Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Londyńczycy o Polakach
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Online
Reputacja: 3
Portfel: 16,128
Londyńczycy o Polakach

Artykuł z Kiosk Onet PL
Link

Kolejne potwierdzenie tego, że wcale nie będą się tak bronić przed nami, pracowitymi Polakami. Słuszna uwaga juz na wstepie - Polak odwiedzi dentystę, lekarza... Zje cos, pomeiszka, kupi sprzęt RTV. Bo to prawda. Nie wiem, dlaczego dopiero teraz tak o tym szumią - przecież to logiczne, że kraje się cieszą, jak przyjeżdża im siła robocza i zapełnia dziury personalne i podnosi wrost gospodarczy kraju Smile

Czy ktoś także chce jak najszybciej wyjechac z kraju i pracować za granicą? Ja chcę zostać.

Hmm... i dodam jeszcze, że miłe jest to, że Anglicy miło w pewnej częsci oczywiście - się o nas wypowiadają.

20.06.2006 19:40:30
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
iwcia
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Status: Offline
Portfel: 1,829

Szczerze mówiac podobało mi sie w Anglii, mialam swoja kase i jakos tak czułam sie troche niezalezna... mysle ze w przyszłości zawitam tam jeszcze nie raz, chociazby pozwiedzac, bo nie sadze zebym miala zostac na stale... chociaz roznie w zyciu bywa, narazie jednak chcialabym skonczyc studia no i rozwijac sie w tym kierunku jak najprężniej, zobaczymy co z tego wyjdzie, jednak z pobytu w Angli mam bardzo mile i cieple wspomnienia, czasem chcialabym wyjechac Smile

Wesele z POWEREM tylko u nas Smile
http://www.power.org.pl
Zapraszamy
20.06.2006 19:47:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
profesoq

*

Grupa: kolor szary
Reputacja: 0
Portfel: 1,026

Według mnie praca w Angli polaków jest bardzo bardzo niewdzieczna chyba ze ma sie dobre wykształcenie typu lekarz choc i tak za granica polacy postrzegani sa jako murzyni do czarnej roboty jadac do pracy sezonowej kazdy polak zostaje wykozystywany do najbardziej niewdziecznych prac typu np mycie kibelków :548: Jesli chodzi o płace to Polacy zarabiaja połowe mniej niz Anglicy wykonując tą sama prace. Szczerze mówiąc uwazam ze ten kto wyjezdza do Angli czy gdzie kolwiek indziej nie jest orłem i nie umie sie zakrecic tu na miejscu w Polsce a to ze zarobi tam marne pieniadze to nie znaczy ze jest super bo tam to sa grosze jednak po przyjezdzie do Polski uwaza ze jest bogatym człowiekiem co jest tylko i wyłacznie złudzeniem. Znam sie cos na branzy IT i podam wam prosty przykład polacy sa na pierwszym miejscu we wszelakich konkursach i rankingach zwiazanych z programowaniem i nikt z nich nie wyjezdza za granice a wiecie czemu? Bo tu w Polsce sa u siebie sa Polakami a jesli chodzi o pieniadze zarabiaja tyle samo co zagranica. Oplaca sie wyjezdzac chyba nie? Według mnie ten kto wyjezdza jest zwykłym nie wykształconym człowieczkiem albo lubi zwiedzac swiat i zaznac wielu czesto mocnych wrazen biorac pod uwage ze nie jest dobrze wykształcony.

20.06.2006 19:58:25
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
iwcia
Moderator
*

Portfel: 1,829

Profesoq nie dokonca sie z Toba zgodze co do kwesji zlego traktowania polakow, postrzegania ich jako murzynow. Byłam wiec cos wiem na ten temat, wiem tez sama po sobie jak bylam traktowana, tym roznie sie te kraje ze w Polsce np. sprzataczka traktowana jest jak byle kto, a w Anglii traktowana jest na rowni z innymi. Sprzatałam jakis czas w pewnym biorze i pamietam jak dobrze mnie traktowano, nigdy nie odczulam zebym byla gorsza czy cos w tym stylu, zawsze z szacunkiem. Pozatym piszesz o branzy IT wez pod uwage ilu ludzi sie na tym zna a ilu kompletnie nie. Tylko nieliczni tym zainteresowani moga dzialac, kazdy stworzony jest do czegos innego, wydaje mi sie ze facetom latwiej jest sie zakrecic, cos skombinowac, stworzyc, zarobic niz kobietom, gdy nie ma innych mozliwosci zostaje wyjechac i troszke sobie zarobic. Jestem takiego zdania a wedlug mnie ZADNA PRACA NIE HANBI.

Wesele z POWEREM tylko u nas Smile
http://www.power.org.pl
Zapraszamy
20.06.2006 20:07:09
maciej
Administrator
*

Reputacja: 4
Portfel: 1,286

Ja tez dodam cos od siebie, ponieważ tez byłem w UK, i miałem trochę do czynienia z ludźmi, praca , i z mentalnością anglików. Zgadzam sie z profesorkiem, Polacy w Uk w 95% sa traktowani na bardzo niskim poziomie, często nic nie wiedzący Polak który przyjechał do Uk za tzw. "kromka chleba" jest zatrudniany do prac w których anglik nawet nie chce palca wetchnąc. Ale Polak jak Polak żeby zarobić te marne u nich 5-6F jak najbardziej będzie to robił , nie patrząc ze za kilka lat będzie z tego powodu cierpiał, Moim zdaniem wielu z nich jadąc teraz za zarobkiem nie zdaje sobie sprawy ze za kilka , kilkanaście lat będzie im brakować , nie pieniędzy, ale zdrowia. Znam z wlanego otoczenia znajomych którzy wyjechali żeby zarobić, to teraz narzekają na zdrówko ... hmm czy tak samo maja anglicy ?? sami pomyślmy... Iwka w sumie tez ma racje bo jest te 5% którym sie naprawdę uda i trafia na dobrych uczciwych ludzi. Tylko często ta dobroć jest fałszywa i na to trzeba uważać.

Ogólnie jestem za tym żeby Polak wyjechał do pracki za granice, tak na 1,2 miesiące , żeby faktycznie poczuł jak tam jest, bo dużo ludzi myśli ze tam jest raj, a niestety sie mylą... życzę każdemu kto wyjeżdża żeby trafił do tych 5% którzy faktycznie sa POLAKAMI ZA GRANICA.

Ja osobiście bardzo lubie podróżować , wiec trochę kulturę i mentalność ludzi poznaje czasem. I fakt faktem w Polsce można osiągnąć bardzo bardzo dużo tylko należy znaleźć moment w którym trzeba wreszcie "dorosnąć" , a nie ze za granica mi sie uda lub nie uda Smile

Ogólnie czas spędzony w UK wspominam bardzo mile i myślę ze tez tam wrócę kiedyś żeby odpocząć i pozwiedzać Smile

Pozdrawiam Maciej
20.06.2006 20:36:03
Falkhor
Administrator
*

Profesoq

Cytat:
Jesli chodzi o płace to Polacy zarabiaja połowe mniej niz Anglicy wykonując tą sama prace.

Ale dwa razy więcej niż w kraju... (uśredniając). I fakt, szczególnie programiści - tacy będą potrzebni i po rostu trzeba im dobre płacić. Przykład odwrotny - lekarze. Już sporo z nich pouciekało.

Iwcia - Przykład ze sprzątaczką jest bardzo życiowy... na szczęście - wg mnie - trochę się to zmienia. Ale tak czy inaczej okreslanie osoby sprzątającej jako śmiercia uważam za nie namiejscu, uwłączające wręcz. Żadna praca nie hańbi. A żeby sprzątać, też trzeba mieć sile i cierpliwość. Poza tym... widać, ze niektórzy śmiecą pod siebie. zatonęliby w tym brudzie, gdyby nie taka pani Gienia...

Admin - Hmmm... no moze te 955 to dośc dużo, za dużo. koleżanika pojechała do UK już drugi raz, do.. fabryki jogurtu. I mówi, że kurcze fajni ludzie są. nie jest to Londyn, jakaś nieduża mieścina na zachodniej części wysp. Ale serio jej się tam podoba i poznała sporo Polalków, którzy prawdopodobnie... zostaną tam na zawsze...

Nie moge powiedziec, żeby było mi tu neisamowicie dobrze i żebym ze wszystkiego był szczęśliwy, ale... ja nie wyjade, mooooże na jakąś wycieczkę, ale wróce na pewno. I tu będe pracował, tu założę rodzinę, tutaj umrę Smile

20.06.2006 20:47:09
terelka
Moderator
*

Portfel: 3,494

Ja bym nie chciała wyjechać z kraju ;/ ale ostatnimi czasy bardzo dużo ludzi wyemigrowało, większość z nich osiadła właśnie w Londynie.

"Strach jest tym co niszczy, zapomnij o nim a zwyciężysz..."

10.06.2007 14:25:32
Falkhor
Administrator
*

terelka, ja tam nie myśle nawet o tym, by gdziekolwiek wyjeżdżać. Ktos MUSI tu zostac. Ja zostaję Smile A co do tego co Londyńczycy sobie o nas myślą - nie obchodzi mnie to za bardzo :] mam kolege w GB i jak go pytam, co Brytole o nas mówią, to on mi na to, że w sumie to nic, bo ich to nie obchodzi, co się u nas dzieje :]

10.06.2007 17:56:19
Qmar
Moderator
*

Portfel: 3,541

Ludzie ja wam powiem tak: co ludzie tam mysla o nas - z mojego bytowania tam co w sumie dało okolo 4-5 miesiecy wychodzi na to ze ludzie z tamtad maja to gdzies co kto robi jak wyglada sakd jest itd... tylko nieliczni sie tym interesuja jak wszedzie ale ludzie z tamtad nie interesuja sie nami bo sa jakby lekkoduchami - zyja sobie to im dobrze Smile

10.06.2007 21:44:29
Falkhor
Administrator
*

Qmar, Taki styl zycia powoli odbija im się czkawką. Będziesz tam dłużej, jak mój kolega, to pewnie też to dostrzeżesz. Oni mogą się wkońcu obudzić z ręką w nocniku - w kraju, w którym się urodzili, ale o którym niewiele wiedzą. jak okreslił to mój znajomy - tam już teraz wychowanie dzieci i np. zakłądanie rodziny puszcza sie na żywioł. A co do sąsiadów - to mało kto wie, kogo ma za płotem. Co nie zawsze jest... bezpieczne.

10.06.2007 21:54:54
Qmar
Moderator
*

Portfel: 3,541

Falkhor, wie jak wie Animatedwink nie martw sie jak trzeba wiedziec to wiedza. W kazdym badz razie poki nie robisz obory nickogo nie interesujesz i tak jest wszedzie cyba ze mieszkasz w bloku z moherowymi to zaraz bedziesz mial karteczki poprzylepiane...

10.06.2007 23:44:24
Dubi

*

Grupa: Zarejestrowani
Portfel: 210

jestem w szkocji 3 tygodnie i moge powiedziec jedno.Szkoci sá bardzo pozytywnie nastawieni do Polakow,sa mili i uprzejmi,na kazdym kroku, w pracy,w autobusie ,w urzedach.
niestety,jak to wszedzie sa wyjátki,co chwila slyszy sie o pobiciu naszego radaka/rodaczki ... najlepsza rada,godzina 20, siedz w domuSmile i odpoczywaj,. bo nastepnego dnia to samo, do pracy!
minusem pobytu na wyspach jest obecnie fakt iz dochodzi tu ostatnio do nieprzyjemnych wydarzen,tzn. zamachow terrorystycznych badz ich prób... naprawde,czasem strach wyjsc na ulice,wsiasc do autobusu,twarze niektorych ludzi ( tych z bliskiego wschodu - a jest ich tu wiecej niz polaków) sá naprawde mao przyjmne... pozdrawiam.

03.07.2007 20:33:13
PEPEr

*

Grupa: Zarejestrowani
Portfel: 416

moja siostra od roku jest na takiej wyspie między Francją a UK - Jersey. Żyje jej sie tam bardzo dobrze , prace znalazła od razu a z jej opowiadań ludzie są tam przemili i bardzo lubią Polaków Smile
Za to mój przyjaciel który 2 lata temu wyjechał do Irlandii nie ma tak łatwo , tzn jeśli chodzi o prace to tak , jest , dobrze płatna itp . Ale niestety boi sie wyjść na ulice bo jego rówieśnicy są niezbyt mile nastawieni do przyjezdnych. Kilka razy został pobity , zastraszenia, kradzieże itp... Nie jest lekko .

I don't need no tv, I don't need no news, All I need is a bumpin beat to bump away my blue-ue-ues I don't give a damn what the people say I`m gonna do it my way Smile
03.07.2007 22:20:29
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: