Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (3):« Pierwsza [1] 2 3 Następna > Ostatnia »
Literatura
AutorWiadomość
Padlinka

*

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 1
Portfel: 1,431
Literatura

jak w temacie jakich autorów polecacie , czym sie "zacytujecie" , czego nie warto nawet tykac ?

opinie , sugestie , nasze recenzje Biggrin

lubię słowo INDOLENCJA , przy nim moje lenistwo staje się czymś wyrafinowanym
:lil-lol:
29.03.2007 21:16:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

Smile Nie mam jednego, jedynego uniwersalnego autora... Ale na pewno trochę klasyki... Bolesław Prus fajnie pisał... Smile Marek Hłasko. Ryszard Kapuściński. To tak na szybko Smile

Co czytać... przygodowe, fantastykę, dramaty i horory. Oraz... prase Tongue Ale to literaturą niekoniecznie bym zwał.

Co zas bym polecił kązdemu do przeczytania chociaż raz w życiu - Robin Hood;a Smile Smile Smile

29.03.2007 21:21:38
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Svirus

*

Reputacja: 0
Portfel: 173

Ja ostatnio czytałem książkę "Lądy i ludy" Wolanowskiego, autor ciekawie opowiada o swoich podróżach po krajach tropikalnych. Dokładnie ukazuję różnorodność kulturową mieszkańców Azji południowo-wschodniej. Polecam ;-)

Poznaj świat aforyzmów i sentencji. Przepisy na drinki .
29.03.2007 22:09:18
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
iwcia
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Portfel: 1,829

Ksiazki nie czytalam juz chyba z rok... lubie romanse Biggrin przygodowe i zagadkowe ksiazki Biggrin

Wesele z POWEREM tylko u nas Smile
http://www.power.org.pl
Zapraszamy
30.03.2007 20:12:27
levi'
Moderator
*

Reputacja: 4
Portfel: 3,304

Cytat:
Ksiazki nie czytalam juz chyba z rok...

ooo iwcia to możemy sobie ręke podać :lmao: ja też jestem anty- jeśli chodzi o książki :lmao:
ale jak już mam coś czytać to coś co odnosi się do historii np książki nawiązujące do II wojny światowej, albo życia w obozach koncentracyjnych :] taki coś to już w ostateczności mogę przeczytać xD

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
30.03.2007 20:24:55
mala.em

*

Portfel: 1

levi napisał(a):

Cytat:
Ksiazki nie czytalam juz chyba z rok...

ooo iwcia to możemy sobie ręke podać :lmao: ja też jestem anty- jeśli chodzi o książki :lmao:

nie martwcie się, ja jestem molem książkowym, więc wyrabiam polską normę czytelniczą za siebie i za Was Animatedwink
czytam mnóstwo, ale ostatnio jest to głównie literatura fachowa i popularnonaukowa...
tzw. literaturę piękną czytam fazami - czasem mam fazę na klasykę, a czasem na coś modernistycznego...
moim wielkim odkryciem były książki z Wydawnictwa Czarne - wydają współczesnych (młodych) pisarzy polskich i innych "środkowoeuropejskich" i jak dotąd wszystko sygnowane ich logo bardzo mi się podobało Biggrin

31.03.2007 19:37:29
Falkhor
Administrator
*

mala.em, Podobny trend jest w filamch Smile Tak, jak ludzie odwracają się od wielkich, kiczowatych superprodukcji, tak jest i w literaturze - szukamy... nowości, ale i prostoty, ostrosci, mmm... EMOCJI Smile czegoś niespodziewanego Smile Dlatego przyznaję - czasem zamiast kupwoać bestseller - stawiam na Nową Fantastykę i czytam sobei utowry poczatkujących pisarzy. I jest OK Smile

31.03.2007 19:47:22
Cerberion

*

Portfel: 378

Michael Crishton
Stefek King
Artur C. Clarke

tych trzech wystarczy czytac i bedzie sporo emocji Smile

(, + +) No matter how you can't stop it now... (@ @,)
01.04.2007 07:42:01
Padlinka

