Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (2):« Pierwsza [1] 2 Następna > Ostatnia »
Marny żywot super-hakera
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Online
Reputacja: 3
Portfel: 16,128
Marny żywot super-hakera

Artykuł z Kiosk.onet.pl LINK
Autor Genevieve Roberts (TheIndependent)

Cytat:
Obgryzione paznokcie zdradzają strach, jaki towarzyszy mu od jakiegoś czasu. Oskarżony jest o największe włamanie do systemu komputerowego w historii amerykańskiej wojskowości.

Cytat:
Cztery lata temu z powodu uzależnienia od hakerstwa stracił dziewczynę i pracę jako informatyk. (...) W końcu się uzależnił. „Nie dbałem o siebie, nie mówiąc już o mojej dziewczynie. Nie myłem się jak należy, prawie nie widywałem znajomych. To bardzo szkodliwa obsesja – stwierdza. Rozstał się z dziewczyną, ale nadal u niej mieszkał.

Nie wiem, czy bym się poświęcił komputerom aż tak, żeby stracić to wszystko, co stracił ten gość. Wiem, ze ludzie mają pasje, ale czy pasja może stanowić jeden jedyny cel i wartośc w życiu człowieka? Hmmm...

Cytat:
Potwierdza, że włamywał się do amerykańskich systemów. Szczerze tego żałuje, ale nie przyznaje się do niszczenia czegokolwiek. Kierowała nim wyłącznie ciekawość, a żaden z komputerów, do których się włamał, nie był chroniony hasłem. „Zabezpieczenia były tak słabe, że mógłbym na kartce A4 spisać po kolei, jak się tam dostać. Wystarczy trochę wiedzy, aby skompletować potrzebne narzędzia i znaleźć metodę. Nie ja jeden na to wpadłem” – przekonuje McKinnon. Za każdym razem gdy za pomocą legalnego oprogramowania uzyskiwał dostęp do amerykańskich sieci, widział inne nieupoważnione osoby z Chin, Turcji, Holandii i Niemiec.

Amerykanie buduję tarczę antyrakietową. A tu proszę... Może lepiej powinni zacząć od pozatykania dziur we własnych podwórkach? Nie zachwalam poslkich walorów w tym względzie, ale nawet u nas jest chyba trudniej rozłożyć systemy obronne niż u nich Smile To nic, że mamy słabszą informatyzację, no ale... Tongue

A jak "wpadł"?

Cytat:
Włamując się do systemów musiał brać pod uwagę różnice czasu, udało mu się bowiem uzyskać kontrolę nad pulpitami innych komputerów. „Złapali mnie, bo pomyliłem strefy czasowe. Ktoś był jeszcze w biurze i zobaczył, że kursor się rusza” – opowiada.

Ech... Dodam jeszcze, że omawiany "bohater" jest obywatelem brytyjskim i musi być poddany ekstradycji do stanów. Tam grozi mu kara 60 lat pozbawienia wolności. ma teraz na prawdę nerwowe życie, ale dla osłody:

Cytat:
Jak dotąd żaden Brytyjczyk nie został wydany Amerykanom za hakerstwo.

Uff?

Pozdrawiam.

PS. Może to tylko taki chwyt, zeby niby go wpakować na 60 lat do paki an niby, i przez te 60 lat (jak dożyje setki) eksploatować jego umiejętności na terenie USA? :>

19.07.2006 12:39:22
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
profesoq

*

Grupa: kolor szary
Status: Offline
Reputacja: 0
Portfel: 1,026

Sciama a koles był lama.... Podonie było z Kavinem Micnickiem on był pewnego rodzaju propagatorem pionierem a teraz ikona hackerstwa tylko ze on nie był PRAWDZIWYM hackerem!! Prawdziwym hackerem jest człowiek o ktorym nikt nic nie wie ze sie tym zajmuje i nie wpada w rece policji! To taki człowiek ktory włamuje sie do sytemu penetruje go w zdłóz i wszerz a potem bez sladu wychodzi jedyne co z tego ma to satysfakcje i wiedze jaka nabył 0 kozycji majatkowej i rozgłosu i czesto jest tak ze dana firma nie wie nawet o tym ze ktos byl w systemie.... Natomiast jesli sie zorientuja to juz to nie był prawdziwy hacker ale cracer czy script kidds. takie dziecko co ma pare programikow ogolnie dostepnych w necie i włazi bez uprawnien kasuje dane i sie chwali wszedzeie co dokonało a potem idzie siedziec,,,, i takiego kogos nazywamy hackerem PArODIA. A hackerów nie wiadomo gdzie jest najwiecej ja wcale bym sie nie zdziwił gdyby mi ktos powiedział ze polska jest głównym ogniskiem prawdziwych HACKEROW a to dlatego ze branza IT w polsce najlepiej sie rozwija tzn wszelkego rodzaju konkursy informatyczne, programistyczne, polska jest w czołówce na pieerwszych miejscach....Nie bez kozery takie potentaty branzy IT inwestuja w polsce [GOOGLE, MICROSOFT, SUN itd...] włąsnie dlatego ze w Polsce jest najbardziej wykwaliwikowana kadra informatyków a co wiecej sa to ludzie ktorzy tu na miejscu w Polsce zarabiaja duze pieeniadze i wcale nie musz gdzies wyjezdzac za "chlebem" chleb do nich przyjezdza i jeszcze ich prosi o wpsołprace.....

19.07.2006 12:55:13
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

Cytat:
Podonie było z Kavinem Micnickiem on był pewnego rodzaju propagatorem pionierem a teraz ikona hackerstwa tylko ze on nie był PRAWDZIWYM hackerem!!

Cytat:
Prawdziwym hackerem jest człowiek o ktorym nikt nic nie wie ze sie tym zajmuje i nie wpada w rece policji!

Coś ściemniasz Biggrin Jesli to miałaby byc prawda, to hakerów po prostu nie ma.

Haker się włamuje, ale nie niszczy niczego. Jego zyskiem i celem jest INFORMACJA. Czasem nawet i to nie - bo chodzi tylko o ominięcie zabezpieczeń i absolutnie nic więcej.
Cracker wręcz odwrotnie, lubi napsuć.
Phreaker to "kasiarz".
Phisher - spryciarz, coś jakby phreaker, ale jednak wiecej stawia na dyplomację Biggrin
Lamer - :570: "krowa, która dużo ryczy mało mleka daje" Biggrin

To wiem nawet ja i nie musze siedzieć w branzy IT Biggrin

Tak, jak robią filmy o prawdziwych mistrzach zbrodni, itp. tak i prawdziwy hakerzy często wpadają przez jakąś pierdółkę. Samo życie Biggrin

19.07.2006 15:33:07
profesoq

*

Ta robia filmy tak jak Chuck Norris powala jednym ciosem armie CHIN !! Poczytaj troche czym zajmuje sie Phreacker...........bo operujesz nazwami których nie rozumiesz :562:

19.07.2006 16:27:34
Falkhor
Administrator
*

Hmmmm... moze fakt, kasiarz za wiele nie mówi, ale sugerując się tym, co mam pod ręką - ze wszystkich rodzajów to ONI trzepią największą kasę ze swojej działalności. Gdy popularnośc budek telefonicznych kwitła i weszły karty magnetyczne i czipowe - przekręcili tyle szmalu na CAŁYM świecie, że co niektórzy krakerzy i "wędkarze" nie zdołali, bo tych prędzej złapać i namierzyć. Poza tym, co bardzo przykre, pajęczarze cholernie często nabijają licnziki zwykłym ludziom, co jest po prostu poniżej wszystkiego.

Z resztą zastrzegłem, że jestem laikiem. A Ty jako spec nawet nie pokusiłes się o wyjaśnienie swego mniemania o sprawie, nawet linka nie zapodałeś. Sad Buuuu Sad

19.07.2006 20:55:18
terelka
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Portfel: 3,494

Falkhor napisał(a):
Z resztą zastrzegłem, że jestem laikiem. A Ty jako spec nawet nie pokusiłes się o wyjaśnienie swego mniemania o sprawie, nawet linka nie zapodałeś. Sad Buuuu Sad

Co racja to racja :/

proferoq popraw sie Tongue Animatedwink

"Strach jest tym co niszczy, zapomnij o nim a zwyciężysz..."

19.07.2006 21:23:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
profesoq

*

Cytat:
A Ty jako spec nawet nie pokusiłes się o wyjaśnienie swego mniemania o sprawie, nawet linka nie zapodałeś.

Nie jestem zadnym specem Smile

phreak

Forum i arty

I GOOGLE Biggrin

[ Dodano: 2006-07-19, 21:57 ]
phreak Animatedwink Sami widzicie Biggrin hehe Falkhor kto bije kase to bije to bardziej polega na oszukiwaniu TP SA Smile A pajeczarze to inna broszka to sa przestepcy..... i hamy

19.07.2006 21:51:46
Falkhor
Administrator
*

profesoq, co bys mi nie ściemniał Tongue phreak'erzy i tak będą tylko a może i aż złodziejami. Owszem, oszukują TP, czasem można to uznac za powód do dumy (w sensie raz zadzwonić na Błękitną Linię i już można pokochać phreak Biggrin ) ale jednak - są to złodzieje. Krakerzy i hakerzy TEORETYCZNIE rzecz biorąc - nie interesują się kasą, lubią pokonywać zabezpeiczenia, testują swoje możliwości i uczą się. Frikerzy to po prostu kasiarze.

Dziekuję za linki. Ale za późno, już wczoraj sobie googlnąłem Biggrin Animatedwink I to tyle tam tego jest... g:galy Hyhyhy, mam pomysła g:hmm Się naczytam i będę chakęrem. Yeah g:okulary [pisownia zamierzona] Biggrin

PS. Przykład takiego 'chakera' na zdjęciu. Wiek orientacyjnie ok. 15 lat, ale makeup dobrze go maskuje. Tongue Biggrin

W tle - Kevin M. Biggrin Biggrin Biggrin

20.07.2006 07:41:32
profesoq

*

Animatedwink oj oj Smile No coment

20.07.2006 10:38:09
iwcia
Moderator
*

Portfel: 1,829

okropny ten chlop Tongue hehe Tongue

Wesele z POWEREM tylko u nas Smile
http://www.power.org.pl
Zapraszamy
20.07.2006 12:05:54
Falkhor
Administrator
*

E tam okropny Biggrin Wyobraź sobie, że taki to dopiero potrafi niepowtarzalnie przytulić i szepnąć coś czułego do uszka. O ile tylko wyjmie tego peta z gęby Biggrin

20.07.2006 15:43:51
profesoq

*

Przystojniaczek Biggrin

20.07.2006 15:45:32
iwcia
Moderator
*

Falkhor no wiesz ale nie chcialabym byc przytulana przez takiego typa heh Tongue z petem w gebie czy bez Animatedwink a do uszka to mi szepnac moze: ej babo jadło na stół! Animatedwink

Zapraszamy
20.07.2006 19:32:49
Falkhor
Administrator
*

iwcia, Bueheheh Biggrin Albo cos w stylu "przynieś mi piwo, babo!", "Zupa jest za słona!" i tego typu rycerskie zwroty Biggrin

Ale na pewno ma piękne wnętrze Biggrin

[ Dodano: 2006-07-20, 21:38 ]
Ekhem. Zrobił sie offtop.

To ja tak zapytam - zna ktoś jakiegoś hakera? HAKERA?

A może ktos kiedyś pokusił się o jakiś włam? Tongue Smiało, przyznawać się Tongue

mnie się kiedyś udało włamać do pliku RAR. Zapomniałem hasła i 3 godziny próbowałem wydumać, co to ja mogłem za hasło wymyślić. No i się okazało, metodą długiego rozmyślania i prób z błedami - że gdy wymyślałem hasło, to nie chciało mi się mysleć. 12345 Tongue Taki był pass Tongue Ale byłem z siebie dumny jak cholera Biggrin

20.07.2006 21:36:11
iwcia
Moderator
*

Hehe wnetrze o tak napewno cudne Animatedwink

Nieznam zadnego hakera chyba ze znam ale nie wiem ze to haker Tongue hehe a jakies wlamania... to nie dla mnie, odrazu bym sie pogubila w tym Tongue swiat hakerow jest mi obcy Smile

Zapraszamy
20.07.2006 21:41:06
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: