Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (3):« Pierwsza < Poprzednia 1 [2] 3 Następna > Ostatnia »
Książka - Poczytaj mi mamo, poczytaj mi tato :)
AutorWiadomość
Zuziaaa

*

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 0
Portfel: 1,399

Falkhor, w jakiej masz wersji ? elektronicznej czy "papierowej" ?

Czasem trzeba kogoś ugryźć, żeby poczuć się lepiej .......
16.10.2006 09:12:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Padlinka

*

Reputacja: 1
Portfel: 1,431

poieram Sapkowskiego ;] czyta sie leko z fantazja i humorem
ja czasem lubie pogrzebac w lit pięknej Jasnorzewskiej(erotyki Biggrin ) czy nawet samej Szymborskiej

16.10.2006 16:31:07
okimaxim

*

Portfel: 2,337

z literatury pięknej to ja preferuje głównie Stachure Smileale i Staffa i Tuwima Smile oczywiście także ks.Twardowskiego... jeszcze kilka ale teraz wyleciało mi z głowy... Animatedwink

16.10.2006 17:24:29
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
maheusz

*

Portfel: 64

A co powiecie na Leśmiana, na Baczyńskiego, Gałczyńskiego? Staffa nie trawię niestety, aczkolwiek Stachura podoba mi się... ale tylko proza. Szymborska? Oczywiscie Smile. Miłosz? Tu tylko jego poezja wcześniejsza (o której mówi, że jest niedojrzała ^^). Wiersze z stylu - 'Ty który skrzywdziłeś człowieka zwykłego...'. Poza tym Broniewski, Majakowski nawet (niektóre tylko niestety). Błok? Zna ktoś w ogóle poezję Błoka? Smile.

Ehh... nie będe dalej wymieniał Tongue.

Śmiejąc się bo zawsze z popiołu w popiół
17.10.2006 00:33:36
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

maheusz, Hmmm...

Błoka - tylko 'W restauracji', bo kiedyś ktoś mi to podesłał. Hmmm... ale język ma piękny i barwny...

Z tych co jeszcze padały nazwiska powyżej - które znam i lubię przynajmniej niektóre utwory - B. Leśmian, K.K. Baczyński, K.I. Gałczyński, L. Staff. Stachury... hmmm.. większej styczności nie miałem. Szymborska jest ok, ale jak dla mnie to nie jest to jakaś super rewelacja... Miłosz? Też tylko niektóre wiersze. Ponadto jeszcze Norwid.

A kto czytał Marek Hłasko - Pierwszy krok w chmurach?

17.10.2006 09:51:34
Ahab

*

Portfel: 843

profesoq napisał(a):
Smile....Lem teraz czekam na nowa pozycje co moge napisac o tym autorze hmmm najlepszy pisarz literatury fantasty swoisty GURU na rynku literatury fantasty co do opisu kazdej pozycji jaka przeczytalem to naprawde duzo duzo musiał bym napisac Smile szczerze mowiac jestem zafascynowany jego literatura Smile

Osobiście też lubię twórczość Lema, z jego dzieł najbardziej przypadły mi do gustu "Solaris" i "Dzienniki gwiazdowe".
Co do samego autora... miałem go za wielki autorytet - tyle się o nim móiwło, że jest taki inteligent itp. Lecz jak zacząłem czytać jego ksiązke "Rasa drapieżców - Teksty ostatnie" i bliżej zaznajomiłem się z jego postacią, to stwierdziłłem, że Lem miał tendencje do gnojenia wszystkiego.

Już nie wspomnę jak krytykował dzieła Philipa Dicka (faktem jest, że nie wszystkie książki były górnolotne), a ten nie pozostawał bez rewanżu.
Patrząc na takie zgrzyty pomiędzy dwoma pisarzami, człowiek traci ochote na czytanie czegokolwiek. W przypadku Dicka to jeszcze mozna mu przepuścić jego zachowanie, ze względu na jego stan psychiczny/zdrowotny.
Prawda jest taka, że Lem żył przeszłością! Opiewał swój piękny Lwów, i jaki to Miłosz był wspaniały. Potrafił tylko ręce załamywać, nad tym jakie jest nowe pokolenie nowych pisarzy.

To tyle o Lemie.

Ostatnio przeczytałem "Myszy i ludzie" John Steinbeck. Przeczytałem ją pod wpływem serialu Lost. O dziwo naprawde jest tego warta. Nie dziwię się, że autor dostał za nią literacką nagrodę Nobla.
Książkę łatwo się czyta, dużo stron nie ma, a jest wspaniała. Niestety nie można jej nabyć, gdyż wszedzie wyczerpano nakład - pozostaje wiec biblioteka w ostateczności net...

13.11.2006 22:30:57
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

Reputacja: 6
Portfel: 4,364

A ja polecam Pachnidło, już wkrótce premiera filmu a podstawie tej fascynującej, mrocznej i pełnej tajemnic i napięcia książki ... ale ja i tak uważam, że to w książce tkwi magia a film .... jest tylko uzupełnieniem dla piękna tejże książki ... Peace Biggrin

I know it seems hard sometimes
but remember one thing.
Through every dark night,
theres a bright day after that.
So no matter how hard it get,
stick your chest out,
keep ya head up.... and handle it.

Tupac Shakur
26.01.2007 02:02:07
merigold

*

Portfel: 48

Polecam Sapkowskiego-dużo czasu minęło od kiedy kumpel mi go polecił,az kiedys z nudów zaczęłam czytać....i nie mogłam przestaćSmile
Ostatnio przeczytałam trylogie Pilpiuka "kuzynki", "Księżniczka" i "Dziedziczki" czyta się szybko,lekko i przyjemnie,bardzo miła rozrywkaSmilePolecam

nadzieja umiera ostatnia....
08.02.2007 17:24:09
siss

*

Portfel: 791

Widzę wielbicieli polskiej literatury. Pochwalam Animatedwink , aczkolwiek sama niewiele znam, nie licząc lektur szkolnych, których chyba większość przeczytałam (a większość z większości po "omówieniu" na lekcjach Tongue ).

Uwielbiam mroczne i tajemnicze klimaty i pewnie dlatego moim ulubionym pisarzem stał się Stephen King.
Prócz tego literatura francuska, niekoniecznie ta współczesna.

Poezję lubię, ale chyba jestem za leniwa, czeby po nią sięgać częściej.

Ostatnio przeczytałam "Tajną sankcję" Briana Haiga (jedna z książek, które pożyczam dla taty Smile)-ciekawa intryga i fajnie napisane. Chyba skuszę się na dalszy ciąg serii. Tak że na teraz polecam.
A obecnie czytam H. Cobena "Niewinny"; średnia, ale jak już połowę się przeczytało, to szkota tak rzucić książkę...

Tak w ogóle to lubię czytać kilka książek na raz, plus gazety, arty w internecie. Czytam odkąd sięgam pamięcią Animatedwink , a nauczyłam się szybko i tak mi zostało Biggrin

14.02.2007 19:43:45
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

siss, Hehehe Smile To tak jak ja - sporo czytam, ogólnie, bo książek to jednak mniej czasu, ale którkie opowiadanka, artykuły.... no i jednak poezja. jakby co - to zachęcam do popisania ciekawych artykułów na naszych łamach, hehe Smile Zawsze warto spróbować albo zachęcić innych do czytania Smile

Polska literatura nei jest zła Smile To hipokryzja mówienie, ze jest do bani... a jest jej wręcz ogromny ocean. wystarczy odwiedzić biblitoeke miejską Biggrin

14.02.2007 20:28:12
Guest
Unregistered

Portfel:

Nio mi już chyba nikt nie poczyta a czasami bym chciał Smile

15.02.2007 19:04:59
Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Prot

*

Portfel: 457

Czytał ktoś "Samotność w sieci" Janusza L. Wiśniewskiego? lub "188 dni i nocy"Janusza L.Wiśniewskiego i Małgorzaty Domagalik. Jestem facetem ale te książki b.mi się podobały, jak większość jego książek. Polecam też "Rubio" napisaną przez Williama Wharton-a i tak samo większość jego książek, oraz Paulo Coelho "Jedenaście minut", "Weronika postanawia umrzeć"itp. także jego książki wciągają... POLECAM.

20.02.2007 20:10:40
WhiteRaven

*

Portfel: 36

Cytat:
Czytał ktoś "Samotność w sieci" Janusza L. Wiśniewskiego?

Zabrałam się za to, ale strasznie pokręcony początek...

Cytat:
oraz Paulo Coelho "Jedenaście minut", "Weronika postanawia umrzeć"

"Weronika postanawia umrzeć" <- kapitalna książka. Daje do myślenia. Szkoda tylko, że wszystkie książki Coelho są tak do siebie podobne, bo chyba zgodzisz się ze mną, że schemat ich wszystkich jest identyczny... A mimo to polecam Smile

05.03.2007 14:58:36
Prot

*

Portfel: 457

WhiteRaven napisał(a):
książki Coelho są tak do siebie podobne, bo chyba zgodzisz się ze mną, że schemat ich wszystkich jest identyczny.

zgadzam się, ale lubie czytać Smile

WhiteRaven napisał(a):
Zabrałam się za to, ale strasznie pokręcony początek...

hymm czytaj dalej... Słyszałem różne zdania na temat tej książki, przeważnie pozytywne a autor J.Wiśniewski jest dla mnie autorytetem. Ja ją bardzo lubię bo dzięki niej poznałem kogoś... Smile

"Życie jest piękne gdy żyć się umie..."
06.03.2007 19:27:02
Cerberion

*

Portfel: 378

z Coelho to mialem okazje przeczytac czesc Zahira - tak sie to chyba czyta ale bylo to troche dawno

ostatnio - JF Cooper - ostatni mohikanin. Czytalem to juz ze dwa razy, ael ciagle mi sie ta ksiazka podoba Smile

(, + +) No matter how you can't stop it now... (@ @,)
07.03.2007 11:11:15
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: