Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (3):« Pierwsza [1] 2 3 Następna > Ostatnia »
Koniec z menstruacją u kobiet.
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 3
Portfel: 16,128
Koniec z menstruacją u kobiet.

Cytat:
Amerykański regulator rynku leków właśnie zaakceptował wprowadzenie na rynek w USA pigułki antykoncepcyjnej, która całkowicie wyeliminuje okres. Majstrowanie przy naturze, czy radykalna wersja demokracji?
Jak można przeczytać na scientificamerican.com:

Od lat wiele kobiet eliminowały miesiączkowanie po prostu nie przerywają przyjmowania normalnych pigułek antykoncepcyjnych [dla facetów: po 21 dniach przyjmowania pigułek, kobieta powinna je odstawić, żeby doszło do krwawienia]. Lybrel jest jednak pierwszym lekiem, który ma być oficjalnie przystosowany do nieustannego przyjmowania.

Miarą rewolucji, która może się dzięki temu dokonać, jest informacja producenta, że ustanie miesiączkowania może nastąpić dopiero po roku przyjmowania Lybrelu. To zła analogia, ale to tak jak z wyhamowaniem tankowca, trzeba zacząć wiele kilometrów przed portem przeznaczenia. Zawrócenie natury musi potrwać.

Wprowadzenie do użycia na początku lat 60. tradycyjnej pigułki antykoncepcyjnej wywołało rewolucję seksualną (w dużym skrócie). A jaką rewolucję może przynieść wchodząca na rynek w lipcu pigułka Lybrel?

Według rozmówcy ABC News, Stuarta Michaelisa, dyrektora w Centrum Gender Studies Uniwersytetu w Chicago:

Nowa pigułka otwiera przed kobietami nowe drogi zdefiniowania własnej tożsamości. Określenie tego, co "naturalne" należy do kultury, a nie biologii. (...) To co "naturalne" nie determinuje [już] w sposób absolutny. Jedna kobieta może wziąć tę pigułkę, żeby zapobiegać niechcianej ciąży i może nie mieć przy tym żadnych wątpliwości co do swojej kobiecości. Inna może z pigułką wiązać nadzieje na kompletne zatrzymanie menstruacji, bo to krwawienie sprawia, że nie czuje się kobieco.

Źródło - PARDON.PL (KLIK)

I jeszcze ciekawy artykuł na ten temat w Onecie:
Seksistowska Medycyna - czytaj w Onet.PL
...który mówi raczej o ... feministycznym podejściu do tematu.

Czy aby na pewno wyeliminowanie menstruacji u kobiet będzie rewolucją? Wg twóców 'leku' i napędzaczy owej rewolucji - ma ta pigułka wyzwolić kobiety. Znieść ograniczenia organizmu kobiet (nie wiem tylko, czy słowo 'ograniczenie' jest na miejscu) i własności, która w jakiś sposób zawsze przeszkadzałą im w rywalziacji z mężczyznami, np. w pracy.

Jestem facetem, ale wg mnie - to jest wyjątkowo kobieca cecha. Nie zawsze jest przyjemna, wygodna, hmmm... dowartościowująca, ale jednak jest ona przypisana tylko kobiecie. I jestem pewien, że kształtuje kobiecośc, mimo wszystko. Ale ja moge się mylić.

Ciekaw jestem, co panie i panowie powiedzą w tym temacie :nerd:

24.05.2007 08:09:16
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
SunShine

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0
Portfel: 1,514

Ehhh... Ja uważam że taka pigułka raz na jakiś czas się przydaje, gdy menstruacja wypada np. na jakimś bardzo ważnym dla nas spotkaniu czy co gorsza egzaminie. Chcemy wtedy wypaść jak najlepiej... A z tym napewno nie będziemy czyć się pewnie :/ Ale żeby całkowicie eliminować... Może żyło by się łatwiej... Nie podoba mi się ta kobieca cecha... No ale jak to natura, nasza biologia.. To po co to tak radykalnie zmieniać :O Szczerze nie wiem przemawia za mną lenistwo i wygodny sposób życia, bez problemowy... Każda przeżywa to inaczej...

"nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem"
24.05.2007 08:17:45
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Gothka =)
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Portfel: 1,588

Cytat:
Inna może z pigułką wiązać nadzieje na kompletne zatrzymanie menstruacji, bo to krwawienie sprawia, że nie czuje się kobieco.

Kobieta nie czująca się kobieco, bo krwawi? :O Przecież to nasza domena. Kim w takim razie będzie młoda kobieta, która nie krwawi?
Falkhor, napisał:

Cytat:
Jestem facetem, ale wg mnie - to jest wyjątkowo kobieca cecha. Nie zawsze jest przyjemna, wygodna, hmmm... dowartościowująca, ale jednak jest ona przypisana tylko kobiecie. I jestem pewien, że kształtuje kobiecośc, mimo wszystko. Ale ja moge się mylić.

A wg mnie dobrze to ująłeś. Krwawienie jest tylko nasze :lol-above: Przyjmowanie takiej tabletki spowoduje przyspieszenie nadejścia stanu u kobiety określanego menopauzą, co z kolei będzie wiązało się ze szybszym starzeniem się, brakiem ochrony hormonalnej, osteoporozą.
Ja tam chcę jak najdłużej być chroniona przez hormony. Mnie krwawienie nie przeszkadza. Nawet jestem z tego w pewnym sensie dumna. ^_^

Anioł nigdy nie upada.
Diabeł upada tak nisko, że nigdy się nie podniesie.
Człowiek upada i powstaje.
[Dostojewski]
24.05.2007 10:22:52
Qmar
Moderator
*

Reputacja: 4
Portfel: 3,541

Eh ale juz glupoty wymyslaja.... i po co to? do dzis wszyscy zyli normlanie przez te kilka tysiecy lat nikt nie umarl z tego powodu i jest dobrze to sie bawia a matke nature. Wg. mnie ten lek wogole nie powinien sie pojawic przynjamniej nie w Europie. Zamiast zajac sie wynalezieniem leku na raka/aids to sie bawia w zatrzymywanie menstuacji... szkoda gadac.....

24.05.2007 10:33:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
siss

*

Portfel: 791

Szkoda, że nie ma czegoś o wpływie na zdrowie kobiety. No bo przecież jakiś ta tabletka będzie miała! To jest zahamowanie owulacji - co z płodnością? Skąd ci naukowcy wiedzą, co będzie, gdy kobieta zechce mieć dziecko? Czy nie poczyni to jakichś zmian w układzie rozrodczym na przykład?

Może niech się ci uczeni faceci zajmą pigułką paraliżującą plemniki? XP Animatedwink (to przez ten art z Onetu =D )

24.05.2007 12:05:24
mala.em

*

Portfel: 1

w sumie ja się tym amerykańskim pomysłom nie dziwię; skoro wg różnych danych pigułki antykoncepcyjne bierze nawet 80% Amerykanek powyżej 15 roku życia (dla porównania: tylko ok. 20% Polek), to na pewno znajdą się chętne żeby kupić to "cudo", co i ciąży zapobiegnie i jeszcze comiesięczne uciążliwości wyeliminuje (zresztą na pewno przed stworzeniem tej pigułki dokładnie zbadano czy będzie na nią zapotrzebowanie)..
dziwi i bawi mnie jednak ta cała ideologiczna otoczka, że ta pigułka to ma być rewolucja, wyzwolenie kobiety z okowów jej ciała i w pewien sposób zrównanie z mężczyzną :eek: bo jak do tej pory wydawało mi się, ze tabletki antykoncepcyjne powstały jedynie po to, żeby kobiety mogły się cieszyć seksem bez obaw o nieplanowaną ciążę..
ale widać za sprawą pigułek po rewolucji seksualnej ma nastać rewolucja.. płciowa?? nie ma to jak chwyt marketingowy Biggrin

24.05.2007 16:13:30
Falkhor
Administrator
*

Qmar,

Cytat:
do dzis wszyscy zyli normlanie przez te kilka tysiecy lat nikt nie umarl

Wiesz... człowiek po kilu tysiącach lat jednak wymyślił koło, żeby nie pchać wszystkiego po ziemi. Jkaby ciebie dopadały bóle menstruacyjne, płynęła z Ciebie krew i wpływała co miesiąc na Twoje samopoczucie - to pewnie też bys zaczał kombinowac, jak zminimalizować ową przyczynę :lol-sweat:

siss,

Cytat:
Może niech się ci uczeni faceci zajmą pigułką paraliżującą plemniki? (to przez ten art z Onetu )

Mnie to też zaciekawiło, że w sumei to kombinuje się tylko z kobietą, że tak powiem. Ale z tego co wiem - to męski układ płciowy znacznie gorzej znosi wszelkei manipulacje np. hormonalne i szybciej my, faceci, stajemy się np. niepłodni.

Gothka - Też mi się jakoś wydaje, że mimo uciążliwości - cały ten proces cyklu... jest czymś wyjątkowym. Po prostu Smile

24.05.2007 16:36:28
mala.em

*

Portfel: 1

Falkhor napisał(a):
Jkaby ciebie dopadały bóle menstruacyjne, płynęła z Ciebie krew i wpływała co miesiąc na Twoje samopoczucie - to pewnie też bys zaczał kombinowac, jak zminimalizować ową przyczynę :lol-sweat:

Falkhor, nie demonizuj Smile

większości zdrowych kobiet, którym hormony już nie wariują wystarczy tylko taki wynalazek jak tampon (znany w przecieiwństwie do pigułek już w starożytności) i mogą praktycznie zapomnieć, że mają okres Smile

te wszystkie tajemnicze bóle, zmiany nastrojów itp. rzeczy to tylko wygodna wymówka i narzędzie terroryzowania mężczyzn hehe Animatedwink

24.05.2007 16:47:40
Qmar
Moderator
*

Reputacja: 4
Portfel: 3,541

Falkhor napisał(a):
Wiesz... człowiek po kilu tysiącach lat jednak wymyślił koło, żeby nie pchać wszystkiego po ziemi. Jkaby ciebie dopadały bóle menstruacyjne, płynęła z Ciebie krew i wpływała co miesiąc na Twoje samopoczucie - to pewnie też bys zaczał kombinowac, jak zminimalizować ową przyczynę

po pierwsze jest taka roznica ze nie mam a po drugie jesli nawet napewno nie bral bym tego g*wna Animatedwink szkoda zdrowia

24.05.2007 17:09:14
Falkhor
Administrator
*

mala.em, No nie wiem Tongue Znam kilka kobiet, które dość ciężko przeżywają te trudne dni, więc hmmm... opisuje objawowo Tongue Ale to nawet dobrze, że nie większośc, tylko mniejszośc kobiet ma takei trudności.

Qmar, Z tego co można wyczytać - ta piguła dopiero wejdzie w fazę zaawansowanych testów. Sami lekarze nie ukrywają tego, że musi mieć bardzo silny wpływ na cały organizm kobiety, zatem... jak zwykle po jakimś czasie się okaże, co to właściwie jest :/

24.05.2007 22:10:22
Gothka =)
Moderator
*

Taka pigułka to poważna ingerencja w naturę. O ile Bóg wybacza zawsze, człowiek czasami, to natura nie przebacza nigdy. Skutki mogą być bardzo poważne. Czasem mam wrażenie, że człowiek robi wszystko, aby doprowadzić do autodestrukcji :wht:

Anioł nigdy nie upada.
[Dostojewski]
27.05.2007 10:54:38
Falkhor
Administrator
*

Gothka =),

Cytat:
Bóg wybacza zawsze, człowiek czasami, to natura nie przebacza nigdy

Rewelacyjnie powiedziane...

nie wiem, dlaczego to tak rozgłośnili, nie mając jeszcze pewności jeśli chodzi o skutki. Bo jesli skutkiem miałą byc rozmowa i dyskusja publiczna, to im się udało.

27.05.2007 22:50:48
Gothka =)
Moderator
*

Są sprawy, na temat których warto rozmawiać. Choćby po to żeby być świadomym z czym się wiąże branie takiej pigułki. Nie zbadano jeszcze dokładnie skutków, ale przecież nie jest wykluczone, że się pojawią. Już dziś trzeba zastanowić się, czy warto po to sięgnąć, i podjąć jakąś decyzję. Dlatego dobrze, że skutkiem pojawienia się informacji na ten temat jest ta dyskusja.

Anioł nigdy nie upada.
[Dostojewski]
28.05.2007 14:03:19
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

Reputacja: 6
Portfel: 4,364

:crazy: Uważam ten pomysł za conajmniej beznadziejny - menstruacja jest - może czasem uciążliwą, czasem bolesną, czasem - np. w lecie - cechą kobiecą nie do zniesienia, ale zawsze KOBIECĄ! A wprowadzenie jakiś tabletek eliminujących całkowicie menstruację mija się z sensem...

SunShine napisał(a):
Ja uważam że taka pigułka raz na jakiś czas się przydaje, gdy menstruacja wypada np. na jakimś bardzo ważnym dla nas spotkaniu czy co gorsza egzaminie. Chcemy wtedy wypaść jak najlepiej... A z tym napewno nie będziemy czyć się pewnie :/

Zgadza się, czasowe pigułki na mniej intensywne krwawienie to dobry pomysł, bo naprawdę wiele kobiet dość boleśnie przeżywa te trudne dni...

Gothka =) napisał(a):
Czasem mam wrażenie, że człowiek robi wszystko, aby doprowadzić do autodestrukcji :wht:

Dokładnie, takie bawienie się w Pana Boga.... Przecież menstruacja to fizjologia, to oznaka, że z kobietą jest jak najbardziej wszystko w porządku, a ak dobrze wiemy - poprawanie natury to zły pomysł, ona się rządzi swoimi prawami .. <_<

I know it seems hard sometimes
but remember one thing.
Through every dark night,
theres a bright day after that.
So no matter how hard it get,
stick your chest out,
keep ya head up.... and handle it.

Tupac Shakur
28.05.2007 14:21:56
Falkhor
Administrator
*

Trzeba jednak pamiętać, ze ta pigułka nie będzie OBOWIĄZKOWA. Ale będzie możliwością... ciekaw jestem, ile kobiet sięgnie po nią entuzjastycznie, a ile hmmm... z ciekawości. A może ktoraś... z przymusu? (np. szefa/szefowej?)

28.05.2007 17:38:38
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: