Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Odpowiedz Napisz temat 
Strony (4):« Pierwsza < Poprzednia 1 [2] 3 4 Następna > Ostatnia »
Kara Śmierci
AutorWiadomość
Falkhor
Administrator
*

Grupa: Administratorzy
Status: Offline
Reputacja: 3
Portfel: 16,128

Wg mnie kara śmierci i jej istnienie bądź nie - nie może być dla nikogo sprawą ignorowaną, obojętną. Obecność zapisu w prawie o istnieniu kary śmierci zmienia charakter prawa - że kończy się ciągły obieg skazanego, po prostu umiera on i tyle. Tyle, ze my nie mamy ani prawa zabijać, ani mówić, ze wiemy, co jest ostatecznie sprawiedliwe. CIĘŻKA praca. Taka, aby utrzymać siebie, rodziny poszkodowanych w różnych zbrodniach, itd. itp. Ludzie siedzący w pace to ogromna siła robocza. Nie mozna ich trzymać, jak napisałem, Qmarze - dawać wikt, opierunek i rozrywkę.

Mnóstwo ludzi w Polsce żyje w skrajnej nędzy, która jest wielokroć gorsza niż dożywocie niejednego gwałciciela i mordercy.

08.11.2006 18:05:47
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
terelka
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 0
Portfel: 3,494

Uważam, że kara śmierci powinna być zniesiona we wszystkich krajach, bo może przecież zdarzyć się tak, że osoba skazana na śmierć jest niewinna. Z drugiej strony są osoby które na tą kare faktycznie zasługują. Ostatnio został skazany na śmierć przez powieszenie Saddam Husajn, który wydał rozkaz masakry 148 szyitów z Dudzailu, dlatego, że w tej miejscości w 1982 roku, ktoś przeprowadził na niego zamach. Wiadomo, że Saddam zasłużył na taką karę, ale czy ktoś wogole ma prawo zabijać innych ludzi, napewno nie. Wogóle współćzuje tym ludziom, którzy "zabijają" tych skazanych na śmierc, wstrzykują im trucizne albo cos takiego. Nie wierze, że nie mają żadnych wyrzutów sumienia i nie myslą o tym.

"Strach jest tym co niszczy, zapomnij o nim a zwyciężysz..."

11.11.2006 22:08:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
iwcia
Moderator
*

Portfel: 1,829

Człowiek nie powinien decydować o smierci drugiego człowieka, nikt z nas nie ma takiego prawa. Przecież to Bog jest dawca zycia, wiec tylko Bog moze to zycie odebrac, w wypadku, samochodowym, w chorobie, czy nawet małemu jeszcze nie narodzonemu dziecku. Jestem przciwna odbieraniu zycia czlowiekowi przez czlowieka.

Wesele z POWEREM tylko u nas Smile
http://www.power.org.pl
Zapraszamy
11.11.2006 23:58:27
Falkhor
Administrator
*

Hmmm... tak to czytam i czytam... i dochodzę do wniosku, że...

'Kara smierci powinna być, bo nie mamy w tej chwili nic lepszego?'

Bo na to wygląda...

12.11.2006 08:20:20
Odwiedź stronę użytkownikaZnajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedziUnknownUnknown
Qmar
Moderator
*

Reputacja: 4
Portfel: 3,541

Falkhor napisał(a):
Wg mnie kara śmierci i jej istnienie bądź nie - nie może być dla nikogo sprawą ignorowaną, obojętną. Obecność zapisu w prawie o istnieniu kary śmierci zmienia charakter prawa - że kończy się ciągły obieg skazanego, po prostu umiera on i tyle. Tyle, ze my nie mamy ani prawa zabijać, ani mówić, ze wiemy, co jest ostatecznie sprawiedliwe. CIĘŻKA praca. Taka, aby utrzymać siebie, rodziny poszkodowanych w różnych zbrodniach, itd. itp. Ludzie siedzący w pace to ogromna siła robocza. Nie mozna ich trzymać, jak napisałem, Qmarze - dawać wikt, opierunek i rozrywkę.

Mnóstwo ludzi w Polsce żyje w skrajnej nędzy, która jest wielokroć gorsza niż dożywocie niejednego gwałciciela i mordercy.

Tak Falkohor czyli z tego wychodzi to ze jak ktoś zgwałcil pobil i zabil kobiete zeby pojsc do wiezienia bo tam mu bedzie cieplej i bedzie mial jedzenie to ma sobie zyc tam spokojnie ? bez przesady ja rozumiem ze sa takie akcje ze ktos zabil nieumyslnie niechcial itd ale to zmienia postac rzeczydlatego jestem i nie jestem za ta kara czyli nie mam okreslonego zdania z czego wynika ze mi to obojetne

12.11.2006 17:45:25
Falkhor
Administrator
*

Qmar, To nie jest tajemnicą, że częśc ludzi, np. bezdomnych decyduje się na poważneisjze przestępstwo i trafia do więzenia. Tam nie musi się o nic martwić, bo jest jedzenie, jest gdzie spać, jest ciepło i jest opieka medyczna. Top już kwestia ludzkiej godności.

Ale nie mamy, niestety, sposobu, aby zawsze i w każdym miejscu zapobiegać odebraniu komuś życia Sad Ja np. mam szacunek do wszystkiego co żywe, dlatego tak trudno mi pojąć, jak można odbierać życie, do którego nikt pzoa właścicielem nie ma prawa? Szkoda, że oaptrznośc boża nie może zawsze w porę tego powstrzymać. Chociaż pomyslcie, jak wielkie ma to znaczenie w planie naszego stwórcy, jak wiele się zmienia w zależnościach życia i śmierci...

Hmmm... i jeszcze takei coś - dawniej doktryna kościoła nie zabraniała kazarać zbrodniarzy smiercią. Nawet czarownice palono na stosach, itd. kara smierci to przecież najsłynniejszy sposób refukcji ludności w średniowieczu...

12.11.2006 20:36:35
Qmar
Moderator
*

Portfel: 3,541

hmm trudny temat ja tez mam taki szacunek ale wiesz czasami az sie prosi o takie cos a czasami czlowiek pomysli i sie nie zdecyduje w sumie dobrze jest jak jest bez tej kary smierci ale mogli by woriwadzic wyzsze wyroki zamiasta np 5 lat za gwalt (strzelam oczywiscie nie wiem ile jest Biggrin) to powinni dac 12 na przyklad ... z tym tez nie jest dobrze za male kary nasze panstwo przewiduje

12.11.2006 21:28:37
grzenio

*

Grupa: Zarejestrowani
Portfel: 1,393

A może skończyć z humanitaryzmem i przywrócić ciężkie więzienia. Albo np. takie jakie ostatnio oglądałem w TV zamknięte ciężkie więzienie w którym obowiązywał całkowity zakaz porozumiewania się więźniów. Umieszczeni na długie lata, w pojedynczych celach, w całkowitej ciszy, bo nawet strażnicy mieli na nogach wyciszone obuwie. Zero kontaktu ze światem zewnętrznym. Mieliby czas na przemyślenie swojego postępku. Żadnych wygód, prosta prycza, słomiany siennik. Zaraz odezwałyby się głosy o prawach człowieka, ale tacy ludzie w chwili przestępstwa nie myślą o prawach swoich ofiar i taka kara im się należy.[/scroll]

12.11.2006 22:55:36
Falkhor
Administrator
*

grzenio, Dobry pomysł. Plus dodałbym jakąś pracę, aby jednak więzień nie tylko brał, ale i musiał coś dać. Pomysł z ciszą, odcięciem od świata... No o to przecież CHODZI! Więzienie realizuję taką karę - służy WYKLUCZENIU danej osoby ze społeczeństwa, co w demokracji jest uznane za jedną z najgorszych kar. Prawie jak banicja, ale jest włąśnie ten humanitaryzm kary...

ja bym chciał po rpostu, żeby więzienie było więzieniem, żeby NIKT nie chciał tam siedzieć i wcale nie trzeba tu działąć bestialsko, przemocą, poniżaniem...

13.11.2006 08:32:06
typ
: )
*

Portfel: 183

A ja jestem jak za karą śmierci.
Powód, nie wyobrażam sobie jak mam jako obywatel/podatnik płacić na utrzymanie kogoś który popełnił jakieś straszne przestępstwo. Utrzymanie jednego więźnia kosztuje około 1500zł (często więcej) na miesiąc rocznie to daje 18 000 zł, które brane są z naszych kieszeń.
Przy okazji istnienie kary śmierci w pewien sposób zmniejsza przestępczość bo w końcu jest czego się bać

Związek Socjalistycznych Republik Europejskich

Socyjalizm każdemu równo nosa utrze: Bogatych zdusi jutro – a biednych: pojutrze... Aleksander Fredro
11.04.2007 12:18:58
levi'
Moderator
*

Portfel: 3,304

ja jestem stanowczo ZA karą śmierci :!:
ale tylko w sytuacjach takich jak np dożywocie - w innych krajach jest to stosowanie i wydaje mi się, że u nas też tak powinno być :!:

dajmy na to...jakiś psychopata morduje bezbronną rodzinkę i dostaje za to dożywocie...
....a mi się wydaje, że w takiej sytuacji najlepszą karą byłaby śmierć :!: :nerd:

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
11.04.2007 16:41:26
siss

*

Portfel: 791

Zgodzę się z grzeniem i Falkhorem.
Kara więzienia powinna być dla przestępców tak dotkliwa, żeby ewentualny przyszły więzień sto razy się zastanowił, zanim zacznie szaleć.

Kara śmierci - nie. Kara więzienia - tak, ale nie na takich warunkach jak obecnie. Dlaczego ci co nie płacili alimentów (bo chociażby nie mieli zwyczajnie z czego) mają siedzieć z zabójcami? Dlaczego funduje im się siłownie, sale telewizyjne itp. rozrywki.
Panuje chyba jakieś dziwne pojęcie resocjalizacji, inne od tego encyklopedycznego.
Przydałoby się porządne "przemeblowanie" w więziennictwie.

Ale kary śmierci nie popieram, choć, jak każdy normalny człowiek słuchając o tragediach i ich sprawcach zgrzytam zębami, powstrzymuje łzy i zaciskam pięści życząc tym ostatnim najgorszego.
Zresztą znając polską skłonność do przesady (vide lustracja, podsłuchy, komisje rządowe itd), mogłaby się sprawa z kś zagalopować. A jak wiadomo z obserwacji, nasi rządzący nie bardzo przejmują się reperkusjami ze zstrony UE.

Nie wiem dużo o kś z Polsce, ale zapamiętałam jedną rzecz: ojciec aktora P. Wawrzeckiego został powieszony za... przyjmowanie łapówek (połowę sejmu obecnego by powiesili Tongueuppyeyes: ) :

Cytat:
Stanisław Wawrzecki przyznał się, że przyjmował łapówki od kierowników sklepów mięsnych - w sumie ok. 3,5 mln ówczesnych złotych.

Ponieważ proces toczył się w trybie doraźnym, za czyn ten, zagrożony karą do 5 lat więzienia, można było wymierzyć karę nadzwyczajnie zaostrzoną, a od wyroku nie przysługiwała możliwość odwołania się do sądu II instancji. Przewodniczącym składu był sędzia Roman Kryże. 2 lutego 1965 Stanisław Wawrzecki został skazany zgodnie z żądaniem prokuratora na karę śmierci. Rada Państwa nie skorzystała z prawa łaski i wyrok wykonano 19 marca 1965. W aktach sprawy Wawrzeckiego nie zachowały się m.in. przemówienia obrońców i mowa prokuratora; nie ma też zapisu rozprawy. Nie zachował się też protokół wykonania kary śmierci.

Był to jedyny wyrok śmierci za przestępstwo gospodarcze wykonany w PRL po 1956. Aczkolwiek Stanisław Wawrzecki bez wątpienia był winien zarzucanych mu przestępstw, to jednak obecnie nie ulega wątpliwości, że działalność jego i osób mu podległych prowadzona była z cichym przyzwoleniem członków lokalnych władz państwowych (Ministerstwa Handlu) i partyjnych, którzy prawdopodobnie również czerpali z niej korzyści. W sytuacji zapotrzebowania społecznego na znalezienie winnych niewydolnego systemu handlu mięsem w gospodarce nakazowo-rozdzielczej Wawrzecki stał się "kozłem ofiarnym", podczas gdy jego protektorzy nie ponieśli konsekwencji ani nie zostali ujawnieni. Ówczesny I sekretarz KC PZPR Władysław Gomułka twierdził, że wystarczy powiesić kilku aferzystów, a zapanuje porządek.

źródło: Wiki
http://pl.wikipedia.org/wiki/Stanis%C5%82aw_Wawrzecki

11.04.2007 20:07:13
Falkhor
Administrator
*

siss,

Cytat:
Kara śmierci - nie. Kara więzienia - tak, ale nie na takich warunkach jak obecnie. Dlaczego ci co nie płacili alimentów (bo chociażby nie mieli zwyczajnie z czego) mają siedzieć z zabójcami? Dlaczego funduje im się siłownie, sale telewizyjne itp. rozrywki.
Panuje chyba jakieś dziwne pojęcie resocjalizacji, inne od tego encyklopedycznego.
Przydałoby się porządne "przemeblowanie" w więziennictwie.

Zgadzam się z tym. O tym się nei chce mówić, ale trzeba by o tym wreszcie pogadać... Ludzie się tego boją, ze to niby jakaś czarna strefa, coś złego samo w sobie, itp. A tym czasem to takei przedszkole, gdzie trzeba wychowanków trzymać krótko i skutecznie egzekfować należyte kary. powtarzam KARY. Kara śmierci wbrew pozorom moze być tylko wyzwoleniem za niektóre przestępstwa.

11.04.2007 20:54:41
Megg
Moderator
*

Reputacja: 2
Portfel: 1,397

Też tak uważam, już tak pisałam w tym temacie nawet wcześniej. Ale nie wiem czy dożyjemy zmian jakiś.... sami wiecie jak to jest....

Przecież noc właśnie sprawia że wiesz co to dzień,
A ciszy zawdzięczasz że piękniej brzmi pieśń,
Więc czekaj cierpliwie a ziści sie sen...
Życie trwa...
12.04.2007 19:51:57
PJU

*

Portfel: 69

Podczas jednego z wykładów z prawa karnego, mój promotor stwierdził, iż odrzucając wszelkie przesłanki za lub przeciw, kara smierci zostanie wczesniej czy później wszędzie przywrócona z jednego powodu - z przyczyn ekonomicznych.

13.04.2007 08:42:02
Odpowiedz Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: