Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
KLAPS w pupę - wychowawczy czy destrukcyjny?
22.03.2007, 12:19:52

Cytat:Niektórzy rodzice nie widza granicy miedzy klapsem a agresją.
SunShine i właśnie cała trudność polega na tym ażeby wiedzieć kiedy klaps jest klapsem, a kiedy klaps to już agresja :nerd:
w pierwszym przypadku klaps ma charakter wychowawczy...
natomiast w drugim przypadku to już znęcanie się nad dzieckim...
i wszystko opiera się o to, żeby wiedzieć kiedy można tego klapsa 'sprzedać' tak, aby nie wyrządziło to dziecku krzywdy, a zarazem 'ustaliło' prawidłową hierarchię wartości :hihi:

Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
22.03.2007, 17:23:22

prosta sprawa ludzie
klaps to ostatecznosc jesli inne metody zawodza a najlepsza metoda to zadac dziecku taka kare zeby sie nauczyło przyklad:
dziecku zalezalo zeby gdzies pojsc ale to tak konkretnie - zakazac wyjscia i zeby siedzialo w pokoju - i zapamieta zeby zle nei robic bo straci na tym - cos takiego a klaps jesli sie notorycznie upomina a dziecko sobie z tego nic nie robi to mozna tam lekko pyknąc Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
22.03.2007, 18:37:54

levi',
Cytat:wszystko opiera się o to, żeby wiedzieć kiedy można tego klapsa 'sprzedać' tak, aby nie wyrządziło to dziecku krzywdy, a zarazem 'ustaliło' prawidłową hierarchię wartości
Dobrze rzekłeś Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

Qmar, Systmeów kar i nagród jak wspomiałem - wiele jest Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
Ale chodzi konrketnie o klapsa Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Zgadzam się - czasem rodzice nie zadają sobie trudu zrozumienia sytuacji, albo wysłuchać historii zdarzenia od dziecka. Tylko klaps, bo wiadomo, nie zaszkodzi, a zawsze się przyda, niech dzieciak sobie pomysli. Dlatego wazne jest tez to, aby dzieciak dokładnie wiedział, za co był ten klaps.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
24.03.2007, 16:38:02

Cytat:wazne jest tez to, aby dzieciak dokładnie wiedział, za co był ten klaps.
otóż to Falk bo jak dziecko nie wie na 100% za co dostał tego klapsa to efekt jest dokładnie przeciwny - w dziecku rodzi się złość i chęć 'odgryzienia się' rodzicow za doznaną (w jego pojmowianiu niesłuszną) krzywdę :O
wszystko opiera się o to aby, decydując się na 'karę, wydzielać ją sprawiedliwie i w momencie gdy dzieciak naprawdę na to zasłużył =D

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
24.03.2007, 16:59:49

Napisze, co wywnioskowałam z moih ostatnich zajęc z psychologii: Dziecka bic nie nalezy, nie powinno sie i jest to bardzo bardzo odradzane, ale to jest czysto psychologiczne podejscie, nieco rozniące sie od rzeczywitosci. Specjalisci uwazaja, ze słowna nagana to max i powinna byc uzyta w ostatecznosci. Chodzi tu o wychowanie - nie nalezy traktowac dzieciaków z oschłoscia ale tez odradzane jest pozwalanie im na wszystko. Zarowno tu jak i w wielu innych przypadkach, w duzej mierze zalezy wszystko od rodzicow i tego, w jaki sposob z dziecmi postepja, czy pozwalaja im na wszystkie zachcianki,jaka atmosfera panuje w domu, w jaki sposob rodzice sie do siebie zwracają ........

Uwazam, ze klaps jest zdecydowanie destrukcyjny i wychodzi to na jaw wczesniej czy pozniej.

I know it seems hard sometimes
but remember one thing.
Through every dark night,
theres a bright day after that.
So no matter how hard it get,
stick your chest out,
keep ya head up.... and handle it.

Tupac Shakur
24.03.2007, 18:05:17

Wg mnie kara psychiczna potrafi być ZNACZNIE OKRUTNIEJSZA niż KLAPS. dlatego uważam, że czasami lepszy klaps, niż próbowanie psychicznego karania dziecka.
24.03.2007, 18:11:42

Oj nie odrazu psychicznego karania. Przeciez dziecku trzeba okazywac takie uczucia jak miłośc i co najważniejsze to nagradzać za to że coś robi dobrze Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Gdy juz np. zrozumie co zrobił źle i np. przeprosi to przytulić i zapomnieć Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Nie wypominać. Nie skupiać się na samych karach.
Ja nie zmieniam zdania, dla mnie klaps jest równiez destrukcyjny Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji

"nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem"
24.03.2007, 19:45:22

Zaznaczyłam w ankiecie czwartą możliwość, choć...
No właśnie. Tak do końca to nie zgadzam się z żadną z możliwości. Uważam, że czasem klaps jest potrzebny, ale nie jako manifestacja siły rodzica, ale okazanie niezadowolenia. Tzn. klaps, ale minimalnie bolesny. No i oczywiście w określonej sytuacji, bo, jak wcześniej już pisaliście, dziecko szybko zapomina o swoim przewinieniiu. I tu też problem, bo dziecko jest dzieckie-uczy się, testuje rodziców i otoczenie, sprawdza, na co sobie może pozwolić. Często wystarczy wytłumaczyć, co zrobiło źle i dlaczego to jest złe zachowanie. Albo spytać, dlaczego tak zrobiło; z doświadczenia własnego wiem, że dzieci często przez złe uczynki chcą pokazać, że coś jest nie tak, że im źle, że potrzebują więcej uwagi itp. Jeśli już sięgamy po "klapsa", to w ekstremalnych przypadkach. Klaps automatycznie daje znać dziecku, że jest niedobre, a przecież nie znamy często przyczyn jego zachowania.

Sama dostawałam w skórę ostro i pewnie dlatego jestem tak przeciwna nawet tym "niewinnym klapsom". Mam blisko o połowę ode mnie młodszą siostrę i zdarzyło mi się jej przyłożyć jak była całkiem mała, ale za każdym razem byłam tak zniesmaczona swoim zachowaniem, wstydziłam się siebie, że szybko stwierdziłam, że moje zachowanie zasługuje na większą karę, niż dziecka, które poznaje świat.

Poza tym: jeśli dochodzi do sytuacji, kiedy dziecko świadomie gra nam na nerwach, robi wszystko, co wg nas zasługuje na klapsa/y, to i my jesteśmy temu winni. Bo dziecko nie rodzi się z wewnętrznym przymusem robienia nam na złość. To my, starsi dajemy przykład i to od nas dziecko uczy się zachowań.

Od tamtego zawstydzającego czasu nie uderzyłam nigdy więcej siostry, nawet najmniejszego klapsa nie dostała. Swojego dziecka nie myślę tknąć używając siły do bicia, klepania itp itd. Po prostu tego nie uznaję.
A wychowanie bezstresowe niestety kojarzy się z przytakiwaniem i pozwalaniem dziecku na wszystko. To idiotyzm. Rodziców, którzy pozwalają swoim dzieciom na wszystko obawiając się, że je "zestresują", stawiam na tym samym poziomie, co rodziców, którzy biciem chcą wcisnąć "właściwe zachowanie".
24.03.2007, 20:55:52

siss napisał(a):Poza tym: jeśli dochodzi do sytuacji, kiedy dziecko świadomie gra nam na nerwach, robi wszystko, co wg nas zasługuje na klapsa/y, to i my jesteśmy temu winni. Bo dziecko nie rodzi się z wewnętrznym przymusem robienia nam na złość. To my, starsi dajemy przykład i to od nas dziecko uczy się zachowań.

świetnie to ujełas siss
poprostu czase dzieci robia nam na złosc zeby zwrócic na siebie nasza uwage [ bo statystyczny Polak poswieca dziecku 15 minut dziennie :O ]
no ale jak wyrłumaczysz małemu 3 leniemu dziecku ze nie wolno wkładac paluszka do kontaktu kiedy robi to po raz setny bo mu sie podoba ? lekki klapsik , czy uderzenie w paluszki które nie zaboli a da mu wiele do zrozumienia . Wiem ze droga dedukcji jest najlepsza ale nie zawsze da rade wszytko załtwic słownie

lubię słowo INDOLENCJA , przy nim moje lenistwo staje się czymś wyrafinowanym
:lil-lol:
24.03.2007, 21:10:10

Padlinka napisał(a):no ale jak wyrłumaczysz małemu 3 leniemu dziecku ze nie wolno wkładac paluszka do kontaktu kiedy robi to po raz setny bo mu sie podoba ? lekki klapsik , czy uderzenie w paluszki które nie zaboli a da mu wiele do zrozumienia . Wiem ze droga dedukcji jest najlepsza ale nie zawsze da rade wszytko załtwic słownie
padlinka zgadzam się z tobą. Taki klaps w ramach uczenia dziecka dobra i zła itp. Byle by to się nie koncentrowało na tym, jak ten klaps jest mocny. Bo można coraz częściej zacząć się zastanawiać, czy ten klapsik jest wystarczający, czy czasem nie przyłożyć mocniej...
Bicie dzieci nie prowadzi do niczego dobrego moim skromnym zdaniem.
Chyba rozróżniłabym te klapsy: takie "pouczające", które mamy tu na myśli, oraz te "inne". Te "inne" zdecydowanie odrzucam.
25.03.2007, 15:39:10

siss,
Cytat:Chyba rozróżniłabym te klapsy: takie "pouczające", które mamy tu na myśli, oraz te "inne". Te "inne" zdecydowanie odrzucam.
Też się podpiszę pod takim rozwiązaniem. Do tego dorzucę to, co powiedziałem, że czasem klaps jest bardziej humanitarny, niż wyrafinowane i wyrachowane karcenie psychiczne.
01.04.2007, 08:26:51

ja swojego bachorka kiedys na pewno bede klapsowal Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji ja tez dosatwalem klapsy, ale nigdy takie, co by mnie mialy polmamac, prawda? Ale dzieki nim szybko czailem, co jest ok, a co nie jest ok. Pewnie jakby mi strzelili rodzice tyrade na temat dobra i zla, to nic bym nie rozumia, a taki klaps szybko rozjasnial mi umysl Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji KLAPS, nie bicie, ale KLAPS.

(, + +) No matter how you can't stop it now... (@ @,)
01.04.2007, 21:34:21

Cerberion, Młodzi na początku strasznie unikają klapsów i uznają je za wielkie zło. Z czasem jednak - jak widać Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji - zdanie się zmienia, hehe. Dlatego to mnie przekonuje do tego, ze ten KLAPS to jednak cos w sobie ma - skoro ciągle schemat jest ten sam. najpierw się go boisz, a potem... doceniasz Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
04.04.2007, 17:45:57

jestem kobieta moze niedlugo zostane matka :hihi: :hihi: :hihi: i uwazam, ze zwykly klapsik na pupsko jest potrzebny jesli wymaga tego sytuacja. nei bic dizeciaka do krwi kablem od zelazka walkiem czy zelazkiem ale klaps????????? sporo naszych politykow musialo nie miec klapsow bo im sie ciagle miesza co jest dobre a co zle

Demon - Istota zawieszona pomiędzy dobrem a złem.
04.04.2007, 19:36:34

Demonesssa, Jakoś nie pomyślałem o tym, by bic dizecko żelazkiem, ale w sumie racja, lepszy będzie zwykły klaps Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Politykom to może w dzieciństwie zadka nie złoili, ale teraz byłoby wskazane, żeby niektórym ktoś publicznie dał porządne lanie. przykłąd dla dzieci by był Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji Jak nie będziesz jadł i nie będziesz grzeczny, to zostaniesz politykiem Przepraszamy, tylko zarejestrowani uzytkownicy mogą oglądać zdjecia na NFM. Zapraszamy do rejestracji
Odpowiedz 

Skocz do:

Kontakt | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Użytkownicy