Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (4):« Pierwsza < Poprzednia 1 [2] 3 4 Następna > Ostatnia »
kontrola oprogramowania ??
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 4
Portfel: 0

jeżeli już policja przyjdzie do drzwi i zamacha nakazem - warto jednak zadzwonic na policję i sprawdzić to - zarządac numeru odznaki, imienia nazwiska, stopnia - i zweryfikować to. Ale zalecałbym tak czy tak ostrożność - lepiej na początek pogadac przez zamknięte drzwi - i przesadnie nie ryzykować... Nikt nie wie, co to za ludzie mogą się podszywać. Czasem na prawdę niebezpieczni...

Poza tym sprawdzenie kompa - to nie to samo, co rewizja mieszkania czy rewizja osobista. Policjant najwięsze uprawnienia ma wtedy, gdy istnieje 'gorący uczynek' - wtedy ma prawo Was zatrzymać i prawdopodobnie wezwie wsparcie Smile

Co jeszcze - gdy sprawdzicie, ze kontrola jest prawdziwa i nakaz itd. - nie blokujcie drzwi, albo nie wiem, nie utrudniajcie - bo można jeszcze podpaśc pod 'utrudnianie śledztwa'.

A ten taryfikator - to faktycznie przesada. Policjant NIGDy nie wycenia sobie wartości popełnionego czynu - chyba, zę to drogówka... Zabezpiecza kompa, sprawa trafia do sądu i wtedy jest 'wycena'.

Ech... oszuści są wszędzie... Ale i tak cała akcja napompowała sporo kasy producentowi Windows'a Smile

09.11.2006 22:49:22
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
maciej
Administrator
*

Reputacja: 5

No i wyjaśniło się to całe zamieszanie Smile

Tak jak falek napisał zawsze sprawdź dokładnie kto do ciebie przyszedł Biggrin

Pozdrawiam Maciej
10.11.2006 18:33:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Qmar
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy

Ale oni nie moga wejsc do domu z nakazem i sobie sprawdzic tak o... musi byc takie cos co nazywa sie "podejrzenie o przestepstwo" Tongue

11.11.2006 00:49:24
Falkhor
Administrator
*

A cóż takiego trudnego jest w wykazaniu przesłanek, które składają się na 'podejrzenie o przestępstwo'? jeżeli jest prowadzona taka duża akcja, to wtedy wymagania co do podejrzeń trochę słabną i wystarczy osoba, która złozy donos, albo raport neostrady o adresach, które w danym czasie ściągają najwięcej i najdłużej. itd. itp. Wystarczy wtedy zrobić 3 naloty 'małe', a materiału do następnych pdoejrzeń zrodzi się z setka. Booooo w takich sprawach czyjeś dupsko może ratować współpraca - czyli wydanie współwinnych/współuczestniczących w procederze.

i fakt... trzeba sprawdzać, kto przychodzi, chociaż jak mój kolega mówił - trzeba być bardzo ostrożnym... oszust oszustowi nierówny. jeden ucieknie, drgui da się złapać, trzeci użyje przemocy (ze skutkiem różnym...).

11.11.2006 09:30:11
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
SunShine

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0

"Kiedy przyjdą przeszukać dom,
Ten, w który mieszkasz chłopie,
Kiedy sprawdzą twój CD-ROM,
I na płytach nagrane kopie,
Gdy pod drzwiami staną, i nocą
Nakazem w dłoni w drzwi załomocą -
Wiesz o jaką im chodzi zbrodnię?
Ściągałeś pliki przez dwa tygodnie.
Już przed twym domem setki są glin,
Dokąd uciekać? Chyba do Chin.
A wszystko przez to, że owe dane,
Wprost z Ameryki były pobrane
Co czyni z ciebie kogoś gorszego,
Niżli mordercę wielokrotnego...
Kidyś przyjdą napewno pogrzebać ci w kompie
może się zlitują, w co szczerze wątpie,
jak GROM w nocy przez dach się wkują,
płyty połamią, save'y skasują,
pójdzie się j**ać w Fifie kariera,
znów w nfs'a startujesz od zera,
choć w call of duty wojne wygrałeś,
choć wiele nocy przez to zarwałeś,
brak u nich skrupułów, litości nie mają,
za dyskutowanie zarobisz pałą,
nie pomogą płacze ,ani lamenty
cały twój hardware w foli zapięty,
już biurko puste, już wiatrak mie chuczy
może mnie w końcu to coś nauczy,
mijają godziny, mijają dni,
chyba oszaleje, wciąż komp mi sie śni,
dzwonie na pały, moze cos da sie załatwic,
jakis glina mówi: musze pana zmartwic,
tutaj jest Polska, tu cuda się dzieją,
kompa pan oddał przebranym złodziejom,
jaki jest morał mojej definicji?
profilaktycznie nie wpuszczaj policji!"
Anonim

"nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem"
11.11.2006 13:10:22
Falkhor
Administrator
*

Heheheheh Smile baaaaardzo fajny wierszyk Biggrin Widać, że ktoś miał poczucie humoru, ale nie wiadomo, czy pisął wierszyk w legalnym Wordzie Tongue Tongue Tongue

Cytat:
dzwonie na pały, moze cos da sie załatwic,
jakis glina mówi: musze pana zmartwic,
tutaj jest Polska, tu cuda się dzieją,
kompa pan oddał przebranym złodziejom,
jaki jest morał mojej definicji?
profilaktycznie nie wpuszczaj policji!"

Heh Tongue

11.11.2006 13:31:48
Svirus

*

Witam, natknąłem się na ten temat przeszukując google. Mieszkam kilkadziesiąt kilometrów od Lublina. Niedawno usłyszałem że w sąsiednich miejscowościach prowadzono naloty na domy i sprawdzano komputery. Jeżeli komputer był nie sprawny wymontowywali dysk i zabierali z sobą (pewnie nigdy nie oddadzą). Jeżeli komputer był sprawny i znaleźli coś nie legalnego, wystawiali rachunek, podawali numer konta na który trzeba było wpłacić 400zł. Oto krótka charakterystyka działania oszustów w mojej okolicy. Kilka osób pewnie się już nabrało. Co gorsze Ci oszuści nadal krążą po okolicy. Czekam na to, aż do mnie zastukają :560: Biggriniabel2: Mój owczarek niemiecki lubi świeże mięso Biggriniabelek:

13.11.2006 22:39:25
Ahab

*

Zuziaaa napisał(a):

Teddy_85 napisał(a):
Nio to sie będzie trzeba z Linuxem przeprosić...

tez sie za linuxem rozgladam :/ u mnie jest o tyle dobrze ze jeden dysk do wymiany a drugiemu i tak trzeba format zrobic :/ interesuje mnie inna sprawa - czy gdyby nie daj Boże przyszli do mnie i sprawdzili - jak bym miala linuxa to czy grzebaliby mi jeszcze po plytkach i takie tam ??

TAK - sprawdzają wszystkie płyty - jeżeli im sie zechce...

Zamaskowany link Smile

Czy ja jestem jedynym linuxiarzem na tym forum :> ?

Linux jest jak tanie wino. Dlaczego jesto dobry ? Bo jest tani i dobry!
Ba.. linux jest lepszy niż tanie wino, bo jest za darmo !
Jedynie, gdy za dużo go "wypijesz" na raz to głowa boli, i człowieka zniechęca...
Z wiedzą jak z alkoholem... w małych ilościach....

Edit by Falkhor - Korekta podanego adresu wWw

13.11.2006 23:26:49
Falkhor
Administrator
*

Heh... z ciekawości (bo mam legalną windę) zainstalowałem sobie UBUNTU... Hmmm... instalacj poszła gładko, system chodzi odrobinę prędzej niż Win (czas ładowania się systemu). Ale... no cóż.
Pewne aplikacje, z których korzystam, nie mają po prostu swoich odpowiedników (albo nie tego poziomu), co rózne podobne programy na Linuxa. Dlatego też po prawie dwóch tygodniach obczajania sprawy - to system nie dla mnie Smile

Kontrole... oszuści... Ciekaw jestem, co robi policjant-informatyk, gdy już włączy kompa i zobaczy logo z pingwinem? Czy od razu się poddaje? Poza tym ja w domu mam mnóstwo cedeków - sporo z nich to archiwa zdjęć i filmów z kamery DV (miejscożerne bardzo Tongue ). Trochę by im zeszło przeglądnięcie ich...

A oszuści... heh Smile Ciekaw jestem, czy policja ich schwyta Smile Jak ich już złapie, to powinna im jeszcze zrobić kontrolę oprogramowania Tongue Tongue Tongue

Ahm, i coś jeszcze - linux fajny jest Smile Trochę skomplikowany, ale sympatyczny. Dlatego myślę, że taka akcja paradoksalnie może nie tyle zwiększyśc ilośc kupionych legalnych kopii WIN, ale... częśc ludzi chętnie zmieni platformę Smile

14.11.2006 11:39:52
Ahab

*

Falkhor napisał(a):
Ahm, i coś jeszcze - linux fajny jest Smile Trochę skomplikowany, ale sympatyczny. Dlatego myślę, że taka akcja paradoksalnie może nie tyle zwiększyśc ilośc kupionych legalnych kopii WIN, ale... częśc ludzi chętnie zmieni platformę Smile

Nie chodzi mi głównie o zmiane platfromy - linux jest dobry do róznych zastosowań, nie znaczy, że najlepszy. W kazdym razie do neta to bije na głowe windows. Gdyby przeciętny user windowsa poświęcił, choćby połowe czasu linuxowi, jaki poświęca na "naprawianie/łatanie/ odwiruszanie/odrobacznie" windowsa, to byłby już geniuszem linuxowym :-)
Chyba, że ktoś nie odrobacza i nie łata systemu...

14.11.2006 18:14:35
Zuziaaa

*

Cytat:

ja tylko kilka razy w miesiącu stawiam :/

Czasem trzeba kogoś ugryźć, żeby poczuć się lepiej .......
14.11.2006 19:19:23
Svirus

*

Zuziaaa napisał(a):

Cytat:

ja tylko kilka razy w miesiącu stawiam :/

ja swojego WIN-a trzymam już ponad 7 miesięcy, ale...raz w tygodniu: Spyware Terminator, a-squared free, Avast! Antivirus- dokładne skanowanie.

Poznaj świat aforyzmów i sentencji. Przepisy na drinki .
14.11.2006 21:30:13
Falkhor
Administrator
*

Svirus, I dobrze robisz Smile Winda przy odrobinie wyobraźni jest na prawdę spoko systemem.

Ahab, Linux trzyma się na razi dość swobodnie względem robaków/wirów, ale... kaspersky już wypuszcza skaner na ten system. Zatem... prawdziwy atak wirusów jeszcze przed userami Linuxa Smile Stosunek ilośc userów/ WIN, ilośc userów /Linux jest niewspółmierna aby osądzać, który system jest bezpeiczniejszy Biggrin

15.11.2006 08:04:50
Svirus

*

Falkhor napisał(a):
Stosunek ilośc userów/ WIN, ilośc userów /Linux jest niewspółmierna aby osądzać, który system jest bezpeiczniejszy Biggrin

Dokładnie, jakby Linux był bardziej popularny, pewnie Windows by uchodził za bardziej bezpieczny. Punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia Tongue

Poznaj świat aforyzmów i sentencji. Przepisy na drinki .
15.11.2006 11:42:11
Falkhor
Administrator
*

Svirus, Tylko ze jest pewne zagrożenie Tongue Booooo userzy Linuxa musza być trochę bardziej obcykani w tajnikach wirusowania... tak mi się przynajmniej wydaje. Zatem jeśli Linux stanie się popularniejszy... i wzrośnie kadra wirusiarzy i nastąpi selekcja, to mozemy mieć do czynienia z potężnymi wirami Smile

Windows legalny nie boli.

Poza tym... czy tylko mnei się wydaje, że żeby zrobić tak potęzną i rozbudowaną aplikację trzeba strasznie dużo pracy i ludzi? A oni na tym zarabiają, bo to ich praca... Nie ma się co okłamywać. Chociaz cena pakietu Pro 700zł... czy coś koło tego... no to całkiem sporo Tongue

To rodzi piractwo. (jak w temacie o piratach muzycznych)

15.11.2006 13:45:26
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

Szkolenia odżywki odzyskiwanie danych warszawa odżywki meble gdańskie