Odpowiedz  Napisz temat 
LINUX - Który najlepszy można najłatwiej zainstalować?
Autor Wiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 4
nfm: 15,970
LINUX - Który najlepszy można najłatwiej zainstalować?

Od sporego już szmatu czasu zastanaiwam się nad wrzuceniem sobie na drugiego kompa jakiegoś Pingwina Biggrin

Co mnie przeraża - rpcedura instalacyjna i konfigurowanie sprzętu. Jest to laptop toshiby, niektóre rzeczy są dośc egzotyczne (napęd combo cd-dvd i karta dźwiekowa, plus karta graficzna..

Czy jest jakaś wersja Pingwina, która... jest
a. łatwa w instalacji
b. multimedialna (zaskoczy z różnym sprzętem...)
c. bedzie pod nią chodzić GG i Tlen Biggrin
d. nada sie dla laika i debiutanta w tych dziedzinach

Jest parę rzeczy, które mnie w tym temacie interesują, świat open source, owa niezależnośc, specyficzne możliwości.

Ktoś cos mi doradzi?

Pozdrawiam.

16.07.2006 15:40:37
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
profesoq

*

Grupa: kolor szary
Reputacja: 0
nfm: 988

Polecam ci na początek distro Mandrake 10,0 Smile Stabilny dobry napewno sobie poradzisz Na necie znajdziesz duzo tutriolali o instalaci i urzytkowaniu tego systemuSmile Zainstalujesz sobie EKG albo Kadu to sa "alternatywne" werscje Gadu Gadu pod linuxa. I bedzie smigało Smile A przy laptopie nie masz sie co martwic wszystko tak samo a jak nie masz płyt to mzoe byc tak ze podzespoły maja swoje sterowniki i system sam je wykryje bez zbednych instalacji z płytSmile Jesli chodzi o szate graficzna w mandrake jest dosc miła choc widziałem lepsze... ta w zupełnosci ci wystarczy na poczatek....zaloze sie ze olsni cie prostota i przyjazna struktura linuxa....jednak na poczatek mozesz sie przerazic nowymi komendami ale to jest do nauczenia.....Słuze pomocą

16.07.2006 16:59:48
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Falkhor
Administrator
*

No właśnie... Jak pomyśle o tym, ze będę musiał szukać jakichś tajskich sterowników albo... używać komend Tongue - bo wiesz, w windzie komend nie widać, praktycznie maksymalnie za wszystko odpowiada interfejs i "ptaszki" zaznaczające opcje... No a tu moze być różnie Biggrin

Ufff, przynajmniej jakieś gg jest Biggrin No to trochę sobie o tym Mandrake 10,0 poczytam, ciekaw jestem, czego się dowiem Biggrin

Musiałbym tez pewnie w cho**** softu zdobyć, żeby zachować zgranie z różnymi dokumentami itd...

Pozdro.

16.07.2006 19:14:55
Ahab

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0
nfm: 814
Re: LINUX - Który najlepszy można najłatwiej zainstalować?

Falkhor napisał(a):
Co mnie przeraża - rpcedura instalacyjna i konfigurowanie sprzętu. Jest to laptop toshiby, niektóre rzeczy są dośc egzotyczne (napęd combo cd-dvd i karta dźwiekowa, plus karta graficzna..

Czy jest jakaś wersja Pingwina, która... jest
a. łatwa w instalacji
b. multimedialna (zaskoczy z różnym sprzętem...)
c. bedzie. pod nią chodzić GG i Tlen Biggrin
d. nada sie dla laika i debiutanta w tych dziedzinach

Pozdrawiam.

Nowe dystrybucje bez problemu radzą sobie ze sprzętem. Polecam tak jak przedmówca jakąś nowszą Mandrive (dawniej zwana Mandrake).

ad a.) bardzo łatwa. Prowadzi za rączkę
ad b.) Mandriva powinna mieć w sobie wszystkie kodeki i odtwarzacze multimedialne (nie będzie większych problemów z multimediami)
ad c.) będzie polecam Kadu albo Kopete
ad d.) Mandriva to najlepsze rozwiązanie dla początkujących (i nie tylko). Łatwa obsłudze, instalacji, ma wszystko co powinna mieć (nie trzeba tyle konfigurować co w innych dystrybucjach, no i ma kodeki itp, w przeciwieństwie do np. Fedory).

Zawsze mozna tez zobaczyc jak działa Aurox.

Ps. Konsola nie jest taka straszna. Dzięki niej można wykonywać różne zadania dużo szybciej i przyjemniej niż wieloma konfiguratorami.
Za 25 zł można kupic na pewnym serwisie aukcyjnym ksiązke "Wprowadzenie do systemów Unix i Linux" John Muster. Sam mam taką książke, super-hiper laicznie opisuje korzystanie z powłoki bash i innych. Polecam każdemu zainteresowanemu (to chyba najlepsza ksiązka z jaką miałem do czynienia). Można też sobie kupić Kieszonkowy leksykon linux za 9 zł (nawet w Łańcucie widziałem w księgarni), przydatna rzecz dla chcących utrwalić swoją znajomość linuxa, lub dla ciekawych działania wielu komend/programów.

13.11.2006 21:01:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Falkhor
Administrator
*

Już część moich wrażeń opisałem przy okazji innego topicu, no ale cóż... LINUX w swoich dystrubucjach to spoko system, mnie imponuje to, zę w sumie 'Pingwina' ulepili sami pasjonaci...

Mimo to ja zostaję przy Windzie - Lin nie sprosta moim wymaganiom... Poza tym lwia część specjalistycznych programów pójdzie tylko w windzie. I na Linie to nie ruszy, nie ma bata... Tongue Przynajmniej na razie.

Ahab, na którejśc ze stron linuxowych zrobiłem sobie ankietę, który system DLA MNIE najlepiej by się nadawał. Pytania były odnośnie neizawodności, bezpieczeństwa, funkcjonalności, wsparcia itp. itd. Noooo i test wykazał mi m.in. UBUNTU.

Cały system wskoczył na laptopa bez problemu - instalnął się za pierwszym razem (musiałem jednak poprzestawaić partycje). Zintegrowało się to ławnie z WinXP. Nioooomm... potem zaczeły się kwiatki Tongue Problem z kartą NVidia 2 go, z kartą sieciową (sieć działa przy zmiennym IP, w sieci wewnętrznej - nie wiem, jak to opisać Tongue ) ale rozkłąda się, gdy mam dane stałego IP... Wtedy przestaje widzieć kartę Tongue Się krzaczy Tongue

Zaznaczam jednak, że mimo wszystko będe sobie podchodził do Linuxa małymi kroczkami Tongue

Ten system ma przyszłość Smile

14.11.2006 11:02:46
Odpowiedz  Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

*  Slowacja Online *   *  Forum Miasta Nisko *   *  Forum Gminy Dubiecko *   *  Bulgaria Online *   *  WebMachine.pl - kliknij i wymien sie linkiem *