Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
KLAPS w pupę - wychowawczy czy destrukcyjny?
21.03.2007, 20:22:19
KLAPS w pupę - wychowawczy czy destrukcyjny?
Cytat:Tomuś Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Dlaczego rozbiłeś flakon z kwiatami?
Klaps!
Tomuś... Dlaczego nie wytarłeś bucików jak wróciłeś z podwdórka? Teraz wszedzie jest psia kupka!
Klaps!
Tomuś - Nie wolno jeść tatowego długopisu!
Klaps!
Tomuś - Dalej nie wytarłeś tych bucików!
Klaps, klaps!
Tomuś!
KLAPS...

Scenka tak jakby humorystyczna, prawda? przyznaje, parę razy dostało się kilka klapsów mniejszych i więszych, ale tylko wtedy, gdy się zasłużyło. Czy przeżyłem je strasznie jako dziecko - nie sądzę. nie były przecież takie, aby połamac mi miednicę, nogi, poobijać nerki...
... a takie 'klapsowanie' sie zdarza. Tu i tam co jakiś czas czyta się, że dziecko zostało potraktowane kablem od żelazka albo i samym żelazkiem, jak się źle pod rękę nawinęło. Skakanka, pasek od spodni, kij? No albo goła męska i żeńska ręka.

Jak jednak porzucić taką formę kary, która może byc stosowana umiejętnie i nie sadystycznie, tylko... wymownie? Drugim biegunem jest przecież zupełne wyrzekanie się wszelkich kar cielesnych, do których zalicza się KLAPSa.

Jak oceniacia klapsa?
Jak reagujecie, gdy jakas mama/tata da swojemu dziecku klapsiora?
czy klaps to przemoc, wychowanie, brak pomysłu na wychowanie czy świadomy i trafny wybór?

Pozdrawiam Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
21.03.2007, 20:55:45

Jest dobre jesli nie jest naduzywane - nieraz dostalem klapsa za jakis numer moi bracia (starsi) czesciej i mocniej dostawali Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji ale przez to wiem co jest zle a co dobre pamiatam jak bylem maly to przerysowalem jakiemus kolesiowi kawalk karoseri kamykiem ojciec mi klapsnal kilka razy i wiem zeby juz tego nei robic Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
Wychowanie w stylu: "JAsiu nie kop tego pana bo sie spocisz" jest złym sposobem. Lepiej przylozyc 2 razy na dupsko albo z pasa czasem i wiadomo o co biega. Oczywiscie nie naduzywac i z umiarem Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
tyłek to takie miejsce ze trudno zrobic siniaka klapsem i po chwili juz nie boli Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
Znajdź wszystkie posty użytkownika
21.03.2007, 21:19:18

"Nie kocha swego dziecka rodzic, który szczędzi pasa."

Nie w pełni zgadzam się z tym powiedzeniem - sądze, że są inne kary niżeli kara cielesna (symboliczny klaps to nie zbrodnia, ale pas etc. to już inna bajka), lecz z tego co obserwuję faktycznie raz na jakiś czas lanie poprawia morale.
Nie powinno się karac dziecka, za coś co zrobił nieumyslnie (jak w przypadku z flakonem), lecz w przypadku gdy dziecko, notorycznie nie słucha poleceń rodziców, i specjalnie je olewa/ignoruje, wtedy w użycie powinien wejść system T.A.E.D. ("matka prać"), ale jak już mówiłem - tylko w bardzo poważnych sprawach i przypadkach...

Qmar napisał(a):Wychowanie w stylu: "JAsiu nie kop tego pana bo sie spocisz" jest złym sposobem. Lepiej przylozyc 2 razy na dupsko albo z pasa czasem i wiadomo o co biega. Oczywiscie nie naduzywac i z umiarem Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji tyłek to takie miejsce ze trudno zrobic siniaka klapsem i po chwili juz nie boli Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Dobrze powiedziane. Wychowanie bezstresowe prowadzi tylko do powstawania ludzi jak Dyzio... az strach pomyśleć kim zostanie taka osoba gdy podrośnie... :|

Liberate tute me ex inferis
21.03.2007, 22:26:12

Dokladnie tak Ahab - dziecko stluklo flakon przez przypadek to wytlumaczyc zeby uwazalao czy cos ale delikatnie tylko zeby dac do zrozumienia ale jak specjalnie cos robi - przylac i powiedziec jak trzeba robic - mnie tak wychowano i jest dobrze Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
21.03.2007, 22:26:19

wydaje mi się, że klaps to dobry sposób wychowawczy...oczywiście gdy się go stosuje z umiarem i odpowiednio "dozuje" :hihi:

jak dla mnie te wszystkie beztresowe wychowania to kompletna porażka, która działa wręcz przeciwnie co do postawionego celu...
...poprostu dzieciak musi wiedzieć gdzie jest jego miejsce i kto w domu rządzi Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji tj tak mi się wydaje - a w życiu jest różnie (wiem coś o tym bo mało było w moim dzieciństwie sytuacji, w których dostałem przysłowiowego klapsa xD ) :nerd:

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
21.03.2007, 23:09:56

no i panowie macie racje :] nic wiecej jak 2 aforyzmów nie moge przytoczyc : co nas nie zabije nas wzmocni i to , ze wszytko w duzych ilosciach jest trucizna [ co do tego tematu - zlke wpływa na zdeicko ]

jestem jak najbardziej zdania ze klapisik za nieposłuszenstwo jest dobra metoda wychowawcza

lubię słowo INDOLENCJA , przy nim moje lenistwo staje się czymś wyrafinowanym
:lil-lol:
21.03.2007, 23:26:30

Z pewnością nie obcy Wam jest pewien aforyzm: W autobusie siedzi matka z dzieckiem, a obok staruszka. Dziecko kopie staruszkę w kolano. Staruszka do matki: "Czy mogłaby pani zwrócić uwagę swojemu dziecku? Noga, w którą mnie kopie mnie boli." Na to matka: "Nie mogę tego zrobić, ja swoje dziecko wychowuję bezstresowo." Stojący obok student wyjmuje z ust żutą gumę i przykleja ją matce chłopca na samym środku czoła. "Hej co pan robi?!" - oburza się matka. Na to student: - "Ja też byłem wychowywany bezstresowo."

Klaps nie musi być czymś złym, ale należy używać go mądrze.

Anioł nigdy nie upada.
Diabeł upada tak nisko, że nigdy się nie podniesie.
Człowiek upada i powstaje.
[Dostojewski]
22.03.2007, 10:11:13

Gothka świetnie przedstawiłaś ten problem :hihi:
dokładnie to odzwierciedla sytuację jaka nastaje w momencie gdy nasze dziecie są wychowywane bezstresowo :eek:
poprostu dzieciek musi wiedzieć "co jest czarne a co białe", co mu wolno a czego nie :hihi:
tylko nie pomyślcie czasem, że ja jestem za bigiem dzieciaków :eek: nieeee tego to nie powiedziałem :O ale taki SYGNALIZOWANY klaps, w momencie gdy dzieciak naprawdę na to zasłużył, jest jak najbardziej wskazany :hihi:

22.03.2007, 11:10:36

Zgadza się. Jeśli dziecko się tego nie nauczy to potem będzie mu sie ta granica zacierać i będzie próbowało samo ją wytyczyć. Metodą prób i błędów.

Anioł nigdy nie upada.
[Dostojewski]
22.03.2007, 11:20:23

Gothka =) napisał(a):Jeśli dziecko się tego nie nauczy to potem będzie mu sie ta granica zacierać i będzie próbowało samo ją wytyczyć. Metodą prób i błędów.
i potem cała wina spadnie na rodziców...może nie w sposób dosłowny ale będą dusić w sobie poczucie winy, że nie wychowali swojego dzieciaka w odpowiedni sposób :O

22.03.2007, 11:36:15

OMG szczerze mówiac nie moge na to patrzeć co tu wypisujecie... Mnie lali równo jak leci i to nie były klapsy, z tego to tylko jest tak że jak ktoś podniesie rekę to ja już zakrywam oczy bo mysle ze chce mnie uderzyć. Moja siostra nie stosuje kar cielesnych, ale nie wychowuje dziecka bezstresowo! Przecież jak zlejesz małe dziecko to ono nawet nie wie dokładnie za co! Musisisz zejść do poziomu dziecka i mówić mu co zrobił xle i jaką ma za to kare. Bicie co to za kara... Przecież można je ustawić w kącie i ma się nie ruszać, albo siedzieć w swoim pokoju i nie wychodzić przez jakiś dany czas. Ja opiekowałam sie siostry dziećmi i albo one sa take grzeczne od urodzeia albo poprostu wietnie wychowane! ZERO AGRESJI!!! Posłuszne, mądre nawet nie egoistyczne, podzielą sie wszystkim. Dzieci cud... Przecież to właśnie AGRESJA odbija sie w dorosłym życiu. Takie zachowanie jak kopanie pani w autobusie to już ignorancja a nie wychowanie. Są inne sposoby skuteczniejsze jak bicie dzieci. Im starsze bite dzieci tym gorzej, oddalaja sie od takich rodziców a potem dobiero moą być różne buntownicze problemy...
Bicie to świadectwo bzsilności rodziców...

"nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem"
22.03.2007, 11:56:01

SunShine ale nikt tu nie mówi o AGRASJI czy o MALTRETOWANIU dzieci :eek:
poprostu wydaje nam się, że czasem warto sprzedać klapsa dzieciakowi...ale tylko w momencie gdy naprawde na to zasłużyło :O
Cytat:Przecież jak zlejesz małe dziecko to ono nawet nie wie dokładnie za co!
ale my też nie mamy na myśli bicie np rocznego bobaska...bo to logiczne, że ono nie wie za co...
...dziecko powinno dostać 'kare' w momencie gdy dobrze wie, że robi źle, a mimo to to zrobi :nerd:
poprostu nie wolno sobie pozwolić na to, żeby dzeiciak wchodził ci na gowe i porzewracał cały świat do góry nogami :wow: bo z takiego wychowania jest więcej złego niż dobrego :eek: dzieckiakowi zacierają się ścieżki życiowe - ścieżki dobrego i złego :eek: i potem rodzice za złe zachowanie swojej pociechy "świecą oczami" :crazy:

22.03.2007, 11:59:53

Nie powiedziałam, że jestem za biciem, tylko za jasnym określeniem zasad. Oczywiście można to zrobić bez użycia rąk. Jest też różnica pomiędzy agresją w domu, kiedy rodzic bije dziecko za byle co, a delikatnym klapsem raz na jakiś tam czas za konkretne przewinienie.
[Pamiętam jak przyjaciółka jeździła konno i w pewnym momencie klacz chciała ją zrzucić wierzgając. Dostała za to szpicrutą. Przyjaciółka powiedziała mi wtedy, że jeśli chcę ukarać konia to muszę to zrobić natychmiast, żeby wiedział za co dostał. Karanie po czasie byłoby już znęcaniem się nad zwierzęciem.]
Przemocy i agresji mówię zdecydowane NIE.

Anioł nigdy nie upada.
[Dostojewski]
22.03.2007, 12:13:18

Cytat:Przemocy i agresji mówię zdecydowane NIE.
to chyba jak my wszyscy...
...ja osobiście nie wyobrażam sobie wytuacji kiedy uderzyłbym swojego dzieciaczka bez powodu :eek: wogóle nie chciałbym nigdy go uderzyć :eek: ale czasem są sytuacje kiedy przysłowiowy 'klaps' jest niezbędny :O i tak jak Gothka wspomniała w swojej historii z koniem - nie należy odwlekać kary bo wtedy dziecko nie wie za co ona jest i w jego umyśle rodzi się odruch agresji, a zarazem strachu przed rodzicem :eek:
ja osobiście też wolałbym takie sprawy załatwiać rozmową, ale niestety nie zawsze jest to możliwe - nie zawsze jest to najlepsze rozwiązanie :wow: ^^"

22.03.2007, 12:15:56

No włąśnie można karać bez uzycia rąk z JASNYM określeniem zasad za co, dlaczego. Niektórzy rodzice nie widza granicy miedzy klapsem a agresją. Konika klepnać treba bo z nim się raczej nie dogada Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

"nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem"
Odpowiedz 

Skocz do:

Kontakt | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Użytkownicy