Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Mechaniczna Pomarańcza (Clockwork Orange)
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 4
Portfel: 0
Mechaniczna Pomarańcza (Clockwork Orange)

Mechaniczna Pomarańcza

Scenariusz i Reżyseria - Stanley Kubrick
Gatunek: Dramat psychologiczny/SF
Kraj/Rok Produkcji: Wielka Brytania, 1971
W rolach głównych: Malcolm McDowell

Fabuła - Subkultura - Ludzie ubrani w jeden strój, ciężkie buty, meloniki i... pomysły, jak dawać upust swojej chorej wyobraźni... niszczyć, bic, gwałcić i zabijać... Wszystko poparte muzyką Ludwiga Van, alkoholowym napojem prawie mlecznym i... dwulicowością. W końcu jednak przywódca (15latek Alex) owej makabrycznej grupki pada ofiarą swoich podwładnych - wystawiają go policji... Zostaje pojmany, przesłuchany i trafia na kilkanaście lat do więzenia. Szybko boahter stwierdza, że mu się tam nie podoba. Zaczyna chętnie uczestniczyc we mszy, pomagać księdzu, wykazuje dobre sprawowanie... i w pewnej chwili dowiaduje się o możliwości wyjścia z więzienia za... miesiąc. Zgłasza się na ochotnika, cokolwiek by to miało nie być... A są to... testy oparte na chemio- i psycho-terapii. Więcej mówić może nie będe... bo od tego na prawdę jest ten film.

Wrażenia - Od razu powiem, ze film jest zdecydowanie dla ludzi powyżej 18 roku życia. Z tego tylko powodu, że... już za czasów swego powstania został zabroniony prawie we wszystkich krajach europejskich. Sama książka autorstwa Anthonego Burgessa stała się obiektem ostrej cenzury. w filmie jest mnóstwo scen przemocy i gwałtu, pokazane bez jakichś dodatków, bardzo naturalistycznie. samo obciążenie psychiczne - może nie tyle osoby głównego bohatera, tylko do bezsilności systemu prawa, zepsucia osób, które w sumie mają pomagać (np. nauczyciel Alexa). Więzienie - tylko pogarsza sprawę, a rewelacyjny pomysł z terapią - to próbo siłowego, mechanicznego warunkowania odruchów, sztucznej kontroli człowieka przez człowieka.

Film trudny, wulgarny i brutalny. Ale rzeczywisty. Przejmująco rzeczywisty. Znakomita rola M. McDowella. Jako głównego bohatera/narratora. Sam film oceniam na 5+ w szkolnej skali ocen.

Poooooooooooozdrawiam.

02.03.2007 12:47:53
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Demonesssa

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0

Cytat:
już za czasów swego powstania został zabroniony prawie we wszystkich krajach europejskich. Sama książka autorstwa Anthonego Burgessa stała się obiektem ostrej cenzury.

jednego wlasciciela wypozyczalni ktory pozyczal ten film w jakims francuskim miasteczku chcieli pobic :O

film mocny nei dla ludzi ktorzy nie kumaja co to jest przemoc - albo uwazaja ze przemoc zawsze rodzi przemoc. niekiedy tylko ona jest wyjsciem metoda sposobem - problem to jest jak dla kogos staje sie celem.

Demon - Istota zawieszona pomiędzy dobrem a złem.
04.04.2007 17:51:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Ahab

*

Falkhor napisał(a):
Znakomita rola M. McDowella.

A jak sądzicie... kogo Ahab ma w avatarze Biggrin ?

Liberate tute me ex inferis
04.04.2007 18:01:49
Falkhor
Administrator
*

Ahab, A oglądałes ten film? Smile McDowell ogólnie zawsze moze zagrać jakiegoś popaprańca, ma unikatową fizjonomię Tongue I obłędne ślepia Tongue Tongue

Demonesssa,

Cytat:
film mocny nei dla ludzi ktorzy nie kumaja co to jest przemoc - albo uwazaja ze przemoc zawsze rodzi przemoc. niekiedy tylko ona jest wyjsciem metoda sposobem - problem to jest jak dla kogos staje sie celem.

Też tak uważam - bo film na prawdę jest 'ciężki' - przemawia przede wszystkim obrazem i słowem. Niektóre filmy starają się teraz tylko obrazem albo np. muzyką Tongue 'Mechaniczna' to taka psychodelka Smile

04.04.2007 19:32:45
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Ahab

*

Falkhor napisał(a):
Ahab, A oglądałes ten film?

Nie ale zaraz zakupie na alledrogo Animatedwink

Już czekam Biggrin

04.04.2007 19:38:12
Demonesssa

*

Ahab, tez widze ze masz glownego bohatera Pomaranczy w awatarze ale w tym filmie to on jest dosc mlody bardzo mlody w koncu gra 17latka chyba Tongue Tongue Tongue sadze ze bedziesz zadowolny z zakupu. potem opisz swoje wrazenia Shy Shy Shy

05.04.2007 11:55:29
Ahab

*

No z tego co wyczytałem Mechaniczna pomarańcza ma już ponad 30 lat... te fotosy co mam w avatarze są z 1994 roku... sądzę, że jeżeli chodzi o większą ilość aktorów (mężczyzn) jest jak z winem - z wiekiem lepsza klasa...

Zgadzam się z Falkiem co do jego oczu... takie jakby psychopaty/szaleńca Biggrin

Demonesssa napisał(a):
potem opisz swoje wrazenia

Mam nadzieję, że się nie rozczaruję... niestety czytałem recenzję, i wiem o co chodzi w filmie i jak się kończy... :/

05.04.2007 12:14:04
Demonesssa

*

Ahab, ja tez czytalam recenzje bo nie znam falkhora i wole zweryfikowac jego opis filmu ale poki co opisal go calkiem trafnie wiec te obledne oczy Dowella dadza tam o sobie znac Shy

05.04.2007 12:20:14
Ahab

*

Jestem "po" filmie...

Spodziewałem się więcej, ale i tak film uważam za bardzo dobry. Widać wyspiarze jak chcą to potrafią dobry film nakręcić Smile

10.04.2007 18:26:47
Falkhor
Administrator
*

Ahab, hehe, też uważałem, że można byłoby to jeszcze trochę 'dopicować', ale efekt końcowy na długo zostaje w pamięci. Film jak na swoje lata na prawdę dobry Smile Fajnie, że Ci się spodobał.

10.04.2007 18:56:55
typ
: )
*

Pomarańcza to klasyka Biggrin
to obowiązek każdego miłośnika kina ;D

Związek Socjalistycznych Republik Europejskich

Socyjalizm każdemu równo nosa utrze: Bogatych zdusi jutro – a biednych: pojutrze... Aleksander Fredro
10.04.2007 20:37:56
Ahab

*

"I was cured allright."

11.04.2007 09:57:06
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

Cabri II Plus Prezerwatywy Cheap Holiday to Grenada tanie opony wyszukiwarka filmow