Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Laptop na kolanach = bezplodnosc
AutorWiadomość
iwcia
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Status: Offline
Reputacja: 3
Portfel: 1,829
Laptop na kolanach = bezplodnosc

"Mężczyźni pracujący przez kilka godzin dziennie z laptopem na kolanach ryzykują bezpłodność - uważają badacze z Uniwersytetu Stanu Nowy Jork.

Eksperyment przeprowadzony przez amerykańskich urologów dowodzi, że mężczyźni korzystający z kolan jako komputerowego stolika, wystawiają swoje narządy płciowe na niekorzystne nagrzewanie. Problemem jest fatalne połączenie wielogodzinnego utrzymywania nóg w pozycji złączonej - przez co moszna nagrzewa się od ciepła ciała - z energią cieplną emitowaną przez notebooka.

Pilotażowe badania przypadków 29 ochotników w wieku od 21 do 35 lat pokazały, że wzrost temperatury krocza może być znaczny. W ramach eksperymentu ochotnikom mierzono temperaturę okolic narządów płciowych podczas pracy z laptopem trzymanym na kolanach, jak i podczas utrzymywania pozycji siedzącej bez komputera. Okazało się, że już samo siedzenie ze złączonymi nogami przez godzinę powoduje nagrzewanie się moszny o 2,1 stopnia Celsjusza. Obecność komputera zwiększa temperaturę o kolejne 0,7 stopnia.

Taki wzrost temperatury może mieć negatywny wpływ na płodność - związki pomiędzy wielogodzinnym wystawianiem męskich "klejnotów" na działanie podwyższonej temperatury a obniżeniem jakości nasienia są dobrze udokumentowane. Oczywiście na co dzień trudno uniknąć takich sytuacji, ale według kierującego zespołem badawczym Yefima Sheynkina, sytuacja z komputerami przenośnymi jest wyjątkowo groźna. "To nie jest krótkotrwała, okazjonalna ekspozycja, ale powtarzalne używanie komputera, z wystawianiem się na takie samo nagrzewanie latami - wiele razy każdego dnia - przez całą nową generację mężczyzn" - mówi Sheynkin.

Choć argumentacja Sheykina brzmi niezwykle logicznie, kwestia negatywnego wpływu komputerów przenośnych na męskie organy rozrodcze pojawiła się jak dotąd na forum medycznym tylko raz i to w ujęciu dość anegdotycznym. W roku 2002 prestiżowe pismo "The Lancet" opisało przypadek naukowca, który korzystając z laptopa poparzył sobie penisa. Teraz jednak może okazać się, że obniżenie płodności spowodowane korzystaniem z notebooków to poważny problem pokoleniowy. Problematyka staje się więc prawdziwie "gorącym" tematem, a zagadnienie chłodzenia laptopów nabiera zupełnie nowego znaczenia.

Szczegółowy raport z eksperymentów zespołu Uniwersytetu Stanu Nowy Jork zostanie umieszczony w lutowym wydaniu pisma "Human Reproduction". Badacze już teraz zapowiadają dalsze, pogłębione studia."

Źródło - KLIK

Wesele z POWEREM tylko u nas Smile
http://www.power.org.pl
Zapraszamy
15.08.2006 15:53:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
profesoq

*

Grupa: kolor szary
Reputacja: 0
Portfel: 1,026

łooooj zaczynam sie bac Biggrin hihih Smile

15.08.2006 16:05:25
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Portfel: 16,128

Biggrin dlatego ja wolę stacjonarne i nawet laptopów używam na biurku Biggrin Tongue

15.08.2006 21:24:41
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
terelka
Moderator
*

Portfel: 3,494

No Panowie pomyślcie zanim zakupicie laptopa Tongue Animatedwink

"Strach jest tym co niszczy, zapomnij o nim a zwyciężysz..."

27.04.2007 22:13:58
Gothka =)
Moderator
*

Portfel: 1,588

Już kiedyś o tym słyszałam. A dla kobiet laptopy są bezpieczne? ^^"

Anioł nigdy nie upada.
Diabeł upada tak nisko, że nigdy się nie podniesie.
Człowiek upada i powstaje.
[Dostojewski]
28.04.2007 08:28:06
Padlinka

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 1
Portfel: 1,431

hmmm a ja słyszlaam ze noszenie komórki w kieszeni spodni to tez bezpłodnoisc Biggrin

lubię słowo INDOLENCJA , przy nim moje lenistwo staje się czymś wyrafinowanym
:lil-lol:
28.04.2007 10:38:10
maciej
Administrator
*

Reputacja: 4
Portfel: 1,286

Ciekawa sprawa jest pewien stolik sprzedawany na allegro Animatedwink zastanawiam sie nad jego kupnem...

Pozdrawiam Maciej
28.04.2007 10:40:58
SunShine

*

Portfel: 1,514

Dobrze że to na kobiety nie działa bo zamierzam sobie laptopa kupić Animatedwink ale żeby ciepło szkodziło to nie wiedziałam...
A stoliczek fajny Smile

"nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem"
29.04.2007 08:47:25
Avalanche

*

Portfel: 212

Laptopa mają, ale w ramach oszczędności stolika już nie kupili :> ROTFL
Ja nie wyobrażam sobie trzymać mojego laptopika na kolanach. Niewygodnie >.<

29.04.2007 17:35:03
Falkhor
Administrator
*

Portfel: 16,128

W sumei to jeszcze nie zdarzyło się, abym potrzebował trzymac lapa na... kolanach. Jeśli już - to zawsze kłade pod niego jakąs podstawkę, bo tak to nawet ma lepszą wentylację. Ale tak o... i długo siedzieć... szkoda kręgosłupa.

30.04.2007 00:31:37
mala.em

*

Portfel: 1

a ja kupiłam laptopa właśnie po to żeby się uwolnić od biurka, krzesła i plątaniny kabli i baaaardzo ale to bardzo rzadko zdarza mi się używać go inaczej niż na kolanach Biggrin
i wbrew pozorom ani komputer ani moje kolana się z tego powodu nie grzeją;
mogę się więc cieszyć, że jestem kobietą Biggrin Biggrin Biggrin

30.04.2007 10:48:55
typ
: )
*

Portfel: 183

Cytat:
mmm a ja słyszlaam ze noszenie komórki w kieszeni spodni to tez bezpłodnoisc

komórką można ugotować jajko Biggrin (choć ponoć to fałsz)

Cytat:
dwóch rosyjskich redaktorów z gazety Komsomolskaya Pravda, przeprowadziło test mający na celu ukazać wpływ promieniowania i ciepła emitowanego przez telefony komórkowe na otoczenie. Eksperyment Vladimira Lagovskiego i Andrei Moiseynko który polegał na sprawdzeniu co się stanie z kurzym jajem umieszczonym pomiędzy dwoma telefonami komórkowymi z włączonym trybem rozmowy. Wyniki były zaskakujące, po 15 minutach jajo stało się dosyć ciepłe, po 25 bardzo ciepłe, po 40 było już bardzo gorące, aż wreszcie po 65 minutach... ugotowało się. Zastanówmy się teraz jak na nas działają rozmowy telefoniczne? Nawet jeżeli nie są one takie długie, to często powtarzające się również wywierają negatywny wpływ na nasze zdrowie.

filmik z gotowania Smile

heh ja chodzę z reguły w bojówkach i mam telefon na poziomie kolana Biggrin

Związek Socjalistycznych Republik Europejskich

Socyjalizm każdemu równo nosa utrze: Bogatych zdusi jutro – a biednych: pojutrze... Aleksander Fredro
03.05.2007 17:18:43
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: