Odpowiedz  Napisz temat 
Mikołaj 6 grudnia, czy na święta ?
Autor Wiadomość
maciej
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 5
nfm: 2,827
Mikołaj 6 grudnia, czy na święta ?

Jak to jest u was ze zwyczajem mikołajowym, bo słyszałem że do jednych przychodzi mikołaj 6 grudnia, a do innych dopiero pod choinkę na Święta ?? Jak to u was jest w zwyczaju ?

Pozdrawiam Maciej
16.12.2006 12:29:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
terelka
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 0
nfm: 3,475

U mnie jak juz wcześniej pisałam w innych topicach przychodzi pod choinke Smile Po Wigilii, gdy juz pośpiewamy kolędy - wszystkie oczy zwrócone są na mnie Biggrin to znak, że muszę wsiąść się do roboty i jako najmłodsza w rodzinie, jak co roku wyciągnąć prezenty spod choinki i rozdać je każdemu. Takie coś trwa już chyba z 10 lat i myśle, że jest to fajny zwyczaj. Można wtedy wspólnie, całą rodziną cieszyć się z prezentów, każdy rozpakowuje je od razu i jest to miłe Smile Prezenty są przeróżne, ostatnio moja mama dostała ogromną paczke Tongue A w niej mniejsza, i jeszcze mniejsza, a na koncu była chyba perfumy Smile było dużo smiechu. W tym roku też szykuje prezenty dla rodziny, dla taty i siostry już mam Biggrin jeszcze dla 3 kuzynów msuze cos wynaleśc, cioci, wujka, drugiej cioci, babci i dziadzia, no i mamy. Przyszły tydzień będzie pracowity Biggrin

"Strach jest tym co niszczy, zapomnij o nim a zwyciężysz..."

16.12.2006 13:37:15
Danka28

*

Grupa: Zarejestrowani
nfm: 131

W moim rodzinnym domu obchodziło się 6 grudnia, u teściów natomiast 6 i 24! Ale nie robimy wszystkim prezentów! Każde dziecko kupuje dla jednego członka rodziny i dla dzieci małych! Ale zakręciłam....

16.12.2006 18:07:00
iwcia
Moderator
*

Reputacja: 3
nfm: 1,745

U mnie nigdy nie bylo gwiazdki i pewnie nie bedzie. Zawsze natomiast obchodzimy Mikolaja, wtedy sa prezenty i jakos czuje ten dzien wyjatkowo. Zawsze dziadzio w wigilie dawal mi jakiegos banknota i mowil ze to na kolede Smile ale teraz juz nikt nie kontynuuje ten tradycji Animatedwink a szkoda Animatedwink Mikolaj fajna rzecz Smile jedyna w roku.

Wesele z POWEREM tylko u nas Smile
http://www.power.org.pl
Zapraszamy
16.12.2006 18:15:09
Falkhor
Administrator
*

Reputacja: 4
nfm: 15,825

Danka28, No trochę zakręciłaś Tongue Smile

U nas tez już mowiłem gdzies - 6 grudnia raczej na słodko i dość obficie, 24 - raczej jakies drobne upominki. Chociaz to zlaezy tak czy tak od przypadku, czasem na 6 mniej, czasem na 24 więcej Smile Różnie bywa - dzięki temu niespodzianki nigdy się nie kończą Smile Tongue

16.12.2006 21:37:37
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
terelka
Moderator
*

No ja już porobiłam zakupy pod choinke dla mojej rodziny Biggrin juz nie moge sie doczekać co w tym roku mi Mikołaj zostawi pod choinką Biggrin

A własnie Mikołaj czy Aniołek? Bo spotkałam się z takim czymś, że Mikołaj przychodzi 6 grudnia a pod choinke Aniołek. Więc jak jest naprawde? Biggrin

21.12.2006 17:20:05
iwcia
Moderator
*

No własnie terelka Tongue Mikołaj na świeta? ja sie spotkałam ze jak juz to dziadek mróz albo gwiazdka, w moim mniemaniu mikołaj przychodzi tylko i wyłacznie 6 grudnia Smile potem to już prezenty pod choinke Smile fajny zwyczaj, kto wie moze kiedys w przyszłosci go wprowadze Animatedwink

Zapraszamy
21.12.2006 18:05:20
terelka
Moderator
*

iwcia napisał(a):
ze jak juz to dziadek mróz

To w czasach komunizmu się tak mówiło Biggrin zaczerpnięte to zostało z Rosji chyba Tongue Teraz już to należy do przeszłości Tongue

21.12.2006 18:16:53
Falkhor
Administrator
*

Wg mnie Mikołaj jest dwa razy w roku Smile Zasuwa z północy i raz, 6. grudnia, jest w Polsce to mamy coś pod poduchą. No i tak sobie jedzie, jedzie na saniach, dociera do Morza Śródziemnego, renifery zaczynają się przegrzewać i... wraca na północ, rozdają resztę prezentów, co by ważności nie straciły (i tu wypada Gwiazdka Smile ). Dzwoni do Mikołaja na południowym biegunie i tematen rusza się na resztę półkuli... No. Prawda, zę to prawda? Tongue

22.12.2006 09:40:59
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
terelka
Moderator
*

Falkhor napisał(a):
Wg mnie Mikołaj jest dwa razy w roku Smile Zasuwa z północy i raz, 6. grudnia, jest w Polsce to mamy coś pod poduchą. No i tak sobie jedzie, jedzie na saniach, dociera do Morza Śródziemnego, renifery zaczynają się przegrzewać i... wraca na północ, rozdają resztę prezentów, co by ważności nie straciły (i tu wypada Gwiazdka Smile ). Dzwoni do Mikołaja na południowym biegunie i tematen rusza się na resztę półkuli... No. Prawda, zę to prawda? Tongue

Jak nie, jak tak Biggrin Biggrin Biggrin

22.12.2006 09:43:17
Falkhor
Administrator
*

terelka, Ty tez go widziałaś, prawda, TY TEŻ??!?!! Biggrin No, żey nie było, że kłamcą jestem Tongue Tongue ostatnio i tak cud, ze w związku z takim ciepłem renifery nie zawróciły już znad Bałtyku Tongue

22.12.2006 09:50:54
terelka
Moderator
*

Falkhor napisał(a):
terelka, Ty tez go widziałaś, prawda, TY TEŻ??!?!!

Ano ja też widziałam Biggrin Chyba tylko grzeczne osoby widzą Mikołaja Biggrin więc jak ktoś nie widział, tzn, że był niegrzeczny Biggrin Animatedwink

22.12.2006 09:58:02
iwcia
Moderator
*

Cały rok jestem grzeczna Biggrin Tongue a marzenia o Świetym Mikołaju sa poprostu super, wiem jaka to frajda dla dzieci Smile mysle ze kazde dziecko powinno w dziecinstwie nie byc uswiadomionych jaka jest prawda Animatedwink wtedy czar pryska.

Zapraszamy
22.12.2006 12:09:16
terelka
Moderator
*

iwcia napisał(a):
mysle ze kazde dziecko powinno w dziecinstwie nie byc uswiadomionych jaka jest prawda Animatedwink wtedy czar pryska.

ojj tak Smile pamietam, że jako dziecko zawsze czekałam na Mikołaja i potem było mi smutno, że zaspałam i nie zobaczyłam go :/ i zła na siostre, że mnie nie obudziła Smile nawet moi rodzice robili takie tricki, że firanka leżała na podłodze, że niby Mikołaj wchodził przez małe okno na korytarzu i strącił Biggrin to były czasy Biggrin a potem siostra z kuzynem mnie uświadomili jaka jest prawda Animatedwink

22.12.2006 13:27:12
Falkhor
Administrator
*

Ja nadl wierzę w Świętego Mikołaja, booo to trochę tak, ż eowy Mikołaj przejawia się w nas i to jest właśnie nieuchwytne i magiczne, czasem tez myśle sobie o tym gościu w czerwonym kubraku i... jakoś tak milej jest, bo człowiek widzi kogoś, kto cały czas stara się być dobry dla innych.

22.12.2006 13:50:33
Odpowiedz  Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

*  Slowacja Online *   *  Forum Miasta Nisko *   *  Forum Gminy Dubiecko *   *  Bulgaria Online *   *  WebMachine.pl - kliknij i wymien sie linkiem *