Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (8):« Pierwsza < Poprzednia 1 [2] 3 4 5 6 Następna > Ostatnia »
Metal
AutorWiadomość
GothicSpirit

*

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 0
Portfel: 105

Bake napisał(a):
Mnie smieszą tacy ludzi chodzący ubrani wg. ich ulubionego stylu muzyki .... rozumiem że sie podoba ale bez jaj... dziewczyny mają włosy farbowane na czarno przy iście albinoskim kolorze skóry, czarne oczy i w ogóle strój.... nie wiem czy to jest po prostu niedojrzałe czy coś... słucham takiej muzyki i jakoś nie muszę się z tym obnosić ....

Bo nie tylko o muzykę tu chodzi ale również o światopogląd - jeżeli o takim czymś mówimy to chyba wartałoby przypomnieć takie słowo jak "subkultura", które chyba nikomu nie jest obce.

Walking never alone
A shadow without light
Tears sprinkle my skin
My heart just wants to die
03.10.2007 14:52:27
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Padlinka

*

Reputacja: 1
Portfel: 1,431

ja tam to;leruje punkow, metalow , plastiszony i emo . JESLI dobrze wygladaja i nie narzucaja sie innym . czsaem nawet mi sie podobaja niektore wymyslne ubiory , ale to nie dla mnie . :]

lubię słowo INDOLENCJA , przy nim moje lenistwo staje się czymś wyrafinowanym
:lil-lol:
04.10.2007 17:38:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
SzalonyMściciel

*

Portfel: 303

Witaj, GothicSpirit. Napisałeś, że ubiór stricte "metalowy", czy też - cały ten styl ubierania się najogólniej rzecz ujmując w stylu "gotyckim" Smile to manifestowanie swojego światopoglądu. No dobrze, zgadzam się, było wiele przypadków manifestowania światopoglądu za pomocą ubioru, symboli, itp. Ktoś kto sympatyzował z ogólnoświatowym ruchem na rzecz robotników przywdziewał symbole sierpu i młota . Sfrustrowana młodzież tworząca subkulturę punkową miała wytłumaczenie swoich zachowań i wyglądu oklepanym już hasłem "no future" (zostawmy kwestię tego czy było to wytłumaczenie słuszne, czy nie). Dzieci kwiaty, swoboda seksualna, niechęć do pracy i wszelakich obowiazków (inna sprawa, że kiedy kończyły się fundusze pozyskiwane od pracujących, a jakże, rodziców - zaczynało się robić krucho). Przynależność światopoglądową za pomocą barw i ubioru jednocześnie swego czasu prezentowali nawet posłowie Samoobrony . No dobrze. A wytłumacz mi jaki światopogląd prezentują osoby w ten "gotycki" sposób się ubierające? Że są mroczne? Groźne? Smile Pytam serio. Jak światopogląd prezentuje swoim stylem trupioblada, zakolczykowana i wytuatuowana dziewczyna, oczywiście stuprocentowo naturalna brunetka o wyjątkowo intensywnym makijażu , choćby taka jak poniżej Smile

"Mieli do wyboru wojnę, lub hańbę. Wybrali hańbę, a wojnę będą mieli i tak." - czyż to nie pięknie powiedziane? ^^
-----------------------------------------------------------------------
04.10.2007 23:48:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

SzalonyMściciel, Śmiem twierdzić Animatedwink że ten cały makijaż i okolczykowanie jest nawiązaniem do jakich ludów, które w ten sposób podkreslały swój status społęczny, moze chicały przestraszyć przeciwnika? Coś w tym stylu, ale to tylko mój domysł. Ciekawe, co na to GothicSpirit Smile

05.10.2007 07:11:47
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Bake

*

Reputacja: 5
Portfel: 1,335

moim zdaniem jest to śmieszne.... mam kilka koleżanek takich jednaspiewa w zespole, druga jest fanka jakiegoś tam zespołu i wygląda jak z cyrku .... serio ...

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" Fryderyk Nietzsche
05.10.2007 10:38:35
GothicSpirit

*

SzalonyMściciel napisał(a):
Witaj, GothicSpirit. Napisałeś, że ubiór stricte "metalowy", czy też - cały ten styl ubierania się najogólniej rzecz ujmując w stylu "gotyckim" Smile to manifestowanie swojego światopoglądu. No dobrze, zgadzam się, było wiele przypadków manifestowania światopoglądu za pomocą ubioru, symboli, itp. Ktoś kto sympatyzował z ogólnoświatowym ruchem na rzecz robotników przywdziewał symbole sierpu i młota Obrazek. Sfrustrowana młodzież tworząca subkulturę punkową miała wytłumaczenie swoich zachowań i wyglądu oklepanym już hasłem "no future" (zostawmy kwestię tego czy było to wytłumaczenie słuszne, czy nie). Dzieci kwiaty, swoboda seksualna, niechęć do pracy i wszelakich obowiazków (inna sprawa, że kiedy kończyły się fundusze pozyskiwane od pracujących, a jakże, rodziców - zaczynało się robić krucho). Przynależność światopoglądową za pomocą barw i ubioru jednocześnie swego czasu prezentowali nawet posłowie Samoobrony Obrazek. No dobrze. A wytłumacz mi jaki światopogląd prezentują osoby w ten "gotycki" sposób się ubierające? Że są mroczne? Groźne? Smile Pytam serio. Jak światopogląd prezentuje swoim stylem trupioblada, zakolczykowana i wytuatuowana dziewczyna, oczywiście stuprocentowo naturalna brunetka o wyjątkowo intensywnym makijażu Obrazek, choćby taka jak poniżej Smile

Obrazek

Na wstępie - zdjęcie to lekka przesada - gotka typu "na chama"
Światopogląd gota przedstawia się następująco:
- życie jest tylko jednym z kamieni milowych na naszej wiecznej drodze egzystencji
- śmierć jest tylko stanem przejściowym pomiędzy tym a drugim światem - nie wolno się jej bać, trzeba być na nią przygotowany i traktować ją jako przyjaciółkęTongue
- strach i lęk(np. przed ciemnością) to tylko wymysł wyobraźni. Goci starają się przezwyciężać lęki i swoje słabości.
- przyjaźń i miłość są dwoma największymi wartościami człowieka na ziemi.

Zainteresowania gotów: sztuka, natura, fotografia, literatura, parapsychologia, eshatologia, tanatologia, demonologia(angelologia).

Tak po krótce można przedstawić wizerunek gota ale,
UWAGA - nie ponoszę odpowiedzialności za treść tego postu! Subkultura gotycka jest tak mocno rozgałęziona, że niemożna jej jednoznacznie scharakteryzować, niemniej jednak post zawiera informacje dotyczące ludzi mi znanych oraz wszelakich kręgów towarzyskich, w których się obracam.

Stąd też nie miejcie do mnie pytań kiedy na forum wypowie się drugi got, którego światopogląd różnić się będzie od mojego.

Walking never alone
A shadow without light
Tears sprinkle my skin
05.10.2007 14:10:51
Falkhor
Administrator
*

GothicSpirit, Ciekawie, ciekawie, ale nadal bym się chciał dowiedziec, jak to jest z tym wyglądem? Znam przedstawiciela Gothów Tongue i w sumie ubeira się całkowicie zwyczajnie. Nie ma tych makijaży, cudów fanfadułów - ale z opisu światopoglądu jest całkiem całkiem tak, jak opisujesz. Opowiedz o tym hmmm... demonicznym malowaniu się Tongue Postrzepionych ubraniach... CZERNI Biggrin

05.10.2007 15:57:21
GothicSpirit

*

Falkhor napisał(a):
GothicSpirit, Ciekawie, ciekawie, ale nadal bym się chciał dowiedziec, jak to jest z tym wyglądem? Znam przedstawiciela Gothów Tongue i w sumie ubeira się całkowicie zwyczajnie. Nie ma tych makijaży, cudów fanfadułów - ale z opisu światopoglądu jest całkiem całkiem tak, jak opisujesz. Opowiedz o tym hmmm... demonicznym malowaniu się Tongue Postrzepionych ubraniach... CZERNI Biggrin

Hehe - to już inna sprawa. Szczearze powiedziawszy makijaż u gotów związany jest z tym, iż subkultura ta wywodzi się z ruchu post punk, tak więc siłą rzeczy makijaż był jej częścią od początku z tym wyjątkiem, że gotyk, jest subkulturą o mrocznym usposobieniu, wprowadził więc bardzo ciemny makijaż - czerń, odcienie szarości oraz biały dla kontrastu. Co innego można powiedzieć o przedstawicielach subkultury zwanej cybergotykiem, u których to makijaż i kolorystyka ubrań jest jaskrawa i bardzo kontrastująca z czernią.

Walking never alone
A shadow without light
Tears sprinkle my skin
05.10.2007 19:40:24
Falkhor
Administrator
*

GothicSpirit, O widzisz. Ja na przykłąd nie wiedziałem, że to jest spadek po stylu punk :O Nie mniej - bardzo zaskoczony nie jestem Smile

Przy okazji trzeba by to jakoś forsowac - bo ludzie myslą, że GOTH to taka istota, która chce umrzec i cieszą ją tylko cmentarze. A to są chyba nekrofani, a nie goci Animatedwink

05.10.2007 20:01:52
GothicSpirit

*

Falkhor, - Ty już mówisz o wybitnym gotyku Tongue Błąkanie się po cmentarzach, spacery po ruinach zamków, wyprawy w nawiedzone miejsca. Żeby być takim gotem trza mieć ja*aTongue Nie każdy się wybierze w nocy na cmentarz no nie?Tongue

Walking never alone
A shadow without light
Tears sprinkle my skin
05.10.2007 20:08:10
Gothka =)
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Portfel: 1,588

Czemu nie? :O Cmentarz to cmentarz. Nie ma się czego bać. Smile Nawet jak spotka się jakąś duszę to przecież ona tak naprawdę tylko prosi o modlitwę za jej spokój. Smile Tak naprawdę żadna dusza nie może wyrządzić nam krzywdy. Chyba, że ktoś wyrzekł się Boga...
Często słyszę, że goci mają powiązania z satanizmem. Osobiście uważam, że prawdziwy gotyk nie ma z tym nic wspólnego. Chyba, że jakiś pseudogotyk albo jedna z odmian. Jak to jest z tym tak naprawdę? Czy istnieje jednoznaczna odpowiedź?

Anioł nigdy nie upada.
Diabeł upada tak nisko, że nigdy się nie podniesie.
Człowiek upada i powstaje.
[Dostojewski]
05.10.2007 20:54:04
GothicSpirit

*

Gothka =) napisał(a):
Czemu nie? :O Cmentarz to cmentarz. Nie ma się czego bać. Smile Nawet jak spotka się jakąś duszę to przecież ona tak naprawdę tylko prosi o modlitwę za jej spokój. Smile Tak naprawdę żadna dusza nie może wyrządzić nam krzywdy. Chyba, że ktoś wyrzekł się Boga...

No niby nie ma ale faktycznie nie każdy by się na to porwałTongue Ja tam jednak cmentarze lubieAnimatedwink

Często słyszę, że goci mają powiązania z satanizmem. Osobiście uważam, że prawdziwy gotyk nie ma z tym nic wspólnego. Chyba, że jakiś pseudogotyk albo jedna z odmian. Jak to jest z tym tak naprawdę? Czy istnieje jednoznaczna odpowiedź?

Są to wyłącznie stereotypy. Faktycznie pewna część gotów to sataniści jednak ja osobiście żadnego takiego nie znam(i mam nadzieję, że nie poznam!). Prawdziwy gotyk faktycznie nie ma z tym nic wspólnego - w zamierzeniach tej subkultury nie było nigdy czczenia szatana.

Walking never alone
A shadow without light
Tears sprinkle my skin
05.10.2007 21:29:09
Bake

*

Gothka =) napisał(a):
Cmentarz to cmentarz. Nie ma się czego bać. Smile Nawet jak spotka się jakąś duszę to przecież ona tak naprawdę tylko prosi o modlitwę za jej spokój. Smile Tak naprawdę żadna dusza nie może wyrządzić nam krzywdy. Chyba, że ktoś wyrzekł się Boga...

:lol-above: :lol-above:
czytacie co piszecie? chyba że traktujecie to jako zabawę bo chyba na serio takich bzdur pisać się nie da Smile

...ale podpadłem... Biggrin

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" Fryderyk Nietzsche
06.10.2007 08:48:32
Falkhor
Administrator
*

Bake, Szczerze - w Rzeszowie jest stary cmentarz (ul. Szopena? - bo nie pamiętam), który o każdej porze dnia I NOCY jest miejscem spacerów meiszkańców. DLaczego? Bo jest tam spokój, dużo drzew i względna cisza. I wcale nie musi się to wiązać z obrazą umarłych i zkałócaniem ich spokoju. Ale gothów tam jeszcze nie widziałem Animatedwink Piijących piwo - niestety tak.

06.10.2007 08:58:32
Bake

*

Falkhor, nie chodziło mi o gotów obrażających kościół tylko o bzdury tego rodzaju:

Gothka =) napisał(a):
jak spotka się jakąś duszę to przecież ona tak naprawdę tylko prosi o modlitwę za jej spokój. Smile Tak naprawdę żadna dusza nie może wyrządzić nam krzywdy. Chyba, że ktoś wyrzekł się Boga...

06.10.2007 09:04:45
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: