Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mobbing
16.09.2007, 22:47:07
Mobbing
Cytat:Mobbing - to termin wywodzący się z angielskiego słowa to mob (szykanować), oznaczający celowe, systematyczne, powtarzające się przez dłuższy czas, zachowania naruszające godność osobistą danej osoby.
Cytat:Mobbing zazwyczaj ma na celu lub skutkuje: poniżeniem, ośmieszeniem, zaniżeniem samooceny lub wyeliminowaniem albo odizolowaniem pracownika od współpracowników.
Cytat:Taktyki mobbingu
* taktyka upokorzenia
* taktyka zastraszenia
* taktyka pomniejszenia kompetencji
* taktyka izolacji
* taktyka poniżania
Vikipedia

Wielu użytkowników tego forum pracuje, a może i doświadcza mobbingu. Czy myślicie, że mobbingu można doświadczyć tylko w pracy? Czy też w szkole?
Czy ofiara mobbingu może się w przyszłości stać taka jak jej przełożony tylko z kolei dla swoich podwładnych?

Anioł nigdy nie upada.
Diabeł upada tak nisko, że nigdy się nie podniesie.
Człowiek upada i powstaje.
[Dostojewski]
23.09.2007, 09:37:51

W szkole?? W sumie to jest mozliwe tylko, że to się nazywa inaczej :/ W zasadzie mobbing możemy spotakc wszędzie tylko w każdym miejscu przybiera on inne obliczei inaczej się nazywa. Njgorsze jest to, że osoby które są ofiarami nie potrafią sie do tego przynać i wyzwolic. To jest strsazne. Lęk prze utrata pracy czy pozycji w połeczeństwie, szkole jest o wiele wiekszy, nie pozwala sie przyznac :/

Bo cos w szaleństwach jest młodości
Wśród lotu wichru skrzyeł szumu
Co jest mądrzejsze od mądrości
I rozumniejsze od rozumu
[Leopold Staff]
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
30.09.2007, 18:12:21

Chyba w szkole też można nazwać różne sytuacje. Nierzadko młodzi nauczyciele czy praktykanci są poniżani przez starszych pracowników. A zastraszanie uczniów przez nauczycieli jest nagminne. Zresztą i teraz stosuje się "stawianie w kącie" czy bicie po głowie albo rękach. Chociaż... to już jakaś forma znęcania się (?)
01.10.2007, 17:23:55

siss, Rzeczywiście. Przykre to widziec, gdy młody nauczyciel z pomysłami zostaje wzięty w keirat 'starych edukatywnych ciotek' i odarty ze złudzeń, że może ludzi czegoś nauczyć ale inaczej, niż dana szkołą robiła to przez 50 lat :/ Tego typu mobbing nie jest tylko w szkole, ale bardzo często w urzędach - gdybyś chciała cos poprawić, w prasie - bo przecież teraz pisze się tak a tak. Nie wychodź przed szereg - taka forma używana ofensywnie w mobbowaniu kogoś.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
01.10.2007, 20:44:59

Dobry temat. Niedawno zostałam "zmobbingowana" przez swojego pracodawcę. Nikt w całym moim ponad dwudziestoletnim życiu tak mnie nie potraktował. Niestety byłam za granicą sama i nie umiałam się bronić. A właściwie to bałam sie bronić, bo nie wiedziałam czy wróciłabym do domu gdybym go jeszcze jakoś zdenerwowała. Ale nie chcę o tym na razie opowiadać. Nie życzę nikomu takiego upokorzenia i poniżenia jakiego doświadczyłam.

I jeszcze jedno:

NIE UFAJCIE POLAKOM ZA GRANICĄ !!!!!

Już wielu się na nich przejechało.

*
KAŻDY NOWY DZIEŃ RODZI NOWE PARANOJE
01.10.2007, 23:21:31

Kiwi napisał(a):NIE UFAJCIE POLAKOM ZA GRANICĄ !!!!!
oj coś w tym jest, mój kolega ostatnio też się na tym przejechał :/
A mobbing w pracy jest niestety coraz powszechniejszy :O ale ja chyba go jeszcze nie doświadczyłam.

"nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem"
Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
02.10.2007, 09:44:38

Ciesz się Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

I mam nadzieję, że nigdy nie będziesz musiała doświadczyć mobbingu

*
KAŻDY NOWY DZIEŃ RODZI NOWE PARANOJE
02.10.2007, 19:44:08

Mobbing to iście paskudna rzecz, a najgorzej jak się go doświadcza od "swoich", w sensie też Polaków, ale za granicą. :/ Dlatego najgorzej, że po nich się tego nie spodziewamy. To boli najbardziej :/

Anioł nigdy nie upada.
[Dostojewski]
03.10.2007, 00:53:08

Niestety prawda jest taka, że Polak za granicą może i jest w stanie nawet swojego wyciućkać :/ i szczerze mówiąc to mnie najbardziej przeraża. Nie wiem skad w ludziach bierze się tyle nienawiści do rodaków którzy wyjezdżają tylko po to żeby zarobić więcej pieniedzy...

I rozumniejsze od rozumu
[Leopold Staff]
03.10.2007, 18:14:46

A czy mobbing nie wiąże się trochę z molestowaniem seksualnym? Słyszy się czasem, że pracodawca w taki sposób próbuje wykorzystać swoją pozycję i zastrasza później pracownika: jak otworzysz dziób, to pożegnasz się z robotą...
03.10.2007, 18:19:12

siss napisał(a):A czy mobbing nie wiąże się trochę z molestowaniem seksualnym?

Możliwe. Czasem jest tak, że pracodawca może insynuować swojemu podwładnemu np. impotencję seksualną. To nie koniecznie musi być prawda, ale pozostała częś ekipy może i napewno rozumie to w sposób wygodny dla siebie.

I rozumniejsze od rozumu
[Leopold Staff]
13.10.2007, 21:06:50

Czy aby insynuowanie podwładnemu impotencji seksualnej nie jest już naruszeniem godność osobistej?

Anioł nigdy nie upada.
[Dostojewski]
14.10.2007, 09:18:20

Stosowanie jakichkolwiek nacisków seksualnych, czy to w sensie pozytywnym czy negatywnym, jest molestowaniem.
14.10.2007, 11:07:18

Gothka =) napisał(a):Czy aby insynuowanie podwładnemu impotencji seksualnej nie jest już naruszeniem godność osobistej?

Tak. Nam się wydaje, że to jest nic wielkiego, ale jak powiesz facetowi, że jest impotentem to sie jakos tak zaczyna denerwować nie wiedzieć czemu :lol-sweat: Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji ale tu chodzi ogólnie o obrażanie i zniewagę człowieka. Czy ktoś by chciał, żeby jakiś pan, który jest szefem, znieważał go ??

I rozumniejsze od rozumu
[Leopold Staff]
14.10.2007, 11:13:17

rudzia, Kobieta tez poczułaby się dotknięta, jakbym jej powiedział, że jest oziebłą wiedźmią niezdolną do żadnej formy miłości. I ze przez to nie powinna dostać w pracy premii :O

Nikt nie lubi być lekceważonym i poniżanym.
Odpowiedz 

Skocz do:

Kontakt | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Użytkownicy