Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (2):« Pierwsza < Poprzednia 1 [2] Ostatnia »
Kiedy wybory?
AutorWiadomość
levi'
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Status: Offline
Reputacja: 4
Portfel: 3,304

Falk,

Cytat:
Heh, już nawet bez wymieniania nazwisk

no sory sory...ale po co mam owijać w bawełnę, jak i tak wszyscy wiedzą o kogo chodzi...

Cytat:
Rozkłąd sił? Będzie PiS, PO i... Pewnie LiD. Tyle partii by mi wystarczyło Wrescie działoby się cos konkretnego...

a ja się właśnie boję, że z tego nie wyniknie nic konkretnego...dlaczego :?:
- PO nie wejdzie w układ z PiSem ( z wiadomych powodów)
- PO nie wejdzie w koalicję z LiDem, bo to byłoby dla nich zgubne...
- PiS nie zawiąże koalicji z LiSem (chyba nie muszę tłumaczyć dlaczego)

więc ja to dość czarno widzę :eek:

Cytat:
Wygra PO

a ja nie wiem czemu, ale mam nieodparte wrażenie, że wygra PiS :wow:

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
10.09.2007 11:00:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Avalanche

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0
Portfel: 212

Rozkład sił? Ja typuję nieznaczne zwycięstwo PiSu, który ma tą przewagę nad PO, że już rządził i ma swoich ministrów w rządzie. Do sejmu wejdzie jeszcze oczywiście PO i LiD, oprócz tego LPR i UPR (razem ok. 8%). Co do Samoobrony i PSL: nie wiem czy w nowym sejmie znajdzie się miejsce dla dwóch partii chłopskich, dlatego pewnie bedą robiły ile się da aby przyciągnąć jak najwięcej wiejskiego elektoratu...

Co do koalicji PiS - PO, wątpię, kampania wyborcza napewno nie polepszy ich stosunków, chociaż z tego co można było zauważyć PiS narazie jako głównego wroga wyznaczyło sobie LiD (i wzajemnie), żeby takiej możliwości całkiem nie przekreślać...

10.09.2007 13:39:50
levi'
Moderator
*

Avalanche,

Cytat:
oprócz tego LPR i UPR (razem ok. 8%)

ooo właśnie - miałem o tym wspominać - UPR może być 'czarnym koniem' tych wygorów - dość nieoczekiwanie ostatnio zaczyna się pojawiać w sądarzach mimo, że ma dość mały budżet i opiera swoją 'kampanię' głównie o internet...

Cytat:
Ja typuję nieznaczne zwycięstwo PiSu

ja również - mam nieodparte wrażenie, że wygrają te wybory - prawdopodobnie wieznaczną przewagą - góra 5 % w moim mniemaniu...

Cytat:
Do sejmu wejdzie jeszcze oczywiście PO i LiD

to ile % zdobędzie LiD jest dla mnie wielką zagadką :O może być całkiem nieźle, a może być również bardzo mało - moim zdaniem LiD jest przeszacowany troszkę (słowa politologów z UW)...

jednym słowem: będzie ciekawie xD

10.09.2007 13:49:11
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

levi',

Cytat:
no sory sory...ale po co mam owijać w bawełnę, jak i tak wszyscy wiedzą o kogo chodzi...

Mnie chodziło o to, że... w sumie to nie trzeba wymieniac nazwisk, bo jak podsz dwóch czy trzech, to i tak się okaże, że to za mało Tongue Tongue Smile Że jest tych ludzi znacznie więcej Biggrin

Gdyby było 3 partie, to przewidując wynik wyborów - chociaz polski wyborca istota nieznana... - to gdyby Sejm zasiedliły głównie 3 partie, to wtedy działoby się wszystko dośc dynamicznie. Dlaczego? Krótkie targi między partiami - bo nie ma już rozbudowanej opozycji/koalicji. Liczba liderów spadłaby drastycznie. Przykładowo - Tusk, Kaczyńscy, Kwaśniewski, Miller (?)... Hmmm... Powiem tak - zawężenei sceny politycznej. Mniejsz aliczba partii, konkretniejsze ROZGRYWKI. Zagrożenie? Gdyby partie wogóle ze sobą nie gadały i żadna nie osiągała więszości - długotrwały impass... Hmmm...

10.09.2007 13:53:15
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
levi'
Moderator
*

Falk,

Cytat:
to gdyby Sejm zasiedliły głównie 3 partie, to wtedy działoby się wszystko dośc dynamicznie. Dlaczego? Krótkie targi między partiami

zgadzam się :!: ale nie wydaje mi się, żeby dana partia osiągnęła przewagę, która umożliwiłaby rządy jednopartyjne...to raczej niemożwile, głównei to dlatego, że mamy bardzo zróżnicowaną ludność...
...przykładowo: bogaci oddają głos na PO, biedniejsi, rolnicy itd na PiS, oraz ludzie, którym się podobał poprzedni rząd na LiD...i mamy niezłe zamieszanie :wow:

Cytat:
Przykładowo - Tusk, Kaczyńscy, Kwaśniewski, Miller

sorki małe sprostowanie - Miller nie został wpisany na listę LiDu = nie startuje w wyborach

Cytat:
Powiem tak - zawężenei sceny politycznej. Mniejsz aliczba partii, konkretniejsze ROZGRYWKI.

ahhh haj bym tego chciał :!: :sweet: tylko, że nie mogę sobie tego wyobrazić jakoś...
...w moim mniemaniu ciężko będzie stworzyć parlamentarną większość :eek: i może się ciągnąć ten kryzys polityczny :eek: :eek: :eek:

Cytat:
Zagrożenie? Gdyby partie wogóle ze sobą nie gadały i żadna nie osiągała więszości - długotrwały impass...

oto właśnie chodzi :eek: te 3 wiodące partie raczej za sobą 'nie przepadają' więc to mogą być dziwne, a zarazem trudne dla polski dni/miesiące/a może nawet lata :?: :eek:

10.09.2007 14:06:20
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: