Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (2):« Pierwsza [1] 2 Następna > Ostatnia »
Mplayer nielegalny we Francji :|
AutorWiadomość
Ahab

*

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 0
Portfel: 843
Mplayer nielegalny we Francji :|

[code:1]
Reading a DVD with VLC or mplayer is now illegal in France
December 30th, 2006 by Samuel Tardieu

Starting tomorrow December 31st 2006, reading a DVD protected with CSS (as most DVD are) is illegal in France when it is done with a software allowing to circumvent the protection, such as VLC or mplayer which can both use the libdvdcss library. Today’s Journal Officiel (where laws and executive orders are published) says that you may be fined 135€ (around $180) for doing so. This includes watching any DVD that you have legally purchased. [/code:1]

Źródlo

Ta sama informacja po polsku (troche jaśniej od angielskiej)

[code:1]Od początku nowego roku we Francji obowiązuje nowa ustawa, według której zabronione jest oglądanie filmów zapisanych na DVD za pomocą oprogramowania obchodzącego zabezpieczenia CSS. CSS (Content Scrambling System) to system kodowania zawartości płyt DVD, ograniczający możliwość odtwarzania filmów tylko do obszaru, w którym został wydany. Ze względu na niski poziom bezpieczeństwa wykorzystanego algorytmu, CSS został dość szybko złamany, co umożliwiło swobodne odczytywanie nośników za pomocą dowolnych urządzeń i oprogramowania.

Jedną z najpopularniejszych bibliotek służących do obchodzenia tych zabezpieczeń jest libdvdcss, używany między innymi przez aplikacje VLC i MPlayer.
Od teraz, używanie we Francji tych programów do odtwarzania nawet legalnie nabytych filmów DVD jest zabronione i zagrożone karą 135 euro.[/code:1]

Link

Liberate tute me ex inferis
20.01.2007 19:48:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

:546: Wow :546: No to jak już myślałem, że nic mnie dziś już nie zaskoczy, to byłem w błędzie... Jeszcze raz wielkie WOW...

20.01.2007 20:08:41
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Ahab

*

Falkhor napisał(a):
:546: Wow :546: No to jak już myślałem, że nic mnie dziś już nie zaskoczy, to byłem w błędzie... Jeszcze raz wielkie WOW...

Zaskocze cię... Na Białorusi Skype jest nielegalne, gdyż stwierdzono, że stanowi konkurencje dla firm telekomunikacyjnych Biggrin

Dla niektórych takie zainteresowanie (podobnymi sprawami jak w przypadku Mplayera) może wydawać się dziwne, lecz proszę zwrócić uwagę, na kierunek w którym zmierza prawo w wielu krajach - jak tak dalej będzie to niedługo zdelegalizują odtwarzacze MP3, kopiowanie na dysk oryginalnych CD-audio itp....

W USA już zastanawiali się nad tymi kwestiami i RIAA walczy o prawo zakazujące ww. czynności...

20.01.2007 23:34:23
Falkhor
Administrator
*

Ahab, Hmmmm... delegalizacja odtwarzacza MP3 jak dla mnie wydaje się całkowicie niemożliwa. W końcu mnóstwo serwisów sprzedaje muzykę w tym formacie, wiec MP3 staje się kolejnym medium, nośnikiem.

Co innego zgrywanie, przegrywanie, konwertowanie, itd. Kupujemy mp3 - mamy mp3. Kupujemy CD-Audio - mamy CD-Audio... Heh... a co do Skype'a - no tez szok Biggrin Bo i Skype i owy MPlayer - to media... Narzędzia, dlatego tak mnie to dziwi. To tak, jakby zakazać w Polsce posiadania siekier, noży, widelców, łopat, łomów, itd... bo zawsze można nimi zrobić COŚ złego Smile Np. rozwalić kłódkę.

To tak samo, jak omijanie CSS...

22.01.2007 11:03:32
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Ahab

*

Falkhor napisał(a):
Co innego zgrywanie, przegrywanie, konwertowanie, itd. Kupujemy mp3 - mamy mp3. Kupujemy CD-Audio - mamy CD-Audio...

Czyli rozumiem, że jeżeli masz oryginalne Audio-CD i chcesz mieć to samo w formie MP3 to oczywiście, kupujesz jeszcze raz album tylko w formacie MP3, w jakims serwisie internetowym :> ?

Musisz byc naprawde dziany Smile

22.01.2007 18:22:29
Falkhor
Administrator
*

Ahab, Nie, nie jestem dziany, ale kupuję w takim formacie, jaki moge odtworzyć Smile Tongue To tak z czysto praktycznego punktu widzenia...

A jak spróbowałbys pogodzić interes artystów? Jak zdołasz zwalczyć producentów i ogromne marże, to wtedy już bedzie ok Tongue

22.01.2007 18:46:45
Ahab

*

Falkhor napisał(a):
ale kupuję w takim formacie, jaki moge odtworzyć Smile Tongue To tak z czysto praktycznego punktu widzenia...

Z praktycznego punktu wiedzenia to bardziej sie opłaca kupic Audio-cd i gdy się chce posłuchać z playera/kompa to mozna sobie zgrac na mp3.

Widać chyba troche błędnie odczytałeś mój wcześniejszy post- chodzi o to, że masz prawo zgrać sobie audio-cd na mp3. Ty natomiast zasugerowałeś, jakoby to było nie fair...

Jeżeli kupiłem coś raz i mam prawo z tego korzystać, to nie wiedze sensu kupowac tego drugi raz !
Dlatego debilizmem jest kupowanie audio-cd, a nastepnie tego samego jako mp3. Obecnie producenci walczą, by właśnie tak było ! (w USA, chcą zakazać robienia jakiejkolwiek kopii danego utworu ! Tylko czekać, aż Hamerykański debilizm przylezie do Europy !).

Falkhor napisał(a):
A jak spróbowałbys pogodzić interes artystów? Jak zdołasz zwalczyć producentów i ogromne marże, to wtedy już bedzie ok

Nic nie poradze na ceny płyt. Osobiście cene którą jestem skłonny zapłacic za plyte org, to 30 zł. Kiedyś płyta za 50 zł to był oogrooomny majątek (teraz to juz nie az tak duzo, ale nadal sporo).

Jeżeli koszt wyprodukowania kasety jest większy (a jest napewno) od CD, to dlaczego kasety są tańsze ? :>

Pazerność koncernów i artystów kłuje w oczy, lecz polskie zarobki, też nie są bez znaczenia !

Dodam, że niezmiernie dziwię się amerykanom i całej reszczie tzw "zachodu", gdzie za godzine pracy fizycznej można zarobić na oryginalną CD ! W Polsce by kupić org. płyte trzeba przeznaczyć na nią dniówkę albo i dwie...

Na zakończenie ...
[code:1]Sergeant Yates: Man must learn to think of these horrible outcomes before he acts selfishly or else... I fear... recording artists will be forever doomed to a life of only semi-luxury.[/code:1]

22.01.2007 20:01:37
Falkhor
Administrator
*

Ahab, Hmmm... No troszkę się niezrozumieliśmy, bo ja mimo wszystko tez nie uznaję płacenia DWA razy za to samo... A o tym kupowaniu albo mp3, albo CD Audio - No cóż. Jakbym miał tylko kompa i żadnego odtwarzacza CD w domu - wolałbym MP3... Gdybym miał wieżę raczej nie podłączoną do kompa (no ja akurat mam), to wolałbym Audio CD. Nooo i jeszcze jakość Tongue Mam trochę dębowe ucho i cięzko mi rozróżnić mp3 320kb/s od WAV Tongue Tongue no ale komuś może to robi różnicę Tongue

Czysto teoretycznie - wg mnie kupujesz UTWÓR. Nie liczy się jednak jego zapis... Może być na winylu, na taśmie, płycie, krysztale Tongue Tongue kto tam co ma Tongue ale jednak masz UTWÓR. Bóle są przy KOPIOWANIU - bo w domniemaniu tworzysz kolejny nośnik utworu - i mozesz go komuś dać/sprzedać... Z resztą prawo autorskie to oddzielna gałąź prawa i to dośc skomplikowana...

Chodzi o LICENCJĘ. Czyli nabywając album wykonawcy masz prawo z niego korzystać w sposób dowolny na swój własny użytek. Czyli SŁUCHANIE. Do słuchanai zaś służy wiele rzeczy... To tak trochę jak z duplikatem świadectwa maturalnego Tongue

Zaś CENY... Śmiech w biały dzień. Perfect wydał 'Schody' w necie za 10 złotych! Kupiłem! I czułem się na prawdę w porządku. Ale sprawa upadła, bo przecież wielkie wytwórnie... Ech. Kurcze, znowu się rozpisałem.

22.01.2007 20:31:10
Ahab

*

Falkhor napisał(a):
cięzko mi rozróżnić mp3 320kb/s od WAV Tongue Tongue no ale komuś może to robi różnicę

Zdaj się na mnie... nawet z dębowym uchem odróżniłbyś....

Falkhor napisał(a):
Bóle są przy KOPIOWANIU - bo w domniemaniu tworzysz kolejny nośnik utworu - i mozesz go komuś dać/sprzedać...

Zgodnie z prawem, legalnie możesz zrobić kopie zapasową, z której będziesz korzystał gdy oryginał będzie sobie leżał na półeczce... gdy w jakimś nieszczęsnym splocie zdarzeń rozwalisz taką kopie zapasową, napewno mniej będzie ci żal płyty za 1 zł, niż oryginała za 50 zł...

22.01.2007 20:38:10
Falkhor
Administrator
*

Ahab,

Cytat:
Zgodnie z prawem, legalnie możesz zrobić kopie zapasową, z której będziesz korzystał gdy oryginał będzie sobie leżał na półeczce...

Noooo dokładnie o ten fragment cały czas chodzi Tongue Czyli owo KOPIOWANIE - co widać we Francji Tongue i, co wspomniałeś, w całej chyba Europie... Kopia zapasowa... Sedno problemu Smile

22.01.2007 20:47:11
Ahab

*

Falkhor napisał(a):
Noooo dokładnie o ten fragment cały czas chodzi Tongue Czyli owo KOPIOWANIE - co widać we Francji Tongue i, co wspomniałeś, w całej chyba Europie... Kopia zapasowa... Sedno problemu

We Francji zakazano, dekodowania płyt, tak by nie moznabylo odczytywac/oglądać filmów sprowadzonych z USA, które są w większości wypadków dużo tańsze. Czyli nawet mając oryginała, nie możesz sobie go legalnie oglądnąć... Smutne i idiotyczne Sad

W polsce z tego co wiem, nie wolno łamać/omijać zabezpieczeń płyt w przypadku próby kopiowania, gdyż jest to nielegalne.
Podczas oglądania można obchodzić każde zabezpieczenie.
U nas można zrobic kopie płyty jezeli nie jest zabezpieczona... Jezeli jest zabezpieczona możesz zwrócic sie do wydawcy by zrobił ci odpłatnie kopie zapasową.. tylko ile taki wydawca sobie policzy Biggrin ?

Cytat:
Nie liczy się jednak jego zapis...

Niestety liczy się, gdyż mając np. film "X" na DVD, chciałbym go mieć w jakości HDDVD to mógłbym go legalnie pobrać z netu przez P2P. Oczywiście gdybym tak zrobił, miałbym kłopoty.... Więc nośnik też się liczy....

Ciekawe czy w takim razie, odtwarzacze bezstrefowe w kraju żabojadów zostały zdelegalizowane... chyba ze to inna technologia...

22.01.2007 20:55:14
Falkhor
Administrator
*

Ahab, heh... to trochę przeczysz sam sobie, bo jeżeli miałoby się zgadzać to wszystko co móisz, to kopia z CD-Audio na MP3 musiałaby być DOKŁĄDNIE TEJ SAMEJ JAKOŚCI Smile Czy się mylę? Tongue

Cytat:
Niestety liczy się, gdyż mając np. film "X" na DVD, chciałbym go mieć w jakości HDDVD to mógłbym go legalnie pobrać z netu przez P2P. Oczywiście gdybym tak zrobił, miałbym kłopoty.... Więc nośnik też się liczy....

No bo to tez racja - mniej zapłącisz w wypożcyzalni za taśmę VHS, więcej za DVD, a pewnie jeszcze więcej za HD :F

22.01.2007 21:08:35
Ahab

*

Falkhor napisał(a):
CD-Audio na MP3 musiałaby być DOKŁĄDNIE TEJ SAMEJ JAKOŚCI Smile Czy się mylę?

Zgodnie z logiką wytwórni, nie możesz posiadać utworu w lepszej jakości, niż ta w której jest nabyty legalnie plik/nośnik.
Mając MP3 nie możesz z neta legalnie pobrać WAV....
Mając kasete Video, nie możesz pobrać filmu DVD....

Gdyby było inaczej, to posiadając kasete Video z filmem "X", mógłbym sobie zrobić kopie tego filmi z jakiegos DVD (gdyż wtedy liczyłyby się prawa do utworu, a nie nośnik...).

Nie od dzisiaj wiadomo, że płyty CD/DVD są droższe dzięki "niepisanemu podatkowi od luksusu".. ot co Smile

Nikt za te same pieniądze nie pozwoli ci mieć czegoś co jest warte więcej / co ma lepszą jakość...

Kopiując Audio-CD do MP3, sam świadomie decydujesz się na utratę pewnych atrybutów/danych (jakość, dodatkowe częśtotliwości itp).
Natomiast gdy posiaasz legalne MP3 i świadomie pobierasz z neta WAV (np przez P2P), zyskujesz coś czego nie nabyłeś przy zakupie MP3. Oto właśnie mogą sie przyczepić koncerny...

Gdyby było inaczej to mógłbym w pełnym świetle prawa pobierać legalnie każdy film który był emitowany w polsce na TVP (prawo by mi to przysługiwało z tytułu opłacanego abonamentu).
Niestety mogę pobrać tylko taki dokument który był zgrany z TVP, i na dodatek logo TVP jest na tym filmie....
Nawiasem mówiąc, fajnie byloby tak legalnie pobierac w jakosci DVD wszystkie filmy które leciały w tv Smile

Wszystko jest tak pomyślane, by wytwórnie nie straciły, a zyskały...

22.01.2007 21:14:11
Falkhor
Administrator
*

No to kapuję Tongue Że jak kupię sobie film na VHS, to nie mam prawa do kopii DVD ściągniętej z neta Tongue Więc... co tak właściwie ma do tego ten MPlayer? Skoro umożliwia oglądanie/kopiowanie filmu, ale nie pozwoli uzyskać lepszej jakości, tylko... otworzy 'regiony', ze tak powiem... Czy jakośc DVD z USA jest lepsza niż DVD z Europy? Smile czy dalej tkwię w jakimś błędzie? Tongue

22.01.2007 21:27:40
Ahab

*

Falkhor napisał(a):
Więc... co tak właściwie ma do tego ten MPlayer? Skoro umożliwia oglądanie/kopiowanie filmu, ale nie pozwoli uzyskać lepszej jakości, tylko... otworzy 'regiony', ze tak powiem... Czy jakośc DVD z USA jest lepsza niż DVD z Europy? Smile czy dalej tkwię w jakimś błędzie? Tongue

Rozchodzi się o to, ze mając oryginała z USA, nie bedziesz mógł legalnie oglądać tego filmu. Program Mplayer musi obejść zabezpieczenie by odtworzyć film.

[code:1]Od teraz, używanie we Francji tych programów do odtwarzania nawet legalnie nabytych filmów DVD jest zabronione i zagrożone karą 135 euro.[/code:1]

Chodzi nie tyle o kopiowanie ale o możliwość oglądania. Taki zakaz tym samym staje się absurdalny...

Regiony wprowadzono by uniemożliwić oglądanie np. europejczykom nowości z USA - to co u nas może leciec w kinach, w USA może juz być na DVD (byłoby to nieopłacalne dla wytwórni gdyby każdy mógł oglądnąć filmy wczesniej na dvd niż w kinie). Dlatego podzielono świat na regiony DVD, film z jednego regionu nie może być odtworzony w innym regionie.... Chyba, ze ominiesz zabezpieczenie....

Co do jakości... to taka dygresja była.

22.01.2007 21:36:21
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: