Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
List otwarty J.Owsiaka do T.Rydzyka- "sie porobiło&quot
29.08.2007, 23:52:59
List otwarty J.Owsiaka do T.Rydzyka- "sie porobiło&quot
Tego jeszcze nie było. Jerzy Owsiak publikuje list otwarty do o. Tadeusza Rydzyka. Bezlitośnie kpi w nim z szefa Radia Maryja. Powód? O. Rydzyk "wyrwał kasę" z Unii Europejskiej. Owsiakowi rząd jej nie dał.
List Jerzego Owsiaka jest ostry w tonie. Oto parę fragmentów:

Ojcze Drogi! Gratuluję wyrwania ponad 15 baniek od Unii Europejskiej!! Tej zgniłej, libertyńskiej i zamąconej na masońskich układach. Hura, hura, hura! (...)

Drogi Ojcze, czasy dla Ojca łaskawe!! Republika PZPR-owska nie miała aż takich łaskawości dla swoich, jak ma to miejsce dzisiaj.

Skąd ta złość Owsiaka? Oto rząd zdecydował, że założona przez o. Tadeusza Rydzyka uczelnia - Wyższa Szkoła Kultury Społecznej i Medialnej w Toruniu - dostanie ponad 15 mln euro dotacji z Unii Europejskiej. Unijnych pieniędzy nie dostanie za to Fundacja Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy. Owsiak tak to komentuje w liście do o. Rydzyka:

Tym bardziej gratuluję, że wyrwał Ojciec kasę na coś, co prawie nie istnieje! Ojca uczelnia znajduje się na 65 miejscu, wśród 70 prywatnych polskich uczelni. Mało tego, składam też gratulacje z powodu tej prywatności uczelni! Ma ojciec wejścia!! To tak, jakby wyrwać dzisiaj dofinansowanie od Unii na zakup drukarek do kwitów za jazdę autostradami!!!

Więcej na: http://www.pardon.pl/artykul/2367/owsiak...a_ma_racje

Wiadomość, że Wyższa Szkoła Kultury Społecznej i Medialnej w Toruniu założona przez szefa Radia Maryja może dostać dotacje z UE na rozwój, zrobiła karierę w Brukseli. Dziennikarze pytali przedstawicieli Komisji Europejskiej, czy naprawdę 15,3 mln euro wesprze uczelnię o. Rydzyka.

Fot. Robert Górecki / AG
Dwa lata temu o. Tadeusz Rydzyk kosztem ponad 40 mln zł zbudował w Toruniu nad Wisłą kompleks akademicki o powierzchni ponad 15 tys. m kw.
ZOBACZ TAKŻE
Owsiak do Rydzyka: Gratuluję wyrwania kasy (29-08-07, 14:56)
List otwarty Jurka Owsiaka do ojca Rydzyka (29-08-07, 13:49)

Szkoła znalazła się na rządowej liście inwestycji kluczowych, które dostaną w latach 2007-13 pieniądze unijne bez konkursów. Napisaliśmy o tym wczoraj.

- Szkoła przygotowała dobry wniosek, więc dostała się na listę - wyjaśniali urzędnicy Ministerstwa Rozwoju Regionalnego. Na liście są też: Politechnika Gdańska, SGH z Warszawy, Uniwersytet Warszawski.

Ich wnioski opiniowało Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego. Dlaczego uznało, że uczelnia z Torunia powinna dostać dotacje?

- Minister zaopiniował pozytywnie wszystkie wnioski uczelni, które starały się o fundusze europejskie - wyjaśnia rzecznik resortu Ewa Kafarska. - Ministerstwo sprawdzało tylko, czy są one zgodne z kryteriami unijnego programu.

Szkoła o. Rydzyka - poza Katolickim Uniwersytetem Lubelskim - była jedyną uczelnią niepubliczną, która ubiegała się o unijne wsparcie. - Nie było innych, bo trzeba mieć 15 proc. własnego wkładu na sfinansowanie projektu - mówi Kafarska. - Myślę, że stać na to niewiele szkół prywatnych, a szkołom publicznym z dużą tradycją i prestiżem jest łatwiej.

Za projektem inwestycji o. Rydzyka wstawili się także lokalni samorządowcy i politycy. Znalazł się on wśród siedmiu inwestycji z Kujaw i Pomorza, które w kwietniu br. zarekomendowali premierowi marszałek województwa, parlamentarzyści oraz prezydenci miast z regionu. - Wniosek potraktowaliśmy poważnie, tak jak wnioski innych uczelni. Przedstawiliśmy go do konsultacji i choć nie wszyscy uczestnicy go poparli, wyślemy go do premiera - mówił wówczas marszałek województwa Piotr Całbecki (PO).

Jednym z parlamentarzystów, którzy nie podpisali się pod aplikacją szefa Radia Maryja, był toruński poseł Platformy Tomasz Lenz. - WSKSiM nie powinna dostać dotacji, bo działalność o. Rydzyka szkodzi wizerunkowi Polski i Kościołowi - mówi. - Region ma ważniejsze potrzeby niż wspieranie tej uczelni. To skandal, że szkoła Rydzyka dostanie pieniądze, a budowa mostu drogowego w Toruniu znalazła się tylko na liście rezerwowej. Widocznie PiS chce zdobyć przychylność Radia Maryja przed wyborami - dodaje.

Komisja Europejska ostrożnie przypominała jednak, że nie można jeszcze mówić o tym, że unijne pieniądze dla szkoły informatycznej ojca Rydzyka są przesądzone. - Nie doszliśmy jeszcze do etapu, w którym Komisja Europejska zaakceptowała listę projektów - mówi "Gazecie" Katharina Von Schnurbein, jedna z rzeczniczek KE.

- Sektorowe programy operacyjne [negocjowane obecnie z KE] muszą jeszcze zostać zaakceptowane. Na razie ten projekt jest na liście sporządzonej przez polski rząd - podkreśla Schnurbein. I dodaje: - Jeśli ten projekt zostanie wybrany, Komisja Europejska będzie miała możliwość jego zastopowania.

Dlaczego? Wszystkie projekty finansowane z unijnych pieniędzy muszą być zgodne z unijnymi regulacjami. Jedna z nich stanowi, że dotacje nie mogą być przeznaczane na finansowanie działań, które łamią zasady niedyskryminacji, służą nawoływaniu do rasowej lub religijnej nienawiści itp. Jednym słowem, prawo Unii zabrania dotowania projektów, które łamią podstawowe wartości uznawane w UE.

Na razie nie wiadomo, czy projekt uruchomienia nowych kierunków na uczelni o. Rydzyka stoi w sprzeczności w art. 16 unijnej regulacji, i Komisja nie przesądza, czy dotacja trafi do szkoły w Toruniu. Przedstawiciele Komisji podkreślili, że odpowiedzialność za to, jak rozdzielone są unijne dotacje, ponoszą przede wszystkim władze państw członkowskich.

Źródło: Gazeta Wyborcza

Ekolog
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
30.08.2007, 10:09:47

Powiem tak - Owsiak juz traci nerwy względem takich konkurentów o kase jak Rydzyk, a po drugie - zaczyna walczyć z Ojcem Dyrektorem jego własną bronią - LISTEM OTWARTYM. Pooozaaa tym - może i Owsiak źle przygotował wniosek o dotację, a prawnicy Ryzyka lepiej? Nie wiem, wszak ja jako prosty człek dałbym kase Owsiakowi, a nie Rydzykowi Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
30.08.2007, 10:31:17

Falkhor,
Cytat: Nie wiem, wszak ja jako prosty człek dałbym kase Owsiakowi, a nie Rydzykowi Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Dokładnie. Przynajmniej Owsiak robi coś pożytecznego dla małych chorych dzieci...

"Strach jest tym co niszczy, zapomnij o nim a zwyciężysz..."

Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
30.08.2007, 13:22:18

Na temat pana O. mógłbym długo polemizować, ponieważ w 100% nie zgadzam sie z jego całą propagandą. Ciekawy artykuł z którym utożsamiam sie w całości, jest on z 2001 roku, więc nie ma się co dziwić przychylności wtedy rządzącej partii w naszym państwie.
link
Wracając do sedna sprawy.

Cytat:Odmowę uzasadniono zastosowaniem złego przelicznika euro - powinno być nie 3,9 a 3,9362. Matematycznie ściągając do jednego miejsca po przecinku to samo, ale dla komisji Ministerstwa Zdrowia to argument pozwalający wywalić podania do kosza" - pisze Owsiak.
źródło GW

Patrząc prawnie i z własnego doświadczenia w składaniu róznych podań itp są pewne zasady ustalone na samym początku według których trzeba się kierować ( Wiekszośc z tych zasad w tych konkretnie sprawach ustala Unia. Kluczowy błąd w obliczeniach który miał miejsce w podaniu o dotacje pana Owsiaka, jest ewidentnym błędem. Więc decyzja jest w 100% słuszna co do odrzucenia wniosku.
Śmieszne jest powoływanie sie na rankingi uczelni i na dodatek prywatnych... Każdy wie na jakich zasadach są one tworzone...

Z drugiej strony nie rozumiem tak wielkiego szumu w mediach na temat tej sprawy. Każdy ma prawo złożyć podanie o dofinansowanie ze środków Unijnych, a o tym czy dostaną w każdym wypadku zadecyduje Komisja Europejska.

Pozdrawiam Maciej
30.08.2007, 18:35:26

Ja jestem w 100% za owsiakiem... on za ta kase mogłby pomoc komuś, nawet jakby pomogł jednej osobie to juz było by warto, bo rydzyk wiadomo co z ta kasa zrobi, przecież auto ma już stare!

"Jeżeli jedna osoba ma jakieś urojenia nazywamy to szaleństwem. Jeżeli wiele osób cierpi na to samo urojenie nazywamy to religią" Robert Pirsig
30.08.2007, 20:54:34

maciej napisał(a):Z drugiej strony nie rozumiem tak wielkiego szumu w mediach na temat tej sprawy. Każdy ma prawo złożyć podanie o dofinansowanie ze środków Unijnych, a o tym czy dostaną w każdym wypadku zadecyduje Komisja Europejska.
Oczywiście.
Ale... Rydzyk, z tego co pamiętam ja (i, mam nadzieję, większość Polaków) był zawsze mocno antyeuropejski. Takie hasła, jak "siedlisko szatana", "organizacja finansująca zydowskie dazenia do władzy finansowej nad światem" raczej nie są wyrazem miłości.
Jedna sprawa, że Owsiak może zadziałał pod wpływem chwili i zdenerwowania, druga, że ma rację, trzecia-że sam Rydzyk jest pazerny. Dużo można by na ten temat powiedzieć, ale uważam, że wypisując sobie ZA i PRZECIW każdej ze stron Owsiak miażdży Rydzyka dużym palcem u nogi.
30.08.2007, 21:50:54

Mnie też zniesmacza fakt wyzywania UE od najgorszych, ale później wydzieranie od niej kasy. przypominają mi się niechlubne rozdziały w historii kościoła...

Czy Owsiak czy Rydzyk? nawet jakby obu nie lubił, to bardziej nie lubiałbym Rydzyka. Fakt - działalność Owsiaka to kontrowersja - różne rzeczy robi, zarzuca u sie niezłe hulanki pod przykrywką działań charytatywnych, itp. Ale jak sobie pomyślę, ILU dzieciom pomógł Owsiak, a ilu Rydzyk, to rachunek mam tak prosty, że nie trzeba mi się zastanawiac ani nad stroną prawną ani finasową całego wydarzenia.

Ciekaw jestem, jak ta wlaka dalej się potoczy z... postepowaniem kościelnym przeciwko Rydzykowi w tle...
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
30.08.2007, 23:09:02

Jestem ciekaw na jaki rozwój Rydzyk chce dostać tą kasę... Bo ciągle mam w pamięci jego nastawienie antyeuropejskie, antysemickie i pro polityczne... I w realiach Polski nie dziwi mnie hipokryzja Rydzyka - Unia daje kasę to bierzemy. Co z tego, że miesiąc temu na niej wieszaliśmy psy?

To prawda, że każdy może złożyć wniosek, ale np. wniosek o pieniądze na budowę mostu w Toruniu również został odrzucony.

Poza tym czy to nie jest próba wkupienia się w łaski Rydzyka? W końcu jeżeli wybory będą to jakiś elektorat trzeba mieć.

Macieju - przeczytałem ten artykuł. Powiem tak - takiego poglądu nie słyszałem jeszcze. Ale i tak uważam go za beznadziejny. Nie będę tu się rozpisywał dokładnie, ale jeden cytat:
Cytat:Akcja Owsiaka sprzyja ograniczaniu rozwoju medycyny w Polsce
Czy wydanie 55 milionów dolarów (dane bez zbiórki z XV Finału) na nowoczesny sprzęt to ograniczanie rozwoju? I (jeden z przykładów) - odkąd Fundacja rozpoczęła akcję przesiewowego badania słuchu u noworodków badaniem tym objętych jest niemalże 100% nowo narodzonych dzieci. To pierwsze miejsce na świecie.

Zakon Rycerzy Boju Dnia Ostatniego komturia łańcucka
20.09.2007, 18:42:11

nie dała bym kasy chyba żadnemu z nich, nie wieżę w czyste intencje owsiaka, ani w czyste intencje ojca rydzyka, a nie dziwie się owsiakowi że się wkórza, bo jakby mi ktoś "sprzątnął" spod nosa taką kasę też bym się wkórzała

"Czy gwiazdy świecą po to aby każdy mógł znaleźć swoją?..."
Odpowiedz 

Skocz do:

Kontakt | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Użytkownicy