Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (2):« Pierwsza [1] 2 Następna > Ostatnia »
Kiedy wybory?
AutorWiadomość
pablo

*

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 0
Portfel: 546
Kiedy wybory?

Cytat:
Mimo, że Prawo i Sprawiedliwość i Platforma Obywatelska doszły do porozumienia w sprawie wyborów, a nawet ogłosiły ich oficjalną datę - wcale nie jest pewne, czy w ogóle do nich dojdzie. Do przegłosowania wniosku o samorozwiązanie Sejmu obu klubom brakuje bowiem 26 głosów.
To niewiele, ale i tak przy założeniu pełnej dyscypliny w obu klubach. Powinno o nią być łatwo w czasie, gdy ugrupowania decydują o kształcie swych list wyborczych, pewności jednak mieć nie można.

Brakujące głosy może dostarczyć każdy z pozostałych klubów sejmowych - SLD, Samoobrona, LPR, albo PSL wsparte przez któreś z kół poselskich. SLD deklaruje, że owszem, chce rozwiązania Sejmu, ale najpierw oczekuje powstania dwóch komisji śledczych - w sprawie akcji CBA w Ministerstwie Rolnictwa i w sprawie akcji przeciwko Barbarze Blidzie, zakończonej jej śmiercią.

Także Samoobrona, zanim poprze wniosek, chce zbadania przez posłów afery w Ministerstwie Rolnictwa. Ponadto wraz z Ligą wciąż szuka poparcia dla konstruktywnego wotum nieufności, które, gdyby zostało przegłosowane, oznaczałoby przedłużenie sejmowego żywota. Według wizji obu partii tworzących LiS Jarosława Kaczyńskiego miałby zastąpić usunięty przez niego z rządu Janusz Kaczmarek.

Sam premier najbardziej liczy na poparcie wniosku o samorozwiązanie przez SLD. Ale ma plan awaryjny: jeżeli wniosek o samorozwiązanie Izby upadnie, premier poda rząd do dymisji. Ponieważ Sejm zapewne nie zdoła wyłonić nowego gabinetu, po odpowiednich procedurach przewidzianych w Konstytucji prezydent będzie miał prawo jego rozwiązania.

Taki scenariusz spowoduje, że wybory odbyłyby się nie w drugiej połowie października, a dopiero w listopadzie.

link

Czyli przed nami wybory.

Bóg dał nam talent, wyobraźnię i silną wolę abyśmy mogli realizować swoje marzenia. Ja swoję właśnie realizuję
15.08.2007 10:29:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
levi'
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 4
Portfel: 3,304

co do pytania w temacie - wszystko zależy teraz od SLD, bo jeśli poprze samorozwiązanie rządu, to wybory będą szybko - prawdopodobnie 21 października, a jeśli nie poprze, to trzeba będzie przeprowadzić bardziej złożoną 'akcję':
-rząd podaje się do dymisji - prezydent podaje propozycję nowego rządu - sejm propozycję odrzuca - konieczność rozpisania wyborów... {czy jakoś tak} - czyli końcem roku, albo nawet na wiosnę :O

ale z wypowiedzi SLD (chodź jak wiemy u nich decyzje zmieniają się z dnia na dzień) wynika, że poprą wniosek - a zatem 21 października :!:

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
15.08.2007 12:23:20
Avalanche

*

Portfel: 212

Nie wiadomo czy wogle będą - być może chęć PiSu do pozostania przy władzy okaże się silniejsza Animatedwink Oprócz tego w sejmie leży jeszcze wiele projektów ustaw czekających na realizację, więc może się to jeszcze przedłużyć...

18.08.2007 21:05:09
levi'
Moderator
*

Avalanche, nie przdłuży się...a to np dlatego, że PO w każdej chwili może zbojkotować obrady sejmu, bo do laski marszałkowskiej zostało złożone 14 pozwów o wotum nieufności dla ministrów :!: a przy braku sejmowej większości każde takie głosowanie będzie wprost śmieszne - tylko takie coś może to przedłużyć :!:

Cytat:
być może chęć PiSu do pozostania przy władzy okaże się silniejsza

a mi się wydaje, że PiS właśnie CHCE przedterminowych wyborów :!: i ja to jak najbardziej popieram...

18.08.2007 21:10:03
Avalanche

*

Portfel: 212

levi napisał(a):
Avalanche, nie przdłuży się...a to np dlatego, że PO w każdej chwili może zbojkotować obrady sejmu, bo do laski marszałkowskiej zostało złożone 14 pozwów o wotum nieufności dla ministrów :!: a przy braku sejmowej większości każde takie głosowanie będzie wprost śmieszne - tylko takie coś może to przedłużyć :!:

A nie wiadomo, czy takie wnioski uzyskają większość - napewno zagłosuje za tym PO i SLD - ale czy LPR, Samoobrona i PSL? Nie sądzę, ponieważ w razie przyśpieszonych wyborów te partie mogą się pożegnać z ławą sejmową ;]

18.08.2007 21:48:21
levi'
Moderator
*

LPR i Samoobrona napewno :!: a to np dlatego, żeby się odegrać na PiSie :!:

sprawa wyborów jest przesądzona :!:

[ Dodano: 2007-09-05, 13:13 ]

Cytat:
Głosowania wniosków o skrócenie kadencji Sejmu odbędą się w piątek - zdecydował Konwent Seniorów. Wniosek o wcześniejsze samorozwiązanie izby złożyła Platforma Obywatelska. Wniosek poparło PiS.
Przeciwko przyspieszeniu samorozwiazania Sejmu był SLD, który uważa, że gdyby dziś głosować nad tym wnioskiem, to wybory musiałyby się odbyć 14 października.

link

19.08.2007 10:41:34
terelka
Moderator
*

Portfel: 3,494

Czyli już dzisiaj dojdzie do samorozwiązania Sejmu? Oby tylko te najważniejsze ustawy uchwalili, szczególnie tą o Euro2012 :/ (a może już uchwalili wczoraj?)

"Strach jest tym co niszczy, zapomnij o nim a zwyciężysz..."

07.09.2007 09:25:28
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

Nie wiem, co to się dzieje, ale jak się dzisiaj rozwiąże Sejm, to będzie chryja. Wogóle to nie wiem, czy nawet juz teraz ma to nastąpić... tak szybko ostatnio sejm pracuje i produkuje ustawy... że aż strach się bać.

14 października? Mnie pasuje, jeśli tak wypadnie.

07.09.2007 10:34:25
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
levi'
Moderator
*

no i mamy samorozwiązanie...większość w sejmie tego chciała i większość w polsce - ja też...
...szkoda tylko, że opozycja urządziła taką szobkę na koniec :/ po co to komu :?:

07.09.2007 22:35:48
michas
Moderator
*

Portfel: 785

levi napisał(a):
...szkoda tylko, że opozycja urządziła taką szobkę na koniec

nio działo sie działo,ogladalem,mozna w niektórych momentach było sie niezle usmiac,
ale dobrze w koncu sie stało że sie parlament rozwiazał,teraz 21 pazdziernika wybory ,krotka i intensywna kampania wyborcza ,znowu nas zawala stosy ulotek z kandydatami na parlamentarzystów,jakie są Wasze typy na to kto wygra wygory,kto z kim bedzie rządził a kto poniesie sromotna kleske??

08.09.2007 05:00:02
levi'
Moderator
*

michas,

Cytat:
jakie są Wasze typy na to kto wygra wygory,kto z kim bedzie rządził a kto poniesie sromotna kleske??

jeśli chciałbym się przypodobać pewnej części forum to napisałbym, że wygra PO...
...ale jestem o tym przekonany, że wygra PiS :!: dlaczego :?: a dlatego, że ma większą siłę ognia i lepszych fachowców od kampani wyborczej :!: jestem przekonany, że wygra PiS...

a co do 2giej części pytanie - kto z kim będzie rządził - hmmm to jest dopiero dobre pytanie :O tego nikt nie wie :eek: powinno rządzić PO-PiS - tego chcą wyborcy w prawie 80 % stosunku...ale czy tak będzie :O dowiemy się po wyborach... xD
kto poniesie klęskę :?: mówiąc krótko i zwięźle - LiS...nic im nie pomogą te wojny i mocne słowa jakie ostatnio padły na mównicy - LiSek pójdzie do odstrzału :lmao:

08.09.2007 11:53:20
Falkhor
Administrator
*

Ostatnie godziny pracy Sejmu to była szopka... co tez tam się działo. A dlaczego było tyle wesołych twarzy? Bo wszyscy dostaną neizłą odprawę (średnio chyba 30.000zł?). Też bym się cieszył.

Jak ktoś oglądał - to widzieliście, ile NIEZNANYCH twarzy się pojawiło? W radio padło takie okreslenie - poseł NO NAME (nołnejm). Otóż w ostatnich dosłownei dniach pracy Sejmu owe nołnejmy zabrały głos. Śmeiszne było to, że komentatorzy (z radio, prasy, telewizji) nie potrafili ich ponazywać Biggrin Biggrin Biggrin

Ech. Do urny, narodzie.

09.09.2007 08:08:19
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
terelka
Moderator
*

Portfel: 3,494

Falkhor,

Cytat:
średnio chyba 30.000zł?

Ja czytałam nawet o 40 tys. zł , ale to chyba dla tych, którzy powtórnie nie dostaną się do Sejmu. Takie niby odprawy...

"Strach jest tym co niszczy, zapomnij o nim a zwyciężysz..."

09.09.2007 09:54:42
levi'
Moderator
*

terelka,

Cytat:
Ja czytałam nawet o 40 tys. zł , ale to chyba dla tych, którzy powtórnie nie dostaną się do Sejmu. Takie niby odprawy...

nie no 30 tysiaków na głowe miało być...
...ale czasem warto zapłacić, żeby się takiego Leppera czy Giertycha pozbyć =D {sory jeśli kogoś uraziłem} :hihi:
Falk,

Cytat:
Ostatnie godziny pracy Sejmu to była szopka...

dokładnie...i po co to było :?: :O
najbardziej mnie zawiodła postawa PO...myślałem, że to nieco bardziej rozsądni ludzie...a to co wymyślał Komorowski to poprostu kosmos - potrafie zrozumieć niezadowolenie, ale żeby tak kogoś ostarżać :?: i jeszcze takimi słowami :?: :eek:

naszczęście niedługo wszystkim usta zamknął wybory...i to lud zdecyduje KTO tak naprawdę jest lepiej postrzegany i cieszy się większym zaufaniem społeczęństwa...

waszym zdaniem kto wygra :?: kto wejdzie do sejmu :?: jak będzie wyglądał rozkład sił :?:

09.09.2007 12:01:32
Falkhor
Administrator
*

levi',

Cytat:
ale czasem warto zapłacić, żeby się takiego Leppera czy Giertycha pozbyć

Heh, już nawet bez wymieniania nazwisk - gdyby niektórzy posłowie na papierze zobowiązali się do zaprzestania politykowania, to chyba społeczeństwo zgodziłoby się zapłacić niejednemu z nich Tongue

Na razie to ja powiem tak. Wygra PO, ale to za wcześnie. Jeszcze nie było w sumie kampanii - CHYBA, że mówimy o tym, co działo się do tej pory. To wg mnie społeczeństwo skoro dało szansę PiSowi, to teraz może dać PO.

Rozkłąd sił? Będzie PiS, PO i... Pewnie LiD. Tyle partii by mi wystarczyło Tongue Tongue Tongue Wrescie działoby się cos konkretnego...

09.09.2007 18:40:02
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: