Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (3):« Pierwsza [1] 2 3 Następna > Ostatnia »
Matematycy mają krótsze palce wskazujące
AutorWiadomość
SunShine

*

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 0
Portfel: 1,514
Matematycy mają krótsze palce wskazujące

Cytat:
Długość palców u dzieci może być wskazówką mówiącą o ich wrodzonych zdolnościach matematycznych i językowych - wynika z najnowszych badań brytyjskich.
Chłopcy z palcami wskazującymi krótkimi w stosunku do palców serdecznych szczególnie dobrze wypadali w matematyce. Tymczasem dziewczynki z palcami wskazującym i serdecznym o podobnej długości lepiej wypadały w ustnej części badań.

Liczne, prowadzone ostatnio badania, wykazały, że stosunek długości palca wskazującego do palca serdecznego ma związek ze zdolnościami poznawczymi, pewnymi cechami osobowości, sprawnością fizyczną i ryzykiem określonych chorób. Naukowcy sądzą, że wyniki ich obserwacji można wyjaśnić działaniem hormonów. Uważa się bowiem, że długość palców określana jest już w życiu płodowym, kiedy płód ma kontakt z testosteronem i estrogenem. Wydaje się, że silniejszy kontakt z testosteronem daje w efekcie nieco krótszy palec wskazujący niż serdeczny, a estrogen prowadzi do większego zrównania ich długości.

Jednocześnie uważa się, że prenatalny kontakt z hormonami wpływa na rozwój mózgu.

- Dowodzono, że testosteron sprzyja rozwojowi tych części mózgu, które mają znaczenie dla umiejętności matematycznych i przestrzennych - podkreśla kierujący badaniami dr Mark Brosnan.

Dla odmiany, jak się uważa, estrogen wpływa na te rejony mózgu, które mają znaczenie dla zdolności językowych - dodaje Brosnan, kierownik wydziału psychologii na brytyjskim University of Bath.

Dlatego długość palców może służyć jako wskaźnik kontaktu płodu z hormonami, a przez to - prawdopodobnie także może być prognostykiem naszych wrodzonych zdolności matematycznych i językowych.

Szczegółowe wyniki opublikowano w piśmie "British Journal of Psychology".

Żródło - matematyka.org

Chciałam sprawdzić czy te badania sprawdzają się w rzeczywistości. Mój palec jest dużo krótszy Biggrin A czy Wy możecie potwierdzić tą teorie?

"nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem"
06.06.2007 10:07:22
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Demonesssa

*

Portfel: 395

hihihi Biggrin ja mam wskazujacy krotszy niz zserdeczny ale matematyki nie toleruje Biggrin

Demon - Istota zawieszona pomiędzy dobrem a złem.
06.06.2007 10:30:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
PEPEr

*

Portfel: 416

no a ja za to matematyke lubię i palec wskazujący mam nieco krótszy od serdecznego Smile

I don't need no tv, I don't need no news, All I need is a bumpin beat to bump away my blue-ue-ues I don't give a damn what the people say I`m gonna do it my way Smile
06.06.2007 15:30:47
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
SunShine

*

Ja mam strasznie króciutki ten wskazujący palcec ^^ porównałam z rodziną i wszyscy prawie mają porównywalne Smile u mnie nie ma wątpliowości, z półtora centymetra krótszy Biggrin i matematyke lubie, ale tylko dzięki mojemu korepetytorowi.

"nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem"
06.06.2007 16:32:40
Street Fighter

*

Portfel: 108

Ja ma w miare palce i nie chce miec krotszych bo matmy nie lubie.Ogolnie jakos mi przedmioty scisle nie podchodza.

...if you never try you`ll never know...
06.06.2007 20:02:24
Qmar
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 4
Portfel: 3,541

ja mam dluzszy o niecale 2 cm a lubie nauki scisle to chyba nie jest regula Smile

06.06.2007 20:25:21
SunShine

*

Qmar, jak jest dłuższy to się zgadza Animatedwink potwierdzasz teorie Smile

Street Fighter, ale tu nie chodzi tylko o nauczycieli matematyki Tongue tylko ludzi lubiących przedmioty bardziej ścisłe i ludzi skłonych bardziej do nauk humanistycznych Tongue

Zaznaczam bo niektórzy mnie pytają, że palec serdeczny to palec 4ty licząc od kciuka Tongue tam gdzie zkłada się obrączke.

06.06.2007 21:21:21
Qmar
Moderator
*

o to zle ^^" powaliły mi sie palce Drwi serdeczny mam dłuzszy Drwi o ponad pol centymetra =D pomyłka Drwi czyli jednak wyszło na moje <lol2>
swoja droga nigdy nie zauwazylem zeby ktos mial palec serdeczny krotszy od wskazujacego O_o

06.06.2007 22:24:32
Padlinka

*

Reputacja: 1
Portfel: 1,431

:lol-above: mamo ja sobie skroce w takim rzie siekierka zeby miec 3 z matmy :lol-above:

lubię słowo INDOLENCJA , przy nim moje lenistwo staje się czymś wyrafinowanym
:lil-lol:
06.06.2007 22:26:35
Gothka =)
Moderator
*

Portfel: 1,588

A przypadkiem to nie geny dziedziczone po rodzicach decydują o długości palców, a nie hormony? Tak samo uzdolnienia. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że o moich zdolnościach miałyby decydować testosteron i estrogen. Genetyka tak, ale hormony? :O Mam krótszy palec wskazujący od serdecznego i nie znoszę matematyki, interesują mnie głównie humanistyczne nauki.

Cytat:
Chłopcy z palcami wskazującymi krótkimi w stosunku do palców serdecznych szczególnie dobrze wypadali w matematyce. Tymczasem dziewczynki z palcami wskazującym i serdecznym o podobnej długości lepiej wypadały w ustnej części badań.

No, ale ja nie jestem chłopcem. :sweet:
Nie ma tu mowy o chłopcach z palcami podobnej długości i dziewczynkach z różnicą długości. Dlaczego? :O Nie brali udziału w badaniach?

Anioł nigdy nie upada.
Diabeł upada tak nisko, że nigdy się nie podniesie.
Człowiek upada i powstaje.
[Dostojewski]
07.06.2007 08:02:33
Qmar
Moderator
*

Coś sobie ubzdurzyli ^^ wzieli 100 osob i z 80 mialo krotsze palce i zdolnosci - i juz uwierzyli w sibie ^^"

07.06.2007 08:30:12
Gothka =)
Moderator
*

Portfel: 1,588

Dlatego właśnie nie przemawiają do mnie takie doświadczenia No

Anioł nigdy nie upada.
Diabeł upada tak nisko, że nigdy się nie podniesie.
Człowiek upada i powstaje.
[Dostojewski]
07.06.2007 08:36:41
Qmar
Moderator
*

Nie no moze sie to w jakis sposob sprawdza ale napewno regułą to nie jest Smile bardziej uwierzyłbym gdyby te badania odnosiły sie do cech genetycznych.

07.06.2007 09:00:48
rudzia

*

Reputacja: 5
Portfel: 2,409

jezeli chodzi o mnie to wszytsko się zgadza...nigdy nie lubiłam i nie umiałam matematki więc może cos w tym jest Animatedwink ale jak zauwazyła wczesniej Gothka ze mnie żaden chłopak Smile ale kto wie...brytyjczycy zawsze cos za bardzo kombinowali :hihi:

Qmar napisał(a):
bardziej uwierzyłbym gdyby te badania odnosiły sie do cech genetycznych.

a czy to nie jest w pośredni sposób związane z genetyka ??;D

Bo cos w szaleństwach jest młodości
Wśród lotu wichru skrzyeł szumu
Co jest mądrzejsze od mądrości
I rozumniejsze od rozumu
[Leopold Staff]
07.06.2007 22:39:20
Qmar
Moderator
*

rudzia napisał(a):
a czy to nie jest w pośredni sposób związane z genetyka ??;D

SunShine napisał(a):
Naukowcy sądzą, że wyniki ich obserwacji można wyjaśnić działaniem hormonów.

yyyy z tego wynika ze nie ?!

07.06.2007 23:24:21
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: