Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Kto wie jak obcinac roze ?
AutorWiadomość
Kiwi

*

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 0
Portfel: 1,427
Kto wie jak obcinac roze ?

Mam problem. Moi pracodawcy prosili mnie zebym przyciela roze w ich ogrodzie, bo oni nie maja na to czasu. Chce to zrobic jak najlepiej i zeby nie zniszczyc krzakow. Prosze o jakies rady.
Dodam, ze sa to mlode (najwyzej 2 letnie) krzaczki roz pnacych. Wlasnie przekwitaja.

*
KAŻDY NOWY DZIEŃ RODZI NOWE PARANOJE
28.08.2007 12:20:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
siss

*

Portfel: 791

Cytat:
Cięcie róż pnących wykonuje się ostrożnie, gdy pąki są już nabrzmiałe i widoczne. Wycina się najpierw pędy najstarsze, potem cienkie, uszkodzone, suche i wadliwie rozmieszczone. Skracanie pozostałych ogranicza się do obcięcia części przemarzniętych oraz psujących pokrój roślin. Cięcie wykonuje się lekko ukośnie, około 0,5 cm nad pąkiem.

źródło: pnacza.info
Poczytaj, może coś pomoże, ale w sumie ja bym się bała za takie coś zabierać. To jednak wymaga trochę wiedzy i doświadczenia.http://www.leroymerlin.pl/mpng2-front/pr...=on#etape5

28.08.2007 15:51:06
Megg
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 2
Portfel: 1,397

Jak razem z mamą obcinałyśmu róże czy to pnące czy nie to obcina się tak aby młodych pąków racej nie dotykać - by ich sie zaśniecić bo mogą zwiędnąć; obcina się gałązki ucychające w miejscu granicu zdrowej części łodyżki i części ze zmianami. Czasem pojawiają się czerwone plamki jakby przebarwienia. Jeśli natomiast ponad tym jes normalnma zielona łodyżka to nic sie nie dzieje - nie trzeba obcinać. Co do formowania całego krzewu nie wiem jak jest dokładnie. Przycinanie suchych gałązek to czynność normalna. Nie osłabia rośliny jeżeli jest zdrowa - to naturalne. Jeżeli uschnie połowa krzewu to co innego - świadczy o tym że np roślina umarzła. Radzę doczytać w internecie. To co pisałam wyżej to raczej takie tradycyjne domowe zabiegi Animatedwink

Przecież noc właśnie sprawia że wiesz co to dzień,
A ciszy zawdzięczasz że piękniej brzmi pieśń,
Więc czekaj cierpliwie a ziści sie sen...
Życie trwa...
28.08.2007 16:21:13
Kiwi

*

Portfel: 1,427

Dzieki. Chetnie skorzystam z Waszych rad Smile

[ Dodano: 2007-09-25, 13:53 ]
Jednak nie skorzystałam. Okazało się, że muszę wracać do domu. I całe szczęście. Ale teraz w swoim ogródku coś ładnego zrobię Smile

*
KAŻDY NOWY DZIEŃ RODZI NOWE PARANOJE
30.08.2007 14:08:23
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: