Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (4):« Pierwsza [1] 2 3 4 Następna > Ostatnia »
Lekarze chcą 120 zł za godzinę pracy
AutorWiadomość
levi'
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Status: Offline
Reputacja: 4
Portfel: 3,304
Lekarze chcą 120 zł za godzinę pracy

Cytat:
Ogólnopolski Związek Zawodowy Lekarzy chce zmusić dyrektorów szpitali do wprowadzenia od stycznia podwyżek - pisze "Gazeta Wyborcza".

Związek przegrał już dwa wielkie strajki generalne i nie udało mu się wywalczyć podwyżek we wszystkich szpitalach. Teraz jednak, dzięki nowym przepisom o czasie pracy lekarzy, może się to udać. Od stycznia zacznie obowiązywać nowa ustawa, według której lekarze mogą pracować 48 godzin tygodniowo, nie dłużej niż 13 godzin na dobę.

Szpitale, by działać zgodnie z nowymi przepisami, powinny zatrudnić więcej lekarzy, których już teraz brakuje. "Gazeta Wyborcza" pisze, że wyjściem może być zawarta w nowej ustawie tak zwana klauzula opt-out. Lekarz będzie mógł dobrowolnie zgodzić się na wydłużenie czasu pracy o kilkadziesiąt godzin tygodniowo. Ogólnopolski Związek Zawodowy Lekarzy liczy, że dzięki klauzuli uda się zmusić dyrekcje szpitali do podwyżek.

"Gazeta Wyborcza" pisze, że poligonem doświadczalnym związku w negocjacjach będzie Łódzkie, gdzie o lepsze płace OZZL będzie walczyć razem z izbą lekarską. Szef łódzkiego OZZL doktor Sławomir Zimny powiedział gazecie, że Izbie zależy na reprezentacji jak największej liczby lekarzy. Zapewnił też, że Izba zażąda 120 złotych za każdą dodatkową godzinę pracy.

Aby akcja się udała, musi przystąpić do niej jak najwięcej lekarzy. Na razie lekarze z kilku szpitali złożyli już pełnomocnictwa dla Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Lekarzy, kilkadziesiąt placówek nadal się waha. "Gazeta Wyborcza" pisze, iż medycy obawiają się, że jeśli nie podpiszą klauzuli opt-out, nie będą mieli dyżurów i zostaną z gołą pensją.

źródło

takie warunki i dalej coś nie pasuje :?: :eek:
może odrazu dajcie im 5 krajowych :!:
nikogo nie obchodzi, że zwykły szary pracownik pracuje za marne 1000 zeta :!: - powiem szczerze, że "nagła krew" mnie zalewa jak widzę te strajki lekarzy :!: :!: :!: :wall:
rozumie, że zarabiają mniej niż koledzy w UE, ale do choroby skąd mamy im nawalić :?: i tak dostają stosunkowo dużo jak na nasze realia :!: a do tego, CO CHCE PODKREŚLIĆ, większość przyjmuje prywatnie :!: :!: :!: - z tego jest dopiero kasiora :!: :S

w tym tym roku dostali 30% podwyżek, od stycznia jeszcze 15% (i tak cały czas) i jeszcze im mało :?: :!: wybaczcie...ja mam tego dość :!: dobrze, że nie choruje, bo bym wygarną takiemu lekarzynie (bo ciężko nazwać kogoś takiego prawdziwym lekarzem)...

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
17.11.2007 09:39:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Avalanche

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0
Portfel: 212

Cóż, jeśli chodzi o służbę zdrowia, to aby coś na tym polu zmienić potrzeba herosa z dużym wsparciem rządu oraz stopniowe prywatyzowanie szpitali, i ułatwienia dla powstawania nowych - prywatnych.

17.11.2007 14:42:36
levi'
Moderator
*

Avalanche,

Cytat:
ułatwienia dla powstawania nowych - prywatnych.

oto chodzi :!: tworzenei nowych - PRYWATNYCH :!: , bo prywatyzacja państwowych placówek ZAWSZE, czy rządzą lewi czy prawi, zawsze będzie miała znamię interesu :!: ZAWSZE...

17.11.2007 15:20:33
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

Ponoć od nowego roku ma być dosłownie załamanie się opieki zdrowotnej w Polsce. mało lekarzy, dużo za godzinę pracy... Nie wiem, ale coś mi się zdaje, że niedługo wrócą do łąsk znachorowie i czarownice Smile

27.11.2007 10:56:45
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Kuru

*

Portfel: 1,066

Falkhor napisał(a):
Ponoć od nowego roku ma być dosłownie załamanie się opieki zdrowotnej w Polsce. mało lekarzy, dużo za godzinę pracy...

Wniosek... nie chorować w tym kraju.
Nie rozumiem takiej chciwości ze strony lekarzy... przecież to nie jest zwykły zawód jak mechanik samochodowy... tutaj chodzi o ludzkie zdrowie... o ludzkie życie...

Cytat:
rozumie, że zarabiają mniej niż koledzy w UE, ale do choroby skąd mamy im nawalić :?:

Podatnicy płacą za kształcenie na lekarzy, a potem nie ma kto leczyć chorych...

Ostatnio spotkałem się z głupim przeliczeniem... typu (nie jest to dokłądny cytat, ale wydźwiek ten sam): "w Polsce moja edukuacja na lekarza kosztowała państwo 300 tys zł. Przez 4 lata pracowalem w kraju za pensję 5000 miesięcznie, w USA/na zachodzie gdzie teraz pracuję moja praca jest wyceniana na 10000 zł miesięcznie... więc spłaciłem dług wobec państwa z nadwyżką pracując w Polsce przez te 4 lata...".

A ilu jest takich którzy nic nie przepracowali w Polsce...? Coś mi to przemawia jako argument aby szkoły wyższe były płatne... podobno w większości krajów wysokorozwiniętych tak jest.

27.11.2007 12:42:00
el-komendante

*

Portfel: 67
Re: Lekarze chcą 120 zł za godzinę pracy

levi napisał(a):
[quote][b]
takie warunki i dalej coś nie pasuje :?: :eek:
może odrazu dajcie im 5 krajowych :!:
nikogo nie obchodzi, że zwykły szary pracownik pracuje za marne 1000 zeta :!: - powiem szczerze, że "nagła krew" mnie zalewa jak widzę te strajki lekarzy :!: :!: :!: :wall:
rozumie, że zarabiają mniej niż koledzy w UE, ale do choroby skąd mamy im nawalić :?: i tak dostają stosunkowo dużo jak na nasze realia :!: a do tego, CO CHCE PODKREŚLIĆ, większość przyjmuje prywatnie :!: :!: :!: - z tego jest dopiero kasiora :!: :S

w tym tym roku dostali 30% podwyżek, od stycznia jeszcze 15% (i tak cały czas) i jeszcze im mało :?: :!: wybaczcie...ja mam tego dość :!: dobrze, że nie choruje, bo bym wygarną takiemu lekarzynie (bo ciężko nazwać kogoś takiego prawdziwym lekarzem)...

widzisz taka jest wlasnie roznica pomiedzy jak piszesz zwyklym szarym pracownikiem a lekarzem, ze szary moze zarabiac ile chce i jak sie mu nie podoba to moze to manifestowac jak chce, i zauwazony zostanie wlasnie na miare swoich szarych mozliwosci, szaro. A ty jak chcesz to mozesz chodzic do zwyklego szarego pracownika. A ja mowie ci ze moja praca kosztuje tyle a jak ci nie pasuje to sie nie lecz albo idz do szarego pracownika, jak chcesz to mozesz mi wygarnac, zalosny jestes taki polski, lokalny, nasz, podkarpacki, zebys sie nie zalal zółcia ze ktos moze miec lepiej, maly z ciebie czlowiek.

jak sie nie najadłes to sie nie nalizesz
27.11.2007 22:44:10
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

Kuru,

Cytat:
A ilu jest takich którzy nic nie przepracowali w Polsce...? Coś mi to przemawia jako argument aby szkoły wyższe były płatne... podobno w większości krajów wysokorozwiniętych tak jest.

Fakt. jakos na zachodzie płacą za studia i do nas nie jadą pracować... A my z podatków opłacamy studia lekarza po to, by... wyjechał Smile Niezły prezent dla UE tak w sumie i może powinni to liczyć na poczet skłądek członkowskich?
1 lekarz = 300.000zł /ja myśle, że CHYBA więcej Animatedwink /
Ilu wyjechało? Tongue Ładna liczba wychodzi Smile A jeszcze hydraulicy, spawacze, dekarze, piekarze, rzeźnicy, elektronicy....

Dla mnie w skali państwa zawsze było tak, że system wypłat - tak to nazwijmy - powinien byc równomierny. Facet w kiosku, murarz, laborant, nauczyciel, lekarz, sędzia, policjant, strażak - nie mogą zarabiać tyle samo. Chyba, ze mowa o pensji minimalnej. Ale o tej lekarze nawet nie wspomnieli - chcą na prawdę DUŻO pieniędzy...

Zatem - czy mamy stac się państwem... lekarskim? Bo już nawet nie policyjnym. Wolałbym połowę z tego, co się obiecuje lekarzom, dać policji i straży pożarnej.

28.11.2007 07:45:40
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
levi'
Moderator
*

el-komendante,

Cytat:
widzisz taka jest wlasnie roznica pomiedzy jak piszesz zwyklym szarym pracownikiem a lekarzem, ze szary moze zarabiac ile chce

oj wybacz, ale nie załapałem o co ci chodzi :O "szary może zarabiać tyle ile chce" :?: :?: :?: tzn, że idzie do szefa i mu mówi: chce zarabiać 5 krajowych i tyle dostaje :?: :O wydaje mi się, że mówimy o 2 innych sytuacjach i inaczej odbieramy stwierdzenie: "szary pracownik" :O

Falkhor,

Cytat:
Zatem - czy mamy stac się państwem... lekarskim? Bo już nawet nie policyjnym. Wolałbym połowę z tego, co się obiecuje lekarzom, dać policji i straży pożarnej

.
święte słowa :!:
śmiem twierdzić, że te w/w zawody powinny zarabiać nawet WIĘCEJ od lekarza :!:

28.11.2007 14:00:05
el-komendante

*

[quote="levi'"]el-komendante,

oj wybacz, ale nie załapałem o co ci chodzi :O "szary może zarabiać tyle ile chce" :?: :?: :?: tzn, że idzie do szefa i mu mówi: chce zarabiać 5 krajowych i tyle dostaje :?: :O wydaje mi się, że mówimy o 2 innych sytuacjach i inaczej odbieramy stwierdzenie: "szary pracownik" :O
Szkoda ze nie zrozumiales, moze przeczytaj jeszcze raz a potem jeszcze i jeszcze raz, a jak dalej nie rozumiesz to nie wypowiadaj sie na tematy o ktorych nie masz zielonego pojecia.

28.11.2007 14:10:10
levi'
Moderator
*

el-komendante,

Cytat:
Szkoda ze nie zrozumiales, moze przeczytaj jeszcze raz a potem jeszcze i jeszcze raz, a jak dalej nie rozumiesz to nie wypowiadaj sie na tematy o ktorych nie masz zielonego pojecia.

napisałeś:

Cytat:
szary może zarabiać tyle ile chce

więc pytam, bo jak chodzi ci o to co myśle, to zaraz chyba spadne z krzesła (a to będzie miezły obciach bo aqrat mam zajęcia) =D

ja proszę tylko o wyjaśnienie słów, a ty odrazu wyskakujesz z hasełkami :O ehh

28.11.2007 14:25:58
el-komendante

*

No to odpowiadam najprosciej jak potrafie: Jak chcesz zarabiac wiecej to glosno to mow i niech mowi to takze przytoczony szary czlowiek, zaloz zwiazek zawodowy, wystap w tv, starjkuj, zobaczymy kto to zauwazy, czy ktos sie tym przejmie. Jesli uwazasz ze lekarze zarabiaja za duzo to wnies incjatywe ustawodawcza, przekonaj do swych pogladow polityka, mozesz takze bojkotowac lekarzy, zawisic sobie karteczke ze nie chcesz byc leczony w przypadku naglego wypadku, mozesz tez zabronic leczenia swojej rodziny, albo wyslac ja na leczenie do szarego czlowieka, przeciez to on jest wyznacznikiem tego co jest dobre a co nie. mowie tylko tyle ze niech szary czlowiek zajmie sie swoja szara praca i nie wypowiada sie na kazdy temat bo ma pojecie tylko o szarych sprawach. Przyzasz bowiem ze porownywanie specjalisty ksztalconego przez spoleczenstwo (jak na razie) przez kilkadziesiat lat z szarym czlowiekiem i mowienie rzeczy w stylu ze kazdy by chcial jest nie na miejscu. Rozumiesz teraz.

28.11.2007 14:49:09
levi'
Moderator
*

el-komendante,

Cytat:
Jak chcesz zarabiac wiecej to glosno to mow i niech mowi to takze przytoczony szary czlowiek, zaloz zwiazek zawodowy, wystap w tv, starjkuj, zobaczymy kto to zauwazy, czy ktos sie tym przejmie.

no nikt ich nie usłyszy - właśnie o tym mówię :!: :!: :!: dajmy na to takie pracownik ***** (sieci hipermarketów) - wyzysk, wyzysk, wyzysk - powie słowo i wylatuje...
...a lekarz :?: coś mu nie pasuje to nie przychodzi do pracy i nic mu nie mówią :eek: to jest ta różnica...

Cytat:
Jesli uwazasz ze lekarze zarabiaja za duzo to wnies incjatywe ustawodawcza, przekonaj do swych pogladow polityka, mozesz takze bojkotowac lekarzy, zawisic sobie karteczke ze nie chcesz byc leczony w przypadku naglego wypadku, mozesz tez zabronic leczenia swojej rodziny, albo wyslac ja na leczenie do szarego czlowieka, przeciez to on jest wyznacznikiem tego co jest dobre a co nie.

ale ja wiem, że lekarze zarabiają nie najlepiej, ale qrcze patrząc na to ile zarabia szary pracownik to jest 3 razy tyle :!: :O ile im trezba nawalić, żeby wkońcu usiedli sobie na tych swoich "arystokratycznych" du*skach :?: :eek:

Cytat:
Rozumiesz teraz.

rozumiem, ale nie zgadzam się z tym, że szary człowiek jest stawiany poniżej lekarza...

28.11.2007 14:57:32
el-komendante

*

No i wlasnie tu jest problem stary, bo tak jest i tego nie zmienisz, nie jest moja wina ze szaremu nie chcialo sie uczyc, nie jest takze moja wina ze jest niezdolny, nie jest tez moja wino ze z jego zdaniem nikt sie nie liczy. Wiem tyle ze nie po to sie cale zycie ucze zebys ty mi powiedzial ze zarabiam za duzo, i ze sie nie zgadzasz, a nie zgadzaj sie. A ja ci mowie chce nie 3 a 5 razy wiecej niz szary czlowiek, i jak ci nie pasuje to nie choruj, albo sie odwoluj. I jesli chcesz zeby pracownik hipermarketu zarabial tyle samo co lekarz to chyba nie ma o czym rozmawiac. Co do arystokracznych dupskach, to tak uwazam sie za lepszego od pracownika hipermarketu, uwazam tez ze istnieje cos takiego jak elita spoleczna i do niej miedzy innymi naleza lekarze. A system gdzie kazdy ma tyle samo to socjalizm i to sie pieknie wpisuje w twoje pisiorowskie poglady, parti niezadowolonych nieudacznikow.

28.11.2007 15:05:52
levi'
Moderator
*

el-komendante,

Cytat:
nie jest moja wina ze szaremu nie chcialo sie uczyc

a wyobraź sobie, że czasem jest tak, że szary pracownik stał się nim tylko dlatego, że (np) pochodzi z biednej rodziny...i nawet jak by CHCIAŁ się uczyć, to sytuacja materialna mu to uniemozliwyła - tak to jest stary...nie każdy urodził się "milionerem"

Cytat:
Wiem tyle ze nie po to sie cale zycie ucze zebys ty mi powiedzial ze zarabiam za duzo, i ze sie nie zgadzasz, a nie zgadzaj sie.

czy ja ci tak powiedziałem :?: :eek: qrcze gdzie :?: pokaż mi to :!: :!: :!: jesteś lekarzem :?: :hihi:

Cytat:
jesli chcesz zeby pracownik hipermarketu zarabial tyle samo co lekarz to chyba nie ma o czym rozmawiac

też tak powiedziałem :?: :hihi: heh człowiek majaczysz :!: powiedziałem, że nie zgadzam się tfuuu inaczej - nie akceptuje aż tak wielkich nierówności...

Cytat:
uwazam tez ze istnieje cos takiego jak elita spoleczna i do niej miedzy innymi naleza lekarze.

szczęscię, że nie mamy rządów "arystokracji" :lmao:

Cytat:
A system gdzie kazdy ma tyle samo to socjalizm i to sie pieknie wpisuje w twoje pisiorowskie poglady, parti niezadowolonych nieudacznikow.

znowu kłamiesz :lmao: gdzie napisałem, że chce całkowitej równości :?: :O napisze jeszcez raz: nie akceptuje tego, że lekarz chce X tysiaków, a zwykły pracownik ma przymierać głodem...
...nieudaczników :?: heh bo ci nie dali tyle ile chciałeś :?: ojjjj biedactwo - z głodu umrzesz zaraz heh - nie ośmieszaj się człowieczku... :lmao:

28.11.2007 15:14:27
el-komendante

*

a wyobraz sobie ze mam to # z jakiej rodziny pochodzisz i czy jestes bogaty czy biedny, jestes takim samy obywatelem jak ja, masz takie same prawa i obowiazki, a takze takie same obowiazki, ludzka glupota nie jest wytlumaczeniem, to ze rodzice zamiast do szkoly poslali cie do hipermarketu nie jest moja wina. A nie akceptuj sobie nierownosci, mam to takze #, mowie ci tyle ze jak przyjdziesz do mnie to masz mi zaplacic 200 zl, do jak ja jade do mechanika to sie mnie nie pyta z jakiej rodziny pochodze i czy mam swiatlych rodzicow. W sklepie szary czlowiek tez mi nie da jesc za ladne oczy, a uwazam ze godziwa placa mi sie nalezy po prostu i wcale sie tego nie wstydze.

28.11.2007 15:22:14
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: