Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Konie na rzeź
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 3
Portfel: 16,128
Konie na rzeź

Artykuł na o2.pl LINK
Autor: Gabriel Maciejewski, o2

Co jakiś czas pojawiają się takie artykuły, gdyż ta tematyka jest nam, polakom, dość bliska i zapewne podchodizmy do niej inaczej niż mieszkańcy Włoch (ponoć tam konina jest przysmakiem powszechnym...).

Cytat:
Handel końmi przeznaczonymi na rzeź to wielkie pieniądze. Ludzie, którzy przeszkadzają w tym procederze, traktowani są jak wrogowie. Kiedyś Anka pojechała na koński targ do małego miasteczka, gdzie ładowano na samochody zwierzęta przeznaczone na rzeź. - Cud, że wyszłam stamtąd z życiem: wyzwiska, przekleństwa, ktoś chwycił za widły. Nie było mowy o kupnie żadnego konia. Zaczęli je okładać batami i drągami w mojej obecności. Tylko po to, żeby było mi przykro. Dziś już nie kupuję zwierząt na targach.

Tylko raz w życiu jadłem tatara i raz jeden kiełbasę z koniny. I nie było to dla mnie nic a nic rewelacyjnego. Ponadto wiem, skąd pochodziło mięso. I... hmmm... dla mnie konie to sport, Ułani, siła i piękno. Zwierzę pociągowe, transportowe, itd. Ale nie spożywcze.

Poza tym podzielam po części wypowiedź jednego z Internautów an temat tego artykułu:

Cytat:
FFF (06.09.05 08:37):
jem mięso i wiem, że aby trafiło na mój stół, to trzeba zabić jakieś zwierzę. Ale niech to będzie szybka i bezbolesna smierć, i celowa... Ale takie bestialstwo po prostu nie ma ani uzasadnienia ani wytłumaczenia.

Chciałbym dorwać takiego "handlowca", połamać mu nogi w kolanach i biodrach, wydłubać jedno oko i powiedzieć mu

że już nie jest człowiekiem.

pozdro.

Hmmmmm... Co Wy o tym sądzicie? jakie jest WASZE podejście do tego tematu?

05.09.2006 09:23:10
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 6
Portfel: 4,364

Uważam, że takich ludzi, którzy świadomie zkazują zwierzeta - w tym przypadku konie - na długą, męczącą i niewyobrazalnie bolesną śmierć, są pozbawieni wszelkich uczuć, jakie miec powinien człowiek, nie mają nie dośc że sumienia i wrażliwości ludzkiej, co więcej, są pozbawieni jakichkolwiek uczuć, kieruje nimi tylko chęć zysku, biznes.
Pogardzam takimi ludzmi, tym bardziej, że ja jestem szczególnie uwrażliwiona na to, co spotyka zwierzęta ... nie wiem, czy byłabym w stanie powstrzymac sie od draastycznych kroków, gdybym tylko spotkała na swojej drodze takiego ...... człowiek to za dużo powiedziane, takiego ..... oszczędze słów .....

Ja juz dobrych pare lat temu widziałam w tv dokument o takowym procederze i miałam ukryte nadzieje, że zrobiono coś w kierunku poprawy takiego traktowania zwierząt. Po raz kolejny się rozczarowałam, w sumie w naszje polskeij rzeczywistości nic mnie już chyba nie zdziwi ..... Tak bestialskie traktowanie ziwerząt jest żałosne i godne pogardy ....

I know it seems hard sometimes
but remember one thing.
Through every dark night,
theres a bright day after that.
So no matter how hard it get,
stick your chest out,
keep ya head up.... and handle it.

Tupac Shakur
06.09.2006 09:18:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

ziomalka,

Cytat:
nie wiem, czy byłabym w stanie powstrzymac sie od draastycznych kroków, gdybym tylko spotkała na swojej drodze takiego ...... człowiek to za dużo powiedziane, takiego ..... oszczędze słów

też uważam, ze nazywanie kogoś takiego 'człowiekiem' to zbytek słów... To nawet nei jest zwierzę, dlatego popieram fragment cytowanej wypowiedzi i jeszcze inną, która mówiła o tym, ze człowiek to najpodlejsza istota na ziemi. Jedyna taka kreatura, która może stworzyć i niebo, i piekło.

Cytat:
miałam ukryte nadzieje, że zrobiono coś w kierunku poprawy takiego traktowania zwierząt. Po raz kolejny się rozczarowałam

Wystarczyłyby kontrole transportu - dokonywane przez Inspekcję ale także przez zwykłe patrole policji. W końcu konie przewozi się nie w pudełkach zapałek... Kilka spektakularnych akcji, ogromne kary pieniężne, szum w prasie i z pewnością taki 'handlowiec' zastanowiłby sie 5 razy, zanim by zamęczał owe konie. Jeśli już mają iśc na mięso - to niech przynajmniej giną w szybki i możliwie beznbolesny sposób.

Jeśli zaś wprowadzono by przepis o zakazie transportu żywych koni i innych istot mięsnych - to trudno, płąciłbym więcej za szynkę, ale wiedziałbym, że zwierzaki giną tak a nie inaczej i wędrują w zamrażarkach, a nie w taki sposób, jak kilkakrotnie już widziałem w TV...

Pozdro.

06.09.2006 09:51:44
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
iwcia
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Portfel: 1,829

Zgadzam sie z wami. Nie wyobrazam sobie jak mozna zabic konia i potem go jesc, wogole dla mnie jest to niewyobrazalne. Tak jak Tobie falkhor konie kojarza sie z czyms innym a nie z przemyslem sporzywczym. Konie sa aby ozdabiac, bo sie piekne, takim ladnym konikiem naprawde mozna sie poszczycic. Pozatym Stworzone zostaly by pomagac ludziom w prowadzeniu gospodarstwa np na roli, czy do innego typu rzeczy, ale takze wlasnie na wyscigi...
Kocham zwierzeta i dlatego nie potrafilabym trkatowac zle jakiegos konia, psa,kota. W glowie mi sie nie miesci skazywanie ich na smierc. A zabijanie psow dla jedzenia to juz wogole...

Wesele z POWEREM tylko u nas Smile
http://www.power.org.pl
Zapraszamy
06.09.2006 16:02:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Falkhor
Administrator
*

iwcia, wiele z tego dotyczy samego aspektu kulturowego - bo u nas tak konie, jak i psy to specyficznie traktowane zwierzęta, nie kojarzone bezpośrednio z jedzeniem...

Za przykład koronny posłużą oczywiście Chiny. Tam je się praktycnzie wszystko... ale to odrębnośc kultury. Oraz, co ciekawe, własność wynikła z dziejów - w Chinach, zaludnionym kraju, często zdarzały się klęski nieurodzaju i głodu. Ludzie nauczyli się wtedy jeść praktycznie wszystko...

Jestem w stanie dopuścić do myśli to, że konina jest na równi z wieprzowiną i wołowiną. Wół i koń dawniej były częstymi zwierzętami pociagowymi, świnie dostarczały mięsa i skóry. Ale na pewno nie były katowane. jak wspomniałem na początku - skoro mają stać się naszym pokarmem, to przynajmniej niech zbędnie nie cierpią...

06.09.2006 17:20:55
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: