Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Krwiopijcom mówimy zdecydowane NIE
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 4
Portfel: 0
Krwiopijcom mówimy zdecydowane NIE

Artykuł z Kiosk.onet.pl LINK_LINK_LINK
Autor: Tina Baier, Suddeutschezeitung

Zoolodzy pracują nad nowym środkiem odstraszającym komary. Tworzą go na bazie potu ludzkiego – a konkretnie potu tych osób, które są rzadko kąsane przez komary.

No bo jak to wytłumaczyć, ze jesteś sobie na ognisku, pociągniesz jedną puszkę, druga, robi się ciemno... a tu Cię wszystko żre jak opętane a kolega, co wyopił znacznie więcej lezy sobie na zielonej trawce i wszystko go omija?? No bo, prosze państwa, on ma INNĄ krew Biggrin

Cytat:
niektórzy ludzie wręcz przyciągają do siebie komary, a innych jakby one omijały.

Insekty te są w stanie ukąsić człowieka 40 tysięcy razy w ciągu godziny.

A dlaczego nas gryzą? Nie tylko dlatego, ze jesteśmu duzi, łatwo w nas trafić i spokojnie 5 litrami krwi wyzywimy jakieś 20.000 komarów...

Cytat:
Martin Geier, kierownik zespołu zajmującego się ochroną przed insektami na Uniwersytecie w Ratyzbonie, uznaje za możliwe, że także ludzie mogą produkować substancje działające odstraszająco na komary. Jak na razie rozpoznano u człowieka jednak tylko te, które szczególnie przyciągają insekty. To mieszanka kwasu mlekowego, amoniaku i niektórych kwasów tłuszczowych. - Poszczególne składniki muszą występować w ściśle określonych proporcjach, w przeciwnym razie nie działają wabiąco na komary – wyjaśnia Geier.

A czy mit "słodkiej krwi" jest prawdziwy?

Cytat:
Twierdzenie, że komary rzekomo wolą „słodką krew“ nie ma nic wspólnego z prawdą – podkreślają badacze. Nieprawdziwe są również sugestie niektórych amerykańskich naukowców, że ludzie z wysokim poziomem cholesterolu stają się szczególnie często ofiarami komarów. Do tej pory nie opublikowano żadnych dowodów na prawdziwość tej teorii.

Praktycznie nie można sobie wyobrazić ogniska wieczorową porą tak, aby uniknąć tego plugastwa - komarów. Za dnia, jeśli się człowieku spocisz - dorwą Cię nie tylko komary lae tzw. ślepki, końskie muchy, bąki - które nie tyle się wkłuwają, ale wręcz wygryzają fragmenty skóry (ała!). Czy jest jakiś sposób? Dym ogniska, ogrom wlanego w siebie piwa, krzyczenie starych indiańskich przekleństw?

Jak radzicie sobie z komarami?

Pooooozdrawiam.

24.07.2006 13:21:45
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
terelka
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 0

Ja własnie sobie nie radze :/ Ostatnio jak byłam na Sanie to mnie pogryzły :567:

Moze ktoś ma skuteczny sposob na ich odstraszenie i podzieli sie z nami ? Smile

"Strach jest tym co niszczy, zapomnij o nim a zwyciężysz..."

24.07.2006 13:34:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
profesoq

*

Grupa: kolor szary

Świeczki zapachowe Smile Pomagaja i ładnie pachna Smile

24.07.2006 13:36:44
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

profesoq, Hmmmm... takie, co to np. są do kupienia w Tesco czy w Kleryku za parę złotych? No ja tego nie próbowałem. Po prostu bawiłem się w szamana i chowałem w kłebach dymu, póki nie straciłem przytomności Biggrin

Sprawdzone metody... Spodnie i dresowa bluza Smile Mniejsza szansa na przekłucie się małego agenta. Jeśli ciepło - no to już jest gorzej... Pomaga OFF. No albo ciągły ruch Smile

24.07.2006 13:51:24
profesoq

*

Takie normalne Biggrin heh Zapachowe Smile

24.07.2006 13:59:53
Falkhor
Administrator
*

Ludzie róznie postrzegają zapachy... to, co dla jednych pachnie ładnie i znośnie, innym kojarzy się ze smrodem i mękami piekielnymi, że o ujadającym trzygłowym Cerberze nie wspomnę.

Sceptyczny jestem co do tego pomysłu. Mooooooże czasem to działa, ale tylko chyba w bezwietrzne dni. Z praktycnzego punktu widzenia i tak najlepsza jest przewiewna odzież na wieczór, a dłonie, szyję, stopy - lepiej spryskać owym OFFem, który czasem działa. Z resztą... Mnie tam to aż tak bardzo nie przeszkadza. Kilka ugryzień komarów (KOMARZYC!) to jeszcze nie tragedia. Co innego ślepki... raaaaaany, prawdziwe bestie.

24.07.2006 14:09:28
profesoq

*

Cytat:
Co innego ślepki...

A co to Tongue

24.07.2006 14:16:10
Falkhor
Administrator
*

Spojrzyj jej prosto w oczy (złożone Biggrin )
Link_01
Opis much Biggrin /duzo tego.../
Link_02

Końska mucha w porównaniu ze zwykłą muchą to jak różnica między nietoperzem a komarem Biggrin Orientacyjnie oczywiście Biggrin To taki duzy owad, strasznie sprawnie unika ciosów dłonię w powietrzu, jest niesłychanie upierdliwy i w porze letniej często można go spotkać na łańcuckiem basenem, rozkładając się blisko ogrodzenia przy Bażantarnii Biggrin

Poooozdro.

24.07.2006 14:41:02
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

bielizna Perfumeria timbaland mp3 tanie domeny pozycjonowanie stron www