Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Korupcja a polityka
AutorWiadomość
terelka
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Status: Offline
Reputacja: 0
Portfel: 3,494
Korupcja a polityka

Cytat:
Prokuratura Okręgowa w Warszawie wystąpiła do sądu o aresztowanie na 3 miesiące podejrzanego o korupcję b. ministra sportu w rządzie PiS Tomasza Lipca.
źródło - onet.pl

To chyba jakaś groteska?? Człowiek, który tak walczył niby z korupcją, chciał odwołania zarząd PZPN i w ogóle cuda wyprawiał, teraz jest sam podejrzany o korupcje <szok>. Czemu tak się dzieje, że wysokie stanowiska w państwie zajmują ludzie, którzy chcą się dzięki temu dorobić, niestety nie w legalny sposób...

"Strach jest tym co niszczy, zapomnij o nim a zwyciężysz..."

26.10.2007 15:03:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
levi'
Moderator
*

Reputacja: 4
Portfel: 3,304

hmmm mnie dziwi to całe zamieszanie - przecież od dawna było jasne, że ten człowiek został odsunięty za korupcję Tongueuppyeyes: więc czemu teraz się zrobiło takie "halo" :?: :?: :?: :O

[ Dodano: 2007-10-26, 16:42 ]
terelka,

Cytat:
Czemu tak się dzieje, że wysokie stanowiska w państwie zajmują ludzie, którzy chcą się dzięki temu dorobić, niestety nie w legalny sposób...

terelcia przecież zawsze tak było - i teraz niech mi ktoś nie mówi, że walka z korupcją jest niepotrzebna :?: :!: :!:
mam nadzieję, że przez takie zatrzymania ludzie na wysokich stanowiskach zaczną się bać :!: :!: :!: tak tak tak właśnie bać :!: bo przez te wszystkie lata uważali, że są bezkarni...TRZEBA z tym skończyć :!: :!: :!:

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
26.10.2007 16:39:37
terelka
Moderator
*

levi',

Cytat:
hmmm mnie dziwi to całe zamieszanie - przecież od dawna było jasne, że ten człowiek został odsunięty za korupcję Tongueuppyeyes: więc czemu teraz się zrobiło takie "halo" :?: :?: :?: :O

Ale teraz maja na niego mocne dowody Animatedwink grozi mu więzienie itp.

Cytat:
mam nadzieję, że przez takie zatrzymania ludzie na wysokich stanowiskach zaczną się bać :!: :!: :!: tak tak tak właśnie bać :!: bo przez te wszystkie lata uważali, że są bezkarni...TRZEBA z tym skończyć :!: :!: :!:

Trzeba Smile I to koniecznie! Teraz zanim ktoś weźmie łapówkę, zastanowi się 10 razy Biggrin

26.10.2007 17:06:38
Kuru

*

Grupa: Zarejestrowani
Portfel: 1,066

Pamiętacie jak mówiłem, że będzie obciach jak afery PiS zaczną wychodzić na jaw po wyborach ? Pamiętacie ?

Cytat:

No właśnie !? Dlaczego jak jest afera związana z członkiem PiS (obecnie byłym członkiem), to jest rozdmuchiwana po wyborach ? Dziwne, ze skoro na Sawicką już dużo wczesniej mieli dowody to dopiero tuz przed wyborami publikują filmy etc ?!

Zgadnicjcie kto to powiedział: napisał(a):
Po pierwsze moja wpadka w debacie z Tuskiem. Poszedłem na nią wymęczony, trochę chory i jednocześnie nieprzygotowany. I skończyło się źle. Druga sprawa, to że Aleksander Kwaśniewski swym zachowaniem odebrał LiD 3-4 procent poparcia i dorzucił je PO. Sądzę też, że zaszkodziła nam sprawa Beaty Sawickiej. Trzeba było dać sobie z tym spokój. Ale Mariusz Kamiński sądził, że jeśli ujawni kulisy akcji CBA już po wyborach, to nikt tego nie usłyszy.

http://wiadomosci.wp.pl/kat,,wid,9332669...caid=14b59

Czekać, aż nagle zaczną wychodzić na jaw świeże "rodzynki" z PiS... Ot tak nagle po wyborach...

26.10.2007 17:21:35
terelka
Moderator
*

Kuru,

Cytat:
Czekać, aż nagle zaczną wychodzić na jaw świeże "rodzynki" z PiS... Ot tak nagle po wyborach...

No właśnie... Kuru masz dużo racji. Mnie dziwi też to, że PiS szukał układu wszędzie i znalazł go tylko u siebie Biggrin Widocznie inne partie są "czyste". A sprawa Sawickiej tylko zaszkodziła PiSowi, bo ludzie już mieli dość spektakularnych konferencji prasowych itp.

26.10.2007 17:38:23
Jaruszczow

*

Portfel: 585

z korupcją sie nie wygra... trzeba likwidować jej przyczyny... tj. np. koncesje, zezwolenia itp.
bo dopóki jest okazja do wręczenia korupcji, to korupcja będzie... niezależnie od działalności organów państwa.... pół kraju przecież nie zamknął.

Whispering voices in my head, Sounds like they're calling my name
26.10.2007 17:42:07
levi'
Moderator
*

terelka,

Cytat:
Ale teraz maja na niego mocne dowody grozi mu więzienie itp.

i popieram :!: trzeba wyciąć tą korupcję :!: :!: :!: ze wszystkich szczebli :!:
Kuru,

Cytat:
Pamiętacie jak mówiłem, że będzie obciach jak afery PiS zaczną wychodzić na jaw po wyborach ? Pamiętacie ?

ja tylko przypomnę, że tą aferę wykrył PiS i to w okresie własnych rządów :lmao: a teraz są TYLKO wyjaśnienia...
terelka,

Cytat:
No właśnie... Kuru masz dużo racji. Mnie dziwi też to, że PiS szukał układu wszędzie i znalazł go tylko u siebie

naprawdę TYLKO :?: heh ojjjj chyba się mylicie :hihi: ja dam sztandarowy przykład: Sawicka - to chyba nie posłanka PiSu =D

zgadzam się Jaruszczow, korupcja będzie, bo taki mamy system - TRZEBA go zmienić :!:

26.10.2007 19:32:58
terelka
Moderator
*

levi',

Cytat:
Sawicka - to chyba nie posłanka PiSu =D

To akurat zły przykład Animatedwink bo akurat ta afera zaszkodziła samemu PiS- owi Animatedwink

26.10.2007 19:35:06
levi'
Moderator
*

terelka,

Cytat:
To akurat zły przykład bo akurat ta afera zaszkodziła samemu PiS- owi

ja nie mówie, że nie zaszkodziła, ale mówicie, że wykryli afery TYLKO (albo w większości) w szeregach PiSu, a to przecież nei jest prawdą :!:

26.10.2007 19:39:30
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

Polityka i korupcja... Politykę bez korupcji można mieć chyba tylko na komputerowej symulacji polityki encyklopedycznej, idealnej Animatedwink

Zniesienie koncesji, pozwoleń itd. - nie jest skuteczną metodą na walkę z korupcją. patrząc na ostatnie wydarzenia - najbardziej realne wydaje mi się upublicznienie działalności rządu i parlamentu - nie mówie tu o sprawach obronności państwa, ale np. o dopuszczaniu dziennikarzy... itd. Nie wiem, jakiś monitoring? Bo polskei społeczeństwo zaczeło sobei cos uświadamiać dopiero od AFER. Kupczenie stanowiskami to co innego, to zwykła 'retoryka' polityki. Ale kupwoanie głosów, dogadywanie się co do zmian w prawie - to już korupcja. Zdecydowanie mogą ją ukrócić akcje kontrolowane - wtedy na pewno miałaby mneijszą skalę.

29.10.2007 09:54:48
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Kwasek

*

Portfel: 61

Tropić korupcję można łatwo przez bieżące monitorowanie finansowych wypadów naszych przedstawicieli w Parlamencie. Powinna im wystarczyć dieta, premia i dodatki za prace w komisjach. Ale o braniu łapówek nie powinno być mowy.
Silnym środkiem antykorupcyjnym są sprawne akcje przeciwko osobom, które łapówki biorą. Ostra akcja, potem reportaże w TV i to działa na polityków. Wzrastają stawki łapówek i spada ilośc aktów korupcji, jest głębsza konspiracja, ale uważam, że wtedy łatwiej o błąd, gdy więcej oczy patrzy.

Smash something.
29.10.2007 13:09:17
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

Takie monitorowanie samych polityków po ich domach i w czasie prywatnym ciąży na ich wolności osobistej, którą jednak mają nawet jako osoby publiczne. Monitorować trzeba ich pracę Smile Urzędy Smile PARLAMENT Biggrin Przecież nasi politycy jak mało którzy przyzwyczaili się już do tego, że może ich ktoś nagrywać Animatedwink

29.10.2007 16:06:23
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: