Odpowiedz  Napisz temat 
Strony (7): « Pierwsza < Poprzednia 1 2 3 4 [5] 6 7 Następna > Ostatnia »
Mieszkanie razem przed ślubem?
Autor Wiadomość
okimaxim

*

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 1
nfm: 2,320

jak mój partner chce sobie pooddychać to niech mi włączy kompa Biggrin no chyba że i on chce na kompa... to wtedy by musiały być dwa Biggrin

06.01.2007 21:15:33
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
promyczek

*

Reputacja: 0
nfm: 308

Bardzo wazne jest takie 'oddychanie'. Mysle ze warto dac sobie taki czas dla siebie.

07.01.2007 02:53:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 4
nfm: 15,825

promyczek, Też uważam, ze to ważne. Bo sztuką jest stworzyć związek, gdzie ludzie są wolni, ale sa ze sobą Smile Być wolnym i niewolnym, hehe Smile A tak poważniej - to często dochodzi do konfliktów na tym podłożu.

okimaxim, U mnie w domu są dwa Biggrin jeszcze jak kobieta wneisie swój trzeci, toooo... się nawet kafejkę otworzy, hehe Biggrin Smile

07.01.2007 08:24:36
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
okimaxim

*

nfm: 2,320

ja też mam dwa Biggrin to otwieramy? Animatedwink Tongue

07.01.2007 10:23:20
kochaś

*

nfm: 114

Mieszkanie przed ślubem spoko sprawa wtedy ludzie sie pozwalają lepiej i docierają się i po co komu ślubAnimatedwink

11.04.2007 14:46:53
levi'
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
nfm: 3,342

Kochaś,

Cytat:
i po co komu ślubAnimatedwink

nom jak wolisz życie na kocią łapę to spoko :O nie wiem czy ci się trafi jakaś kobita która będzie miała podobne upodobania =D

ja chciałbym ze swoją partnerką pomieszkać pare miesięcy w jednym mieszkanq razem =D ale w przeciwieństwie do kochasia =D z pewnością zdecydowałbym się na małżeństwo xD

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
11.04.2007 15:12:34
Falkhor
Administrator
*

levi', Popieram Smile też szukam kobiety, z którą wspólne życie przypięczetuję to ważną bardzo dla mnie przysięgą.

11.04.2007 19:59:21
Prot

*

nfm: 459

przypieczętować można nie jedno... nie zawsze się ułoży po naszej myśli... ale warto pomieszkać razem przed ślubem bez mam i teściowych... tylko sami.
Wtedy poznajemy się oboje w różnych sytuacjach,sprawdzamy się czy można na siebie liczyć i kto jest dla nas najwazniejszy... choć powinna to być ta 2 osoba nie zawsze tak bywa i wtedy można poznać czy się naprawdę kocha lub jest kochanym...

"Życie jest piękne gdy żyć się umie..."
11.04.2007 23:35:16
Falkhor
Administrator
*

Owszem, neizawsze tak bywa, ale ze śłubem kościelnym to taki hmmm.. pierwszy raz Smile I nie tylko chodzi o noc poslubną Tongue ale wogóle - coś, co można w życiu przeżyc tylko raz stąd ta dbałość i zarazem wiara w to, żeby... to było TO. Nawet, gdy to się rozpadnie - to nastepne juz takei nie będą. Ale znając życie dopuszczam możliwość, że nawet moze tak być, iż dopiero 3ci ślub kościelny będzie tym najpiękniejszym...

12.04.2007 05:32:40
mala.em

*

nfm: 306

levi napisał(a):
nom jak wolisz życie na kocią łapę to spoko :O nie wiem czy ci się trafi jakaś kobita która będzie miała podobne upodobania =D

a co jest wg Was złego w życiu w wolnym związku czyli na tzw. kocią łapę (pomijając różne kwestie prawne, które nie-małżonkom mogą utrudniać bycie razem)??
przecież jeśli dwoje ludzi łączy uczucie to co za różnica czy będą mieli "papierek" czy nie??

12.04.2007 15:32:40
Ahab

*

nfm: 814

mala.em napisał(a):
a co jest wg Was złego w życiu w wolnym związku czyli na tzw. kocią łapę (pomijając różne kwestie prawne, które nie-małżonkom mogą utrudniać bycie razem)??
przecież jeśli dwoje ludzi łączy uczucie to co za różnica czy będą mieli "papierek" czy nie??

Z punktu widzenia katolika to grzech...
Z punktu widzenia par które już kajdanki mają na paluszkach, ślub może być wyrazem prawdziwej miłości i oddania...

W grzech nie każdy musi wierzyć, a druga kwestia pozostawia wiele do życznia.... Życie na kocią łapę, jak i w związku "ustalonym na papierze" ma zalety i wady...

Pozdrawiam.

Liberate tute me ex inferis
12.04.2007 16:28:33
Falkhor
Administrator
*

Ahab,

Cytat:
Z punktu widzenia katolika to grzech...

Jak dla mnie takie okreslenie to pewna nieścisłość... nawet spanie ze sobą - bez seksu - tylko po prostu zapadnięcie w sen, będąc do siebie przytuleni... to nie jest grzech z punktu widzenia katolika...

Życie na kocią łapę... ja wcale nie uważam, żeby to było gorsze od czegokolwiek. W sensie - to zlaezy TYLko i WYŁACZNEI od tych dwojga ludzi. To oni muszą znaleźc sposób na swoje wspólne życie. jaką wybiorą formę? Czy zadecydują sami? Czy ich rodzice? Moze względy religijne? Albo praktyczne?

I tak krok po kroku myśląc Tongue dochodze do tego, ze to dobre wyjście. Bo dlaczego od razu zamieszkanie razem musi oznaczać seks przedmałżeński? XP

12.04.2007 16:58:52
iwcia
Moderator
*

Reputacja: 3
nfm: 1,745

Falkhor napisał(a):
Życie na kocią łapę... ja wcale nie uważam, żeby to było gorsze od czegokolwiek. W sensie - to zlaezy TYLko i WYŁACZNEI od tych dwojga ludzi. To oni muszą znaleźc sposób na swoje wspólne życie. jaką wybiorą formę? Czy zadecydują sami? Czy ich rodzice? Moze względy religijne? Albo praktyczne?

Tez nie uwazam zeby mieszkanie przed slubem bylo czyms zlym, jestem jak najbardziej za, bo jesli i tak ludzie w przyszlosci maja sie pobrac to co za problem zamieszkac razem (oczywiscie gdy ktos ma taka mozliwosc) i zobaczyc jak to jest byc ze soba "prawie" mezem i zona Smile

Bywa ze takie "eksperymenty" przedslubne nie podobaja sie rodzicam, "bo kiedys tak nie bylo" a czasy sie zmieniaja Smile w tej kwesti wedlug mnie na lepsze.

Wesele z POWEREM tylko u nas Smile
http://www.power.org.pl
Zapraszamy
13.04.2007 18:14:35
Falkhor
Administrator
*

iwcia, Mnie akurat nie interesuje, jak było za czasów moich rodziców, bo to było co najmniej 20 lat temu z okłądem, więc... nie ma się co czarować. Teraz postęp liczy się w miesiącach, kiedyś liczyło się w dekadach.

ja już teraz wiem, że zanim powiem sakramentalne TAK, to musże z kimś pomieszkać. Nie ma innego wyjścia Smile

13.04.2007 19:06:40
iwcia
Moderator
*

Reputacja: 3
nfm: 1,745

Falkhor napisał(a):
ja już teraz wiem, że zanim powiem sakramentalne TAK, to musże z kimś pomieszkać. Nie ma innego wyjścia

Bardzo dobry pomysl, polecam Smile przynajmniej na jakis czas warto Smile

Falkhor napisał(a):
Mnie akurat nie interesuje, jak było za czasów moich rodziców, bo to było co najmniej 20 lat temu z okłądem, więc... nie ma się co czarować.

Mnie tez nie intersuje co bylo kiedys, dlatego czy sie komus podoba czy nie, to robie to co ja uwazam za sluszne Smile i to co wedlug mnie jest najbardziej OK i na miejscu Smile

Wesele z POWEREM tylko u nas Smile
http://www.power.org.pl
Zapraszamy
13.04.2007 20:15:39
Odpowiedz  Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

*  Slowacja Online *   *  Forum Miasta Nisko *   *  Forum Gminy Dubiecko *   *  Bulgaria Online *   *  WebMachine.pl - kliknij i wymien sie linkiem *