Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Kolekcjonerski szał
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Online
Reputacja: 3
Portfel: 16,128
Kolekcjonerski szał

Artykuł w Kiosk.onet.pl LINK LINK LINK
Autor - Luz Sánchez-Mellado, El-Pais.

Ja lubiłem zbierać znaczki i do tej pory, jeśli wpadnie mi jakiś ciekawy w ręce, to... odkłądam go do klaseru (jest ich już kilka Tongue ). Tylko ze owo zbeiractwo nie determinowało całego mojego życia...

Cytat:
Co zrobić, kiedy zawładnie nami mania zbieractwa? Ci, którzy nie są w stanie pozbyć się nagromadzonych przedmiotów, mają dwa wyjścia: zgłosić się do psychologa lub postarać się o dodatkowy metraż.

4 klasery zajmują miejsca stosunkowo niewiele. Co jednak może okazać się potrzebne prawdziwemu kolekcjonerowi?

Cytat:
Toral, który przyznaje się do zbierania wszelkiego rodzaju przedmiotów, jest szczęściarzem. Brak przestrzeni to nie jego problem. Ale nie każdy ma posiadłość w hiszpańskim regionie Montes de Toledo z dwiema stodołami przekształconymi w ogromne rupieciarnie. Zazwyczaj ludzie mieszkają w kawalerce czy większym mieszkaniu, w najlepszym razie w domku – sami lub w towarzystwie innych osób, walcząc zaciekle o każdy centymetr powierzchni.

Hiszpańska gazeta zdaje się podać nam dwa wazne pojęcia - przestrzeń i rupieć Biggrin jak to można zgodnie połączyć ze sobą? Sposobów jest wiele, a co ciekawe - cena również...

Cytat:
Zwykle winę za to ponoszą rupiecie. Mamy tendencję do gromadzenia przedmiotów – mebli, ubrań, książek, zabawek, artykułów gospodarstwa domowego, sprzętu sportowego, zdjęć – które miały swoją chwilę chwały, a teraz używamy ich rzadko albo wcale, odeszły w niepamięć, ale nie jesteśmy w stanie się ich pozbyć. Z żalu, lenistwa lub chcąc zachować je tak na wszelki wypadek.

To, czy przedmiot jest rupieciem, zależy od punktu widzenia danej osoby. Taki, który dla jednych jest ohydnym śmieciem, dla innych może stanowić drogocenny skarb. Nawet „Słownik Języka Hiszpańskiego” nie jest w tej kwestii jednoznaczny. O dziwo, pierwsza definicja słowa „rupieć” brzmi: „jakikolwiek mebel lub narzędzie w domu”. Lecz według drugiej jest to „niepotrzebny przedmiot w kącie”. Przy której definicji zostajemy?

To nie ma znaczenia. Nieważne, jakie rzeczy trzymamy w domu i dlaczego – problemem jest ich liczba i miejsce, w którym je przechowujemy. Osoby dysponujące osobną rupieciarnią nawet nie wiedzą, jakimi są szczęściarzami. Na hiszpańskim rynku nieruchomości, gdzie metr kwadratowy mieszkania w mieście kosztuje w niektórych dzielnicach ponad sześć tysięcy euro, zadaszona powierzchnia zajmująca osiem metrów kwadratowych – maksymalny metraż schowka w przepisach mieszkaniowych wspólnoty autonomicznej Madrytu – to prawdziwy skarb. Niektóre dość podejrzane strony internetowe oferują takie klitki jako lokale mieszkalne.

Jeśli ktoś maniakalnie coś zbiera - niech podyskutuje o swoich zbierackich tendencjach Biggrin

Poooozdrawiam i zapraszam do lektury Smile

15.11.2006 13:53:35
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Qmar
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Status: Offline
Reputacja: 4
Portfel: 3,541

Mój ojciec zbiera znaczki od 1970 roku ^^ kiedys ja bede kontynuował (chyba tak to sie pisze ^^) jego dzieło Biggrin, brat zbiera monety Biggrin drugi brat karty telefoniczne ale przestał chwile temu chociaz ma sporo a ja nie beiram nic Biggrin chyba ze wliczajac w to mange ale to tak zeby sobie poczytac te świetne komiksy Biggrin

15.11.2006 19:14:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Zuziaaa

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0
Portfel: 1,399

To ja się pochwalę niecodziennym hobby - otóż zbieram ..... chusteczki higieniczne Biggrin nie nie takie użyte - bo pewnie przyjdzie to komuś do głowyBiggrin, tylko całe paczki pakowane po 10 chusteczek Smile mam już takich - każde opakowanie inne - około 150 Biggrin
Początkowo zakupy zaczynałam od działu z artykułami higienicznymi, teraz jakoś mi już przeszło Tongue ale dalej jak zobaczę jakiś fajny okaz, lub okazy to rzucam się na nie Biggrin

Czasem trzeba kogoś ugryźć, żeby poczuć się lepiej .......
15.11.2006 19:21:38
Falkhor
Administrator
*

Zuziaaa, Heh... to jak kiedyś dopadnie mnie katar stulecia, będę wiedział, kogo odwiedzić w razie wyczerpania zapasów w okolicznych sklepach i w domu Tongue

Qmar, Manga powiadasz? Tongue Coś w styli sailor Moon czy np. dragonBall? Tongue A może... Ghost in the Shell??

ja praktycnzie niczego nie zbieram nałogowo. Mimo to, możn apowiedziec, że mam w domu kolekcję:
- znaczków
- kufli
- noży

Smile

15.11.2006 20:04:02
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Zuziaaa

*

Portfel: 1,399

Falkhor napisał(a):
to jak kiedyś dopadnie mnie katar stulecia, będę wiedział, kogo odwiedzić w razie wyczerpania zapasów w okolicznych sklepach i w domu Tongue

w tym problem ze nie bede ich uzywac - no chyba ze wnukom w testamencie zapisze Biggrin:DBiggrin

Czasem trzeba kogoś ugryźć, żeby poczuć się lepiej .......
15.11.2006 20:06:24
Qmar
Moderator
*

Pochwale sie ze mam (oczywscie cala serie) DB (42 tomy zajmuja prawie 60 cm dlugosci Biggrin a czytalem kazdy hcyba po 15 razy Biggrin ) oraz Akira (19 tomów zajmuja duzo mniej ale maja wiekszy rozmiar Biggrin ) zamierzam zakupic Ghost in the shell ale są tylko 2 tomy - co nie stanowi kłopotu tylko ze jeden tom chyba 42 zł a drugi 26 zł wiec narazie mysle tylko o tym i jeszcze kupic Chirality (jakos tak sie pisze) co tez bedzie kosztowac okolo 60 zł a sa bodajze 3 tomy. Takw iec zamierzam powiekszyc swoja kolekcje ale to na wakacje Biggrin

Hmm przypomniało mi sie wlasnie jak popatrzylem sie w strone moich Akir Biggrin ze na scianie mam ponad 250 podstawek od piwa Biggrin neizla kolekcja to tez w sumie zbieralem pierw brat pozniej ja dal mi swoje Biggrin i tak mam cala sciane palnuje druga zakleic Biggrin
Jeszcze znalazlo by sie pare rejestracji na jeden ze scian to tez mozna zaliczyc do kolekcji Biggrin jak bede mial wiecej to dokrece sobie Biggrin - a tak apropo ma ktos na zbyciu rejestracje samochodowe ? :> z checia przygarne Biggrin

15.11.2006 20:19:46
Falkhor
Administrator
*

Hmmm... wnukom? Ale czy one tyle wytrzymają? Szkoda ich marnotrawić Tongue

Może rzucisz jakieś zdjęcie? Tongue

15.11.2006 20:21:59
Ahab

*

Portfel: 843

Nie specjalnie coś zbieram, ale mam ciekawą kolekcje maczet, oraz magazyny Focus wydawane od 1995 roku.
Jak czas bedzie to i foto pokaze Biggrin (maczet oczywiście)

Liberate tute me ex inferis
15.11.2006 20:46:10
Svirus

*

Portfel: 173

No to ja was przebije :570: Zbieram: znaczki (kilka klaserów), korki od butelek (4 wielkie pudła), monety, książki z serii Tygrysy (II wojna światowa), wieczne pióra, etykiety z butelek na piwo, podstawki pod szklanki, no i kiedyś jeszcze takie karty z hokeistami ale tę kolekcje sprzedałem na allegro. To chyba tyle Smile

Poznaj świat aforyzmów i sentencji. Przepisy na drinki .
16.11.2006 10:51:06
Falkhor
Administrator
*

Wow... no nie sądziłem, szczerze, że obecnie tylu ludzi coś zbeira i to jeszcze jest tak wytrwałych w swoim nałogu Smile

W sumie to jeszcze KOMIKSY - ogólnie bardzo je cenię i moge powiedzieć, ze się na nich wychowywałem Smile Mam trochę starszych wydać, ale niewiele... oraz trochę nowych, np. PRODUKT Smile To też taka mini-kolekcja, bo kupowałem tylko te albumy, które... mi się spodobały i na które było mnie stać Tongue MArze o kupnie Sandmana czy... Kanznodziei Smile

Pozdro.

16.11.2006 14:10:22
Ahab

*

Jak mówiłem tak robie Smile

A ku jasności - by ktoś się nie przyczepił :
[code:1]
USTAWA

z dnia 21 maja 1999 r.

o broni i amunicji.

Przepisy ogólne

Art. 1. Ustawa określa zasady wydawania i cofania pozwoleń na broń, nabywania, rejestracji, przechowywania, zbywania i deponowania broni i amunicji, przewozu przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej oraz przywozu z zagranicy i wywozu za granicę broni i amunicji, jak również zasady posiadania broni i amunicji przez cudzoziemców oraz zasady funkcjonowania strzelnic.

Art. 2. Poza przypadkami określonymi w ustawie nabywanie, posiadanie oraz zbywanie broni i amunicji jest zabronione.

Art. 3. Przepisy ustawy nie dotyczą:

1) broni i amunicji stanowiących uzbrojenie Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej, Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Biura Ochrony Rządu, Straży Granicznej, Służby Więziennej oraz innych państwowych formacji uzbrojonych, w odniesieniu do których dostęp do broni i amunicji regulują odrębne przepisy,>

2) broni i amunicji stanowiących uzbrojenie żołnierzy armii państw obcych przebywających na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w związku z przedsięwzięciami wojskowymi realizowanymi wspólnie z Siłami Zbrojnymi Rzeczypospolitej Polskiej, a także na podstawie umów i porozumień międzynarodowych,

3) obrotu z zagranicą bronią i amunicją, technologiami i usługami mającymi znaczenie dla obronności, bezpieczeństwa lub ważnych interesów Państwa oraz wytwarzania, przewozu przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przywozu z zagranicy i wywozu za granicę broni i amunicji w celach przemysłowych lub handlowych, a także obrotu nimi na podstawie odrębnych przepisów,

4) przemieszczania amunicji przez przedsiębiorców oraz przedsiębiorców zagranicznych, w rozumieniu ustawy z dnia 21 czerwca 2002 r. o materiałach wybuchowych przeznaczonych do użytku cywilnego (Dz. U. Nr 117, poz. 1007).

Art. 4. 1. Ilekroć w ustawie jest mowa o broni, należy przez to rozumieć:

1) broń palną, w tym broń bojową, myśliwską, sportową, gazową, alarmową i sygnałową,

2) broń pneumatyczną,

3) miotacze gazu obezwładniającego,

4) narzędzia i urządzenia, których używanie może zagrażać życiu lub zdrowiu:

a) broń białą w postaci:

- ostrzy ukrytych w przedmiotach nie mających wyglądu broni,

- kastetów i nunczaków,

- pałek posiadających zakończenie z ciężkiego i twardego materiału lub zawierających wkładki z takiego materiału,

- pałek wykonanych z drewna lub innego ciężkiego i twardego materiału, imitujących kij bejsbolowy,

b) broń cięciwową w postaci kusz,

c) przedmioty przeznaczone do obezwładniania osób za pomocą energii elektrycznej.
[/code:1]

I mały dodatek:
[code:1]
Art. 11. Pozwolenia na broń nie wymaga się w przypadku:
1) posiadania broni palnej wytworzonej przed rokiem 1850,
2) gromadzenia broni w zbiorach muzealnych na podstawie odrębnych przepisów,
3) dysponowania bronią przez przedsiębiorców dokonujących obrotu bronią i amunicją na podstawie koncesji lub świadczących usługi rusznikarskie na podstawie odrębnych przepisów, o ile jest to związane bezpośrednio z prowadzeniem działalności gospodarczej,
4) używania broni w celach sportowych, szkoleniowych lub rekreacyjnych na strzelnicy działającej na podstawie zezwolenia właściwego organu,
5) posiadania broni alarmowej o kalibrze do 6 mm,
6) posiadania ręcznych miotaczy gazu obezwładniającego,
7) posiadania przedmiotów przeznaczonych do obezwładniania osób za pomocą energii elektrycznej o średniej wartości prądu w obwodzie nie przekraczającej 10 mA i energii nie przekraczającej 300 mJ
[/code:1]

Więc maczety to nie broń Biggrin

22.11.2006 19:30:52
Falkhor
Administrator
*

Uuuuu...

Cytat:
- pałek posiadających zakończenie z ciężkiego i twardego materiału lub zawierających wkładki z takiego materiału,

To odpadają siekiery...

Cytat:
b) broń cięciwową w postaci kusz,

Ale na szczęście zostają łuki Smile Tongue

Ahab, A... wykorzystujesz jakoś te maczety? Bo moje noże przydają mi się dość często. A Ty albo często wędrujesz przez amazońską dżunglę, albo masz plantację trzciny cukrowej, albo po prostu masz jakąś chamską odmianę trawnika, której inaczej przyciąć nie sposób.... albo... o zgrozo Biggrin Tongue

23.11.2006 08:51:14
Teddy_85

*

Portfel: 275

Falkhor napisał(a):
wykorzystujesz jakoś te maczety?

Jestem lekarzem i walczę z przeziębieniem, grypą i wogóle z chorobami. Przeciwdziałam agresji - jak ktoś spotkany na ulicy zobaczy mój "arsenał" to nie ośmieli się mnie zaatakować - a może nawet powiedzieć "cześć" Animatedwink

Heh... A tak na serio "to było dawno temu i nieprawda" Animatedwink

Pozdro

23.11.2006 15:03:45
Ahab

*

Falkhor napisał(a):
To odpadają siekiery...

Nie myślałem o tym Smile Wychodzi na to, że jednak to broń... ale chodziło raczej o jakieś "bejsbole", pałki policyjne (tonfa) itp.

Falkhor napisał(a):
Ahab, A... wykorzystujesz jakoś te maczety? Bo moje noże przydają mi się dość często. A Ty albo często wędrujesz przez amazońską dżunglę, albo masz plantację trzciny cukrowej, albo po prostu masz jakąś chamską odmianę trawnika, której inaczej przyciąć nie sposób.... albo... o zgrozo

Raczej do celów kolekcjonerskich.
W odróżnieniu od noży, raczej byłby dziwny widok tak sobie spacerować po Łańcucie z maczetą Biggrin
Trudniej też schować do kieszeni Smile

Przyznam, że kilka razy przydały mi się - wycinka pewnych większych badyli itp.

23.11.2006 18:15:05
Qmar
Moderator
*

ja sie na tym znam Tongue jak juz gadamy o tej ustawie Biggrin

siekiere mozna miec przy sobie na miescie bez probelmu nikt Ci nic zrobic nei moze ale nie mozna nosci bejzbola lub nunchaku Biggrin a jesli chodzi o noze itd to mozna miec ostrza dowolnej dlugosci i rozmiaru nawet mozna miec halabarde albo miecz dwureczny wazne zeby nie bylo to ukryte ostrze w przedmiocie i noze sprezynowe reszta moze byc Biggrin Tongue (wiele na ten temat czytalem wiec sie obczajam Biggrin)

24.11.2006 21:19:34
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: