Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (8):« Pierwsza [1] 2 3 4 5 Następna > Ostatnia »
KAWA - Mała-czarna, Duży Szatan, Cappucciono, Espresso...?
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 4
Portfel: 0
KAWA - Mała-czarna, Duży Szatan, Cappucciono, Espresso...?

Kawa... charakterystyczny zapach, unoszący się nad zmielonymi, plaonymi ziarnami, zalanymi wrzątkiem... Zastrzyk pobudzającej kofeiny w poniedziałek, o 6.00 nad ranem, przed wyjściem do pracy. Ratunek studentów, muza prawników, miłość nocnego stróża Smile

A jak to było na początku? Smile

Cytat:
Owoce kawy wykorzystywane były w Etiopii już w I tysiącleciu p.n.e. Spożywano je gotowane z dodatkiem masła i soli, lecz nie uprawiano, tylko zbierano ze stanowisk naturalnych. Przypuszczalnie w XIII lub XIV w. przywiezione zostały przez kupców arabskich do Jemenu, który do dziś dostarcza najdroższej kawy. Prawdopodobnie tam opracowano metodę preparowania nasion przez prażenie i wytwarzanie z nich napoju, który Beduini rozpowszechnili w całej Arabii. Z odkryciem kawy wiążą się dwie legendy. Pierwsza przypisuje związane z tym zasługi sufiemu Shaikh ash-Shadhilemu. Miał on w czasie swojej wędrówki po Afryce przypadkiem natrafić na stado wyjątkowo pobudzonych kóz. Z ciekawości spróbował zjadanych przez nie owoców, poznając ich niezwykły wpływ na organizm człowieka. Druga, bardzo podobna historia jako odkrywcę podaje etiopskiego pasterza o imieniu Kaldi.

Źródło i znacznie więcej ciekawych rzeczy o kawie - Wikipedia.PL

No tak. Ja np. kawy nie cierpię - poza zbożową, ale z tego wyśmieją mnie fanatycy czarnego napoju, ze to nie kawa. Co mnie to Biggrin Fakt jest taki, że kawa w codziennym życiu Polaka pojawia się barrrrrdzo, ale to bardzo często. w pracy, w szkole, w domu... Aby się obudzić, aby nei zasnąć, albo... dla zwykłej przyjemności.

Kawa ma wiele rodzajów, wiele źródeł pochodzenia i wiele sposobów przygotowania. Wynika z tego bogactwo smaków i konsystencji, gdyż kawa kawie nierówna Smile Niektórzy słodzą, nie słodzą, dodają mleczka, smietanki... Kto wie, co jeszcze Smile

Jakie jest Wasze podejście do kawy?
Czy ona mocno uzależnia?
Jaką lubicie najbardziej, macie może swoją ulubioną firmę /nie sądze, by ktoś kupował kawę prosto z Jemenu Tongue/
Może jakiś przepis... na kawę? Smile

Pozdrawiam kawoszy Biggrin I herbaciarzy. Aaaa wszystkich pozdrawiam Smile

07.03.2007 08:58:01
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Cerberion

*

Grupa: Zarejestrowani
Reputacja: 0

ja tam za tym nei przepadam za kawa ogolnie ale powiem, ze sa takie dni a zwlaszcza poranki i pozne wieczory, kiedy nie da sie bez tego zyc.

ja parze normalnie, tzn nie wiem jak to sie nazywa, po turecku? w sensie dwie lyzki kawy do szklanki, wrzatek i jazda, mozna pic. cukier do tego nigdy smietanki i jakies mleczka.

przyznam ze kawe pijam rzadko - wole czaj.

pozdr

(, + +) No matter how you can't stop it now... (@ @,)
07.03.2007 10:27:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
terelka
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy

Cytat:
Jakie jest Wasze podejście do kawy?

Pijam w czasie sesji szczegolnie oraz gdy jestem padnieta a wiem, ze musze cos jeszcze zrobic :/

Cytat:
Czy ona mocno uzależnia?

Tak Smile Odczulam to po sesji szczegolnie, kiedy juz niemusialam jej pic, ale chodzilam senna caly dzien i musialam :/ Ale minelo Tongue Bo juz niemusze codziennie pic, jak jestem zmeczona to spie godzinke i nie truje sie kawa Animatedwink

Cytat:
Jaką lubicie najbardziej, macie może swoją ulubioną firmę /nie sądze, by ktoś kupował kawę prosto z Jemenu Tongue /

Nescafe Tongue rozpuszczalna Biggrin To moja ulubiona.

Cytat:
Może jakiś przepis... na kawę? Smile

1,5 łyzeczki kawy Nescafe, 2 kostki cukry i mleko Smile

"Strach jest tym co niszczy, zapomnij o nim a zwyciężysz..."

07.03.2007 11:53:59
Falkhor
Administrator
*

Ja kawy kiedyś próbowałem, zachęcało mnie kilka osób i w sumie tylko cappucino jeszcze jakoś pachnie i smakuje tak hymmm... trochę jak ciastko kawowe Tongue Ale mnie od kawy odrzuca. Po stokroć wolę herbatę. Jesli mam dokładnie opisać - w kawie najbardziej ble wydają mi się fusy Tongue a potem... smak.
Co do uzależnienia - to prawda... jak się przez miesiąc aplikuje dawki kofeiny i organizm ładnie na tym jedzie, to potem ciężko przejśc na mineralkę Tongue

07.03.2007 13:19:29
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
terelka
Moderator
*

Falkhor napisał(a):
w kawie najbardziej ble wydają mi się fusy

Dlatego jest kawa rozpuszczalna - bez fusow Tongue Tongue Tongue

Falkhor napisał(a):
jak się przez miesiąc aplikuje dawki kofeiny i organizm ładnie na tym jedzie, to potem ciężko przejśc na mineralkę Tongue

Racja ciezko - ale wszystko jest mozliwe Smile

"Strach jest tym co niszczy, zapomnij o nim a zwyciężysz..."

07.03.2007 13:49:06
Danka28

*

O ludzie! Jak ja uwielbiam kawe! Reszta moglaby nie istnieć! Ograniczam się tylko ze względu na jej szkodliwość! Rano obowiązkowo- w łazience, na pralce(jeśli trzeba szybko sie do pracy wybrac)- w czarnym kubku! Nie inna! Nesca z mlekiem, absolutnie bez cukru (zabija smak-mam odruch wymiotny!)! Po pracy w ulubionej szklance z metalowym uchem! Przy czytaniu forum... mniam! W wakacje- przed domem rodziców-w piżamce! To rytuały, bez których ciężko się obejść!!!!

07.03.2007 16:09:21
levi'
Moderator
*

ja tak z założenia kawy nie pijam :zly2: poprostu mi nie za bardzo smaqje :zly2:
ale jak już mam się skusić to tylko espresso - mocna, pachnąca, stawiająca na nogi :030: ale jak dla mnie to ta 'używka' może nie istnieć Biggrin

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
07.03.2007 16:28:23
Qmar
Moderator
*

nie pijam tego syfu nie dosc ze smak nie zabardzo (chociaz mozna sie przyzwyczaic) to powoduje impotencje czy cóś a tego mi nie trzeba Biggrin

07.03.2007 16:33:19
levi'
Moderator
*

Qmar napisał(a):
to powoduje impotencje czy cóś a tego mi nie trzeba Biggrin

taaaak?? :zdziw: heh to dobrze, że pije może raz na miesiąc :030:
ale tak serio to o wiele bardziej wolę się napić herbatki :030: albo jeszcze lepiej - mleczka heh :043:

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
07.03.2007 16:48:47
okimaxim

*

Reputacja: 1

a ja przepadam za kawą Biggrin o ile nie spodziewam sie pewnego gościa który kawy nie lubi Animatedwink to pijam ją codziennie mniej więcej o tej porze Animatedwink a lubie... rozpuszczalną z jednej łyżeczki, Prime, ze śmietanką... mmmmmmmmmm... dużą ilością śmietanki Biggrin

07.03.2007 17:06:49
Falkhor
Administrator
*

Danka28,

Cytat:
Przy czytaniu forum... mniam!

Biggrin

Qmar, ja tam kawy nie pijam, ale że powoduje impotencję? Jeśli tak, to piwo również. I herbata. I woda prosto z kranu Tongue

07.03.2007 17:27:53
Qmar
Moderator
*

powoduje a woda chyba nie bo by ludzkosci juz nie bylo Biggrin piwo tym bardziej Biggrin

07.03.2007 19:08:53
grzenio

*

[center]Dzień bez kawy to dzień stracony[/center]
Najlepsza czarna i gorzka. Mmmnnniam. A już szczyt szczęścia jeśli zrobiona w ekspresie ciśnieniowym.
Największy zawód kawowy - kawa mrożona. Brrrrrr :553: paskudztwo, jak można tak zbeszcześcić kawę.

07.03.2007 20:25:04
ziomalka
P A V U L O N ^^
*

Reputacja: 6

Najlepsza kawa - z expressu zdecydowanie plus mleko no i obowiązkowo cukier Animatedwink
Najczęstsza kawa - rozpuszczalna niestety, ale też mit Milch und Zucker Animatedwink
Najgorsza kawa - wszystkie są pyszne, ale obowiązkowo muszą zawierać mleko,cukier niekoniecznie, bo np taka kawa z rumem czy tez z syropem migałowym lub marcepanowym - pyszna sprawa Biggrin Biggrin Biggrin

I know it seems hard sometimes
but remember one thing.
Through every dark night,
theres a bright day after that.
So no matter how hard it get,
stick your chest out,
keep ya head up.... and handle it.

Tupac Shakur
08.03.2007 19:17:31
michas
Moderator
*

kawa to jeden wielki syf i sie tego wogóle nie czepiam raz chyba zdazyło mi sie ze wypiłem i wiecej tego nie zrobie Smile

08.03.2007 23:30:07
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

poligrafia odżywki albergo cracovia accomodation Gry