Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (4):« Pierwsza [1] 2 3 4 Następna > Ostatnia »
kontrola oprogramowania ??
AutorWiadomość
maciej
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 4
Portfel: 1,286
kontrola oprogramowania ??

Ostatnio doszły mnie słuchy, że w naszej gminie ma miejsce kontrola legalności oprogramowania w prywatnych domach. Chodzi policjant z informatykiem i sprawdzają czy mamy pirackiego windowsa... hmm słyszał ktoś coś o tym ?

Pozdrawiam Maciej
02.11.2006 16:25:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Zuziaaa

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0
Portfel: 1,399

a w jakich miejscowościach ? mozesz powiedziec cos wiecej ?
ja nie słyszałam jeszcze czegos takiego ale w sumie to nic dziwnego i zastanawialam siekiedy i u nas do tego dojdzie Sad

Czasem trzeba kogoś ugryźć, żeby poczuć się lepiej .......
02.11.2006 16:33:07
Teddy_85

*

Portfel: 275

Nio to sie będzie trzeba z Linuxem przeprosić...

02.11.2006 18:15:28
Zuziaaa

*

Teddy_85 napisał(a):
Nio to sie będzie trzeba z Linuxem przeprosić...

tez sie za linuxem rozgladam :/ u mnie jest o tyle dobrze ze jeden dysk do wymiany a drugiemu i tak trzeba format zrobic :/ interesuje mnie inna sprawa - czy gdyby nie daj Boże przyszli do mnie i sprawdzili - jak bym miala linuxa to czy grzebaliby mi jeszcze po plytkach i takie tam ??

02.11.2006 18:24:48
Teddy_85

*

Portfel: 275

Jeżeli ktoś korzysta z p2p albo podobnych wynalazków Animatedwink - to m. inn. mp3 też sobie przesłuchają Animatedwink

02.11.2006 18:39:31
Zuziaaa

*

na szczescie nie korzystam Biggrin no ale mogly by ich interesowac plyty cd bedace GDZIES w moim domu ?

02.11.2006 18:43:03
grzenio

*

Portfel: 1,393
Re: kontrola oprogramowania ??

maciej napisał(a):
Ostatnio doszły mnie słuchy, że w naszej gminie ma miejsce kontrola legalności oprogramowania w prywatnych domach. Chodzi policjant z informatykiem i sprawdzają czy mamy pirackiego windowsa.

Z prawnego punktu widzenia bzdura. Policjant z informatykiem bez prokuratorskiego nakazu może co najwyżej powiedzieć "dzień dobry". Myślę że ktoś coś usłyszał o akcji w Stalowej Woli i dopowiedział sobie resztę. Tam rzeczywiście z policjantami chodził prokurator i na miejscu wystawiał nakaz.

A ciekawe jeszcze jak sprawdzali czy w domu jest komputer? Można powiedzieć że nie ma i nic nie mogą zrobić.

02.11.2006 19:16:22
maciej
Administrator
*

Reputacja: 4
Portfel: 1,286

grzenio, właśnie tez jak dla mnie to mało wiarygodne, dla tego chciałem was zapytać czy ktoś coś słyszał o tym... ale na to wychodzi że to zwykła plotka...

[ Dodano: 2006-11-07, 19:17 ]
Potwierdziły sie informacje które słyszałem. W naszje okolicy faktycznie maja miejsce kontrole oprogramowania w domach prywatnych. Potwierdzone kontrole miały już miejsce w Leżajsku, Żołyni, Rakszawie z tego co sie dowiedziałem. Jest to akcja prowadzona z inicjatywy Microsoftu... Postaram sie dowiedzieć jeszcze więcej szczegołow o tej akcji... W miesiącu październiku w wielu sklepach w okolicy brakło oryginalnych systemow Xp...

Jak to mowią "Linux nie boli" Smile

Pozdrawiam Maciej
02.11.2006 19:18:52
Falkhor
Administrator
*

Reputacja: 3
Portfel: 16,128

No cóż Smile Instalujemy te linuxy, czy nie Biggrin ? Ja próbuję się od jakiegoś czasu przyzwyczaić do UBUNTU Biggrin Tongue

LINK do artykułu o kontrolach

Cytat:
PODKARPACKIE Panika wśród posiadaczy pirackich programów
(...)
Działania policji w Stalowej Woli wywołały panikę wśród użytkowników komputerów. W Nisku, Leżajsku, Górnie, okolicach Raniżowa w sklepach wzrosła sprzedaż legalnych wersji oprogramowania. Dobrze zaczęły schodzić twarde dyski, montowane w miejsce starych, z pirackimi programami.

- Piractwo jest powszechne, panuje na nie ogólne przyzwolenie. Zbyt wysokie są ceny programów, producenci nieco je obniżyli. Użytkownicy komputerów często używają nielegalnych plików z muzyką i filmami oraz systemów operacyjnych i programów użytkowych - mówi Tomasz Bieda, kierownik sklepu komputerowego Apollo Sigma w Rzeszowie.

Na forum "Dziennika Internetowego” krąży nieoficjalny cennik kar, jakie wobec piratów stosuje policja.

- Za nielegalny plik MP3 zapłacisz po 3 zł, za film po 15, a za Windowsa - kilkaset złotych. Policjanci chodzą po Stalowej Woli, Nisku oraz okolicznych wsiach i sprawdzają komputery. Nietrudno dotrzeć do osób, u których byli - pisze na forum ZYX.

- Sam mam znajomego, któremu zabrali komputer i to na samym początku akcji. Podobno skonfiskowali już 94 kompy. Przecież każdy ma jakąś "mptrójkę”. Teraz rozpoczynają się masowe przesłuchania.- potwierdza inny użytkownik forum maks.

- Prowadzimy w tej sprawie postępowanie karne, z tytułu łamania prawa autorskiego. W Stalowej Woli zabezpieczyliśmy i badamy 10 komputerów z nielegalnym oprogramowaniem. To sprzęt zabrany z mieszkań prywatnych jak i komputery stowarzyszenia, które rozprowadzało za ich pomocą nielegalne oprogramowanie. Nie jest prawdą, że policja ma ustalony cennik kar. W jaki sposób ukarzemy właścicieli komputerów z pirackim oprogramowaniem, okaże się po zakończeniu sprawy - mówi Janusz Woźnik, szef Prokuratury Rejonowej w Stalowej Woli.

Bartosz Gubernat

09.11.2006 10:54:29
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Zuziaaa

*

same sprzeczności ..... ja znow czytałam gdzies (znajde linka to wkleje) ze jesli nie ma sie z tego korzysci majatkowych, nie udostepnia sie tego szerszemu gronu i takie tam to nie jest to karalne :/

[ Dodano: 2006-11-09, 10:58 ]
nie wiem na ile jest to zgodne z prawda ...

LINK

09.11.2006 11:56:20
Totti

*

Portfel: 276

Szanowni Państwo ........ci ktorzy chodzili po naszym regionie to oszusci ! W razie krecenia sie takich typow lub checi wejsci ado domu panow podajacych sie za prokutarora .informatyka i policjanta dzwonic 997 i nie wpuszczac ,bo to zwykli złodzieje .
Grzenio - policjant moze dokonac przeszukania na legitymacje słuzbowa w razie zatrzymania na goracym uczynku , po poscigu lub w razie uzasadnionego podejrzenia .Jednak fakt przeszukania musi pozniej zatwierdzic prokorator .

09.11.2006 13:09:10
SunShine

*

Portfel: 1,514

słyszałam o tym już chwile Smile pierwsza reakcja to panika Biggrin ale przecież ja mam wszytsko legalne Tongue tak byli, chodzili... zaslaniali sie zezwoleniem prokuratora na przeszukanie komputera i płyt. Do naszej szkoły przyszli policjanci i kazali przekazac uczniom że Ci co chodza to oszuści... I poszkodowani proszeni zostali o podaanie informacji w celu ustalenia rysopisu sprawców... Ale co z kontrolami w Warszawie... Tam też Ci sami oszusci czy to niby jakaś mafia Smile Ja jednak mysle że są i oszusci i są prawdziwi 'sprawdzacze' Biggrin ale żeby sprawzić komputer musza mieć pewność że masz coś nielegalnego... Tak nakazu raczej nie dostana na niewinna osobe... Jezeli duzo sciągasz z p2p lub słyniesz ze sprzedawania piratów...
Po tym jak jak się dowiedziałam od policji że to oszuści doszły mnie słuchy że chodzili tez po rzeszowiekiej baranówce ^^ i kumu tu wierzyć... Ale u mnie w Rakszawie było o tym głośno nawet administrator sieci wysyłał ludziom ostrzeżenia na komputery Smile eh... Jedno wyklucza drugie

"nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem"
09.11.2006 14:03:45
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Totti

*

Portfel: 276

Źródło KWP RZESZÓW:
Policja w Stalowej Woli prowadzi sprawę karną w związku z podejrzeniem piractwa komputerowego. Niedawno policjanci w kilkunastu mieszkaniach na jednym z osiedli zabezpieczyli komputery. Z kolei, przed kilkoma dniami rzeszowscy policjanci ujawnili przypadek nieuprawnionego wykorzystywnia w działalności gospodarczej programu komputerowego przez jedną z firm.

Na forach internetowych rozgorzały dyskusje na ten temat. Pojawiły się plotki o "zmasowanych" działaniach policji. Wreszcie od kilku dni otrzymujemy informacje o tym, że do mieszkań wchodzą tzw. "trójki", to znaczy prokurator, policjant i przedstawiciel firmy zajmującej ochroną własności intelektualnej. Te osoby mają rzekomo przeglądać zawartość komputera, a po znalezieniu nielegalnego programu nakładać mandaty, żądając natychmiastowej zapłaty.

Każda taka informacja o pojawieniu się "trójki" była skrupulatnie sprawdzona przez policjantów, i jak do tej pory, żaden sygnał nie znalazł potwierdzenia.

Jeśli do domu chce wejść ktoś, kto twierdzi, że jest funkcjonariuszem i chce wykonywać czynności służbowe, na przykład przeszukać mieszkanie, przejrzeć zawartość komputera, a nie potrafi się wylegitymować, należy zadzwonić na Policję. Kwestia kary za piractwo komputerowe pozostaje w gestii sądu, nie ma możliwości by funkcjonariusz nakładał grzywny po ujawnieniu dowodów.

O każdej natarczywej próbie wejścia do mieszkania osoby, która podaje się za funkcjonariusza lub urzędnika, a nie przedstawia legitymacji należy zawiadamiać policję, np. dzwoniąc na numer 997. Jeśli ktoś zachowuje się w taki sposób może być oszustem lub złodziejem.

:569:

09.11.2006 16:46:51
grzenio

*

Portfel: 1,393

Totti napisał(a):
Grzenio - policjant moze dokonac przeszukania na legitymacje słuzbowa w razie zatrzymania na goracym uczynku , po poscigu lub w razie uzasadnionego podejrzenia .Jednak fakt przeszukania musi pozniej zatwierdzic prokorator .

Czyli nie może wejść sobie do mieszkania na zasadzie, że jest komputer to go sobie sprawdzę - musi być albo czyjeś doniesienie, że ta konkretna osoba może coś mieć na swoim komputerze, lub z danego adresu musiałby ktoś próbować się gdzieś np. włamać. Nie można kontrolować komputerów indywidualnych na zasadzie wyrywkowej kontroli. Trochę inaczej jest w przypadku firm, gdzie kontrole mogą być wyrywkowe.

Cytat:
- Przeszukanie mieszkania może się odbywać tylko wtedy, gdy policjant ma imienny nakaz prokuratorski wystawiony na konkretnego Jana Kowalskiego, a nie na dzielnice, ulicę - mówi Edward Podsiadły, rzecznik prasowy Prokuratury Okręgowej w Tarnobrzegu.

Przeszukania na tzw. legitymacje może dokonać policjant tylko wtedy, gdy złapie kogoś na gorącym uczynku przestępstwa lub tez zatrzyma go w bezpośrednim pościgu.

GC Nowiny

A z ostanich "słuchów" to właśnie usłyszałem że tych oszustów podobno wczoraj właśnie złapali. (Informacja nie potwierdzona - Zachować ostrożność Smile )

09.11.2006 18:37:07
Sweet_Girl

*

Portfel: 50

spoko. u mnie w budzie to z tego zrobiła sie afera na maxa!!! za nielegalnego windowsa podobno brali 1000 zl !!! katecheta nam mowil ze jego kolega z Łańcuta wybulił w ten sposób 24 tysiące złotych!!!! :550:
oczywiście to OSZUŚCI więc radzę uważać!!!

09.11.2006 20:35:47
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: