Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Legalna Mp3 z Sieci wypiera legalny krążek CD?
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 3
Portfel: 16,128
Legalna Mp3 z Sieci wypiera legalny krążek CD?

Cytat:
W sklepach muzycznych i supermarketach jest coraz mniej płyt CD. We Francji w ciągu czterech lat ich sprzedaż zmalała o prawie połowę, a w ciągu ostatniego roku przeznaczona na nie powierzchnia sklepowa została zmniejszona o jedną trzecią. Ta sytuacja spędza sen z powiek ludziom związanych z przemysłem muzycznym, w tym szefom największych sklepów z płytami.
(...)
Problem spadku sprzedaży płyt CD nie dotyczy jedynie Francji. W innych krajach strategie wielkich sieci, takich jak Fnac, są podobne. Sklep należący do grupy Pinault potwierdził, że po dwóch latach łagodnego wzrostu sprzedaż płyt kompaktowych w latach 2005-2006 spadła ogółem w Europie o 1,8 proc. W Belgii zmalała w zeszłym roku o 5,5 proc.

Źródło - kiosk.onet.pl

Legalne mp3 można z powodzeniem nabyć w sieci. Czy to w kraju, czy za granicą - w Europie to już praktycznie nie ma znaczenia. Średnio - za parę złotych można mieć wymarzony utwór. I to niemal zaraz po jego premierze...

A to, że płty CD znikają? Nie dziwię się. Ja osobiście nie wydam 50zł na to, by kupić płyte Audio w markowym sklepie bez przesłuchania jej zawartości. W necie - moge przesłuchać utowry, poczytac opinie Internautów - znacznie lepszy sposób, aby nie wyrzucić pieniędzy w błoto.

Pamiętam, jak kupiłem płytę Perfectu - Schody, przez net, za chyba 10zł! To było to Smile

Co Wy na to? Czyżby płytki CD były tylko dla melomanów?

20.06.2007 09:08:36
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
PEPEr

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0
Portfel: 416

Cytat:
Co Wy na to? Czyżby płytki CD były tylko dla melomanów?

myśle , że masz rację . Ja osobiście mam w domu płyt całe mnóstwo bo poprostu lubie muzykę , nie wszystkie są oryginalne bo poprostu nie byłoby mnie na to stać . Odkąd mam komputer , internet to właściwie nie kupuje już płyt , ot tak okazyjnie czasem . Oczywiście sa ludzie którzy wyczekują premier sklepowych i kupują płyty które w internecie były już od dawna , ale robią to dlatego ze to jest ich hobby , pasja i dla nich nie jest wielkim stratą wydać 50 zł na nową płyte.

I don't need no tv, I don't need no news, All I need is a bumpin beat to bump away my blue-ue-ues I don't give a damn what the people say I`m gonna do it my way Smile
20.06.2007 13:53:42
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

PEPEr, Bo jeden wyda 50 złotych na rower, a inny - na oryginalna płytke z muzyką. FAkt.

20.06.2007 14:59:57
Gothka =)
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Portfel: 1,588

Jak legalne to po co przepłacać? Smile

Anioł nigdy nie upada.
Diabeł upada tak nisko, że nigdy się nie podniesie.
Człowiek upada i powstaje.
[Dostojewski]
22.06.2007 19:18:01
Falkhor
Administrator
*

Wykonawcy i producenci dochodzą chyba do wniosku, że bardizej opłąca się udostępnić legalnie do pobieranie w Sieci utwór promujący płytę, niż udostępniać go tylko rozgłośniom radiowym. często wspominany przeze mnie download.com przedstawia najnowsze single znanych wykonawców zupełnie za free, a jeżeli twórcy tylko się zgodzą - można legalnie pobierać muzykę z sieci.

06.09.2007 09:30:51
Kuru

*

Grupa: Zarejestrowani
Portfel: 1,066

Błąd myślowy: z przytoczonego artykułu wynika, ze tak znaczące zmniejszenie się ilości sprzedawanych CD jest wynikiem wzrostu zainteresowania sklepami internetowymi gdzie można kupić MP3... ciekawe czy autor tekstu pomyślał o tym, że po prostu ludzie lubią piracić ?

Sklepy z MP3 moga miec jakiś wpływ na mniejszą popularność CD, ale nie w tak znaczącym stopniu.

Po drugie: nie sądze, by płyta CD w najbliższym czasie została wyparta przez sklepy mp3. Osobiście wole miec oryginalną płyte CD KTÓRĄ MOGE ZGRAĆ na mp3, niżeli płacic (i tak spore pieniądze) za mp3 w sklepie internetowym... No i jezeli ktoś kupował taki plik mp3 to jaki ma dowod jego oryginalności gdyby musiał takowy przedstawić ?

06.09.2007 13:31:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

Kuru, na dowód zakupu najcześciej wystarczy mejl z numerem transakcji, który można zweryfikować u sprzedawcy bądź coś na kształt paragonu, np. SMS albo najlepiej mejl. Gdy kupiłem album Schody perfectu - byłem zarejestrowany imiennie w bazie danych.

Kuru, ponadto wg mnie sprzedaż pły CD spada dlatego, że są drogie. A MP3 może i ma gorszą jakość, ale jest znacznie tańsze. Po prostu TAŃSZE. A ze neta ma już chyba 5 miliardów ludzi, to pobrac można prawie wszędzie Tongue

06.09.2007 17:47:33
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: