Odpowiedz  Napisz temat 
Strony (6): « Pierwsza < Poprzednia 1 [2] 3 4 5 6 Następna > Ostatnia »
Na światła ch przez cały dzień
Autor Wiadomość
pablo

*

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 0
nfm: 546

Falkhor,

Falkhor napisał(a):
Mimo wszystko jednak powiem, że niektórego koloru auta są znacznie lepiej widoczne w lecie przy włączonych światłach. Po prostu widac je ze znacznie więszej odległości.

zgadzam się w zupełności, poza tym spalanie jest tylko nieznacznie większe no a żarówki - to już lażey od samochodu

Coś się skończyło zanim się naprawde zaczęło. A w głowie wciąż to samo pytanie: Dlaczego?
21.02.2007 13:21:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Totti

*

nfm: 260

Jestem za ! Swiatła przez cały rok. Powoli zaczynamy dochodzic do europejskiej cywilizacji motoryzacyjnej.

22.02.2007 22:57:06
Prot

*

Reputacja: 1
nfm: 459

Cytat:
Powoli zaczynamy dochodzic do europejskiej cywilizacji motoryzacyjnej.

a jezdziłeś w Niemczech w zimie? to nie ma nic do cywilizacji a raczej do wyzysku... Przecież to nie zmieni bezpieczeństwa na drogach! Najpierw trzeba poprawić nawierzchnie!! Zbudować autostrady! Przyzwyczaić kierowców że opony zimowe są bezpieczne tylko przez pierwsze 2 lata od daty produkcji a pózniej niby są zimowe ale się już ślizgają... Ale to pewnie nawet moje dzieci nie doczekają Sad

23.02.2007 01:02:12
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 4
nfm: 16,044

Prot,

Cytat:
Najpierw trzeba poprawić nawierzchnie!! Zbudować autostrady!

Heh, noooo jeśli takie coś wejdzie w życie, to wzrost akcyzy powybija nam zęby i gaźniki za jednym zamachem.

Z tymi światłami to trochę tak, jak z pasami bezpieczeństwa. Gdy nic się nie dzieje, i jedno i drugie jest zbędne a czasem uciążliwe. Ale gdy już coś się stanie - to tylko pytanie 'Dlaczego' zostaje...

Dlatego po prostu popieram jazdę na światłach cały rok. Auto to światła, pasy bezpieczeństwa i gaśnica Smile Heh, bo ograniczniki prędkości to jeszcze za wczesny pomysł Tongue Tongue Tongue

23.02.2007 09:22:32
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
lukaszshaq34

*

nfm: 136

Wydaje mi się, że obowiązkowa jazda na światłach przez cały rok to nie jest najlepszy pomysł, ponieważ:

1.Krótsza żywotnosc żarówek
2.Większe zużycie paliwa
3.Krótsza żywotnosc akumulatora
4.Istotny wzrost emisji gazów cieplarnianych

Po za tym Polska jest jednym z nielicznych krajów, w których obecnie obowiązuje ten przepis, w krajach skandynawskich używa się jedynie swiateł do jazdy dziennej, które zużywają dużo mniej energii (są po prostu słabsze). W Polsce natomiast stosuje się światła mijania, zaprojektowane do oświetlania drogi nocą. Jest to bardzo nie ekonomiczne, dlatego też większe kraje nie wprowadzaja tego obowiazku.
Najlepszym pomysłem wydaje sie zamontowanie stroboskopu Animatedwink hehe

23.02.2007 12:58:41
Falkhor
Administrator
*

lukaszshaq34, Heh, dokłądne przeliczenia co i jak się zuzywa i co się opłaca zamieścił Ahab, dlatego zwiększenie kosztów eksploatacji samochodu oraz emisji spalin to fakt, jednak - w zgodzie z raportem:

Cytat:
- zmniejsza liczbę wypadków w dzień z udziałem co najmniej dwóch uczestników (wypadki podwójne) o 5-15%;
- zmniejsza liczbę wypadków z udziałem motocykli o 32%;
- Efektywność ekonomiczna tego rozwiązania wynosi więc 2:1.
- dla Unii Europejskiej oznacza to 3 500 mniej zabitych rocznie

Heh, jakby nie patrzeć - chyba jednak się opłaca?

23.02.2007 13:15:39
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Cerberion

*

nfm: 377

Ciekawy temat. Bezwarunkowo zgadzam sie na jazde na swiatlach, CALY ROK, obowiazkowo dla wszystkich, no moze nie dla rowerzystow, bo ile oni biedni beda krecic dynamem w lecie, to sie mozna zarabac przeciez.

Lato, godzina 14, jasno jak przy zwiastowaniu, a tu se grzeje jakis siny przyrdzawiony poldek. Przeciez to jak barwy wojenne, wtapia sie w tlo i guzik widac.

Dlatego jeszcze raz - swiatla all year long.

(, + +) No matter how you can't stop it now... (@ @,)
23.02.2007 14:52:25
grzenio

*

nfm: 1,363

Falkhor napisał(a):
dokłądne przeliczenia co i jak się zuzywa i co się opłaca zamieścił Ahab,

A czy ktoś sprawdził prawdziwość tych wyliczeń?

A i mam nowego pomysła :!:
Jazda z włączonymi wycieraczkami i spryskiwaczami niezależnie od pogody. No bo w końcu poprawi się widoczność z miejsca kierowcy.
Chyba muszę startować na posła, bo ciągle przychodzą mi do głowy nowe pomysły.

23.02.2007 17:42:26
Falkhor
Administrator
*

grzenio, No cóż, zawierzyłem w dane przedstawione przez Ahaba, może błędnie, ale może on sam to jakoś sprostuje.

Tak czy tak wydaje mi się jasne, że na pewno jak się zbeirze do kupy wszystko, co pociągnie za sobą konieczność ciągłej jazdy na światłach, to hmmmm... chyba jednak warto? Można jeszcze zawsze zainwestować w nowe lampy dostosowane do jazdy ciągłej, o ile to rozwiązanie jest możlwie technicznie (noooo bo mamy długie, krótkie, prawda? wiec nie wiem, czy na jeszcze jedna będzie miejsce, chyba żeby np. dodac jeden halogenik czy coś Tongue

23.02.2007 20:36:13
Joy_ride

*

nfm: 736

instalujemy w samochodzie światła do jazdy dziennej koszt już od 100zł
jeżeli w dodatku jest to oparte na LEDach to pobór prądu jest znikomy

na tył zakładamy tak samo led'y i mamy dużo większą oszczędność podczas jazdy, niż na tradycyjnych żarówkach Biggrin

przeciwmgielne (tak zwane halogeny) to nie są reflektory do jazdy dziennej!!!!

denerwuje mnie jak BURAKI w swoich samochodach mają w biały dzień czy też w nocy przy bardzo dobrych warunkach włączone przeciwmgielne!

12 stycznia 2013 pierwsze posiedzenie Sejmowej Komisji Śledczej ds. Afery Euro 2012.
24.02.2007 14:59:08
Ahab

*

nfm: 814

Dane zamieszczone pochodza bodajże ze strony PZM - oni chyba na takich rzeczach się znają...

Tutaj mozna jaśniej poczytac o tym. A są to dane z 2006 r., więc nie jest to jakiś nowy wymysł

Dodatkowy link

Grzenio, popadasz w skrajność, a ten sarkazm akurat ci się nie udał.

Równie dobrze mógłbyś argumentować "ja nie zapinam pasów, bo nawet jak będzie wypadek i to zginę tylko JA" - otóż zapinając pasy zwiększasz bezpieczeństwo swoje jak i innych pasażerów (kiedys przeżyłem poważny wypadek, mimo, że miałem zapiete pasy kolega obok był baaardzo potrubowany, co by było gdybym ich nie zapiął ???).
To samo dotyczy się świateł, zwiększasz swoje bezpieczeństwo i bezpieczeństwo innych użytkowników ruchu drogowegego. Jak stac kogoś na samochód, to stac też na te kilka procent więcej paliwa by jechać na światłach.

Nie wiem czemu upierasz się przy swojej teorii jakoby bez świateł było "wygodniej" czy "bezpieczniej", skoro rozum wskazuje, że jazda na swiatłach jest bezpieczniejsza.

Liberate tute me ex inferis
24.02.2007 17:38:03
grzenio

*

nfm: 1,363

Widać Ahab że niezbyt dokładnie czytasz to co napisałem, bo nigdzie nie napisałem że byłoby wygodniej czy bezpieczniej, a próbujesz mi te słowa przypisać.
Stwierdzam tylko że do spraw bezpieczeństwa na drodze owi "fachowcy" biorą się nie z tej strony z której trzeba. Jakoś w Niemczech nie ma obowiązku jazdy z włączonymi światłami przez cały rok, a i tak statystycznie ginie tam w wypadkach zdecydowanie mniej ludzi niż w Polsce. A Niemców nie podejrzewałbym o brak rozumu. Nie rozwiązuje się faktycznych problemów związanych z bezpieczeństwem. Ciągle na kierowców nakłada się kolejne obowiązki i opłaty, nic w zamian praktycznie nie oferując. Wymyśla się przepisy które nie będą miały tak na prawdę wpływu na bezpieczeństwo. Ja nie zbiednieję od kilku złotych więcej wydanych na paliwo, czy zakupu nowych żarówek, ale jeśli przemnoży się to przez ilość samochodów w Polsce, to otrzymamy efekt skali w zużyciu surowców, a zapewne efekty bezpieczeństwa będą mierne. I wtedy wymyśli się kolejny przepis nie rozwiązujący niczego, a jedynie poprawiający samopoczucie rządzących.

25.02.2007 17:40:48
Falkhor
Administrator
*

Hmmmm..
Wychodzi na to że
energooszczędne żarówki = mniejsze zanieczyszczenie + lepsza widoczność. i na dodatek oczywiście mniejsza ilość ofiar śmiertelnych na drogach. Dlatego to chyba kwestia polskiej mentalności. Wszyscy wydac po kilkadziesiąt złotych, czy ciułać po 10 groszy ze wszystkich akcyz na coś tam. Hmmmm... Tutaj efekty widac byłoby od razu praktycznie.

25.02.2007 19:09:15
Ahab

*

nfm: 814

grzenio, w takim razie co wg Ciebie jest argumentem przeciw wprowadzeniu takiego zakazu ? Czy po prostu jesteś przeciwny dla przekory ?

W niemczech napewno jest mniej wypadków, gdyż jak wspomniałeś rozumu mają więcej, a i drogi lepsze, samochody bezpieczniejsze.
Mimo to, nadal twierdzę, ze gdyby w Niemczech wprowadzono taki nakaz, też zmniejszyła by się ilość wypadków śmiertelnych.

A co do opinii wg zwanych przez ciebie "specjalistów" - może faktycznie powinienem w tobie pokładać nadzieję. przecież napewno jesteś lepszym specjalistą od nich....

Liberate tute me ex inferis
26.02.2007 10:22:14
Bake

*

Reputacja: 7
nfm: 2,896

Ostatnimi dniami bylo troche sloneczka - nieduzo - wiadomo jest luty i z odleglosci kilkudziesieciu metrow nie bylem w stanie stwierdzic kto ma wlaczone swiatla a kto zapomnial. Przepis - glupota, szkoda paliwa, akumulatora, zarowek. Zabrali by sie za poprawe drog itp a nie cos takiego kombinuja.
Ahab.... dla niektorych kupno samochodu to OLBRZYMI wydatek, jak wszyscy wiedza utrzymanie go takze kosztuje DUZO. Dlatego pisanie ze jak kogos stac na auto to i stac na paliwo jest nieuzasadnione. Zaoszczedzone 300 zl wole wydac na ew.remont auta itp.
I prosze nie pisac ze skoro tak to po co Ci auto....To ze zarabiam malo oznacza ze nie moge go miec? ze jestem gorszy itp?
takie jest moje zdanie Smile

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" Fryderyk Nietzsche
27.02.2007 21:29:42
Odpowiedz  Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

*  Slowacja Online *   *  Forum Miasta Nisko *   *  Forum Gminy Dubiecko *   *  Bulgaria Online *   *  WebMachine.pl - kliknij i wymien sie linkiem *