Temat obserwuje
 1 Guest(s)
amatorbalikci.net

Temat zamknięty Napisz temat 
Strony (4):« Pierwsza < Poprzednia 1 2 3 [4] Ostatnia »
Kampania wyborcza 2007
AutorWiadomość
Avalanche

*

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Reputacja: 0
Portfel: 0

Kuru napisał(a):
To na listach do głosowania będzie wyróżnione, że "ten a ten, tak naprawdę jest z UPR" ?

Na 90% z tego co wiem to przy danym nazwisku będzie pisać do jakiej partii przynależy. Jak nie wiesz na kogo głosować to głosuj na np. - Krzysztof MAZUR - poz. 3 bezpartyjny, popierany przez UPR (akurat w okręgu rzeszowskim ten pan ma najwyższy nr jeśli chodzi o UPR.

Kuru napisał(a):
To po wyborach jak będzie wyglądać taki rozdział ?
Jak podzielą pomiedzy siebie krzesełka ?
Bo ja naprawdę nie wiem jak to ma wyglądać...?
W wyborach oddaję głos na osobę czy partię ?

Oddajesz głos i na osobę i na partię. Do sejmu wchodzą posłowie, którzy uzyskali najwięcej głosów, czyli np. jeśli KW LPR dostało 15% głosów, czyli około 70 miejsc, do sejmu wejdą te osoby, które uzyskały najwięcej głosów.

07.10.2007 13:42:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika UnknownUnknown
levi'
Moderator
*

Grupa: Modereatorzy
Reputacja: 4

Kuru,

Cytat:
Czyli X stawiam przy partii a nie osobie ?

hmmm o X pytasz :?: - powiem szczerze, że nie wiem - nie byłem jeszcze nigdy na głosowaniu parlamentarnym, więc jestem dość słabo poinformowany...jedyne głosowanie w moim życiu to na sołtysa :lmao:
Prosimy o wyjaśnienie tego zagadnienia przez kogoś kto się na tym lepiej zna :!:

Cytat:
Strasznie mnie zniechęca cały ten giertych. Troche miał ciekawych pomysłów, ale ogólnie to

becikowe, zero tolerancji, ulgi prorodzinne - hmmm w pewnym sensie to nie takie głupie pomysły...ale faceta nei toleruje :O

Z dłońmi tak splecionymi jakbyś klęcząc spała
W niedostępne mym oczom wpatrzona widzenie
Płaczesz przez sen i wstrząsem wylękłego ciała
Błagasz o nagłą pomoc, o rychłe zbawienie
07.10.2007 13:42:41
Avalanche

*

Cytat:
Czyli X stawiam przy partii a nie osobie ?

Koniecznie przy osobie! Przy partii nie ma nawet takiej możliwości.

Cytat:
Strasznie mnie zniechęca cały ten giertych. Troche miał ciekawych pomysłów, ale ogólnie to

No ja też do niego podchodziłem raczej negatywnie, ale muszę powiedzieć, że mniej więcej od jego pamiętnego show w debacie na temat rozw. sejmu, oraz połączeniu sił z UPR, zaczyna mówić całkiem jak człowiek, przestawił się na wolny rynek, mówi o obniżeniu podatków, o konstytycji europejskiej itp.

07.10.2007 13:48:04
Kuru

*

Avalanche napisał(a):

No dobra... ale skoro LPR po wyborach moze (czy raczaj "ma") się rozejść na "stare" LPR i UPR to jak oni podzielą te swoje miejsca ? Skąd mam wiedzieć czy osoba której dam X jest z tego jakby prawdziwego UPR ?

Gubię się i chyba nie kumam jak to przebiega.

Prosze wyjaśnijcie mi.

07.10.2007 13:56:00
levi'
Moderator
*

Avalanche,

Cytat:

ja już wiem: - Kuru...
nasz wymienioną partię, a pod nią wypisane nazwiska poszczególnych osób wchodzących w skład danego ugrupowania...więc (ja tak myślę, że) oddajesz głos na działacza, co jest równoznaczne z oddaniem głosów na portię...
przykład: w Krakowie przedstawicielem PiSu jest Ziobro, a PO Gowin - oddanie głosu na jednego z nich podnosi słupek poparcia dla partii...

ja tak to widzę - jeśli się mylę to prosze mnie poprawić, bo to przypuszcznie =D

07.10.2007 13:57:14
Kuru

*

levi napisał(a):
a już wiem: - Kuru...
nasz wymienioną partię, a pod nią wypisane nazwiska poszczególnych osób wchodzących w skład danego ugrupowania...więc (ja tak myślę, że) oddajesz głos na działacza, co jest równoznaczne z oddaniem głosów na portię...
przykład: w Krakowie przedstawicielem PiSu jest Ziobro, a PO Gowin - oddanie głosu na jednego z nich podnosi słupek poparcia dla partii...

ja tak to widzę - jeśli się mylę to prosze mnie poprawić, bo to przypuszcznie =D

No to teraz rozumem - dzieki.

Tylko kto z tych na których ewentualnie bym głosował z listy LPR jest człowiekiem UPR... ? Czy tylko jeden przedstawiciel będzie na region czy jak ?

07.10.2007 14:01:12
levi'
Moderator
*

Kuru,

Cytat:
No dobra... ale skoro LPR po wyborach moze (czy raczaj "ma") na stare LPR i UPR to jak oni podzielą te swoje miejsca ? Skąd mam wiedzieć czy osoba której dam X jest z tego jakby prawdziwego UPR ?

np oddając głos na Giertych wzmacniasz CAŁĄ listę LPR (sojusz wyborczy)...a to jak po wyborach się podzielą wchodzące w ten skład partię, to już indywidualna sprawa posłów, którzy startowali z tej listy...
...np dajmy na to: partia X ma 100 mandatów (100 posłów) = 100 krzesełek...dochodzi do podzielenia na partię Y (do której przechodzi 55 posłów) i partię Z (do której przechodzi 45 posłów), to w takim stosunku partię zajmujął miejsca w sejmie: Y - 55 krzesełek (posłów), Z - 45 krzesełek (posłów)

Cytat:
Tylko kto z tych na których ewentualnie bym głosował z listy LPR jest człowiekiem UPR... ?

takie informacje (w moim przekonaniu) będą zawarte obok nazwiska danego kandydata na posła...np lista nr ** Janusz Korwin Mikke - rekomendowany przez UPR

chyba tak to ma być - ja tak to widzę... :]

07.10.2007 14:01:22
Kuru

*

OK - już wiem. Dopiero teraz przeczytałem wczesniejszy post Avalenche

07.10.2007 14:03:11
levi'
Moderator
*

Kuru,

Cytat:
OK - już wiem. Dopiero teraz przeczytałem wczesniejszy post Avalenche

ja też się zastanawiałem nad tymi wszystkimi podziałami...dobrze jest wiedzieć, bo chyba nie lubimy jak coś nas nagle zaskakuje =D

nowy sondaż GW..., który co prawda nie uwzględnai osób niezdecydowanych, a zatem pokazuje tylko opinię tych osób, które już teraz wiedzą na kogo oddadzą głos...
...powiem szczerze, że sondaż jest CIEKAWY, a zarazem troszkę mnie martwi, bo w takim układzie sił, może być cieżko stworzyć koalicję :/ ^^"

07.10.2007 14:10:44
Temat zamknięty Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do:

Granica apartments in Budapest książki Hurt Angielski