Odpowiedz  Napisz temat 
Strony (2): « Pierwsza [1] 2 Następna > Ostatnia »
Krajowy Rejestr Karny - Wykaz pedofilów
Autor Wiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 4
nfm: 16,039
Krajowy Rejestr Karny - Wykaz pedofilów

Taki miałby być nowy pomysł Ministerstwa Sprawiedliwości - publiczny wykaz osób skazanych za pedofilię. Do tego jeszcze:
- publikacja pełnych danych osobowych (adres, zdjęcie, itd.)
- opis przestępstwa
- zakaz pracy w:
a. edukacji, opiece, wychowaniu, ochornie zdrowia
b. zatrudnienia, wypoczunku, rekreacji, działalności artystycznej
c. placówek kultu religijnego
d. świadczenia usług, gdiz eodbiorcami są głównie dzieci (np. sklepy z zabawkami)
- obowiązek zgłąszania się w podanych terminach
- meldowanie o zmianie pobytu trwającej dłużej niż 3 dni
- publikacja trwa od uprawomocnienia się wyroku do chwili jego zatarcia.

Zdania są podzielone - jedni uwazają, że to kolejne marnotrawienie pieniędzy, bo i tak brakuje środków na inne programy związane z pdefilami (np. programy terapeutyczne). Ale znowuż specjalista ds. psychologii społecznej, profesor J. Czapiński - wskazuje brak naruszenia praw człowieka takim aktem prawnym jak i zarazem prawo innych do bezpieczeństwa. Przykładowo - pracodawcy byliby zobligowani sprawdzić przeszłośc nowego kandydata, czy nie figuruje w takim wykazie...jak podaje gazeta 'Polska' - wprowadzenie w życie tego projektu kosztowałoby ok. 1,7 miliona złotych.

Co o tym sądzicie?

19.10.2007 09:48:30
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Kuru

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0
nfm: 1,020

Dobry pomysł.

Skoro skazanych za pedofilię nie wolno "zlikwidować", to przynajmniej ludzie powinni mieć prawo ochrony swoich dzieci przed tymi degeneratami.

19.10.2007 11:05:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Falkhor
Administrator
*

Kuru, Heh... gdyby to było łatwiej z tą kastracją chemiczną, to może i by się na to zdecydowali - tyle tylko, że kuracja miesięczna kosztuje w okolicach 1.000 złotych...

Cytat:
ludzie powinni mieć prawo ochrony swoich dzieci

Dla mnie ten argument przemawia najbardziej. Bo niestety, ale państwu tego obowiązku zostawic na wyłączność nie można, ze upilnuje ich wszystkich...

19.10.2007 11:34:32
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Bake

*

Reputacja: 7
nfm: 2,893

mi ta akcja BARDZO kojarzy się z akcją Hiacynt jeszcze za komuny:

Cytat:
http://pl.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3%C5%BCowe_teczki

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" Fryderyk Nietzsche
19.10.2007 11:38:00
SzalonyMściciel

*

nfm: 304

Po pierwsze:

o ile rozumiem dlaczego osobom skazanym za pedofilię należy utrudniać zatrudnienie w tych wszystkich miejscach, w których istnieje możliwość ich kontaktu z dziećmi, o tyle nie rozumiem dlaczego tego samego nie należy utrudniać osobom skazanym za zabójstwo/gwałt/porwania/wymuszanie okupu, itd.

Po drugie:

nie rozumiem dlaczego miałbym mieć możliwość oglądania gęby pedofila i zaznajomienia się z jego danymi osobowymi, podczas gdy nie mam takiej możliwości w przypadku osób, które odsiedziały swój wyrok za zabójstwo/gwałt/porwania/wymuszenia okupu, itd. Sam nie mam dzieci i póki co bardziej dotyczy mnie ryzyko trafienia na kogoś, kto nie zawaha się posłać mnie na tamten świat gdyby np. poczuł nieodparte pragnienie aby stać się posiadaczem moich pieniędzy. Ryzyko jest całkiem spore, bo na przykład:

Cytat:
Spośród 326 osób skazanych za zabójstwo, które zakończyły karę w 1999 roku, 5% (16 osób) odbyło ją w całości, zaś 310 (95%) odbyło tylko część kary korzystając z instytucji warunkowego przedterminowego zwolnienia.

Średni wymiar orzeczonej kary wyniósł około 118 miesięcy (około 10 lat). Najniższy wyrok to 10 miesięcy, najwyższy 25 lat. Przeciętna kara pozbawienia wolności dla młodocianych to 86 miesięcy (7 lat i 2 miesiące), dla pierwszy raz karanych - 114 miesięcy (9,5 roku), a dla recydywistów - 209 miesięcy (17 lat i 5 miesięcy).
W grupie zabójców, którzy odbyli całą orzeczoną karę, średni czas pobytu w zakładzie karnym wyniósł 87 miesięcy (7 lat i 3 miesiące). Pierwszy raz karani kończyli karę średnio po 85 miesiącach, czyli 7 latach, recydywiści po - 120 miesiącach (10 latach).

Średni pobyt w więzieniu skazanych za zabójstwo wynosił 84 miesiące, czyli 7 lat.

Skazani za zabójstwo otrzymali warunkowe zwolnienie po odbyciu 68% orzeczonej kary, czyli średnio po 84 miesiącach (7 latach). Należy przy tym z naciskiem podkreślić, że średnia długość pobytu w zakładzie karnym tych, którzy odbyli karę w całości była taka sama - również 7 lat. Sąd penitencjarny udzielając warunkowego zwolnienia skrócił karę średnio o 3 lata. Najszybciej udzielano warunkowego zwolnienia młodocianym: średnio po 52 miesiącach (4 latach i 4 miesiącach), czyli po 60% orzeczonej kary (86 miesięcy - 7 lat i 2 miesiące). Wśród ogółu sprawców zabójstw, co czwarty (78 osoby) odbywał karę pozbawienia wolności nie tylko za zabójstwo, ale jednocześnie za inne poważne przestępstwa, takie jak rozbój, ciężkie uszkodzenie ciała, zgwałcenie. Średni wymiar orzeczonej kary dla tych skazanych wynosił 136 miesięcy. Zakład karny opuścili po odbyciu średnio 72% kary. W grupie tej przeważali pierwszy raz karani (65 osób), którzy stanowili 83%. Warto zauważyć, że aż 96% (75 osób) sprawców zabójstw oraz innego przestępstwa skorzystało z warunkowego przedterminowego zwolnienia.

Pedofilię ścigać, karać, ale nie popadać przy tym w paranoje. Pedofile to nie jest najniebezpieczniejsza grupa przestępcza w tym czy innym kraju.

"Mieli do wyboru wojnę, lub hańbę. Wybrali hańbę, a wojnę będą mieli i tak." - czyż to nie pięknie powiedziane? ^^
-----------------------------------------------------------------------
19.10.2007 11:56:50
Falkhor
Administrator
*

Bake, Hmmmm... no ale bez przesady. Bycie gejem a pedofilem to jest jednak różnica :eek:

19.10.2007 11:58:55
Kuru

*

SzalonyMściciel napisał(a):
nie rozumiem dlaczego tego samego nie należy utrudniać osobom skazanym za zabójstwo/gwałt/porwania/wymuszanie okupu, itd.

nie rozumiem dlaczego miałbym mieć możliwość oglądania gęby pedofila i zaznajomienia się z jego danymi osobowymi, podczas gdy nie mam takiej możliwości w przypadku osób, które odsiedziały swój wyrok za zabójstwo/gwałt/porwania/wymuszenia okupu, itd. Sam nie mam dzieci i póki co bardziej dotyczy mnie ryzyko trafienia na kogoś, kto nie zawaha się posłać mnie na tamten świat gdyby np. poczuł nieodparte pragnienie aby stać się posiadaczem moich pieniędzy. Ryzyko jest całkiem spore, bo na przykład:

A ja chciałbym miec wgląd w takie dane (że ten a ten to gwałciciel/morderca/złodziej/pedofil) - by wiedzieć z kim mam do czynienia, z kim sie nie zadawać.

19.10.2007 12:05:05
Falkhor
Administrator
*

Może dzięki takiemu projketowi wkrótce ktoś na oficjalnym wystąpieniu zaproponuje, aby rozszerzyć ową 'publikację' także o tych odpowidzialnych za zabójstwo/gwałt/porwania/wymuszenia okupu ? Nie byłoby to takie złe... Tylko co z czasem 'zatarcia' się przestępstwa? W sensie - kiedy takei zdjęcie zniknie? Nie czarujmy się - więzienie to kara, po której odbyciu jednak nie mozna już dłużej 'karać'. /nie wolno karać dwa razy za to samo przestępstwo/

19.10.2007 12:09:46
Kuru

*

Falkhor napisał(a):
W sensie - kiedy takei zdjęcie zniknie? Nie czarujmy się - więzienie to kara, po której odbyciu jednak nie mozna już dłużej 'karać'. /nie wolno karać dwa razy za to samo przestępstwo/

Gwałciciel pozostanie gwałcicielem. A czy ujawnianie tych danych to byłaby kara ? Wg mnie powinniśmy to postrzegać jako "zabezpieczenie przez ponownym popełnieniem przestępstwa" - bo jak działa resocjalizacja to wiele się mówiło, zwłaszcza po tym jak zwolniony morderca znowu morduje.

19.10.2007 12:16:10
SzalonyMściciel

*

Agrument iż "więzienie to kara, po której odbyciu jednak nie mozna już dłużej 'karać" winien tyczyć się każdego z wyżej wymienionych przestępstw albo wcale nie powinno go być, w przypadku takich pomysłów jak wgląd do danych personalnych osób po wyrokach za te przestępstwa.

"Mieli do wyboru wojnę, lub hańbę. Wybrali hańbę, a wojnę będą mieli i tak." - czyż to nie pięknie powiedziane? ^^
19.10.2007 12:16:39
Kuru

*

Więzienie powinno pełnić 3 funkcje:

- karać (samo w sobie jest karą)
- rescjalizować * (przynajmniej powinno - jak to jest w rzeczywistości wiemy)
- izolować od społeczeństwa (dla dobra innych ludzi)

* w przypadku pedofili więzienie powinno tez leczyć, ale czy jest to wykonywalne ? Nie wiem - nie jestem w temacie.

19.10.2007 12:30:20
Bake

*

ale ja jestem ZA akcją. W ogóle to powinno się ich kastrować albo wywozić na Sybir.

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" Fryderyk Nietzsche
19.10.2007 12:33:45
SzalonyMściciel

*

Bake, chciałbym wiedzieć, dlaczego według Ciebie powinno się kastrować pedofila, a nie powinno się kastrować osoby, która dopuściła się gwałtu. Chyba, że kastrowałbyś wszystkich jak leci, to zmienia postać rzeczy Smile.

19.10.2007 12:46:03
Bake

*

SzalonyMściciel, WSZYSTKICH JAK LECI. Gwałcicieli pedofilii. Mam takie uczucie jakbyś bronił pedofilii...

mam nadzieje że mylne. Bo Ci "ludzie" nie zasługują na szacunek tylko na kule w łeb.

19.10.2007 13:14:18
SzalonyMściciel

*

Jedyne czego bronię, to zachowania dalekiego od popadania w paranoję, w przypadku której z pedofila robi się wroga publicznego numer jeden, a mordercy, gwałciciele i cała reszta tego bandyckiego syfu opuszczają grupowo zakłady karne, ułaskawiani bądź traktowani wyjątkowo łagodnie jeśli idzie o zwolnienia przedterminowe. Nie podoba mi się to, że pedofilia traktowana jest jako narzędzie do odwracania uwagi społeczności od spraw dotyczących jej w stopniu o wiele większym. Owszem, jest problem, już napisałem - pedofili łapać i karać surowo, ale bez zbiorowej histerii, bo niedługo okaże się, że za to, że umyjesz własne dziecko dłonią zamiast gąbką jakiś "postępowy" karnista będzie chciał Cię wykastrować, a przykładowo morderca kogoś z Twojej rodziny zostanie ułaskawiony z racji tego, że miał trudne dzieciństwo, albo np. dlatego, że "w jego kręgu kulturowym czyn ten nie jest tak wyjątkowo źle postrzegany jak w naszym".

19.10.2007 13:33:22
Odpowiedz  Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

*  Slowacja Online *   *  Forum Miasta Nisko *   *  Forum Gminy Dubiecko *   *  Bulgaria Online *   *  WebMachine.pl - kliknij i wymien sie linkiem *