*

mm a ja polecam sage wiedminowska i nowa Trylogię Sapkowskiego . Jak dla mnie mezczyzna ma niesamowity talent . a tak to czytm wszystko co wpadnie mi w łąpska . Ostatnuio tylko i wylacznie poezja

01.04.2007 10:26:06
siss

*

Portfel: 791

Do poezji nie mogę się przekonać, zawsze trudno mi po nią sięgnąć, ale jak już wezmę tomik do ręki, to lubię sobie poczytać wiersze.

Dramat lubię nawet, ale przepadam za epiką. Bez książki z trudem się obchodzę. Od kiedy tylko nauczyłam się czytać (a było to nauczyłam się dość wcześnie) wciąż mam coś do czytania pod ręką. To już nałóg chyba. Zdarzało się, że czytałam po 3, 4 książki na raz.
Przepadam za Stephenem Kingiem i literaturą francuską, głównie tą oświeceniową, tą starszą. Rosyjscy pisarze też piszą ciekawie.
Czasem poczytam jakieś kryminały, sensacyjne itp., bo tacie to pożyczam.

Niestety słabo dość znam polskich pisarzy, prócz autorów lektur-niektórzy naprawdę mi się spodobali i czytałam inne ich książki, np. Żeromski, Krasicki.
Mam zamiar nadrobić braki na tym polu. Ostatnio mam wielką chęć na prozę Kapuścińskiego. Jutro idę do biblioteki :]

01.04.2007 11:51:39
Padlinka

*

oo Kapuscinskiego polecam , nudzic sie nie powinnas . a co do lektur to Dostojewski jest niesmowitym twórca [ i wcale nie dziwie sie czemu Zbrodnia i Kara jest obowiazkowa ]
Nad Niemnem obowiazkowo powinni usunac z listy :O

01.04.2007 15:35:06
levi'
Moderator
*

Reputacja: 4
Portfel: 3,304

Cytat:
i wcale nie dziwie sie czemu Zbrodnia i Kara jest obowiazkowa

o tak Clap przyznam się bez bicia, że to chyba jedyna lektura, którą przez 3 lata LO w całości przeczytałem Clap i naprawdęmnie wciągała :sugoi: co w moim przypadq jest rzeczą co najmniej dziwną Drwi

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
01.04.2007 18:10:18
Falkhor
Administrator
*

Ja lektury traktowałem w szkole dość wybiórczo Tongue Tongue Tongue W sensie czytałem tylko niektóre, z jeszcze niektórych niektóre fragmenty... a zaczytywałem się wszystkim innym i co ciekawe, na maturze z polskiego miałem połowę książek nie objętych programem szkolnym Tongue

Swoją przygodę z czytaneim zaczałem od... komiksów. Apotem często w podsatwówce - wczesnych klasach - czytałem młodszym dzieciakom 'Plastusiowy pamiętnik' na świetlicy Biggrin

01.04.2007 20:04:19
Padlinka

*

Falkhor juz w diecinstwie ukazałl swoje zdolnosci przywodcze Biggrin a moze ojcowskie ? :hihi:

cienko niestety z literatura czyta sie głownie to co jest na topie albo co wydał sławny czlowie [ np. Madonna ] zapmina sie o starych dobrych ksiazkach , wspanialych autorów . ja pamietam z dziecinstwa Tarnine Jerzego Szczygła , stara pomarszczna ksiazka :]

01.04.2007 21:32:09
Falkhor
Administrator
*

Padlinka, Ja z podstawówki pamietam jeszcze Rogasia z Doliny Roztoki Tongue Szatana z Siódmej Klasy oraz oczywiście - przypadki Robinsona Kruzoe. Biggrin Biggrin Biggrin

01.04.2007 21:45:28
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: