Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Mój dom moją twierdzą i moim więzieniem
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 4
Portfel: 0
Mój dom moją twierdzą i moim więzieniem

Artykuł w gazeta.pl LINK
Autor: Adam Leszczyński, Gazeta Wyborcza.

Ostatnio, co widać w załączonym albumie z fotkami w odpowiednim dziale - odwiedziłem Kraków i spędziłem trochę czasu u kumpla na mieszkaniu. Znajdowało się ono dokłądnie między dwoma prywatnymi osiedlami - właśnie takimi gettami, jak opisywane w przytoczonym artykule...

Cytat:
Socjologowie nie mają wątpliwości: duże polskie miasta (a zwłaszcza nowe osiedla w Warszawie) oglądane z lotu ptaka coraz bardziej przypominają nieregularny plaster miodu - prawie wszystko jest ogrodzone. W 2004 r. mieszkający w Warszawie niemiecki student Henrik Werth naliczył w mieście ponad 200 zamkniętych osiedli. Od tego czasu ich liczba z pewnością wzrosła.

Czy rodzi to jakieś faktyczne zagrożenia?

Cytat:
Zorganizowane w kwietniu w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej w Warszawie sympozjum o zamkniętych osiedlach przypominało nastrojem medyczne konsylium nad obłożnie chorym pacjentem. Naukowcy dyskutowali o "gettoizacji przestrzeni", "budowaniu systemu wykluczeń", "samoizolacji", "narastającej fragmentacji społecznej".

Cytat:
Co się jednak stanie, kiedy ogrodzą się wszystkie okoliczne wspólnoty? Przestrzeń publiczna - wspólne dobro - zniknie. Zostanie rozparcelowana na małe prywatne księstewka - każde z płotem, wideofonem i ochroną. Niemal podświadomie i niezauważenie zamieniamy duże publiczne dobro - choćby było zdewastowane i zaniedbane - na wiele prywatnych dóbr: zadbanych, małych i ogrodzonych.

Zapraszam do lektury całego artykułu, bo wg mnie jest na prawdę bardzo ciekawy i mówi o sprawach bardzo aktualnych.

Pozdro.

14.08.2006 10:55:41
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

CV drum and bass records Kwietniki nastolatki broń