowody ) jestem jak najbardziej ZA
miło jednak bedzie jak Policja za brak swiatełek nie bedzie nam wreczla mandacików... przynajmniej na początku ;/

19.02.2007 15:30:12
levi'
Moderator
*

nfm: 3,344

Dubi szczerze wątpie czy ten ruch poprawi bezpieczeństwo!! :554:
bo co takie światła będą nam pomocne np w słoneczny, lipcowy, upalny dzień?? niccc :559: w żaden sposób to nie poprawi widoczności!! :|

jak już chcieli się w takie coś bawić, to najwyżej mogli wprowadzić taki nakaz np od 15 do 10 - tak aby uniknąć jazdy na światłach w czasie największych upałów!!

a to co nam rząd zaproponował to wielki niewypał - takie jest moje zdanie!! :559: :561:

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
20.02.2007 11:06:44
Prot

*

Reputacja: 1
nfm: 459

Dla mnie to głupota, najpierw trzeba poprawić drogi, dziury w nich i więcej autostrad choć to nie możliwe... w Niemczech nawet w okresie zimowym nie trzeba jezdzić na światłach a jakoś wypadków jest mniej.... Ta ustawa nic nie zmieni no może jedynie to że będziemy częściej kupować żarówki.... Sad nie mówiąc już o staniu w korkach w Rzeszowie czy choćby nawet w Łańcucie z klimą w lecie... dużo większe zużycie paliwaSad a w słoneczne dni i tak tych świateł nie widać no chyba ze jak jedziemy przez jakis las. Nie wiem czy wiecie ale to była propozycja PO a PiS był przeciwny choć nie jestem za zadną partią bo nikt o nas nie dba!

20.02.2007 17:32:09
grzenio

*

nfm: 1,363

Cytat:
2. Większa szansa na zapłacenie mandatu.

Po prostu poprawią sie statystyki policyjne, bo kierowcę który zapomni włączyć światła będzie od razu widać. Niestety nie można tego powiedzieć o pijanych kierowcach których nie można łatwo wyłowić, chyba że spowodują tragiczny w skutkach wypadek. Na to jakoś nie ma pomysłu. A co z drogami, w których koleiny trzymają samochód lepiej od torów kolejowych, gdzie zmiana pasa graniczy z cudem, do czasu kiedy w nich zbierze się woda, która zimą lubi zamarzać i sytuacja staje się wręcz odwrotna. Jakoś na te faktyczne problemy w dużym stopniu wpływające na bezpieczeństwo ruchu drogowego nikt jakoś nie zwraca uwagi. Szuka się rozwiązań zastępczych, pozornych. Tylko żeby te problemy rozwiązać trzeba pomyśleć, co niestety nie należy już do mocnych stron wybrańców narodu w Sejmie.

I taka propozycja, przecież nie wszyscy dobrze widzą, albo akurat bedą się patrzeć w inną stronę, może wprowadzić nakaz jazdy z włączonym klaksonem, może jeszcze bardziej poprawi się bezpieczeństwo. Bo nawet jak ktoś nie zauważy samochodu to go usłyszy. Brnijmy dalej w świat absurdu. Ciekawe co jest na końcu tej drogi.

20.02.2007 18:02:08
Falkhor
Administrator
*

grzenio, W umie to auto powinno jechac na wszystkich światłąch, jakie sa możliwe, moze tylko nie hamowania... awaryjne na full, i nie 4 wiatełka, tyłko 64, na około wozu, klakson i jeszcze ograniczniki prędkości do 30km/h. Myślę, że to by wystarczyło.

Mimo wszystko jednak powiem, że niektórego koloru auta są znacznie lepiej widoczne w lecie przy włączonych światłach. Po prostu widac je ze znacznie więszej odległości.

20.02.2007 19:30:58
Odpowiedz  Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

*  Slowacja Online *   *  Forum Miasta Nisko *   *  Forum Gminy Dubiecko *   *  Bulgaria Online *   *  WebMachine.pl - kliknij i wymien sie linkiem *