Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (2):« Pierwsza < Poprzednia 1 [2] Ostatnia »
Małżeńskie finanse
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

promyczek, To po co dwa konta? Smile Lepiej jedno i co miesiąc albo rzadziej druknać sobie historię konta i pogadac o tym z drugą osoba Smile

01.12.2007 21:20:35
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
rudzia

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 5
Portfel: 2,409

Faklhor

Falkhor napisał(a):
Lepiej jedno i co miesiąc albo rzadziej druknać sobie historię konta i pogadac o tym z drugą osoba Smile

Po co ?? Jeżeli są dwie osoby zarabiające to nich każda z nich ma osobne konta. Tak jest moim zdaniem lepiej. Ona i on mają swoje pieniądze i je wydają wspólnie na dm i na dzieci jeżeli są, a reszta funduszy idzie na ich własne potrzeby. Nie ma powodu spowiadać się swojemu partnerowi z wydatków.

Bo cos w szaleństwach jest młodości
Wśród lotu wichru skrzyeł szumu
Co jest mądrzejsze od mądrości
I rozumniejsze od rozumu
[Leopold Staff]
02.12.2007 16:16:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

rudzia, Hmmm... spowiadać się to raczej nie. Ale dla mnie jedno wspólne konto to oszczędnośc i wygoda. Poa tym nie sądze, aby była taka konieczność sprawdzania mnie i sprawdzania przeze mnie - skoro moja połówka chce mieć kasę dla siebie, to sobie ja z tego konta bierze. Nie popadajmy w jakąś teorię spiskową Animatedwink

03.12.2007 09:42:52
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
rudzia

*

to nie jest żadna teoria spiskowa tylko po rpostu uważam, że nikt nie ma prawa strącać sie w moje sprawy i kontrolowac moich wudatków, nawet jeżeli mjało by to być na prochy, i nawet jeżeli to jest baaaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo bliska mi osoba....w ygoda, dwa konta też są wygodne a po za tym nie ma wypominania Tongue

I rozumniejsze od rozumu
[Leopold Staff]
04.12.2007 23:09:30
Falkhor
Administrator
*

rudzia, A widzisz Animatedwink Ty pewnie zacietrzewiłąbyś się, gdybym sobie siadł na naszym XP wspólnym koncie i zaczął patrzeć na historię rachunku (wspólnego). Pewnie odebrałabys to jako wietrzenie przeze mnie jakichś niecnych wydatków z Twojej strony, marnowania pieniędzy itd. ja uznaje po prostu, że skoro żyjemy razem to płaćmy razem - to też wiele uczy, bo dwie osoby jednoczesnie nie moga wydawać tyle, ile im się podoba. Wspólna kasa to oznaka zaufania i jednoczesnie odpowiedzialności. I wcale nie przeszkadza, aby sobie z tego wspólnego konta wybrać 200zł i powiedizec, że to na moje sprawy.

05.12.2007 08:56:04
mnemonick

*

Reputacja: 0
Portfel: 212

Odpowiedzialność to jak on potrafi utrzymać kobiete dzieci i dom nie potrzebując żadnej pomocy z zewnątrz. Ja bym sie naprzykład obraził jakby żona chciała mi na rachunek za prąd dołożyć. Jedno stwierdzenie Domowe sprawy i wydatki leżą w sugesti mężczyzny a kobieta swoje pieniądze niech wyda na siebie przedewszystkim żeby mąż wiedział że opłaca się dla kogoś tyrać i jak jej zbywa może kupić coś dzieciom ale nigdy przenigdy żeby kobieta faceta utrzymywała. Jak by miała za mało kasy to jak by od rachunków zbywało to bym jeszcze jej dołożył żeby nigdy nie było kłutni o to że nie dość że mało zarabiasz to jeszcze musze ci dokładać jak by mi tak żona powiedziała to nawet gałąź w lesie bym przymieżył.
A taki przykład tyrałem ostatnio z sąsiadem po nocach nie brałem nawet wynagrodzenia za swoją prace żeby miał w tym miesiącu więcej kasy , dawał wszystko żonie na co chciał a na rachunki i na wegiel i jeszcze wiele innych rzeczy jak tydzień temu na imreze chcieli iść to i tak kobieta sie zaczeła kłucić bo mu spodnie kupiła za swoje pieniądze, ale to że jego 800 zł na siebie przewaliła nie uwzgledniła, Tak że daleko od teori do praktyki każda rodzina inaczej wydaje pieniądze i każdy ma inne potrzeby finansowe.
W Polsce żeby sie ożenić to oprócz wynagrodzenia za prace kolo 5000 trzeba jeszcze z 2 miliony mieć odłożone na dowolne zachcianki kobiety bo wieżcie mi czasem to one potrafią p.ójść na zakupy wydać multum kasy i nic potzrebnego nie kupić

nie badz taki elokwentny bo twoj konwencjonalizm sceptyczny moze doprowadzic do zniwelowania wszystkih twoich argumentow
07.12.2007 14:35:19
Falkhor
Administrator
*

mnemonick,

Cytat:
Ja bym sie naprzykład obraził jakby żona chciała mi na rachunek za prąd dołożyć. Jedno stwierdzenie Domowe sprawy i wydatki leżą w sugesti mężczyzny a kobieta swoje pieniądze niech wyda na siebie przedewszystkim żeby mąż wiedział że opłaca się dla kogoś tyrać i jak jej zbywa może kupić coś dzieciom ale nigdy przenigdy żeby kobieta faceta utrzymywała.

A co wtedy, gdy dla kobiety to jest jakas wersja ograniczenia, utraty samodzielności i zaradności, stepienie talentów i umiejętności? Że ona TEŻ CHCE się wykazać? Co, zabronisz jej, pasem zlejesz i każesz w domu siedziec i dzieci bawić? Tongue

Cytat:
z 2 miliony mieć odłożone na dowolne zachcianki kobiety

Kurcze. na jakieś mega-sępice trafiasz :eek: :eek:

08.12.2007 00:11:32
mnemonick

*

Reputacja: 0
Portfel: 212

Falkhor napisał(a):
A co wtedy, gdy dla kobiety to jest jakas wersja ograniczenia, utraty samodzielności i zaradności, stepienie talentów i umiejętności? Że ona TEŻ CHCE się wykazać? Co, zabronisz jej, pasem zlejesz i każesz w domu siedziec i dzieci bawić?

Ja jej nie bronie se zarabiaś nie powiedziałbym jej nigdy że miała i wydała i sie nie dołożyła poprostu uważam że kobieta nie powinna sie zaniedbywać kosztem domu dom powinien utrzymać mężczyzna a kobieta im więcej zarobi tym lepiej dla tego faceta bo by sie mógł pochwalić zadbaną i wystrojoną żoną

[ Dodano: 2007-12-08, 00:09 ]

Falkhor napisał(a):
Kurcze. na jakieś mega-sępice trafiasz

a jeszcze na to ci odpowiem że wcale a raczej wogóle nie powinn ao takich oszczędnościach wiedzieć żeby za szybko nie wypłyneły jak ja nikomu nie ograniczam wydatków i tego co robi z kasą tak i ja bym nie chciał być w tym zakresie jakoś kontrolowany i strofowany

nie badz taki elokwentny bo twoj konwencjonalizm sceptyczny moze doprowadzic do zniwelowania wszystkih twoich argumentow
08.12.2007 01:06:47
rudzia

*

RE: Małżeńskie finanse

Nie ma. Niech każdy ma swoje pieniądze, bo właśnie...tak później będzie Tongue Jak kobieta będzie chciała kasy to jej facet zacznie wypominać, że za dużo że wydaje, że nic nie robi etc. i się zacznie...a po co to?? Niech każdy ma swoje konto i niech na siebie pracuje, a rachunki razem...krótka piłka Smile

I rozumniejsze od rozumu
[Leopold Staff]
31.01.2008 11:58:56
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: