Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (3):« Pierwsza [1] 2 3 Następna > Ostatnia »
Mariusz Duliban - Kandydat do Rady Powiatu Łańcuckiego
AutorWiadomość
MariuszDuliban

*

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 0
Portfel: 0
Mariusz Duliban - Kandydat do Rady Powiatu Łańcuckiego

Witam wszystkich Forumowiczów NFM.

Chciałbym przedstawić Wam swoją kandydaturę do Rady Powiatowej miasta Łańcut. Przyznaję, że po raz pierwszy mam możliwość i zarazem przyjemność zaprezentować się mieszkańcom miasta i okolic w takiej formie. Nie jest to łatwe - jesteście ludźmi w większości młodymi, krytycznie nastawionymi do życia i tutaj, na Forum posiadacie niemalże nieskrępowaną możliwość wyrażenia swojego głosu poparcia jak i odrzucenia. Jestem otwarty na krytykę, jeszcze bardziej gdy będzie ona konstruktywna, wypłynie z Was samych i dotrze do mnie bezpośrednio, na łamach tego oto Forum.

Nadmienię, że nie posiadam przynależności partyjnej. Jestem specjalistą w dziedzinie, której poświęciłem całe swoje życie (edukacja). Nie jestem ograniczony żadnym partyjniactwem, którego jestem zdecydowanym przeciwnikiem. Polityka to sztuka rządzenia - jeśli już widzimy różne drogi do dobra wspólnego, trzeba umieć dyskutować, przyznać się do błędu, wypracować kompromis. Zadziałać.

Postanowiłem kandydować, by reprezentować zwykłych ludzi - mieszkańców łańcuckiego powiatu. Dlatego chcę wyjść bezpośrednio do nich - do WAS, aby pokazać swoje dobre intencje, szczerość i brak tak często spotykanej przepaści między wyborcami a wybieranymi. Nie chcę też marnować Waszego czasu na czytanie pustych obietnic bez pokrycia w rzeczywistej pracy - proszę zatem o kilka chwil na przeczytanie mojej wypowiedzi na łamach niezależnego Forum łańcuckiej społeczności.

Jestem nauczycielem historii w II LO od wielu lat. Jednak nigdy moim celem nie było mechaniczne uczenie młodzieży treści podręczników od A do Z. Kształcenie człowieka to przede wszystkim nauka myślenia, kojarzenia, wnioskowania. Zawsze ważne było dla mnie to, aby każdy potrafił odnaleźć różnicę między obiektywnym faktem a subiektywną oceną faktu. Tego brakuje w dzisiejszym świecie - zdrowego rozsądku. Jako kandydat mogę zagwarantować, że nie zawiodę Państwa przede wszystkim jako człowiek.

Oto moje zamierzenia:
- chciałbym nieść pomoc zwykłym ludziom, prowadzić bezkompromisową walkę z arogancją i niekompetencją na wszystkich szczeblach władzy
- podejmę działania by przeciwdziałać dalszemu rozwojowi bezrobociu w naszym powiecie
- będę silnie wspierał działania podnoszące stan bezpieczeństwa ludności
- będę wspierał działania ukierunkowane na ochronę wsi i rolnictwa w naszym regionie
- szczególnie leży mi na sercu poprawa sytuacji szkolnictwa ponadpodstawowego
- będę zabiegał by w naszym powiecie prawidłowo przebiegał proces wychowania dzieci i młodzieży zapewniając im ochronę przed patologiami społecznymi
- będę inicjował i współtworzył wszelkie projekty mogące przynieść zatrudnienie i rozwój młodzieży naszego regionu.

Ostatnim i zarazem najważniejszym założeniem, jakie pragnę osiągnąć, jest zawsze pozostać w kontakcie z Wyborcami i realnie sprawować funkcję przedstawicielską. Być odpowiedzialnym, uczciwym i konsekwentnym.

Zapraszam wszystkich do dyskusji w tym oto dziale Forum. Możliwie najszybciej odpowiem na wszystkie Państwa pytania i przyjmę krytyczne słowa.

Pozdrawiam,
Mariusz Dulian.

PS. Wszystkich zainteresowanym dokładniejszym poznaniem mojego doświadczenia zapraszam do zapoznania się z załączonym CV.

03.11.2006 22:30:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
SunShine

*

Jak miło gościć na łamach forum. Bardzo obszerne CV... Smile Jest pan drugą osobą po Jaruszczowie o której wogóle wiem że startuje do rady powiatu. Chce Pan dotrzeć do 'nas' i to już się ceni. Znam Pana od lat 3 juz prawie i daże sympatią, mam to 'szęście' że mnie Pan uczy. Faktycznie oryginalnie ale w sensie pozytywnym oczywiscie. Naszczeście forum jest anonimowe. Zgadzam się z zamierzeniami aczkolwiek są bardzo ogólne, napewno sprawdzi się pan jako 'człowiek'. Konstruktywnej krytyki narazie nię będzie Tongue Pozdrawiam

P.S. Goool żabciu Tongue

"nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem"
04.11.2006 00:07:07
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Qmar
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 4

Witamy profesora ^^ a to pieron Biggrin Dobrze że ktos na forum sie "reklamuje" przynajmniej wiem z kim mam do czynienia i podczas wyborów bede miał łatwiejszy wybór Biggrin Jeszcze pasowalo by znac wszystkich kandydatów na burmistrza bo to tez wazne Biggrin Pozdrawiam Smile

A mam pytanie nie koniecznie do Pana założen aczkolwiek czy jak ktos stawia sobie okreslone zalozenia to ile z nich jest realizowane (nie bede liczyl prawdopodobienstwa bo mamy jeszcze zadan sporo Biggrin) bo jakby nie patrzec pod tym kątem ludzie wybieraja radnych, burmistrzów itd. ?

04.11.2006 00:41:57
anyhow

*

Re: Mariusz Duliban - Kandydat do Rady Powiatu Łańcuckiego

MariuszDuliban napisał(a):
- podejmę działania by przeciwdziałać dalszemu rozwojowi bezrobociu w naszym powiecie

jakie dzialania Smile , prosze wymienic , co mam Pan w planie Smile

Zapraszam wszystkich do mojego sklepu internetowego FMG

potrzebujesz dodatkowej kasy ? tak ? napisz: fmgkontakt@gmail.com
04.11.2006 15:43:46
MariuszDuliban

*

Witam Smile

Niezmiernie mi miło, że są tutaj, na Forum, moi obecni uczniowie a także niegdysiejsi. Żabcie i pierony Smile

anyhow, W połączeniu stanowiska radnego i nauczyciela nowych miejsc pracy nie stworzę jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Nie jestem też przedsiębiorcą, by ogłosić masowy nabór siły roboczej. Nie będę udawał, że mam taką moc Smile

Mogę jednak, jako Radny, zabrać głos w dyskusjach o nowych inwestycjach. W końcu zostaliśmy niedawno uznani jako znakomity teren do inwestycji - nie można im mówić 'nie', a trzeba też dbać o to, co jest. Zrównoważony rozwój.

Dodatkowo, moim zdaniem - trzeba dać ludziom możliwość i wiedzę o tym, jak zakładać własne firmy. Własna działalność gospodarcza w wielu regionach Polski, Europy i świata stała się furtką do znakomitej poprawy bytu nie tylko samych organizatorów, ale i ich otoczenia. Trzeba zatem myśleć o oddolnych inicjatywach, jako Radny - muszę i chcę być otwarty na to, że ktoś do mnie przyjdzie z pomysłem. Trzeba będzie nad tym usiąść i nadać sprawie bieg. Gdyż trzeba przyznać, że sporo rzeczy grzęźnie właśnie tutaj, w momencie przeskoku mieszkaniec - władze miasta.

Co jeszcze - fundusze unijne - miasto Leżajsk z powodzeniem zdobyło środki na nauczanie języków obcych. My, jako miasto, też mamy taką możliwość, aby dokształcać swoich mieszkańców i zwiększać ich wartość na rynku pracy. Trzeba z tej pomocy tylko skorzystać. Trzeba mieć otwarty umysł i nie bać się pytać.

Tyle mogę powiedzieć na razie. Chcę, by wiedzieli Państwo, że walka z bezrobociem interesuje mnie także z innej perspektywy - jako opiekuna uczniów II LO, gdzie mam świadomość tego, że ci wszyscy młodzi ludzie mogliby u nas zostać... gdyby mieli gdzie pracować.

Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie się moją wypowiedzią. Czekam na kolejne pytania Smile

04.11.2006 18:13:49
el-komendante

*

ja tam na dulibana w zyciu bym nie zaglosowal, ani on madry ani reprezntatywny, i mam pewne watpliwosci co do dotychczasowej dzialalnosci dziarskiego "profesora"

Ten post traktuję jako posiadający niską wartość intelektualną, ale i zarazem jako Twoje wolne słowo. Jeżeli jednak sytuacja będzie się powtarzać, kolejne podobne posty będą stanowczo usuwane.

jak sie nie najadłes to sie nie nalizesz
04.11.2006 18:22:59
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy

Witam Panie Mariuszu Smile

Póki co, jest pan osoba najkonkretniej odpowiadającą na pytania (przynajmniej wg mnie). CV robi wrażenie..........

Znając pańską 'edukacyjną branżę' - jak można poprawic łańcuckie szkolnictwo? Przyznam się, że wg mnie część kadry naukowej powinna zostać wymieniona...

Pozdrawiam.

04.11.2006 18:42:22
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
anyhow

*

Panie MAriuszu rozumiem Smile kazda zmiana musi byc przemyslana , ja wiem ze to długo schodzi Smile , co Pana zdaniem jest najwazniejsza cecha Miasta , która moze przyniesc najwieksze zyski Smile??

JA wiem bo pisalem prace na Olimpiade o perspektywach rozwoju itp Smile ale chce to usłuszec od przyszego Radnego Smile

04.11.2006 19:19:27
Falkhor
Administrator
*

A ja mam jeszcze takie pytania do pana Mariusza:

1. Czy jako radny będzie pan forsował budowę skejtparku? (mowa o nim n Forum)
2. Czy poparłby pan projket wprowadzenia godziny ciszy (po 22.00 nastolatki mają siedziec w domu?)
3. Czy byłby pan 'za' legalizacją marihuany?
4. Czy w Łańcucie mogłaby się pojawić i funkcjonować Straż Miejska lub Patrole Osiedlowe?

04.11.2006 21:06:57
anyhow

*

Patrole osiedlowe , przynajmnie mi na takie wyglądało, pokawily sie na MAczka Smile ale z 2 lata temu Smile kilkanascie razy widzialem takich Milicjantów ;] ale teraz to juz nie widac Sad

04.11.2006 21:52:46
Qmar
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy

hehe ostatnio taki patrol szedl sobie moja ulica - a mieszkam w jednej z najbezpieczniejszych a przynjamniej najspokojniejszych dzielnic miasta - nigdy nikomu nic sie tu nie stalo a i tak sobie spacerowalo 2 takich Biggrin

Oraz chcialbym pozanc odpowiedz na pytania Falkhora poniewaz mnie to interesuje Tongue (na moje poprzednie tez Biggrin)

04.11.2006 22:26:27
MariuszDuliban

*

Witam ponownie Smile

Już odpowiadam na pytania.

anyhow,

Cytat:
Pana zdaniem jest najwazniejsza cecha Miasta , która moze przyniesc najwieksze zyski ??

Jako historyk musze od razu powiedzieć, że miasta jako takie są bardzo różne, mają różne pochodzenie, strukturę, ale nie będę się w to zagłębiać, gdyż chodzi Tobie prawdopodobnie o nasz Łańcut Smile Cóż mogłoby być dla niego tym, co przyniosłoby mu dobry zysk? Na razie wymienię dwie cechy, które najszybciej mi się skojarzyły:
- drobna i średnia przedsiębiorczość - to ona najprędzej napełnia portfele klasy średniej, która jak wiemy jest podstawą stabilnego a następnie dobrze rozwijającego się społeczeństwa. Jako miasto mamy warunki, by rozpędzić ten sektor. Jesteśmy też jednym z najgęściej zaludnionych miast.
- turystyka - brak w naszym regionie scentralizowanego ośrodka zarządzania turystyką, który w sposób skoordynowany i konsekwentny realizowałby zamierzony plan działania. Swego czasy był pomysł utworzenia takiego centrum, jednak sprawa nie ruszyła poza dyskusję. A mamy przecież atuty jako miasto turystyczne! Nie ukrywam, że byłoby tych atutów więcej, gdyby bardziej doceniono i zainwestowano w nasze położenie geograficzne i komunikacyjne.

I dodam jeszcze prawdę pospolitą - największym kapitałem miasta są jego MIESZKAŃCY!

Pytania, które zadał Falkhor

Cytat:
1.Czy jako radny będzie pan forsował budowę skejtparku? (mowa o nim n Forum)

Jeżeli są ludzie, którzy potrzebują tego skejtparku, znalazłoby się na niego miejsce w planie zabudowy miasta, byłaby to inwestycja efektywnie użyteczna publicznie, a kto wie, może nawet stworzyłaby nowe miejsca pracy (np. szkółka jazdy na rolkach?), to dlaczego miałbym z jakiegokolwiek względu oponować takiemu pomysłowi? Nie umiem co prawda jeździć na deskorolce, ale nie umiem też latać paralotnią. Zatem nie widzę żadnych przeciwwskazań, aby zacząć realnie się nad tym projektem zastanowić. Po to w końcu jest Rada. A mieszkańcy powinni dawać jej znać, gdy jest coś do zrobienia.

Cytat:
2. Czy poparłby pan projket wprowadzenia godziny ciszy (po 22.00 nastolatki mają siedziec w domu?)

Nie popadajmy w skrajności. To dość ‘hasłowe’ posunięcie. Nie po to ludzie uzyskali wolność po 89r., by teraz na nowo wracać do odrzuconych metod. Ostatnie wydarzenia wzbudziły we mnie szczery smutek. Ale nie pomyślałem o tym, by w związku z tym zamykać młodych w domach! Co to da? Niewiele, bo schowa problem z nocnego życia naszego miasta do domowego zacisza. To takie ukrywanie problemów. Największą odpowiedzialność mają w tej sprawie rodzice – to oni decydują, co ich niepełnoletnia pociecha robi poza domem. Policja ma wiele ważniejszych spraw, niż przewożenie nastolatków z rynku miejskiego do domów. Nie mamy aż tylu policjantów. A nie stworzymy policyjnego miasta. To rodzice mają prawo i zarazem obowiązek czuwać nad swoimi dziećmi. Policja może czuwać na porządkiem w mieście, na jego peryferiach. Reagować na konkretne sytuacje. Tutaj trzeba po prostu zdrowego rozsądku. Pomysł ‘godziny ciszy’ uważam za nieuzasadniony.

Cytat:
3. Czy byłby pan 'za' legalizacją marihuany?

Byłbym przeciwny zalegalizowaniu marihuany podobnie jak wszystkich innych środków szkodliwych i uzależniających. Tylko jest jeden problem – w naszym kraju pospolitą używką tego typu są papierosy. W innych krajach sprawa ta wygląda odmiennie, ale w sumie liczy się kompromis między tymi, co chcą z używek korzystać i tymi, którzy nie chcą mieć z nimi styczności. Sprawa jest trudna, bo samo słowo marihuana budzi kontrowersje. Żeby tę sprawę rozstrzygnąć – trzeba opinii specjalistów, a ja lekarzem nie jestem. Twierdzę jednak, że trzeba to rozstrzygnąć raz na zawsze – zrobić publiczną debatę, ankietę, cokolwiek, by wreszcie ludzie wiedzieli, jak sprawa tej używki wygląda w ich kraju. Jeszcze jedna kwestia – jako rodzic tłumaczę swoim dzieciom i odradzam im sięganie po tego typu używki i nigdy nie chciałbym, aby z nich korzystały. O tym jednak w przyszłości same zadecydują.

Cytat:
4. Czy w Łańcucie mogłaby się pojawić i funkcjonować Straż Miejska lub Patrole Osiedlowe?

Trzeba by najpierw odpowiedzieć, czy takie dodatkowe służby są na pewno potrzebne? Nie jest trudne epatowanie się hasłem wzrostu bezpieczeństwa i zwiększeniem liczby mundurowych. Tylko po co? Łańcut należy do miast mimo wszystko dość bezpiecznych. Jeśli jest inaczej – trzeba to wykazać, udowodnić. Płacimy na bezpieczeństwo sporą cześć naszych podatków i mamy pełne prawo domagać się spokoju o swe życie, zdrowie i mienie. Gdyby doszło do zagrożenia, można takie służby powołać – a z czasem je ograniczać. Musi to być jednak potrzebne mieszkańcom i nie może być tylko kartą w rozgrywkach politycznych. To wszystko pociąga za sobą koszty a marnotrawstwa mamy już chyba dość.

Życzę miłego wieczoru i spokojnej nocy Smile
Mariusz Duliban.

04.11.2006 23:08:37
Falkhor
Administrator
*

Dziekuję za wyczerpujące odpowiedzi Smile Chociaż co do tej godizny ciszy to mam moze troche odmienny pogląd, o jakby tak na przykłąd zrobić 'miesiąc ciszy' i przez ten miesiac wprowadzic ten zakaz, to może byloby widac, co sie dzieje z młodzieżą? Noooo ale nie wymagajmy za duzo, i tak mają byc jeszcze...

O, dobry materiał na pytanie w sumie Tongue

1. Co pan uważa na temat podziału gimnazjów na męskie i żeńskie, czyli zniesienie obecnych gimnazjów koedykacyjnych?
2. Mundurki w szkole - Co pan o tym sądzi?
3. Zakaz używania telefonów komórkowych w szkole - co z tym?

4. Czy jako Radny będzie Pan miał swoją stronę internetową i ogólnie, środki komunikacji elektronicznej ze swoimi wyborcami? I czy zostanie pan po wygranych wyborach Biggrin - nadal na tym FORUM?

Poooooooooozdrawiam.

05.11.2006 09:31:57
grzenio

*

Jako miasto mamy warunki, by rozpędzić ten sektor. Jesteśmy też jednym z najgęściej zaludnionych miast.

Niestety w tym też widzę jedno z zagrożeń rozwoju. Uruchamiając jakąkolwiek inicjatywę najprawdopodobniej naruszone zostaną czyjeś interesy. Ludzie już tacy są, że z jednymi będzie można się dogadać, a inni będą rzucać innym kłody pod nogi, i to nie z chęci zysku ale tak dla zasady. Najlepszym tego przykładem jest ciągnąca się w nieskończoność sprawa przebudowy skrzyżowania z E4 w okolicach cmentarza. Na propozycje rozwiązania problemu natychmiast pojawiają się protesty okolicznych mieszkańców.

turystyka - brak w naszym regionie scentralizowanego ośrodka zarządzania turystyką, który w sposób skoordynowany i konsekwentny realizowałby zamierzony plan działania.

To jest coś czego naprawdę nam brakuje. Przez lata pojawiały się różne projekty które właściwie kończyły się na etapie opracowań i nie doczekały się realizacji. Łańcut nie powinien być tylko przystankiem na drodze do Zamościa czy Krakowa, a wizyta nie powinna kończyć się tylko na zwiedzaniu zamku.

05.11.2006 20:04:06
el-komendante

*

Panie Mariuszu
A moze z funduszy unijnych jak juz zostanie pan radnym zrobilby pan kolejny bal prumusa co??
Moze udalo by sie zaprosic jakas gwiazde pokroju troche wiekszego niz zespol UNIVERSE??
Moze nie trzeba by bylo wysylac uczniow zeby sie zwalniali z lekcji i lazili do kogo sie da po prosbie??
Moze wtedy nie cierpiala by dydaktyka i dalo by sie patrzec na kazdego w ten sam sposob a nie przez pryzmat ile wyhaczyl pieniedzy od sponsoraSmile

jak sie nie najadłes to sie nie nalizesz
06.11.2006 14:32:38
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

Zakłady bukmacherskie list21 Teksty piosenek l Filmy Elektryczne Gitary