Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (2):« Pierwsza [1] 2 Następna > Ostatnia »
LPR+Samoobrona=LiS
AutorWiadomość
pablo

*

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 0
Portfel: 546
LPR+Samoobrona=LiS

Cytat:
LPR i Samoobrona pójdą razem do wyborów pod szyldem nowego ugrupowania, czyli LiS-u. Nowa formacja ma współpracować z innymi ugrupowaniami m.in. Unią Polityki Realnej - dowiedział się portal TVN24.pl
- Powstał komitet założycielski nowej partii, przygotowujemy się do jej rejestracji, tworzymy program i statut. Jednak LPR i Samoobrona zachowują swoją tożsamość i lokalne struktury – powiedział Andrzej Lepper na konferencji prasowej zorganizowanej wspólnie z Romanem Giertychem. Obaj liderzy potwierdzili wcześniejsze informacje portalu tvn24.pl, że nowe ugrupowanie będzie miało dwóch szefów – prezesa i przewodniczącego. Taki warunek postawił Lepperowi Giertych. - Jeden bez drugiego nie będzie mógł nic zrobić. Dokumenty nie będą miały żadnej mocy, jeśli nie podpisze ich prezes i przewodniczący – podkreślił Lepper.
Główny cel LiS-u to zablokowanie ratyfikacji traktatu unijnego. Wcześniej było to sztandarowe hasło partii Giertycha. LPR chce, by w deklaracji programowej LiS-u znalazły się jej wszystkie hasła wyborcze. Dlatego politycy Ligi przedstawili na spotkaniu z Samoobroną stosowny dokument, oparty o 15 punktów. Są to m.in. sprawy europejskie, ochrona majątku narodowego, rodzina, edukacja, sprawiedliwe sądy, rolnictwo, gospodarka, gospodarka morska, polityka społeczna (w tym kwestie emerytalne), silna armia, kultura narodowa, wiara i wartości narodowe.

- Mamy wspólne zdanie m.in. w sprawie rolnictwa, polityki prorodzinnej i edukacji – wyliczał po spotkaniu z Lepperem Giertych. Jednak według naszych informacji, Samoobrona nie chciała od razu przyjąć dokumentu podsuniętego jej przez LPR. Zapowiedziała, że zgłosi swoje poprawki.

LiS chce też doprowadzić do powstania komisji śledczej, która zbada rzekomą prowokację wobec Andrzeja Leppera w tzw. aferze gruntowej.

Nowa formacja - jak przyznał Giertych - zamierza namówić do współpracy inne ugrupowania prawicowe. Według naszych informacji chodzi m.in. o Unię Polityki Realnej i Prawicę Rzeczypospolitej. Z politykami UPR ustalono już wspólną kampanię przeciwko ratyfikacji traktatu unijnego. - Trudniej będzie o porozumienie w sprawie list wyborczych, bo UPR nie chce być kojarzona z Samoobroną - mówi nam jeden z prominentnych polityków Ligi.

Decyzja o tym, czy LPR i Samoobrona będą tworzyć jeden klub parlamentarny ma zapaść pod koniec sierpnia, kiedy posłowie wrócą z wakacji. W obu partiach są przeciwnicy takiego rozwiązania.

Według posła PiS Zbigniewa Girzyńskiego, powstanie nowej partii jest obojętne dla PiS, o ile będzie ona chciała realizować program koalicji. – To nie pierwsza zapowiedź wspólnego działania Samoobrony i LPR. I jak do tej pory współpraca ta nie doczekała się finału. Tym razem może być podobnie – stwierdził Girzyński. Zdaniem posłanki SLD Katarzyny Piekarskiej, LiS powstał po to, by zagwarantować Lepperowi i Giertychowi miejsce w Sejmie nowej kadencji.

źródło

Tak więc mamy nową (starą) formację na naszej scenie politycznej, która może liczyć nawet na 15% poparcia. Pytanie kto stanie na jej czele. Czy obaj liderzy dogadają się w tej sprawie?

Bóg dał nam talent, wyobraźnię i silną wolę abyśmy mogli realizować swoje marzenia. Ja swoję właśnie realizuję
16.07.2007 21:53:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

Reputacja: 6
Portfel: 4,364

pablo napisał(a):
Czy obaj liderzy dogadają się w tej sprawie?

Jestem niemalże pewna, że jednak się nie dogadają, albo skończy się na tym, że będzie dwóch liderów, albo też podzielą się sprawiedliwie (?) obowiązkami i prawami, choć nie widzę w tym sensu za bardzo. LIS - już sama nazwa wiele mówi - będzie oszustwo za oszustwem, obłuda, kłamstwo ale wszystko SPRYTNIE jak to w przypadku lisów Animatedwink

I know it seems hard sometimes
but remember one thing.
Through every dark night,
theres a bright day after that.
So no matter how hard it get,
stick your chest out,
keep ya head up.... and handle it.

Tupac Shakur
16.07.2007 22:03:14
levi'
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 4
Portfel: 3,304

hmmm Lepper i Giertych myślą, że takie połączenie przyniesie nowe wyniki polityczne - moim zdaniem nic bardziej błędnego :!:
dojdzie do tego, że do nowego sejmu wejdą PiS, PO i SLD...sytuacja, w której nie da się stworzyć jednoznacznej koalicji bo (tak myślę), PO nie byłoby takie głupie żeby wchodzić w układ z SLD - nie da się budować kraju opartego na 2ch odmiennych sferach politycznych :!:

hmmm ja byłem od dawna przekonany, że wcześniej czy później dojdzie do takiego połączenia, gdyż LPR i Samoobronie jest znacznie bliżej programowo do siebie jak np do PiSu...
...co takie połącznie przyniesie :?: tego dowiemy się w najbliższym czasie...

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
17.07.2007 12:48:12
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

LiS... Now anazwa, te same twarze. Nie wiem, czy taki numer przejdzie. Był u nas PoPis, Platforma sama w sobie też miała łączyć różnych ludzi... Obawiam się, ze może to nie przejść. Ze względu na TWARZE.

Ale niestety, wierzyć w polskiego wyborcę też nie mogę :/

18.07.2007 09:31:17
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

Reputacja: 6
Portfel: 4,364

Falkhor napisał(a):
Obawiam się, ze może to nie przejść. Ze względu na TWARZE.

Oni - patrz liderzy - pożrą się jeszcze przed tymi zapowiedzianymi wyobrami. Mają nieco odmienne zdanie na rózne tematy - choć w co po niektórych się zgadzają Animatedwink XP
Czaaarno widzę tą koalicję, długo nie potrwa - tak mi podpowiada mój jakże wyczulony węch XP :letssin:

I know it seems hard sometimes
but remember one thing.
Through every dark night,
theres a bright day after that.
So no matter how hard it get,
stick your chest out,
keep ya head up.... and handle it.

Tupac Shakur
18.07.2007 09:35:06
lukascompl

*

Portfel: 149

Ten cały LiS, który podobno poluje na kaczki to pomysły na miarę jego liderów- prezesa i przewodniczącego największego zgrupowania idiotyzmu politycznego 9i nie tylko. Dobrze , iż w krótce wybory wyeliminuja tego chytruska ze sceny publicznej, by zepchnąć w odmęty zapomnienia niedoszłej IV RP

18.07.2007 14:01:14
pablo

*

Cytat:
Dobrze , iż w krótce wybory wyeliminuja tego chytruska ze sceny publicznej, by zepchnąć w odmęty zapomnienia niedoszłej IV RP

Obawiam się że jeszcze nie w tych wyborach- obaj liderzy zrobią wszystko aby utrzymać się na scenie Tongue

Bóg dał nam talent, wyobraźnię i silną wolę abyśmy mogli realizować swoje marzenia. Ja swoję właśnie realizuję
18.07.2007 22:28:23
lukascompl

*

pablo napisał(a):
obaj liderzy zrobią wszystko aby utrzymać się na scenie

Tak tak z ojcem Rydzykiem rozmawiają, albo i inne krótkowzroczne działania w typie zachowań- my jesteśmy wspaniali i jedynie dobrzy dla Polski, a nikt nas jakoś nie popiera, a niektóre media wydały na nas wyroki smierci publicznej, ale my i tak się nie podamy- głosujcie na nas jeśli nienawidzicie EU, boicie się Euro, liberalizmu, masonów, Żydów itp., Te partie to już nie przystawka, lecz polityczny odpadek, opdadek wyborczy.

19.07.2007 19:44:05
pablo

*

lukascompl napisał(a):
Te partie to już nie przystawka, lecz polityczny odpadek, opdadek wyborczy.

Który dla wielu wyborców jest wciąż atrakcyjny

Cytat:
Połączone LPR i Samoobrona, czyli LiS, w sondażach poparcia co prawda nie odbierają głosów innym partiom, ale przy wspólnym starcie dostaną więcej mandatów - pokazuje najnowszy sondaż "Gazety Wyborczej".
Gdyby Samoobrona i LPR poszły do wyborów oddzielnie Samoobrona dostałaby 7 proc. głosów, a LPR - 3 proc. LiS w sondażu osiąga tymczasem wynik 10-procentowy.
LiS dostałby jednak premię przy podziale mandatów w Sejmie. Liga i Samoobrona miałaby razem 54 mandaty, o 13 więcej niż Samoobrona zdobyłaby samodzielnie (sama LPR nie przekracza progu wyborczego i nie weszłaby do Sejmu).

W ciągu dwóch tygodni od poprzedniego sondażu zmieniło się niewiele. Prowadzi Platforma Obywatelska (30 proc., 1 punkt proc. w dół) przed Prawem i Sprawiedliwością (25 proc., punkt w górę). Najlepszy wynik - jak do tej pory - osiągnął blok Lewica i Demokraci (16 proc.).

Gdyby takie były wyniki wyborów, to rządzić mogłyby dwie koalicje: PO-LiD albo PO-PiS.

Sondaż wykonała PBS dla "Gazety Wyborczej", między 21-22 lipca, na próbie reprezentatywnej 1034 osób.

źródło

25.07.2007 10:22:19
lukascompl

*

pablo napisał(a):
Który dla wielu wyborców jest wciąż atrakcyjny

OJ tak, dla padlinożerców politycznych.

26.07.2007 10:49:01
levi'
Moderator
*

Cytat:
"Nasz Dziennik": LPR to zbędny balast - mówią w rozmowach kuluarowych parlamentarzyści z Samoobrony. Nie chcemy sojuszu z lewicującą Samoobroną - ripostują posłowie Ligi. Dzisiaj po południu na specjalnym, wspólnym posiedzeniu klubów parlamentarnych LPR i Samoobrony działacze tych ugrupowań zdecydują o przyszłości koalicji LiS.

link

czyżby to koniec dziwnego porozumienia i śmierć "LiSka" :?:

06.09.2007 11:12:24
Falkhor
Administrator
*

Lisek łapie się na 3cie miejsce w sondażu, który widziałem dziś rano w regionalnej Trójce. Pierwsze - PO (!), drugie PiS (!). PSL i Samoobrona na granicy progu, a LPR... ledwie 2%.

Na szczęście w tym programie (Ale patrzcie - to regionalna trójka!) był gość w osobie Pani Doktor Politologii, która na szczęście prostymi słowami powiedziała, że człowiek powinien obserwować sondaże RÓŻNe po to, aby wybadać TREND, a nie kierować się przy urnie jednym sondażem... To tak BTW odnośnie sondaży Tongue

Moze wyborcy po rpostu widzą, że Lisek to taka wspólna próba ratowania się? I tylko tyle, bo po wyborach będzie całe nic.

06.09.2007 11:23:41
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
levi'
Moderator
*

Falkhor,

Cytat:
Lisek łapie się na 3cie miejsce w sondażu

sorki takie małe sprostowanie: na czwarte - zapomniałeś jeszcze o LiD...

Cytat:
człowiek powinien obserwować sondaże RÓŻNe po to, aby wybadać TREND

co do tych trendów - wczoraj został opublikowany kolejny, nowy sondaż, w którym to PO (po raz kolejny jest przed PiSem) PO - 35, PiS - 28...a LiS nie przekracza progu pkt - więc nie ma co temu wierzyć :!: - wszystko okaże się po otwarciu urn...

06.09.2007 11:34:15
Falkhor
Administrator
*

levi', Trend jest istotny, pojedyncze sondaże - nie za bardzo. Chodzi o to, że wyborcy musieliby na jednej stronie gazety widzieć zebrane z kilku źródeł sondaże na dany temat i to jeszcze w porządku chronologicznym. Wtedy COŚ widać.

A tak? Hmmm... Samoobrona zostawi Lisa, da mu pożreć LPR i R. Giertych zostanie sam z etykietką 'To ja nie chciałem rozmów i wspólnej władzy'. Osobiście dla mnie - Samoobrona i LPR nie mają szans na mój głos. Będę wybierał między PO a PiS - ALBO kto wie, CO JESZCZE powstanie do wyborów? BO ja póki co mam silną rozterkę wyborczą.

06.09.2007 12:34:39
levi'
Moderator
*

Falkhor,

Cytat:
levi', Trend jest istotny, pojedyncze sondaże - nie za bardzo. Chodzi o to, że wyborcy musieliby na jednej stronie gazety widzieć zebrane z kilku źródeł sondaże na dany temat i to jeszcze w porządku chronologicznym. Wtedy COŚ widać.

zgadzam się :!: i też jestem zdania, że takie sondaże w pewnym momencie powinny być publikowane w zestawieniach, które niewątpliwie ukazują jak zmienia się populatność - rzeczywista bądź ta spowodowana jakimiś konkretnymi wydarzeniami...

Cytat:
Osobiście dla mnie - Samoobrona i LPR nie mają szans na mój głos. Będę wybierał między PO a PiS - ALBO kto wie, CO JESZCZE powstanie do wyborów? BO ja póki co mam silną rozterkę wyborczą.

jak dla mnie rozpad (zresztą kto wie jak się to potoczy) LiSu nie wniesie niczego konkretnego do polityki oraz mojego osobistego wyboru - w moim mniemaniu obie partie (osobno czy razem) nie mają szans na wejście do parlamentu, a jak już to na najmniejszą możliwą liczbę miejsc...
...ja już podjołem decyzję na kogo będę głosował - nie jest to kwestia chwili lecz decyzja oparta na całościowym odzwierciedleniu pracy i chęci oraz na przeanalizowaniu programu :!:

06.09.2007 13:26:24
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: