Odpowiedz  Napisz temat 
Kobieta w Błekitnej Wodzie (Lady in the water)
Autor Wiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 4
nfm: 15,825
Kobieta w Błekitnej Wodzie (Lady in the water)

[center]Kobieta w Błekitnej Wodzie[/center]

Scenariusz i Reżyseria: M. Night Shyamalan
Gatunek: Fantasy/Thriller/Baśń
Kraj/Rok Produkcji: USA; 2006
W rolach głównych:: Paul Giamatti, Bryce Dallas Howard
Zwiastun - KLIK aby ogladnąć (strona polskiego dystrybutora, WarnerBros PL

Fabuła - Hmmm... dziwne, że filtr od basenu nie działa? Nie, to nie jest takie dziwne. Ciekawe jednak jest to, że ów filtr zapchał się jkąs dziwną zielonkawą mazią... Takie rzeczy się zdarzają, zwłaszcza w - powiedzmy 3gwiazdkowym - pensjonacie, którym zawiaduje sympatyczny i na pierwszy rzut oka bardzo prostolinijny pan Cleveland Heep. Stwierdza on, ze to pewnie wina kogoś, kto pływa sobie nocą w basenie. I którejś nocy wreszcie pan Heep znajduje winowajczynię zatkanego filtra... rudowłosą narfę, którą przyniósł wielki orzeł. Za nią przyszedł też mroczny stwór, który ma powody, aby ją zabić. I nie tylko on się pojawia...

Wrażenia - Jakby to okreslić. Ten film jest prosty. Naiwny. Gładki. Ale zarazem... jeżeli już pozbędziemy się krzywego uśmieszku z twarzy i zrozumiemy, że autor filmu stworzył coś wyposażonego w śladową ilość krwi i przemocy, obraz ociekający dziecięcą naiwnością, to... no właśnie. Co zostanie?

Serwisy filmowe jednoznacznie mówią, że 'Lady in the water' to thriller. Jest trochę suspensu, pare efektów i bardzo ciekawe animacje stworów. Do tego jednak jest dołożona cukierkowa gra aktorów... Ten film jest dla dorosłych dzieci, dla ludzi, którzy nie zapomnieli, jak wierzy się w bajkę. Bohaterów mamy tutaj wielu, każdy z nich ma jakąs moc, na pozór tak błahą i trywialną i co najgorsze - zupełnie nie pasującą do ich roli życiowej. wszystko jest niemalże dziełem przypadku, posiada magię, której nie widać.

Musze oddac kilka słów na temat tego, że w filmie jest ogrom słodkości i naiwności, ale jest to poziom równy. W sensie nie ma jakichś przeskoków. wg mnie jednak - film mógł byc zrobiony jeszcze lepiej, bo i pomysł fajny, i aktorzy ciekawie dobrani. Gra tam nawet sam scenarzysta i reżyser M. Night Shyamalan, który redaguje bardzo ciekawą książkę i dowiaduje się, ze jego dni są policone. A trzeba zaznaczyc, że ów człowiek ma na koncie... 6. zmysł oraz Osadę, Niezniszczalnego i... był odpowiedzialny za scenariusz Stuarta Malutkiego Smile

Film pełen pięknych słów, myśli, ale niekoniecznie rzuconych na taśmę, wprost przed widza. Ten film to inny świat, na prawdę Smile W mojej ocenie otrzymuje 8/10, w szkolnej - hmmm... 4 z plusem Smile Myślę, że warto go obejrzeć. Mnie się podobał Smile Zakręcił mną Smile

Poooooooooooozdrawiam.

04.03.2007 11:07:22
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Megg
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 2
nfm: 1,251

E wiesz co, film mi się nawet... podobał. Ale strasznie duuuugi. Świetny pomysł, ale strasznie taki.... nierealny, naiwny. To sie powinno zaliczać chyba do filmów SF albo w ogóle baśnni....

Przecież noc właśnie sprawia że wiesz co to dzień,
A ciszy zawdzięczasz że piękniej brzmi pieśń,
Więc czekaj cierpliwie a ziści sie sen...
Życie trwa...
04.03.2007 12:48:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 4
nfm: 15,825

Megg, Heh, no on taki właśnie jest... Dziwnie naiwny Smile Ale jak tak się chwilę zastanowiłem, to stwierdziłem, ze to był zabieg celowy. Tam wogóle nie ma złych ludzi... a krytyk filmowy zostaje co prawda hmmm... zjedzony? Animatedwink przez stwora, ale co tam. Szczegółów nie widać. A wszyscy bohateorie sobie tak jakoś pomagają, są wyrozumiali i w sumie wcale ich nie dziwi obecnośc narfy Smile Ciekawe Smile

04.03.2007 13:51:12
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Demonesssa

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0
nfm: 378

rowniez ogladalam ten film - podobal mi sie glownei dlatego, ze to jest basn, taki film oderwany od wszystkiego prawie naiwny prosty mozna ogladac cala rodzina albo nie lepiej samemu bo czlowiek sie usmiecha jak widzi te >syrenke< :hihi: polecam na smutniejsze wieczory

Demon - Istota zawieszona pomiędzy dobrem a złem.
04.04.2007 16:49:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz  Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

*  Slowacja Online *   *  Forum Miasta Nisko *   *  Forum Gminy Dubiecko *   *  Bulgaria Online *   *  WebMachine.pl - kliknij i wymien sie linkiem *