Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Kwaśniewski vs. Tusk. Kto wygrał debatę ?
AutorWiadomość
Kuru

*

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 0
Portfel: 1,066

Moje uwagi:

- Z tego co wiem w Irlandii był swoisty boom gospodarczy, gdyż udało się temu krajowi "wynegocjować" niskie podatki (niższe niż w innych krajach UE). Aczkolwiek słyszałem tez ze ostatnio dzieje się tam (w Irnaldii) coraz gorzej .

- Co do uniewinnienia Sławomira Sikory to Donaldowi coś się pomieszało. Może miał na myśli tego drugiego kolesia - Artura Brylińskiego.

15.10.2007 21:11:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

Zacznę od tego, że Kwaśneiwski był nie byle jakim przeciwnikiem. BYło to widać szczególnei w pierwszej rundzie, gdzie Tusk zachowywał widoczną ostrożność. Kwach - jeździł sobie dość swobodnie, ale nie ma się co dziwić - na salonach polityczncyh i w kuluarach jest wyjadaczem.

Medialnie - remis ze wskazaniem na Tuska.
Merytorycznie - sądze, że był też umiarkowany remis, ale ze wskazaniem na Tuska.
Ostatecznie - Wygrana Tuska i REMIS dla Kwaśniewskiego Smile

Tusk był niesiony zwycięstwem nad Kaczyńskim. Kwach - bardzo często schodził w krytykę PiSu Nie wiem, co sobie myślały bliźniaki w trakcie tej debaty, ale ciśnienie skoczyło im chyba o kilka kresek :nerd:

Kwaśniewski zrobił dobre wejście, przywitał się z Tuskiem, było widac nawyki salonowca. jednak w miarę upływu czasu - słabł. Tusk sprytnie, ale na granicy smaku, wytknął mu bycie 'twarzą a nie mózgiem', insynuacje odnośnie dyspozycyjności Kwaśniewskiego jak i prawo obywateli do godnych przedstawicieli. Poza tym przypomnienie o tym, że Kwasniewski cały czas budował socjalizm, że przeszłość to nei jest jego mocna strona i że nie ma nic wspólnego z SLD (tutaj Kwaśny się bronił, ale ewidentnie bał się tego tematu). Tuskowi powinęła się noga, ale trzeba zauważyć:
- gdy wpadał Tusk - wybraniał się usmiechem i żartem.
- gdy wpadał Kwaśniewski - irytował się i robił marsową minę.

Znowu dałą o sobie znać postawa. Tusk był żywszy, gestykulował, uśmiechał się i na koniec powiedział słowo 'proszę'. Kwaśniewski kładł Tuska wiedzą i znajomością polityki zagranicznej (kto był w Nicei, kto został w stolicy - z resztą wogóle ta walka o Niceę była ciekawa) - ALE NIE ZROBIŁ Z TEGO wyraźnego argumentu.

Ciekawie wyszłą sprawa aborcji i wojsk w Iraku. Mimo wielkiej znajomości tematu i doświadczenia - lepiej wypadł Tusk, który klarownie stwierdził - ABORCJA nie, wojska - wycofać. Kwasniewski - co dla mnie aż dziwne - poplątał się. Ostatecznie - wyszło na to, że to ekipa Kwaśniewskiego i lewicy tak zamotała sprawę i PRZYZWALAŁA NA WSZYSTKO Europie 'Bo my takie fajne chłopaki jestesmy', że teraz z tego Iraku pewnie nigdy nei wyjdziemy. Miała też byc ropa - i nie ma. Wydaliśmy miliard złotych - i tez nic nie ma. CHOCIAŻ meni to ukłuło u obu kandydatów, że nei wspom,nieli o losach żołnierzy...

Co jeszcze - Tusk wytrącał Kwaśniewskiego dość umiejętnie z rytmu. W jednym momencie skończyło się to nawet tym, że... Kwaśniewski stracił czas na zadanie pytania.

Tym razem tez i publika była spokojniejsza.

Ostatecznie - Tusk miał trudne zadanie, ale bardzo konsekwentnie trzymał się swoich celów wypisanych na kartkach. Przegapił słowo szpital i poplątał się w sprawie 'Długu' - ALE wynikło z tego zamieszanie, które Kwach skończył żartem 'że jak to pan z nim rozmawiał na wolności, jak nie został ułaskawiony?'.

Nie było jakiegoś zmiażdżenia, nokautu czy upokorzenia. Ale były momenty groźne, które stuzili jednak sami uczestnicy. Mnie się ta debata podobała. I ciesze się, że narasta przekonanie, iż to DEBATY będą decydowac o tym, KTO wygra.

16.10.2007 07:55:15
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Kuru

*

Portfel: 1,066

Wg mnie wygrał Tusk. A nigdy bym się nie spodziewał, ze taki wygadany może być.
Kwaśniewski za bardzo patrzył w podłogę... Może za bardzo był pewien siebie przed debatą i to go zgubiło...

Prawda - Tusk miał kilka wpadek, ale fajnie dociął Kwaśniewskiemu na koniec "życzę panu powrotu do zdrowia" (czy jakoś tak) Biggrin

16.10.2007 08:46:21
Falkhor
Administrator
*

Kuru, Przed debatą Kaczyńskim też miałem takie obawy... ale Tusk mnie zaskoczył. jakby się obudził dosłownie... Niby mówiono, że debata Tuska i Kwacha będzie na zasadzie, aby obaj dowalili PiSowi, i między sobą - żeby nie przegrali. Poza tym podkreslam - Kwaśniewski to nie byle jaki konkurent...

16.10.2007 09:01:08
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Avalanche

*

Portfel: 212

Tusk zapytany o to w jaki sposób zachęci rodaków do powrotu z emigrancji nie mówił nic konkretnego, same ogólniki, które powtarza w kampani wyborczej i z których nic nie wynika. Dla mnie ten cud gospodarczy PO to śmiech na sali, ciekawe dlaczego nie mieliśmy takowego za rządów AWS-UW? Do tego nawet programu swojej partii dobrze nie znał jeśli chodzi o prywatyzację szpitali Biggrin Medialnie wygrał może i Tusk ale jeśli chodzi o argumenty to obaj polegli.

16.10.2007 18:12:33
levi'
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 4
Portfel: 3,304

moim zdaniem wygrał Kwaśniewski - mówił bardziej konkretnie o obecnej sytuacji w kraju, natomiast Tusk za bardzo wspierał się na prezszłości...
...a co do tej sytuacji z podatkami w Irlandii to poległ na całego :lmao: dobrze Kwaśniewski zauważył, że w Irlandii jest podatek progresywny i w dodatku jeszcze bardziej "ostry" aniżeli w polsce :hihi:

a co do historii z przytoczonym przez Kwaśniewskiego fragmentem programu PO mówiącym o prywatyzacji szpitali, to sprawa jest co najmniej zastanawiająca :O - mam nadzieję, że przed wyborami będą jeszcze jakieś dowody poza tymi taśmami CBA, które i tak są mocne...

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
17.10.2007 13:01:36
Falkhor
Administrator
*

levi', Tak z tą różnicą podatków... hmmm... to tak zapytam, bo może wiesz - skoro tam tak sotro jest z podatkami, to jak jest z ich agregowaniem i redystrybucją na cele publiczne?

18.10.2007 09:39:13
levi'
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 4
Portfel: 3,304

Falkhor,

Cytat:
levi', Tak z tą różnicą podatków... hmmm... to tak zapytam, bo może wiesz - skoro tam tak sotro jest z podatkami, to jak jest z ich agregowaniem i redystrybucją na cele publiczne?

Falk, ja nie jestem politologiem, finansistą, ekonomistą - ja tylko wskazałem na to, że w Irlandii NIE MA podatku liniowego - a tak powiedział D.Tusk :!: - chciałem abyście zauważyli tą małą "niedokładność"

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
19.10.2007 19:30:24
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: